УКР РУС

Де Дзербі та 18-річний рекордно зганьбили Евертон в АПЛ – ефектний погром з активною участю Миколенка тягне на відставку

3 січня 2023 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Евертон розгромно поступився Брайтону (1:4) у 19 турі чемпіонату Англії 2022/23. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Віталій Миколенко звично потрапив у стартовий склад "ірисок". Матч, як і онлайн-трансляція Евертон – Брайтон на "Футбол 24", стартував о 21:45. Жвавий початок. Екс-тренер Шахтаря Де Дзербі активно розмахує руками непристойно близько від свого візаві Лемпарда, викликаючи роздратування в наставника господарів. Ліверпульці потужно пресингують і створюють перший момент на 5 хвилині. Девіс після накидання Грея зі штрафного пробив у руку Данку (без пенальті), Домінік Калверт-Льюїн підібрав і відкинув під удар Івобі. Санчес вдруге за секунд 100 потягнув удар "ірисок", і знову момент створив ДКЛ. Неймовірно легко Марч накрутив 1 в 1 Миколенка, який вже не міг завадити ідеальній подачі на Мітому – японець дивом схибив з кількох метрів.

Ньюкасл обірвав переможну серію Арсенала – не надто продуктивний Зінченко дає шанс конкурентам

Провалюється й інший фланг господарів. Кайседо вирізав просту діагональ низом, Паттерсон пропустив, а Мітома без перешкод прогулявся штрафним Евертона і пробив поміж ніг Тарковскі, який намагався підстрахувати. І знову 25-річний вінгер збірної Японії! Цього разу Мітома зібрав біля себе захисників і віддав у центр, а там 18-річний Еван Фергюсон влучив у стійку. І знову Кайседо, через якого розвиваються чи не всі початкові стадії атак, розриває в центрі. Фергюсон, не довго думаючи, стріляє здалеку – близько до шедевру. Серія не дуже влучних ударів "синіх". До Санчеса м'ячі доходять хіба що в момент навісів.

Миколенко зробив щось корисне попереду аж на 45+2, віддавши в темп на Грея. Санчес красиво зреагував на удар героя попереднього матчу проти Манчестер Сіті. Віталій завершив перший тайм з найгіршою оцінкою серед польових гравців (6,3 від SofaScore, 6,2 – FotMob, 6,0 – WhoScored). Життя ніби проходило повз нього у цій половині. Встиг також заблокувати удар суперника, але загалом розчарував. Хоча в основному потерпав протилежний фланг, де сяяв Мітома за підтримки Гроса, Кайседо й Еступіньяна. В Евертона більше ударів з меж штрафного (4:3), але відчутно гірша якість моментів (xG становив 0,33 на 0,8). Брайтон виграв практично всю боротьбу та пропонував цікавіші ризикованіші рішення у фінальній третині.

Просто розрив на старті другого тайму. Атаки з розмахом, переведення з флангу на фланг. Миколенко спочатку тримав у полі зору Фергюсона, а потім вирішив відпустити і піти за ще одним суперником. У підсумку український захисник курйозно послизнувся і дозволив супернику розстріляти після прострілу Сармієнто. Марч знущально легко хитає Миколенка, Тарковскі, наче рибка, даремно пірнає, а Пікфорд не виручає. Ще й асист у Фергюсона, для якого це дебют у стартовому складі. А тим часом екс-тренер збірної України Малдера щось пояснює Мак Аллістеру. Чемпіон світу готується вийти на заміну. Ідрісса Гуйє віддав жахливий пас назад. Гросс перехопив, перекинув голкіпера, а відчайдушний забіг Миколенка виявився, як і все в Евертона сьогодні – запізнілим. "Іриски" хапнули 3 голи за 6 хвилин.

Дещо невдоволено зойкнули трибуни, коли екс-динамівець прибіг до чужого штрафного. Це підштовхнуло нашого легіонера до рішучих дій, Дукуре після прострілу Миколенка не влучив. Важкувато Віталію проти Марча, який продовжує фінтити й легко заходити у штрафний Евертона з подальшою гостротою. Перший сейв Пікфорда аж на 66 хвилині саме після пострілу Соллі. Грей втрачає нагоду забити гол престижу. Ніби лише Миколенку не байдуже на результат і тренера. Віталій відчайдушно гасає туди-сюди, блокуючи удари та перехоплюючи гострі простріли.

Санчес безглуздо в'їхав ногою в Івобі. Пенальті на 90+2 впевнено реалізував Грей, відзначившись у другому турі поспіль. Лише 2 очки за 6 останніх матчів АПЛ плюс розгромний виліт з Кубка англійської ліги. Якби конкуренти не були ще слабшими, Евертон давно б осів у зоні вильоту. Лемпард все активніше напрошується на відставку. Команда Дзербі вперше в історії відзначилася аж 4 рази на виїзді в рамках Прем'єр-ліги. Брайтон забив 10 голів за 4 виїзні матчі в чемпіонаті. "Чайки" також вперше виграють 3 виїзні зустрічі АПЛ поспіль і посідають 8 місце з 27 очками, що на 12 більше, ніж в Евертона.

Парадокс, але Миколенко у підсумку виявився найкращим серед "ірисок" за кількістю створених моментів (2) та гостротою пасів з гри, які наближають взяття воріт (0,14). Хоча, звісно, помилки в захисті налаштують фанатів Евертона, в яких уже здають нерви, ще більше проти Віталія. Екс-динамівець 5 разів повертав володіння, припустився лише 6 втрат (найкращий показник серед оборонців обох команд). Українець заблокував найбільше ударів (2), зробив одне перехоплення, двічі виносив м'яч зі штрафного. Виграв 3 єдиноборства із 7, віддав тільки 4 неточні передачі з 35. Та за оцінками так і залишився одним із найгірших у матчі (SofaScore виписав 6,4, FotMob – 5,5, WhoScored – 6,2).

Манчестер Юнайтед легко розгромив Борнмут і закріпився в зоні ЛЧ, екс-зірка Шахтаря організував перемогу Фулхема