УКР РУС

Фінляндія у меншості перемогла Боснію і Герцеговину – Україна отримала найгірший розклад на останній тур відбору

13 листопада 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Боснія і Герцеговина в рамках поєдинку 9-го туру кваліфікації ЧС-2022 зазнала поразки від Фінляндії (1:3), припинивши боротьбу за Мундіаль. Звіт читайте на "Футбол 24".

Домашній поєдинок Боснії і Герцеговини проти Фінляндії мав дуже важливе значення для збірної України, адже обидві збірні претендують на наше друге місце в групі D. Розкладів було багато, але найкращим результатом для підопічних Олександра Петракова стала б нічия конкурентів – вона б залишила "синьо-жовтим" хороші шанси на плей-офф навіть у випадку власної "мирової" у Сараєво. Фіни трималися б у перегонах навіть у випадку поразки бошнякам, а от балканці права на програш не мали.

Боснія і Герцеговина – Фінляндія – 1:3 – відео голів та огляд матчу

Набирати очки господарям довелося без Джеко, якого не внесли до заявки за рекомендацією лікарів. Поки що невідомо, чи встигне він відновитись до матчу з Україною. Натомість, у старт повернувся П'яніч. Суомі теж стартували без одного з основних форвардів – Пох'янпало залишився у запасі.

Боснійці активніше розпочали зустріч, захопивши контроль над м'ячем і заробивши аж чотири кутових ще до 10-ї хвилини. На 8-й крос від Цімірота міг навіть призвести до пенальті, адже здалося, ніби Вайсянен заблокував його рукою – втім, Майкл Олівер чітко побачив відсутність гандболу. На 11-й рахунок мав відкрити П'яніч, який отримав передачу від Колашинаца у зону перед штрафним і потужно пробив. На жаль для балканців, Міралем запустив м'яч у небо. На 19-й же забивати повинен був Превляк, який замкнув простріл Цімірота на лінію воротарського – втім, "круглий" зрізався з його ноги.

В середині першого тайму фіни стали вирівнювати хід зустрічі, а боснійці почали демонструвати свої вразливості. Зокрема, привозили центрбеки – на 16-й хвилині Пуккі ледь не перехопив пас Санічанина на голкіпера. На 21-й захисники "золотистих лілій" начисто забули про Форсса, дозволивши йому спокійно завдати удар головою з 11 метрів (Шехіч спіймав м'яч). Ще через хвилину Пуккі таки обікрав Санічанина в центрі поля, вирвавшись на рандеву з Шехічем і обігравши його, однак Сініша в останню мить вибив сферу з-під його ніг.

Фінляндія заробила кутовий, розігравши його низом і завершивши дальнім ударом Райтали. Його заблокував П'яніч – втім, він зробив це відставленою рукою! Майкл Олівер без вагань призначив пенальті. Пуккі взявся його виконувати, вистріливши у правий нижній кут, однак Шехіч несподівано парирував удар!

Щастя господарів тривало недовго. Всього через три хвилини Фінляндія, яка вже відверто домінувала на полі, таки вийшла вперед завдяки проникній передачі Камара на правий край штрафного та прострілу від Пуккі. Ахмедходжіч намагався перервати його у підкаті, але м'яч відскочив у корпус Форссу – а від нього влетів у порожні ворота. 0:1!

Пропущений гол деморалізував Боснію. У гостей взагалі нічого не виходило, хоча Суомі одразу ж підсіли на власну половину. Можливо, до кінця першого тайму господарі нічого б і не створили, однак на допомогу прийшов Райтала. Правий фулбек провалювався на своїй позиції, часто пропускаючи передачі собі за спину – от і на 36-й хвилині він відпустив Колашинаца й зрізав його у підкаті ззаду по ногах. Майкл Олівер спочатку не показав навіть жовтої картки, але за кільканадцять секунд Райтала побачив перед собою червону. Колашинац же покинув поле через травму.

Боснійці з новими силами накинулись на ворота фінів, заробивши вагон кутових. Два з них цілком могли завершитись голом: на 43-й хвилині Ахмедходжіч головою пробив у дальній кут (Градецкі спіймав м'яч), а на 45+2-й Превляк замикав скидку ударом метрів з п'яти – над поперечиною! Зрештою, відпочивати команди відправились за мінімальної переваги Фінляндії.

У роздягальні Маркку Канерва не посилив оборону, а замінив Форсса на Ніссіля (останній більш орієнтований на атаку). Одразу з початку другого тайму фіни пішли уперед, що вилилось у небезпечний удар Пуккі з периметру штрафного в лівий нижній кут – м'яч пройшов поруч зі стійкою. Боснія огризнулася щільним пострілом Круніча метрів з 23-х, який не став проблемою для Градецкі. На табло горіла 50-та хвилина.

На 51-й же місцева публіка була шокована. Фінляндія забила другий гол! Після подачі зі штрафного Пуккі видряпав м'яч у Чівіча й скинув його Вайсянену, а той віддав пас назад під удар Лоду з цієї ж зони – 0:2! А стандарт заробив все той же Пуккі. Здавалося, що це кінець для Боснії і Герцеговини.

"Золотисті лілії", однак, не здавалися. Вони ледь не щохвилини завантажували карний майданчик гостей подачами й прострілами, а на 55-й хвилині непоганий прорив Деміровіча правим флангом завершився пострілом повз ближню стійку. Івайло Петев на 56-й вирішив освіжити гру, кинувши у бій Прціча й Гояка, а на 66-й він додав до атаки Менало й Сушича. В запас сіли Ахмедходжіч, Цімірот, П'яніч і і Круніч.

Заміни не дали боснійцям втомитись. Вони продовжили домінувати й тривожити оборону фінів кросами, а на 62-й хвилині Прцічу вдався хороший дальній удар – м'яч пройшов над поперечкою! Тим не менш, час йшов, а явних гольових моментів у господарів не виникало. Здавалося, що Суомі так і не пропустить, однак на 69-й хвилині господарі таки повернулися в гру! Спрацювали заміни: Гояк виконав подачу зі штрафного на ближню стійку, а Менало замкнув у дотик. 1:2!

Через дві хвилини Менало замкнув ще одну хорошу подачу, але Градецкі спіймав м'яч. Вболівальники оживились – і саме на цьому відрізку гри боснійці припустилися фатальної помилки. Фіни на 73-й хвилині заробили стандарт, Лод виконав навіс на дальню стійку, а О'Шонессі, легко відірвавшись від захисників, пробив у дотик з близької відстані. 1:3! Арбітри перевіряли епізод на предмет офсайду, але так і не знайшли його. Це було особливо неприємно, адже фіни обійшли Україну по різниці м'ячів.

Боснійці навіть після цього не здавалися. Особливо активним був Прціч, який завдав три удари з дистанції. Один з них Градецкі довелося парирувати з великими труднощами. Також крутий постріл вдався Чівічу – голкіпер дістав його з-під поперечки. Крім того, кілька кросів у виконанні господарів могли завершитись взяттям воріт, однак фінам вдалося відбитись. На жаль, забити бодай один гол балканці так і не змогли. Фінальний свисток зафіксував перемогу Суомі. Боснія і Герцеговина припинила боротьбу за вихід на ЧС-2022.

Пробитись у плей-офф буде дуже важко

Фінляндія набрала 11 очок, піднявшись на другу позицію в групі D й відірвавшись від України на 2 залікових бали. Це означає, що підопічним Олександра Петракова необхідно за будь-яких умов перемагати у Сараєво – при цьому Франція у Гельсінкі повинна виграти або хоча б розписати нічию з Суомі.

У випадку нічиї фінів з французами необхідно рахувати голи. Нам вистачить і мінімальної звитяги над боснійцями, але лишень за умов "нулів" у паралельній зустрічі. Якщо ж фіни за рівності очок і різниці м'ячів матимуть більше забитих, то в плей-офф пройдуть саме вони.

Ситуація все одно виглядає перспективнішою для України, але варто не забувати про свої проблеми з реалізацією, про здатність Матвієнка і Ко пропустити гол на рівному місці і про відсутність мотивації у "Ле Бльо". Зрештою, варто не забувати про справедливу нічию у Львові. Втім, фіни теж повинні нервувати – їм, вочевидь, доведеться забивати у ворота Франції (і, можливо, не раз), а мотивація у балканців на матч проти України не краща, ніж у підопічних Дідьє Дешама.

Словом, у вівторок варто запастися корвалолом і сходити до церкви. Але ми поставимо на прохід підопічних Олександра Петракова. І ось чому.

Боснія і Герцеговина занадто слабка

Пропустити три голи в одному матчі проти такої бідної атаки, як у Фінляндії, не змогла навіть збірна Казахстану. Це багато говорить про силу збірної Боснії і Герцеговини. Причому Суомі реально награли на три м'ячі – точніше, бошняки напомилялися на таку кількість. Сумарна гострота моментів гостей в цьому поєдинку склала аж 2,38 xG (з урахуванням пенальті). І це при грі у меншості протягом години!

Підопічні Івайло Петева видавали паси Пуккі під вихід віч-на-віч, дозволяли себе обкрадати в найбільш небезпечних зонах, допускали катастрофічні помилки при обороні на стандартах і програли боротьбу (42 перемоги в єдиноборствах проти 47 у гостей). Таку жахливу оборону збірна Україна повинна рвати на шматки – і тут не може бути жодних відмазок.

В атаці Боснія і Герцеговина набила вражаючу статистику: 28 ударів, 15 у площину, 2,68 очікуваних голів, 88% точності пасів, 16 точних кросів, 68% володіння. Навіть візуально було помітно, що господарі домінують – втім така шалена перевага є оманливою. Насправді вона лишень підтвердила блідість і безідейність "золотистих лілій" в роботі на чужій половині поля.

По-перше, варто не забувати, що Боснія грала у більшості цілу годину. По-друге, при майже 30 ударах тільки три мали високу вірогідність взяття воріт (понад 0,2 xG) – це гол і удари Превляка та Деміровіча з меж воротарського на останніх хвилинах (обидва неточні).

Можна також внести в актив кілька перспективних прострілів, які призвели до певної паніки й в теорії могли завершитись взяттям воріт – втім, коли ти робиш 57 кросів, 23 стандарти і 44 довгих передачі за 90 хвилин, кілька передач в будь-якому випадку завершаться чимось неприємним для суперника.

Переважна більшість моментів Боснії і Герцеговини – це подачі, простріли, закидання, замикання, зрізки або дальні удари. У підопічних Івайло Петева просто немає кращих ідей, тому вони й не вийшли навіть у плей-офф. Проблема полягає в тому, що настільки велику кількість кросів накрити неможливо, а Джеко може вийти в старті на Україну – цей пан знає, що робити у подібних атаках. На відміну від наших захисників. Саме тому українським фанатам і боязно за поєдинок у Сараєво. З іншого боку, достатньо накрити Джеко, щоб всі кроси бошняків вилетіли в трубу.

Тим не менш, якщо Україна бажає виступати на Мундіалі, таких суперників необхідно дефрагментувати на атоми. Боснія і Герцеговина – слабка збірна з жахливою обороною і надзвичайно банальною атакою, заточеною на стандарти й здатність Джеко замикати навіси й простріли. Україна значно сильніша. Україна зобов'язана перемагати максимально впевнено.

Фінляндії буде занадто важко проти Франції

Франція приїде у Гельсінкі без турнірної мотивації. З великою ймовірністю, Дідьє Дешам випустить напіврезерв, однак навіть за такого розкладу "Ле Бльо" будуть безумовними фаворитами – втім, для України тут є дві загрози. Перша з них полягає у готовності чемпіонів світу до гри проти закритих блоків, адже навіть у основи протягом останнього року були з цим великі проблеми. Наскільки цей недолік актуальний для підопічних Дідьє Дешама зараз? Частково на це відповість зустріч з казахами.

Тим не менш, у збірну Фінляндії в поєдинку проти Франції зовсім не віриться. Навіть у нічию. У Парижі команда Маркку Канерви виглядала симпатично, але це не врятувало її від програшу з рахунком 0:2. Аналогічна картина спостерігалася і вдома з Україною – вболівальники побачили симпатичний футбол з шансами на бойову нічию, але у підсумку була зафіксована поразка. У Сараєво, при більшому везінні бошняків, Суомі також могли завершити з куди гіршим результатом.

Проблема фінів полягає у досить слабкій обороні. Вони захищаються кількістю, але якість низька – це було помітно і у матчі з казахами, і в Парижі, і з Україною, і з Боснією. Найбільш вразливо колектив виглядає у зонах між латералями та центрбеками, та і загалом на флангах суперники мають забагато свободи. Цим користувалися балканці, які раз за разом запускали передачі за спину фулбекам і провели з флангів кілька моментів. Зрештою, Райтала догрався до червоної картки.

Фіни погано сканують простір навколо себе. У них багато індивідуальних помилок. Вони невиразні при захисті на стандартах, та і загалом команда неакуратно працює у власному штрафному – настільки неакуратно, що Боснія і Герцеговина провела аж 19 ударів з його меж, а 4 постріли пройшли із зони воротарського майданчика. Якби у господарів був Джеко, підопічні Маркку Канерви могли б пропустити набагато більше голів.

В атакувальній роботі фіни не продемонстрували чогось надзвичайного. У них пройшла всього одна якісна позиційна атака, яка завершилась голом. Всі інші моменти прилетіли зі стандартів та грубих помилок боснійських захисників (на кшталт тих, які допустили Санічанин і Чівіч). Звісно, треба зробити знижку на гру в меншості, але в попередніх матчах картина була не набагато кращою. Фінляндія карає за помилки, провокуючи їх агресивним пресингом і готовністю нав'язувати боротьбу, але на цьому креатив Суомі завершується.

З таким футболом підопічним Маркку Канерви буде складно зачепитись за перемогу або результативну нічию з "Ле Бльо". Здобути необхідний результат у вівторок фінам набагато важче, ніж Україні. Ми поставимо на фіаско Суомі.

"Розвернути фарт дупою": збірній України після аномалії в Одесі радять крайній метод – Лобановському це допомогло