УКР РУС

Динамо – Вардар: експерименти приносять розгром – ризик травм, успішні вихованці, новий капітан і життя без лідерів

23 січня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Динамо Київ упевнено здолало македонський Вардар (4:0) у третьому для команди Михайличенка спарингу в турецькому Белеку. Рахунок і звіт матчу читайте на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Глорія Кап. Товариський матч 23 січня 2020

Динамо – Вардар – 4:0

Голи: Буяльський, 5, Сидорчук, 7, Дуелунд, 29, Русин, 87 (пен.)

Динамо: Бущан (Нещерет, 46) – Караваєв (Кендзьора, 46), Забарний (Попов, 46), Кадар (Шабанов, 46), Вівчаренко (Миколенко, 46) – Кадірі (Андрієвський, 46) – Буяльський (Цітаішвілі, 46), Сидорчук (Шепелєв, 46), Дуелунд (Шапаренко, 46), Піваріч (Де Пена, 46) – Соль (Русин, 46)

Кияни зустрічалися з лідером чемпіонату Македонії о 16:00. Це перший поєдинок команд між собою. Перед тим Динамо перемогло Нефтчі та зіграло внічию з Легією. Відзначимо, що за Вардар виступає вихованець динамівської академії Євген Новак, який встиг уже двічі стати чемпіоном з цією командою. Раніше на Глорія Кап, за перемогу на якому змагаються 3 команди, македонці поступилися Хайдуку (1:3), з яким кияни зіграють уже в п'ятницю, 24 січня 2020 року.

Динамо – Вардар: відео онлайн-трансляція матчу

Команда Михайличенка вийшла експериментальним змішаним складом. Вербіч і Циганков травмовані, Бойку та Каргбо дали відпочити. В основі варто відзначити появу ще одного дебютанта – 17-річний Костянтин Вівчаренко вийшов на лівому фланзі захисту. Через травму Вербіча Йосіп Піваріч вийшов на тому ж краю, але в атаці. Саме хорват і організував перший гол. Дуелунд поборовся в центрі і віддав ліворуч, де віце-чемпіон світу 2018 відрізав 3-х захисників і знайшов Буяльського у штрафному. Віталій ударом поміж ніг Новаку прошив ще й голкіпера.

Піваріч подав і кутовий, який привів до другої результативної атаки. Сидорчук виявився самотнім на підбиранні і пробив у дальній кут. На 9-й хвилині рахунок мав ставати розгромним. Сидорчук відборовся і зіграв у стіночку з Буяльським, який м'яко підсік м'яч вверх, Піваріч пробивав після відскоку – поперечина рятує македонців. Перший небезпечний удар Вардара прийшов на 17-й хвилині. Сидорчук випустив гравця на другому поверсі, але той пробив вище. Кадірі опинився один у штрафному, мав ганець декілька відмінних варіантів для пасу, однак вирішив пробити сам – рикошет і кутовий. Не найкраще рішення.

На 29-й Кадірі вивів Караваєва по правому флангу, захисник збірної України ідеально прострілив, Буяльський елегантно пропустив, а Дуелунд ударом з другого дотику поцілив у дев'ятку. Кадірі уже вчетверте пробив – дальній постріл розминувся з воротами. Сидорчук на останній хвилині змусив кіпера Вардара витягувати з нижнього кута. Дуже продуктивний тайм, найкращий наразі на зборах для Динамо – розгромний рахунок цілком по ділу, але й суперник надто багато свободи дозволяв. Чудово проявив себе 17-річний дебютант Вівчаренко – дуже надійно в захисті, вміло підключався в атаки, впевнена гра захисника команди U-19. Ніхто не випадав – без особливих провалів у захисті, гарний темп, нові цікаві зв'язки, багато старанності і різноманіття зон і рішень для атак.

Після перерви Динамо повністю оновило склад і знову почало активно. Відзначимо, що з капітанською пов'язкою на другу половину зустрічі вийшов Артем Шабанов, який тільки 2 роки тому прийшов у команду – ті ж Шапаренко, Шепелєв чи Кендзьора в команді значно довше. Цітаішвілі та Русин отримували гарну підтримку від Андрієвського, Шапаренка і Шепелєва, але декілька перспективних ідей не втілили в життя. Гіо вже не вперше накрутив захисників і пробив з кількох метрів – ненабагато схибив. Дуже грубий підкат проти Андрієвського, який з криком впав на газон. Схоже, обійшлося.

Де Пена з кутового подав на Русина – сейв голкіпера. Шепелєв помилився на чужій половині. Центральні захисники Динамо пропускають пас за спини, але Нещерет класно читає епізод і не дозволяє навіть пробити по своїх воротах. Попов ледь не помилився у жорсткій боротьбі з суперником – суддя зафіксував фол, та й 18-річний голкіпер киян зіграв надійно. Отримав травму Денис, який тільки-но повернувся після іншого пошкодження. Надто багато неохайності в моментах на 20 метрах перед воротами – купу перспективних атак марнують динамівці провальним останнім пасом чи хибним вибором вектору.

Як тільки пройшов пас Цітаішвілі (мабуть, найкращий після перерви), Русин майстерно підставився і заробив чистий пенальті. Удар з 11-метрової позначки не зміг потягнути воротар Вардара, хоча і вгадав кут. А ось Шапаренку голкіпер не дозволив відзначитися. Удар після комбінації лівим флангом накрив він тілом. У підсумку солідний дебютний розгром – 4:0. Динамо виступає в Туреччині по висхідній, хоча за рівнем опору це був найслабший суперник.

Перемоги в обох таймах і розгром – найкраще Динамо 2020 з найгіршим суперником

Звісно, рівень македонського футболу не надто збуджує серця вболівальників, але від місцевого лідера №1 чекали більшого. Не минуло й 20 хвилин, а Вардар дозволив динамівцям провести понад 10 ударів. Кияни потім дещо заспокоїлися, однак фактично за весь матч нічого не дозволяли суперникам, а самі постійно шукали моменти. У першому таймі було більше командної гри попереду, тоді як у другому превалювало індивідуальне, тому й гостроти (а з нею голів) було менше, і кількість сумнівних рішень знову зашкалювала. Утім, цього разу вперше вдалося уникнути відвертого провалу в одному з таймів.

Андрієвський в поєднанні з Шепелєвим і Шапаренком, Русин і Де Пена замість Соля і Вербіча дозволяли складу, який в попередніх спарингах виглядав слабшим, утримувати позитивну атакувальну динаміку. Свої вихованці Миколенко, Попов і Нещерет (їхній середній вік 19,3 року, а хтось відчув якусь там сируватість чи недосвідченість?) також додали надійності захисту. Гарний стабільний темп до перерви підтримувала нестримна атака. Причому єдиний номінальний нападник Фран Соль більше запам'ятався чорновою роботою, ніж грою саме на вістрі – міг відзначитися хіба що на перших секундах, коли підловив невдалий пас назад, а далі знову отримав лише паси в боротьбу.

Експерименти доводять, що життя без Циганкова і Вербіча існує

Надто багато в цій команді за останні сезони було зав'язано на форму основних вінгерів. Тренерський штаб Хацкевича, а потім і Михайличенка не давали особливих шансів резервістам, тому коли хтось з них випадав, команда страждала без їхніх голів та асистів. Сьогодні на місці Вербіча вийшов номінальний захисник Піваріч і видав блискучий матч, взявши безпосередню участь у перших гольових атаках. Цітаішвілі ж на позиції Циганкова довів, що в його арсеналі не лише численні фінти та швидкість, а й гострий пас, добре відчуття гри. До перерви Динамо вийшло з важковаговиками. Незважаючи на наявність двох опорників, гостроти було навіть більше.

Причому, якщо Кадірі стабільно залишався останнім для підстраховки при переході володіння до суперника, то Сидорчук активно рвався в атаку і розташовувався вище. Що цікаво, в підсумку навіть Момо не раз опинявся на ударній позиції. Саме цей постійний хаотичний, але доволі організований рух (Соль мінявся з Дуелундом на вістрі, Буяльський встигав закривати позицію правого вінгера і центрального хавбека), заплутування суперника допомагало розкривати зони. На диво легко влився в нинішню основу 17-річний Вівчаренко, якого в разі продажу Миколенка можна було б підтягнути до основи, хоча він виглядає менш заточеним на атаку.

Лазарет після таких ігор ризикує поповнитися

Кадірі, Андрієвський, Попов – за цей матч динамівці отримали чимало болючих ударів, після яких не відразу могли піднятися. Невисокий рівень змушував суперника вдаватися до брудної, а інколи просто неакуратної гри. Не встигли вболівальники київського клубу порадіти за повернення у стрій Дениса Попова, як 20-річний вихованець клубу знову відчув біль під час гри. Усі згадані гравців змогли продовжити гру, але після втрат Вербіча з Циганковим, загадкового відпочинку Каргбо кожна наступна лише травма ускладнює процес підготовки та подальше життя.

Буяльський, Цітаішвілі, Дуелунд, Русин, своя молодь – серед головних переможців половини збору

Динамо провело рівно 50% запланованих на цьому етапі спарингів. Нічия, перемога і розгромний тріумф – все начебто йде за планом. Утім, цікавіше, ніж проти Вардара (македонці лише після перерви почали тиснути і не давати працювати з м'ячем), буде подивитися на бій з Хайдуком. У хорватів якраз із пресингом все чудово. Ну, а поки відзначаємо, зокрема, появу нових капітанів, хай навіть у товариських матчах, де жоден футболіст ще не зіграв понад 45 хвилин. Артем Шабанов сьогодні, Віталій Буяльський раніше.

Якщо перший трохи дивує своїм новим статусом, адже провів тільки 2 роки в Динамо (не враховуючи дитячого періоду), то 27-річний хавбек заслужив сповна. Тим, як викладається навіть на зборах і показує приклад не лише самовідданої, а й креативної гри. Тим, що безболісно закрив сьогодні на тайм позицію Циганкова, яку не зміг компенсувати Каргбо. Буяльський був ніби всюди. На правому фланзі, в центрі, в ролі центрфорварда чи на своїй половині. Давав динаміку, а пара опорників Сидорчук/Кадірі дозволяла йому творити до перерви. Віталій здивував яскравою впевненою грою на нерідній позиції.

Йому активно допомагав Дуелунд. Єдиний легіонер, який відзначився голом за ці 270 хвилин. Міккел здивував не лише якісною грою в нападі, але й зарядженістю на боротьбу. Данцю лише 22, і він здатен бути лідером середньої лінії, добротною "десяткою". Зараз виглядає цікавіше, ніж конкурент за позицією (Шапаренко). Відмінно рухає м'яч і, схоже, дуже позитивно впливає на Буяльського (це взаємно). Вміє забивати з середньої дистанції, про що всім нагадав голом.

Русин – єдиний, хто забив більше гола за ці 3 матчі. Назарій відверто налаштований на місце основного нападника. Він бореться навіть у силових єдиноборствах, чіпляється за м'ячі не гірше за Соля, непогано підігрує і завершує. Те, що виконав сьогодні пенальті, також показово – переляканий хлопчак, якого публічно вичитував попередній тренер, після Зорі та співпраці зі Скрипником набув мужності, нахабності в доброму сенсі слова. Ну, а гольове відчуття його ніколи особливо не покидало.

Так само потроху росте і Цітаішвілі. Йому життєво необхідні ці хвилини, ключові передачі, голи, моменти. Без помилок, хибних рішень і набивання шишок якісного росту не відбудеться – просто клубу потрібно визначитися, чи дають йому на це право, як давали тим же Ярмоленку та Циганкову. Якщо в першому таймі лідером виглядав Буяльський, то після перерви вже Гіо вів гру. Ще один талановитий вихованець у кожній грі приносив користь. Рано чи пізно Циганков захоче піти на підвищення в топ-чемпіонат, і заміна повинна бути готовою, а не виходити лише на 10 хвилин у матчах УПЛ.

Нещерет, Вівчаренко, Забарний і Сирота відчули досвід гри за головну команду. Для когось це вперше в житті, хтось уже виходив у товариських матчах. Зараз вони їдуть у Динамо U-19, адже команду Костюка чекає важливий бій з загребськими динамівцями в Юнацькій версії Ліги чемпіонів. Приємно, що тренерський штаб думає про перспективу і дає пограти зовсім юним футболістам, якоюсь мірою вводячи київський клуб у світові тренди. З такою продуктивною академією маринувати своїх талантів лише по молодіжках до 20 років і далі – невиправдане марнотратство в наші часи.