УКР РУС

Чому Лунін повинен зняти рожеві окуляри, або Що чекає українця у Реалі під керівництвом Анчелотті

9 липня 2021
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко підводить підсумок трьох років перебування Андрія Луніна у Королівському клубі. Позитиву практично немає.

Зміну ставлення до Андрія Луніна в Україні можна виміряти по коментарях під новинами, які його стосуються. Якщо раніше ним захоплювалися, пишалися, то тепер насміхаються і навіть зловтішаються. Напевно, вже можна сміливо стверджувати, що перехід у Реал став для Луніна помилкою. Щось має статися неймовірне, щоб Андрій таки зміг стати основним воротарем Реала.

Цього літа минає три роки, як українець підписав контракт із Мадридом. За цей час він провів тільки один офіційний матч за Реал. Причому, це була кубкова гра проти команди третього за силою дивізіону. Зінедін Зідан розраховував на нього тільки як на дублера Тібо Куртуа. Загалом упродовж трьох років на Піренеях Лунін провів 26 матчів (20 – за Ов’єдо, 5 – за Леганес і 1 – за Реал). Для порівняння: в останньому українському сезоні Андрій награв 29 матчів. Молодий футболіст має грати постійно. Без цього не буде ніякого розвитку.

Якби у 2018-му Лунін перейшов не в Реал, а обрав для себе варіант поступового розвитку кар’єри – зараз мав би шанси підібратися до топ-клубів. Реал не формує молодих гравців. Він тільки збирає найкращих. Цьому підтвердження – воротарське питання клубу за останні 20 років. Тривалий час у воротах стояв свій – Ікер Касільяс, вихованець власної академії. Зрозуміло, що ставлення до таких гравців у кожному клубі – завжди трепетне. Але коли в Ікера почалися проблеми, Реал нічого не вигадував. Спочатку підписав одного з найкращих воротарів Іспанії та головного голкіпера чемпіонату світу у Бразилії – Кейлора Наваса. А за 4 роки запросив уже найкращого воротаря чемпіонату світу в Росії – Тібо Куртуа, який також мав досвід успішної гри за Атлетіко. Де тут хоч щось перетинається із Луніним? Молодий іноземець, якого потрібно адаптовувати, розвивати, чекати… Це точно не шлях Реала.

Для Луніна найкращим варіантом став би поступовий розвиток кар’єри. Коли він, крок за кроком, прямував би до вершини, а його клуб мав інтерес у розвитку голкіпера, адже це – заробіток. Реал же ніколи не рахував гроші. Не вийшло в одного – візьмуть на його місце іншого.

Є цілий ряд клубів, які вміють працювати з талантами – Аякс, Севілья, Порту, Бенфіка тощо. Там налагоджена система, яка дозволяє розвивати футболіста і потім його вигідно продавати. При тому, є можливість грати на рівні єврокубків, рекламувати себе. Тільки от великих зарплат у таких клубах немає. Вони пропонують гравцю інше – розвиток та можливості. Такий шлях пройшов Едерсон, який на певному етапі мав схожі позиції із Луніним. Зараз бразилець – один із найкращих воротарів світу.

Лунін обрав варіант із топ-клубом. Це дуже важка ноша, яка далеко не всім буде до снаги. Посередники отримали свої відсотки (жодних сумнівів, Реал у цьому питанні щедрий), гравець отримав хороший контракт і статус. Але щодо футбольних справ для Луніна нічого не пішло вгору. Він досі залишається приблизно на тому ж рівні, що й в Україні – талант. Тільки от три роки минуло, кіпер вийшов із перспективного віку.

Шансу виступати у команді Зідана в нього не було. Зідан будує хороші відносини із гравцями. Тут було важливо, щоб ініціатором запрошення виступав сам тренер. Лунін прийшов, коли із командою працював Хулен Лопетегі. Скоріше його взяли, щоб передати Зідану "привіт". Французький наставник у 2018 році несподівано покинув свій пост. Але в системі команди залишився його син-воротар, який подавав певні сподівання. Коли Зізу повернувся, ні про якого Луніна не могла йти мова. Між Зіданом та Куртуа – жодного мовного бар'єру. У них повна довіра та розуміння. Недарма бельгієць відіграв усі матчі чемпіонату та ЛЧ.

Лунін став другим воротарем не завдяки власній майстерності, а через фінансовий фактор. Реал, як відомо, затіяв реконструкцію Сантьяго Бернабеу. Зробити стадіон сучасним, із дахом – коштує великих грошей. Тому Флорентіно Перес вирішив не брати топового другого номера (досвідчений гравець без амбіцій), а надав цей шанс Луніну. Зараз гроші таки довелося рахувати – пандемія, робота над стадіоном, мрії про Мбаппе тощо.

Не можна сказати, що для Луніна минулий сезон був невдалим. Працювати і тренуватися у такій великий команді, як Реал, теж дорогого коштує. Це величезний досвід. За цей час реально багато чому навчитися. Але довго так тривати не може. Для прогресу та розвитку потрібна стабільна ігрова практика. Інакше матчі проти Алькояно та збірної Польщі будуть повторюватися. В Ов’єдо він теж починав не дуже добре – результативно помилився у першому матчі, не порозумівшись із захисником. Воротар прагне себе проявити. Це надмірне бажання робить йому ведмежу послугу.

Прихід Карло Анчелотті – не найкращі новини для Андрія. Досвідчений італійський наставник – це як продовження лінії Зідана. Гратиме виключно Куртуа, якщо буде здоровим. Гратиме навіть тоді, коли припускатиметься певних помилок. Анчелотті – тренер, який чітко розділяє головного воротаря та його дублера. Ні про яку конкуренцію мова не може йти.

Лунін став головним болем Анчелотті – українцю підготували два сценарії

Зідан покинув команду, бо розумів, що вона досягла максимуму. Далі потрібні зміни та нові гравці. Прогнозую, що наступний сезон для Реала буде одним із найважчих за останні роки. Потенціал команди – вичерпаний. Вистачає вікових гравців, пішов вожак Серхіо Рамос. Із новачків – лише лідер збірної Австрії Алаба. Навіть розмов немає про якісь серйозні трансфери. Схоже, Реал спиратиметься на той самий склад, що й минулого сезону. Тож надійність воротаря буде вкрай важливою. Ніяких експериментів.

Лунін пролетів повз заявку на Євро-2020. Не скажу, що це рішення було неочікуваним. Воно точно було справедливим. Бущан став основним воротарем Динамо та грав у ЛЧ. Прогрес і розвиток Трубіна – також очевидний. Голкіпер Шахтаря, попри вік, стабільно успішно провів минулий сезон. Пятов – океан досвіду та капітанська пов'язка. Він заслужив свою поїздку на Євро у матчах кваліфікації. А Лунін тільки тренувався… Які можуть бути питання? Та й товариський матч проти Польщі, думаю, теж мав вагоме значення.

Після завершення Євро Пятов попрощався зі збірною. Тепер Лунін знову отримує статус третього воротаря – після Бущана та Трубіна, поки не матиме стабільної ігрової практики. Лише тренуватиметься у таборі збірної.

Наразі Андрій матиме більше часу на підготовку до сезону з клубом. Хоча в час пандемії навряд чи варто розраховувати на велику кількість спарингів та закордонні турне. Ці збори скоріше нагадуватимуть зібрання молодіжної команди, де Анчелотті буде визначати, хто йому сподобається найбільше. Щось схоже зараз відбувається в Динамо, де Луческу зібрав цікаву молодь та орендованих гравців, щоб побачити їх у роботі. Порахуйте самі: Модріч викладався у збірній Хорватії, Кроос – Німеччини, Варан та Бензема – Франції, Вальверде – Уругваю, Мілітао, Вінісіус – Бразилії, Куртуа – Бельгії, Бейл – Уельсу, Алаба – Австрії. Залишилися іспанці, яких Луїс Енріке не взяв на Євро. Їх у Реалі не так багато.

Реал вийшов з відпустки – Лунін тренується з першим складом мадридців

Зрозуміло, що статус Реала дуже високий. Майже всі гравці виступали на Євро або Копа Амеріка. Тому повноцінна підготовка до сезону буде починатися, коли вони повернуться у табір команди. Анчелотті не схожий на тренера, який буде заморочуватися з молоддю. Ставка знову робитиметься на досвід.

Якщо Лунін захоче змінити команду, Карлетто не стане перечити. На це місце візьмуть досвідченого воротаря, який буде дублером. Вже ходили розмови про чеха Томаша Вацліка, який після завершення контракту із Севільєю залишився без клубу. Можливо, Андрієві потрібно зняти рожеві окуляри та вже трішечки дивитися на речі об'єктивно?

Якщо є мрія про Реал, то потрібно до неї йти. Це можливо тільки через вдалі виступи. Не варто чекати останніх днів трансферного вікна, тренуючись із Реалом, коли вже команди сформовані. Важливо вирішити своє майбутнє ще в липні, аби пройти підготовку до сезону з новим колективом. Воротарю треба зігратися із захисниками, навчитися ними керувати. Навряд чи хтось поставить кіпера у ворота відразу після його приходу, без підготовки. Повторюся, перші матчі Луніна за Ов’єдо у такій ситуації були дуже непростими – помилок вистачало.

Маю побоювання: якщо раптом щось трапиться із Куртуа, то Лунін своїм шансом не скористається – і буде продовження матчу проти Польщі чи у Кубку Короля. Направду, потрібно підійти до цього моменту із якимось багажем. А коли ти не грав увесь минулий сезон, то доведеться втягуватись. Якщо у такій ситуації трапиться очікуваний провал, то це вже кінець. Реалізувати себе можна, маючи багаж ігрової практики за плечима. Рустам Худжамов – чудовий воротар. Він міг досягти у своїй кар'єрі набагато більшого. Головна проблема – пізно почав грати. Спочатку сидів у Динамо та чекав, поки отримає шанс. Отримав ковток свіжого повітря в Харкові. А потім все повторилося у Шахтарі. Якби вчасно пішов у Дніпро чи за кордон, ми могли б мати ще одного успішного воротаря.

В ідеалі Луніну було б добре отримати практику в Ла Лізі. Важко сказати, наскільки це реально. Зрозуміло, що клуби хочуть мати не тільки надійного кіпера, але й змогу потім на цьому заробити. Сегунда – по-своєму цікавий турнір, але рівень там не такий вже й високий. Після цього чемпіонату важко претендувати на щось серйозне в Реалі.

Можливо, варто спробувати поїхати на певний час з Іспанії. Бельгійський чемпіонат дуже цікавий. Всі там грають на атаку, тому у воротарів роботи вистачає. Але тоді доведеться по-новому налагоджувати побут. Їхати з комфортного Мадрида хочеться далеко не всім.

Влітку СК Дніпро-1 активно шукав воротаря. Вибір зупинився на румуні Валентині Кожокару. Махарадзе та Сарнавський не влаштували Ігора Йовічевіча, який, до того ж, запросив досвідченого Паста із Десни. Я розумію, що повертатися не завжди просто. Але СК Дніпро-1 дав би хорошу можливість проявити себе, повернути ігровий тонус. Для Луніна це було б можливістю переосмислити багато речей і повернутися до Мадрида в іншому статусі. Воротаря потребує і Зоря. Скрипник може дати багато майже будь-якому футболісту.

Про повноцінний трансфер зараз мова навряд чи піде. Якщо раніше Лунін був талантом і переможцем молодіжного чемпіонату світу, то зараз все змінилося. Статус Луніна, як сильного воротаря, дуже серйозно похитнувся. Це і фактор відсутності в заявці збірної, і матч проти Польщі, і гра в Кубку Іспанії. Реалу ніхто не дасть тих грошей, які вони витратили на трансфер.

Наразі стоїть питання вибору для самого Луніна та його оточення. Реал не прийматиме ніяких рішень, зараз їх усе влаштовує. Українець сам має вирішувати, як розвивати свою кар’єру. Три роки пролетіли швидко. Три наступні пролетять також. Якщо нічого не покращиться, ніхто не запропонує новий контракт. Необхідна шокова терапія: зважитися на непопулярні рішення, зробити кілька кроків назад, щоб потім здійснити прорив.

Із Динамо – на вихід: Луческу втратив віру у Супрягу і ще 12 динамівців, серед яких навіть вчорашні лідери