УКР РУС

Челсі обіграв Манчестер Сіті та коронував Ліверпуль: фіаско "містян", Менді провалився, а Зінченко не скористався шансом

26 червня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Центральний матч 31-го туру АПЛ між Челсі та Манчестер Сіті завершився поразкою "містян", у яких зникли навіть теоретичні шанси на золото.

В разі поразки чи навіть нічиєї у матчі з Челсі підопічні Пепа Гвардіоли робили б Ліверпуль чемпіоном одразу після фінального свистка. Звісно, питання золотих медалей вже давно вирішене, але навряд чи его манчестерських мільйонерів дозволяло ось так просто вручити мерсисайдцям трофей. Саме тому з перших хвилин зустрічі на Стемфорд Брідж "містяни" накрили лондонців на їхній третині поля, кружляючи навколо штрафного хвилин п'ятнадцять без усілякого спротиву.

Зрештою, оборона Челсі поступово почала сипатися. Так, на 15-й хвилині Кепа помилився при виносі, Бернарду Сілва віддав передачу на Мареза, а той, розвернувшись у штрафному, перекинув воротаря – втім, захисники підстрахували його. На 18-й баск виправився за помилку, витягнувши з-під поперечки потужний удар Фернандінью головою. Втім, свій тиск підопічні Гвардіоли не розвинули, відступивши від воріт "пенсіонерів" і нічого не створивши до 30-х хвилин. У суперника до того часу був лише один неточний постріл Маунта вище воріт.

Челсі – Манчестер Сіті – 2:1 – відео голів та огляд матчу, який зробив Ліверпуль чемпіоном Англії

В останній третині першого тайму Челсі ожив. Так, на 32-й хвилині господарі розкатали цілу комбінацію з двома гострими ударами з країв штрафного – постріл Маунта зрізали на Барклі, а той потужно пробив під ближню стійку. Едерсон спочатку парирував цю спробу, а потім врятував після замикання подачі з кутового у виконанні Крістенсена. На 36-й же "пенсіонери" вийшли вперед завдяки ляпу Менді та Гюндогана: прийнявши винос після штрафного в центрі поля, вони не розібралися, зіткнулися й подарували м'яч Пулішічу – Крістіан почав прорив, знову обіграв Менді, вийшов сам на сам і поклав "круглого" у правий нижній кут. 1:0!

Втім, Манчестер Сіті міг відігратися ще до свистка на перерву, але Марез після класного обіграшу з Де Брюйне на лінії штрафного пробив над поперечкою. Зрештою, відпочивати команди пішли за мінімальної переваги Челсі. У Ліверпулі готували бокали під шампанське.

Втім, на старті другого тайму відкривашки та фужерчики довелося відставити в бік, адже Сіті притиснув Челсі, а на 55-й хвилині зрівняв рахунок – це Де Брюйне шикарним ударом зі штрафного поцілив точно в дев'ятку. Одразу після цього Гвардіола зняв з гри Бернарду Сілву, Родрі та Менді, кинувши у бій Жезуса, Давіда Сілву та нашого Олександра Зінченка. Ще через хвилину після їхньої появи на полі "містяни" провели контратаку з виводом Стерлінга на ударну позицію – стійка врятувала Челсі!

На 63-й хвилині Едерсон вирішив допомогти господарям, викотивши передачу прямо на Маунта. Мейсон влетів на лівий край штрафного та потужно вистрілив у ближній, однак мяч пройшов поруч зі стійкою. Сіті огризнувся крученим ударом Стерлінга метрів з 14-ти – "круглий" пролетів повз дальню дев'ятку. Покарання за марнотратство могло прийти на 71-й хвилині, коли Пулішіча вивели сам на сам з Едерсоном, а той обіграв воротаря та пробив у порожні ворота – в останню мить Вокер у підкаті виніс м'яч з лінії!

На 75-й же стався найбільш епічний момент зустрічі. Вілліан увірвався на правий край штрафного та викотив пас у центр під удар Абрахаму, однак його парирував Едерсон. Пулішіч летів на добивання з метру, але Едерсон встиг врятувати і тут. М'яч відскочив до Абрахама, який вистрілив з меж воротарського й примудрився влучити у Фернандінью – втім, на повторах помітили, що бразилець підіграв собі рукою. Стюарт Атвелл вилучив Фернандінью, призначив пенальті, а Вілліан впевнено його реалізував – 2:1!

В останні 15 хвилин зустрічі на полі була рівна боротьба без моментів, але з регулярними вриваннями в штрафний та стандартами. В діях "містян" з кожною хвилиною все більш відчутною ставала апатія, і, зрештою, фінальний свисток зафіксував поразку гостей.

Таким чином, Челсі набрав 54 очки, залишившись на четвертій сходинці в турнірній таблиці й відірвавшись від п'ятьої на п'ять очок. У Манчестер Сіті 63 залікових бали при відставанні від Ліверпуля у 23 пункти. За сім турів до завершення сезону таке відставання відіграти неможливо, тож Ліверпуль офіційно став чемпіоном Англії – вперше за 30 років. Вітаємо!

Фіаско "містян"

Манчестер Сіті в останніх двох матчах продемонстрував інфернальну форму, забивши вісім голів і не пропустивши навіть ударів у площину. Команда з величезним відривом була найкращою за всіма показниками, але гра через два дні на третій одразу після карантину, вочевидь, наздогнала "містян". Ну, або ж команда просто натрапила на першого реального суперника, а не на збірну манекенів (фанати Арсенала і Бернлі, вибачте).

Не можна сказати, що Манчестер Сіті катастрофічно слабко виглядав у атаці. Так, команда лише двічі влучила у площину воріт, причому одного разу зі штрафного – втім, крім цього були два моменти Мареза, стійка Стерлінга та його кручений удар. Проблема в тому, що тиск "містян" не був постійним – команда до 60-х хвилин грала відрізками, створюючи небагато моментів. Так, домінуючи більше 15 хвилин без жодного спротиву Челсі на початку кожного з таймів, підопічні Гвардіоли завдали всього по два удари, а після пропущеного першого м'яча за 10 хвилин вдалося лише раз пробити над поперечкою.

Челсі також не вражав градом небезпечних епізодів, але коли маятник переваги хитався в бік лондонців, оборона гостей розвалювалася на очах. Моменти Сіті були робочими, моменти Челсі – гольовими. Навіть без урахування розстрілу Фернандінью перед другим взяттям воріт (три влучання потягнули на 2,02 xG), у "пенсіонерів" залишиться ще 2,19 очікуваних голів, або ж три нереалізованих виходи сам на сам, небезпечний удар Барклі з гострого кута, передача Едерсона на Маунта з пострілом повз ближній та відбитий закручений м'яч Педро.

Хоча навіщо все це наново описувати, коли є красномовна статистика ударів з меж штрафного – 14 (4 з воротарського) проти 5 у Сіті. Топ-клуб не може допускати настільки серйозні провали, але манкуніанцям це вдалося. Цікаво, що заміни аж ніяк не покращили гру підопічних Гвардіоли, хоча той змінив двох захисників та кинув у бій Давіда Сілву з Жезусом. У них не вийшло взагалі нічого. Нуль. Подібне трапляється нечасто.

Також варто зазначити, що Сіті не вдалося задавити Челсі в тих аспектах, де "містяни" традиційно найкращі (принаймні, одні з двох найкращих). Показники інтенсивності пресингу низькі й мають мінімальний розрив (30,08 проти 22,73), за кількістю обіграшів на дриблінгу рівність. За проникними передачами – 7:10. При цьому 37% ігрового часу пройшли на третині поля лондонців, володіння м'ячем у гостей трималося на рівні 67%, а їхня точність пасів становила 91% – тобто, манкуніанці мали серйозну перевагу в контролі м'яча, але не конвертували її у велику кількість якісних моментів, не змогли швидко повернути володіння після втрат і наковталися контратак.

По суті, на Стемфорд Брідж команда Пепа Гвардіоли отримала відкритий бій на зустрічних курсах. Зазвичай, це завершується погромом суперника, але в Лондоні "містяни" не добилися рішучої переваги та зазнали поразки – таке буває дуже рідко.

Класичний провал Менді

Одним з антигероїв Манчестер Сіті у зустрічі проти Челсі став Бенжамен Менді. Конкурент Зінченка розпочав з перших хвилин і привіз перший гол "пенсіонерів" – причому після дурного пасу на Пулішіча Бен наздогнав Крістіана, але американець його переграв. Незадоволений Гвардіола зняв француза на 55-й, випустивши Зінченка.

Насправді, своїм привозом Менді не здивував, адже це відбувається більш-менш регулярно. Це проблема для Сіті, адже Зінченко – не зовсім пряма альтернатива Бену. Француз є типовим потужним фулбеком з дуже високою швидкістю, орієнтованим на класичні проходи по флангу та загострення через кроси. З цим у захисника на Стемфорд Брідж було не дуже гладко: з чотирьох навісів він запоров два, з чотирьох подач невдалими виявились три, єдина спроба обіграшу – невдала. При цьому Менді став одним з лідерів за втратами м'яча (11).

Точність пасів залишалася доволі високою (46 точних з 52), але майже всі вони йшли назад і поперек поля. Єдиним успіхом можна вважати два удари з-за меж штрафного, однак один заблокували, а другий виявився дуже неточним.

Менді лише раз спробували пройти на дриблінгу – це завершилось обіграшем та голом Пулішіча (хто їх організував, нагадувати, думаю, не варто). З трьох єдиноборств не було виграно жодного. Два рази Менді повертав м'яч, але аж біля власного кутового прапорця – в принципі, ок, але цей показник важливий на чужій половині. В того ж Вокера п'ять повернень по всій площині поля, три – в центрі. Єдиним успішним доробком Бенжамена стало одне перехоплення.

Класичні функції фулбека Менді відверто провалив. Бен невдало оборонявся і не чинив рішучого впливу на атаку – в нього всьго 0,12 xGChain. Добре вдавалося лише пасувати назад і поперек, однак в цій роботі куди більший сенс має технічний і розумний Зінченко. Саме тому його і випустили на поле.

Зінченко не скористався шансом

Олександр вийшов на 55-й хвилині й отримав непогані оцінки від ЗМІ. Manchester Evening News, Daily Mail та Sky Sports оцінили його дії високою "шісткою" (у Менді – трійки-четвірки), причому на Sky дали таку характеристику: "Вийшов на заміну та забезпечив Сіті гарну ширину, виконав пару кросів, але не мав чарівності в бутсах, яка була так потрібна гостям".

Вірогідно, такі оцінки були дані на фоні провалу Менді, але ключового завдання – якісно покращити гру та допомогти задавити Челсі – ні Олександр, ні інші баночники в другому таймі не виконали. Українець не бив по воротах, не віддав жодного пасу під удар, навіть не намагався пройти суперника на дриблінгу і при цьому за 40 хвилин майже наздогнав Менді за втратами м'яча (7).

Щоправда, він серйозно переважав за точністю передач (95%), але їх було вдвічі менше, ніж у Бена – до речі, обидва кроси Зінченка виявились невдалими. Характер пасів також особливо не відрізняється від того, що продемонстрував француз.

В обороні Олександра взагалі важко оцінити. Жодної спроби обіграти його на дриблінгу, жодного блокування, виносу, знятого верхового м'яча чи повернення, всього одне перехоплення та три програних єдиноборства з чотирьох – ось весь доробок українця. З іншого боку, в пропущених голах його вини не було, та і загалом не згадаєш якихось помилок Зінченка.

Великою мірою, заміна Менді на Зінченка характеризується виразом "шило на мило". Звісно, буде несправдливо ось так взяти і сказати, що українець провалився, адже весь Манчестер Сіті після 60-х хвилин діяв не краще за Сашка, але в рамках боротьби за місце під сонцем проти Менді та проти потенційних новачків наш співвітчизник, як мінімум, не використав свій шанс.