УКР РУС

Челсі вийшов у фінал ЛЧ, легко перегравши Реал: Мадрид досягнув межі, тактичне фіаско "бланкос", Тухель – новий король

6 травня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Реал в рамках матчу-відповіді півфіналу Ліги чемпіонів зазнав тотальної поразки від Челсі, покинувши турнір.

Ліга чемпіонів УЄФА 2020/21, півфінал, матч-відповідь

Челсі – Реал Мадрид – 2:0 (перший матч – 1:1)

Голи: Вернер, 27, Маунт, 85

Челсі підходив до домашнього поєдинку проти Реала із результативною виїзною нічиєю за плечима (1:1). Значної переваги вона не давала, адже іспанцям в будь-якому випадку необхідно було забивати бодай один м'яч – і матч у Мадриді показав, що великої кількості моментів "вершковим" для цього не потрібно. Втім, загальна тактична картина тієї зустрічі запам'яталася перевагою лондонців при роботі у пресингу, вищою динамікою лондонців і вмінням команд "сушити" гру.

Челсі – Реал Мадрид – 2:0 – відео голів

Кадрова ситуація "бланкос" та тактичні особливості "пенсіонерів" змушували Зінедіна Зідана щось змінювати. Поєдинок на Стемфорд Брідж він вирішив розпочати у класичній схемі 4-3-3 (вдома Реал стартував із формації 3-4-2-1), а у позиційні атаки активно вмикалася практично вся лінія оборони. При цьому в основу поверулися Менді, Рамос та Азар. Томас Тухель тим часом майже нічого не змінював після першої зустрічі – єдиною зміною став вихід Хаверца в атаці замість Пулішіча.

Дебютні п'ять хвилин команди взяли на розігрів, а потім почався екшн. Реал намагався йти вперед широким фронтом із залученням великої групи футболістів, однак Челсі класно пресингував і швидко повертав м'яч після втрат. Агресивний стиль мадридців при цьому відкривав зони за їхніми спинами – особливо багато їх виникало на флангах. Звідти і прилетіла перша небезпечна атака – це Вернер підхопив обрізку Вінісіуса, увірвався на край штрафного й пройшов Мілітао, але в останню мить Рамос заблокував прорив німця.

"Вершкові" на 10-й відповіли дальнім пострілом Крооса, але він виявився занадто повільним і простим для Менді. Рюдігер за дві хвилини показав, як потрібно бити – його удар метрів з 25-ти виявився дуже потужним. Втім, Куртуа парирував. За мить до цього епізоду Маунт накрутив захисників Реала на лівому краю штрафного й прострілив, але Куртуа вибив передачу ногами. Ще за чотири хвилини Вернер накрутив Каземіро й Мілітао, продершись у цю ж зону й покотивши на Хаверца, однак Кай замість замикання сфолив проти Рамоса.

Влаштуй незабутній перегляд Ліги Чемпіонів разом із футбольним боксом від Pepsi та Lay's. Спостерігай за грою топових команд, попиваючи смачний напій та насолоджуючись улюбленими чипсами. Футбол смакує краще з Pepsi та Lay’s!

Челсі явно намацав ослаблену зону в обороні. Вже на 17-й хвилині з неї прилетів гол Вернера, якому вдалося замкнути простріл Хаверца з лівого флангу на 11 метрів, однак "вершкових" врятував офсайд. Лишень після цього мадридці змогли відвести гру від власних воріт, однак у атаці підопічні Зінедіна Зідана довгий час нічого цікавого не створювали. Цим вони приспали увагу Челсі, ледь не відкривши рахунок: Бензема на 26-й хвилині розвернувся перед штрафним і потужно зарядив під дальню стійку – Менді виконав фантастичний сейв!

Не забиваєш ти – забивають тобі. Уже на 27-й Челсі забив чистий гол: Канте несподівано легко розкрутився навколо Каземіро, набрав швидкість і обігрався перед штрафним з партнером – після цього він виконав передачу під вихід Хаверца віч-на-віч! Кай перекинув Куртуа, але влучив у поперечку. На щастя для лондонців, на добиванні опинився Вернер, який уникнув офсайду й з метра забив головою! 1:0.

У другій половині першого тайму Челсі продовжував ловити Реал на контратаках. В одній з них на побачення з Куртуа міг вийти центрбек Рюдігер – настільки великі провали виникали у мадридців в обороні. Втім, Челсі свою перевагу так і не реалізував, а от гості цілком могли зрівняти рахунок на 36-й хвилині – це Бензема у шикарному стрибку замкнув подачу Ферлана Менді з лівого флангу. Едуар Менді витягнув м'яч з-під поперечки! Загалом же, в цей період зустрічі вболівальники могли занудьгувати, адже позиційної боротьби було забагато.

На перерву команди пішли за мінімальної переваги лондонців. У другому таймі Реал повинен був йти уперед, однак футбол підопічних Зінедіна Зідана шокував. Жодного небезпечного моменту чи бодай цікавої атаки мадридці в перші півгодини не провели, а от Челсі просто ґвалтував лінію оборони гостей на контратаках. Вже на 47-й хвилині все могло завершитись для іспанців голом Хаверца, якому дали замкнути навіс Аспілікуети – Кай влучив у поперечину!

На 51-й забивати мав Тьягу Сілва, який прийшов на подачу зі штрафного, однак його удар головою пролетів над поперечкою Ще за три хвилини Маунт скористався жахливою помилкою захисників, вирвавшись віч-на-віч з Куртуа й пробивши "щічкою". М'яч полетів на трибуни! На 59-й же Хаверц разом з Вернером вискочив сам на сам з голкіпером – Кай спробував вирішити епізод самотужки, потужно вистріливши низом, але Куртуа парирував ногою!

Стривожений Зінедін Зідан на 63-й хвилині провів подвійну заміну, замість Менді й Вінісіуса кинувши у бій Асенсіо та Вальверде, однак вже на 66-й лондонці вийшли у контратаку 3-в-1 з виходом Канте віч-на-віч. Куртуа і тут врятував Реал, а мадридці у відповідь провели удар Азара з гострого кута. Менді виручив господарів.

Це був останній небезпечний момент Реала у зустрічі. Челсі ж і не думав зупинятися, розриваючи оборону "вершкових" і, при цьому, демонструючи феєричне марнотратство. Так, на 74-й хвилині Тьягу Сілва замикав навіс із кутового, пробивши повз ближній кут, а на 77-й свіжий Пулішіч переграв суперника у штрафному, простріливши у воротарський майданчик – Маунту зовсім трішечки не вистачило до вирішального удару! На 81-й Канте знайшов Пулішіча у цій же зоні, однак Крістіан, отримавши класну передачу, пробив повз дальній кут!

Зрештою, Челсі добився свого. На 85-й хвилині Канте розігнав атаку й віддав передачу під вривання Пулішічу на правий край карного майданчика – американець же витягнув на себе захисників і Куртуа, після чого прострілив у воротарський. Маунт же, вискочивши з-за спини Мілітао, замкнув! 2:0! У компенсований час свіжий Джеймс міг і розгром влаштувати, однак його удар з лінії штрафного пройшов поруч з лівою стійкою.

Зрештою, свисток Даніеле Орсато зафіксував впевнену перемогу Челсі. Лондонці стали другим фіналістом Ліги чемпіонів УЄФА 2020/21 – їхнім суперником стане Манчестер Сіті.

Реал досягнув своєї межі. Челсі знищив мадридців

Цей матч нагадав бій Володимира Кличка проти Ентоні Джошуа. Великий чемпіон на явній межі можливостей організму й з кількома невдачами за спиною вийшов, аби дати вирішальний бій – за ним або титули, або пенсія. Реал, як і Кличко, починав з невеличкою перевагою суперника, потім пропустив важкий удар (гол), однак підвівся і відповів нокдауном (момент Бензема). Втім, досить швидко сили покинули легенду, а в другій половині бою молодість взяла гору над досвідом. Чемпіон напропускав купу ударів, тримався з останніх сил (з останніх сил Куртуа), але у підсумку був жорстоко нокаутований (голом Маунта).

Різниця полягає в тому, що Кличко більше половини бою провів якісно й навіть міг вимикати супротивника – Реал же "викинув" усього два хороших удари, побувавши у кількох нокдаунах ще на перших хвилинах. У другому ж таймі можна було зупиняти бій, адже Челсі завалив суперника на канат і почав бити його по голові важкими "гріндерами". Це вже не спорт.

Фінальна статистика матчу грандів за фінал ЛЧ шокує: 7:1 на користь Челсі за явними гольовими моментами, 13:2 за ударами з меж штрафного, 15:5 за передачами в штрафний з гри, 37:12 за дотиками в ньому, 2,89 xs 0,29 xG, 93,02% вірогідності на перемогу господарів. Реал, тримаючи володіння на рівні 67%, провів на чужій третині поля всього 18% ігрового часу – лондонці ж на звичайних контратаках та пресингу провели біля чужого штрафного 23% дотиків. Що і говорити, коли за другий тайм чемпіон Іспанії пропускає чотири виходи віч-на-віч. "Вершкових" просто переїхали котком.

Важливо зробити уточнення: котком переїхали команду, якій вдалося переїхати ним Барселону, Інтер, Ліверпуль, Атлетіко й Севілью. Усі ці колективи мали купу окремих переваг над Реалом, однак мадридці завдяки грамотній тактиці розбивали їх – когось взагалі без проблем, а десь довелося спітніти. Челсі став першим суперником, якому Зінедін Зідан не зміг дати ради. У чому ж причина?

По-перше, Реал банально не витримав. Вести відчайдушну боротьбу з трьома топ-клубами за перемогу в Ла Лізі й одночасно битися з найсильнішими за ЛЧ – це надзвичайно важко у фізичному плані. Кожен матч для "бланкос" був вирішальним, тож Зінедін Зідан змушений був обмежувати ротацію, виставляючи максимально сильний лайнап у всіх поєдинках. Між тим, у Сіті та Челсі є два рівноцінних склади, а у чемпіонаті такої ж напруги англійці не відчувають.

Томас Тухель і Пеп Гвардіола можуть виставляти резервістів і повноцінно готуватись до ЛЧ, а в Реала немає глибини складу. Основа ж у мадридців підстаркувата, тож без відпочинку їй дуже важко. Форма Крооса в останніх поєдинках слугує яскравим підтвердженням цієї проблеми.

По-друге, Реал заклювали травми. Їх сталося понад 60 за сезон, а за останні 20 матчів Зінедін Зідан випробував аж 13 варіацій лінії оборони. Ліверпуль у схожих умовах випав за межі топ-6 АПЛ, не перемагаючи на Енфілді місяцями – мадридці ж примудрилися дістатись до півфіналу ЛЧ, та ще й зберігають високі шанси на титул. Логічно, що рано чи пізно "вершкові" дійшли б до межі. Цією межою став молодий, свіжий і швидкий Челсі.

По-третє, "пенсіонери" виявились занадто міцним тактичним горішком.

Тактичне фіаско Реала

Зінедіна Зідана у поточному сезоні прозвали королем топ-матчів. Його підготовка до обох поєдинків проти Челсі відповідала королівському статусу: вдома він здивував Томаса Тухеля, замість класичних 4-3-3 розпочавши у схемі 3-4-2-1 – француз намагався віддзеркалити модель лондонців заради інтенсивного пресингу один-в-один. Втім, німець прочитав задум мадридців ще під час оголошення стартових складів, змінивши свою модель на 3-5-2 з трикутником у центрі, де Канте й Маунт відповідали за просування м'яча. Ситуативні й продумані переміщення цієї трійки призводили до прориву тиску "вершкових" і, зрештою, вилились у гол.

Нічого, окрім випадкового голу Бензема, Королівський клуб у відповідь не запропонував. Зрозумівши свій провал у пресингу, Зінедін Зідан змушений був відійти від агресії, сівши глибше, збивши ритм і засушивши гру. Це було фіаско.

На другий матч ентренадор мадридців заморочився ще сильніше. Без м'яча Реал працював у схемі 3-5-2, але при роботі з ним Реал перебудовувався на 3-4-3 з ромбом у центрі поля. Ромб завжди націлений на завоювання центру поля та максимальне збільшення варіативності при атаках, однак вся ця ідея розбилася об пресинг Челсі.

"Вершкові" банально не могли затриматись на чужій третині, в кращому випадку перекочуючи м'яч поперек поля. Про те, як мало передач пройшло у штрафний на останній третині, вже зазначалося вище – у топ-5 футболістів за кількістю пасів на просування немає жодного мадридця. При цьому агресивний пресинг Челсі призводив до купи помилок з боку гостей – благо, ті обрали правильні мішені для тиску. Найчастіше лондонці атакували Вінісіуса та Мілітао.

У другому таймі Челсі розігнався так, що оборона Реала затріщала. А Томас Тухель при цьому нічого особливого у тактичному плані й не зробив – він як починав у Мадриді з трикутником Маунт-Канте-Жоржінью, так і продовжував у Лондоні грати з ним. Швидкісні рейди центрхавів Челсі між лініями або призводили до плутанини у розподіленні опіки, або просто завершувались банальними обіграшами та ривками. Саме від них прилетів гол і купа виходів віч-на-віч.

Зінедін Зідан крутився, як вуж на сковорідці. Він розкривав гру, кидаючи в бій все більше атакувальних виконавців і в якийсь момент залишившись при розіграші всього з одним центрбеком (Рамосом). Змінювались схеми розіграшу, змінювались виконавці, але не змінювалася гра – Челсі рвав Реал на шматки. А Зізу просто не міг нічого зробити базовій ігровій моделі лондонців.

Челсі виявився банально сильнішим. На цілий рівень. У "вершкових" не було ні кадрів, ні сил, ні ідей, аби зупинити його. Томас Тухель підготував шикарний ігровий план, прочитавши Реал і вбивши його в обох поєдинках – сумарний xG вражає.

Король вмер! Хай живе король!

Можна було сказати, що німець просто скористався ослабленістю Реала, але це несправедливо. Зінедін Зідан – не перший у списку жертв керманича "синіх".

За три місяці у клубі він переміг Юргена Клоппа, Пепа Гвардіолу, Жозе Моурінью, Карло Анчелотті та Дієго Сімеоне (двічі). У цих семи поєдинках його команда жодного разу не пропускала голів. При цьому Томас Тухель встиг вийти у фінал Кубка Англії та вдруге поспіль вивів свою команду до фіналу Ліги чемпіонів.

Настав час визнати – в полку суперкоучів сталося поповнення. Томас Тухель – їхній новий король прямо зараз.

Ман Сіті – ПСЖ: заслужений вихід "містян" у фінал ЛЧ, найкращий матч у кар'єрі Зінченка та ложка меду в провалі парижан