УКР РУС

ЧС-2018 Бразилія – Мексика: перемога на класі пентакампеонів, зірка Вілліана та ефективність Неймара

2 липня 2018 Читать на русском

Збірна Бразилії здолала збірну Мексики в матчі 1/8 фіналу чемпіонату світу-2018 із рахунком 2:0. Звіт про поєдинок читайте на "Футбол 24".

Зі стартових хвилин зустрічі ініціативою несподівано заволоділи мексиканці. Вже в перші 5 хвилин підопічні Осоріо кілька разів ефектно проривалися флангами й намагалися завантажити роботою оборону "селесао" та їхнього кіпера Аліссона. Особливо активним був Гуардадо, який двічі за кілька хвилин створив небезпеку поблизу воріт бразильців.

Бразилія – Мексика – 2:0 – відео голів та огляд матчу

Відповісти збірна Бразилії спробувала на 5-й хвилині. Хавбек Барселони Філіппе Коутінью непогано пробив із 25-ти метрів, але Очоа спокійно парирував удар по центру воріт. Проте, ще до середини першого тайму територію продовжували контролювати мексиканці. В одному з епізодів Лосано з правого флангу намагався прострілити на Чічаріто, який одиноко перебував перед воротами, але півзахиснику бракувало точності.

Перша половина стартового тайму яскраво оголила головну проблему бразильців – фланги. Фагнер і Філіпе Луїш розпочали Мундіаль у статусі резервістів, а Гуардадо та Лосано в цей вечір повністю довели, що це не було випадковістю. Особливо важко було оборонцю Корінтіанса на правому фланзі. Фагнер так настраждався від атакувальної лінії мексиканців, що з 15-ї хвилини при обороні власних воріт йому активно почав допомагати Вілліан.

Із 25-ї хвилини ініціатива поступово перейшла до Бразилії, а Мексика почала шукати щастя в контратаках. Небезпечніше, при цьому, діяли підопічні Тіте. Бразильці добряче притисли "Триколор" до власних воріт і лише Очоа, який вкотре спіймав кураж у матчі за збірну, на останньому рубежі не дав змоги забити Жезусу, Неймару та Коутінью. Але такі 0:0 після першої половини гри були багатообіцяючими. Принаймні, з'явилася впевненість, що команди заб'ють в основний час.

Бразилія – Мексика: онлайн-трансляція матчу 1/8 фіналу ЧС-2018 – як це було

У перерві Хуан Карлос Осоріо вирішив повернути Мексику до звичної на ЧС-2018 схеми: він зняв ветерана Рафу Маркеса та випустив вінгера Лаюна. Та відкрити рахунок на старті другого тайму зуміли бразильці. Неймар класно кинув Вілліана у прорив до вільної зони, а вже звідти хавбек Челсі відмінно прострілив уздовж воріт і дозволив Нему спокійно записати гол до свого активу.

Майже відразу Вілліан продемонстрував ще цілу серію своїх чудових проривів у серце оборонних редутів мексиканців, а його почин спробували підтримати і партнери. Неймар почав у фірмовому стилі активно зміщуватися з м'ячем до центру з лівого флангу. А ще в одній із атак Паулінью класно пробив в один дотик після пасу з флангу. Очоа, однак, знову показав класну гру на лінії.

На 61-й хвилині бразильцям взявся відповісти Вела. Вінгер пробив метрів із 25-ти під поперечину, але Аліссон зумів відбити м'яч на кутовий. За дві хвилини знайшлася відповідь і в "селесао". Вілліан після чергового прориву правим флангом теж класно бив під поперечину, але Очоа зумів здійснити надцятий сейв.

"Триколор" усіма силами пішов вперед, але спроби мексиканців зрівняти рахунок несли менше небезпеки, ніж контратаки бразильців. Не маючи змоги продертися крізь тандем центрбеків Тьягу Сілва-Міранда, підопічні Осоріо взяли на озброєння удари здалеку та простріли з флангів. Але обом варіантам атак від збірної Мексики явно бракувало вишуканості та точності. До того ж, коли ж чогось не вистачало бразильським захисникам, то їм відразу на допомогу приходив Аліссон.

Зрештою джокера в поєдинку витягнув керманич пентакампеонів Тіте. Він замінив непомітного Коутінью на Фірміно, а той вже через два оберти секундної стрілки оформив перший для себе гол на Мундіалі. Неймар отримав класну передачу від Фернандінью, протягнув м'яч лівим флангом і вивів Боббі на порожні ворота – 2:0.

Другий забитий м'яч за кілька хвилин до кінця матчу фактично зняв усі запитання про переможця. І навіть 6 доданих арбітром хвилин не допомогли мексиканцям створити жодного по-справжньому небезпечного момента. Збірна Бразилії спокійно довела поєдинок до переможного кінця та підтвердила свій статус фаворита чемпіонату світу-2018. Тепер пентакампеони чекатимуть на результат матчу Бельгія – Японія, щоб дізнатися ім'я свого суперника в чвертьфіналі.

Ефективний Неймар

Нападник Парі Сен-Жермен не так яскраво розпочав Мундіаль, як того від нього очікували. Здавалося б, йому довелося пережити насмішки та критику за все – від нового стилю зачіски до частих падінь. Проте, поступово Неймар починає проявляти себе справжнім лідером збірної. І відбувається це там, де найбільш потрібно – на полі.

Сьогодні він заробив 2 очки за системою гол+пас. Але цінність Неймара в іншому. Форвард зумів забити тоді, коли "селесао" цього найбільше потребували. Вони непогано завершили перший тайм і мали право в перерві сподіватися на позитивний результат. Але саме 26-річний нападник своїми грою і статусом створював вільні зони, куди часто вривалися партнери.

Перший гол бразильців є показовим. Неймар зібрав на собі оборонців, а потім класно кинув у прорив Вілліана. Але те, що він зробив далі є надзвичайною потіхою для тренерського штабу. Форвард не вимкнувся з епізоду, а побіг створювати перевагу на останній лінії атаки. Забити після прострілу Вілліана вдалося саме йому, але варто відзначити, що це готові були зробити мінімум ще двоє гравців – Жезус і Паулінью.

Біда з флангами

Втрата Даніло та Марсело ледь не стали злим роком для Бразилії. Неймовірно активний стартовий відрізок від збірної Мексики міг мати фатальні наслідки, якби "Триколор" зумів забити. Головна "заслуга" в чудовому дебюті підопічних Осоріо належить тим, хто замінив травмованих флангових захисників – Фагнеру та Філіпе Луїшу.

Неймовірно важко було Фагнеру. Граючи за Корінтіанс, він нечасто зустрічається із суперниками топ-класу, тому до поєдинку з мобільною атакою мексиканців виявився неготовим. Його провали в обороні припинилися лише тоді, коли 29-річний оборонець почав отримувати допомогу від Вілліана, енергії якого вистачило для гри по всьому периметру поля.

На Мундіалі розпочалася пора вирішальних матчів і для здобуття перемог команді Тіте потрібен баланс. Без вирішення проблем із фланговими захисниками пентакампеонам буде важко претендувати на черговий титул найсильнішої збірної планети.

Вілліана тепер захочуть усі топ-клуби Європи

Ще кілька днів тому повідомлення про те, що Вілліан зацікавив Барселону сприймалися з посмішкою. Куди, мовляв, йому на Камп Ноу, якщо навіть у Челсі він не є безумовним гравцем основи. Екс-"гірник" усім критикам відповів грою. Сьогодні він був найкращим на полі в складі обох команд і лише нудні експерти в ФІФА могли віддати нагороду MVP матчу комусь іншому.

Бразильський вінгер встигав усюди – в обороні та в атаці, на обох флангах поблизу чужих воріт, у центрі поля, коли блідо виглядав Коутінью. Тепер на Вілліана, дні якого в Челсі злічені, точно побільшає претендентів. Якщо він разом із Неймаром і надалі гратимуть так на Мундіалі, то головний тренер збірної Тіте може навіть не турбуватися про невдачі Габріеля Жезуса в нападі.

Цікаві факти

– Бразилія провела найбільше матчів на чемпіонатах світу проти одного суперника, який не зумів їй забити. Таких поєдинків із мексиканцями вже п'ять.

– Бразилія стала найбільш результативною командою світових першостей. Тепер у "селесао" 228 голів на мундіалях.

– Гільєрмо Очоа зробив 8 сейвів у матчі проти бразильців. На Мундіалі в Росії більше сейвів за 90 хвилин голкіперам вдалося зробити лише одного разу – в поєдинку з Німеччиною це зробив сам Очоа.

ЧС-2018, 1/8 фіналу

Бразилія – Мексика – 2:0

Гол: Неймар, 51, Фірміно, 88