УКР РУС

Динамо – ідеальна опція для форварда Шахтаря: йому потрібен Луческу, або Гроші не пахнуть

8 лютого 2022
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко – про кар'єрні перспективи форварда Шахтаря Данила Сікана.

Данило Сікан – один із найбільших талантів українського футболу, нападник з великими перспективами. У нього є все, щоб стати сильним форвардом: відчуття голу, психологічна стійкість, внутрішній стрижень, вміння відчути момент у штрафному супернику, антропометрія, швидкість, хороша робота з м'ячем. Це не якийсь односторонній футболіст, а нападник від Бога. Не вистачає тільки клубу, де він би міг реалізувати себе.

Сікан розпочав у Ганзі з розгромної перемоги – партнери відвантажили 4 голи за 18 хвилин

Талант гравця – беззаперечний. Пригадайте, як Данило класно зіграв на молодіжному чемпіонаті світу у Польщі, де фактично став відкриттям для багатьох українських вболівальників. Восени 2021 року забив Казахстану у відборі до ЧС. Вперше вийшов за збірну та одразу відзначився. У момент, коли будь-що треба було забивати, аби перемоги. Отже, з психологією у нього все в порядку.

Сікан є уродженцем Житомира. Починав займатися футболом у рідному місті, а потім був переїзд у Карпати. Коли "леви" грали матч юнацького чемпіонату проти Динамо у Києві, Сікан забив гол із середини поля, помітивши, що голкіпер вийшов далеко з воріт. Зовсім юний гравець не побоявся проти іменитого суперника у Києві проявити свою футбольну нахабність. Це дуже хороша якість для будь-якого нападника. Форвард має бути таким собі футбольним хижаком з гольовим інстинктом.

Зрозуміло, що Данило був на радарі у багатьох клубів. У нього в активі матчі за юнацькі збірні України, де завжди багато скаутів. Відомо, що він був на стажуванні у ПСЖ. Проявляли інтерес німецькі клуби на чолі із Хоффенхаймом, Нюрнбергом. Проблема в тому, що перевезти гравця до 18 років із країни не ЄС – дуже складно і ризиковано. УЄФА ретельно за цим стежить. Атлетіко та Челсі не дозволять збрехати, бо отримали трансферні бани за схожі речі.

У Карпатах великої перспективи не було. Агенти, посередники і клуби пропонували різні умови. "Леви" не виглядали стабільним проектом, останні два роки клуб відверто трясло. Вибір було зроблено на користь Шахтаря. Наскільки я розумію, "гірники" запропонували найкращі фінансові умови футболісту та Карпатам. У 18 років Сікан міг піти безкоштовно. За моєю інформацією, ним активно цікавилося київське Динамо. Цим питанням займався директор Академії Олександр Олексійович Іщенко. Але позиція батьків футболіста була іншою – Шахтар.

Для чого цей футболіст донецькому клубу? Чесно кажучи, я досі не можу зрозуміти. Не великий секрет, що команда робить ставку на легіонерів. Пробитися до складу першої команди гравцю атакувального плану з України – не так просто.

Тривалий час основним форвардом був Жуніор Мораєс. Зрозуміло, що вік бере своє. Минулої весни бразилець отримав важку травму. Проте він зміг відновитися і навіть підписав новий короткостроковий контракт із Шахтарем. Влітку "гірники" за 8 млн євро підписали форварда Аякса Лассіну Траоре, однолітка Сікана. Це дає відповідь на запитання, чи розраховує на футболіста Роберто Де Дзербі.

У матчі другого туру ЛЧ жахливо травмувався Траоре. Камери відразу показали Сікана, який знімає тренувальну манишку, але вийшов зовсім інший гравець. Де Дзербі ставив на вінгера Фернандо і атакувального півзахисника Педрінью. Сікан виконував роль форварда ротації, який грав тоді, коли основні гравці готувалися до матчів ЛЧ.

Варто зазначити, що у цих матчах він не виглядав слабко. Навіть двічі відзначився. Та у 20 років футболісту потрібно грати. Минулого сезону Данило набирався досвіду у Маріуполі. У новому сезоні потрібно було як мінімум не опускати планку. Його та Артема Бондаренка залишили у Шахтарі. Схоже, насамперед через ліміт на легіонерів і травму Мораєса.

У Де Дзербі контракт ще на півтора року, повернувся Мораєс, влітку завершиться реабілітація Траоре... У нашого таланта не було перспектив в Шахтарі. Навряд чи хтось чекатиме, поки Сікан заграє. Якщо вже поїхав у Європу, то шлях назад виглядає не дуже логічним.

Якщо вірити Тransfermarkt, Сікан змінив агента. Він вже не працює із Вадимом Шаблієм, а перейшов до італійської компанії, яка веде справи тренера Мілана Стефано Піолі. Цікаво, що вона злилася з агенством Івана Пироженка та Олександра Яковенка, які нещодавно оформили переїзд Супряги у Серію А. З цією ж компанією співпрацюють Георгій Бущан, Микита Бурда та один із лідерів Дніпра-1 Олександр Назаренко.

Зміна агента свідчить про те, що Сікан не задоволений своїм становищем у Шахтарі. Його угода є чинною до літа 2023-го. Можливо, в контракті прописана опція пролонгації співпраці в односторонньому порядку, тому Сікан вже зараз почав думати про зміну клубу.

Купити у Шахтаря гравця непросто, навіть запасного. Повинні збігтися багато факторів. "Гірники" оцінюють дорого своїх футболістів. Пригадайте історію Мампасі з Локомотивом. Гравець обійшовся росіянам у 4 млн – це захисник, а ми говоримо про форварда, який завжди оцінюється дорожче. Крім цього, він вже володіє досвідом гри за національну збірну. Гадаю, що Сікана ніхто не відпустить менш ніж за 5 млн євро.



Були розмови про Базель. Швейцарці шукали заміну бразильцю Артуру Кабралу, який перейшов у Фіорентину на заміну Влаховічу. Варіант з Італією теж не виключається, враховуючи фактор нових агентів Сікана. Якщо вдалося влаштувати Супрягу, який довго не забивав, то з Сіканом має бути простіше. Вважаю, що Сікан міг би розкритися у Серії А. Цей чемпіонат найбільше підходить молодому форварду.

Сікан міг опинитись у Базелі – Шахтар заблокував трансфер

До кінця сезону українець виступатиме за клуб другої Бундесліги Ганза Росток. Чому саме такий вибір? По-перше, дуже важко знайти клуб, який візьме молодого гравця в оренду без права викупу. Ніхто не хоче розвивати чужих гравців. По-друге, тут працює українець Володимир Лютий, який міг дати німцям рекомендації. 3. По-третє, за моєю інформацією, батько Сікана мешкає у Німеччині, звідси інтерес з боку Хоффе, Нюрнберга та інших німецьких команд у період Карпат.

Друга Бундесліга – це не зовсім той рівень, який відповідає таланту Сікана. Ба більше, він прийшов в самому кінці трансферного вікна, не працював із командою. Потрібна адаптація до місцевого футболу. Тут дуже багато силової боротьби. Це більше змагання атлетів, ніж інтелектів. Не думаю, що з цим у Сікана будуть проблеми, але йому потрібно розвиватися всебічно.

Доля Сікана буде остаточно вирішуватися влітку, на мою думку, за рік до завершення контракту з Шахтарем. Доведеться підписувати новий, або змінювати команду. За останні роки Сікан має не так багато здобутків, щоб розраховувати на щось серйозне. Зіграв сезон за Маріуполь, сидів на лаві запасних у Шахтарі... Цього недостатньо, щоб грати у топ-чемпіонатах. Оренда – найбільш очевидний варіант. Все дуже складно. Має знайтися клуб, який буде готовий заплатити хороші гроші за Сікана. Сам гравець хотів би перейти туди, де зможе розкритися.

Далеко ходити не потрібно. Динамо підписало Еріка Раміреса, Владислава Супрягу та Іллю Шкуірна – поки ніхто з них не заграв. Венесуельця вже не має в команді. Вся надія на Артема Бесєдіна та Дениса Гармаша. Можливо, цього вистачить для України, але у єврокубках потрібне підсилення. Підписати сильного форварда із Європи чи Бразилії – дуже дорого. Та й політичний фактор не сприяє запрошенню легіонерів.

Сікан міг би стати реальною опцією для Динамо. У нього є всі якості для футболу Луческу. Мірча зміг би з нього зліпити сильного футболіста. Досвід роботи із молодими гравцями у румунського тренера – величезний. Навряд чи Данило знайде більш кваліфікованого тренера. Для самого гравця це прекрасний шанс.

Агенти футболіста мали б бути в хорошому контакті з Ігорем Суркісом через трансфер Супряги. Зрозуміло, що Шахтар не захоче посилювати свого головного конкурента. Але останнім часом дещо змінилося – відпустили Зубкова і Мампасі. Все залежить від пропозиції. Із всіх клубів Динамо може дати найбільше. Чому б не продати, навіть якщо мова йде про українську команду? Гроші не пахнуть.

Луческу більше не вірить у Попова: драма українця на фоні інтересу до сенсаційного капітана з Ліги чемпіонів