УКР РУС

Борусія Д – Шальке: скандальне дербі з червоними і хвалою російського терориста – кращий за Мессі постраждав від фанатів

27 квітня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Борусія Дортмунд програла Шальке Коноплянки з рахунком 2:4 у 31-му турі чемпіонату Німеччини 2018/19. Рахунок і огляд матчу, який називають Рурським дербі, читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Борусія Д – Шальке на "Футбол 24", стартував о 16:30. Дортмунд зі всіх сил намагається завоювати перше золото зі сезону 2011/12. Утім після розгромної поразки в очній зустрічі команда Фавра відстає від Баварії на 1 бал у чемпіонських перегонах. Зараз Борусія знову стоїть на стежці перемог і спробує продовжити свою серію до 3-х матчів.

Чого не скажеш про жахливий Шальке. Команда Євгена Коноплянки, який травмувався і ризикує пропустити весь кінець сезону, вимучила перемогу над останньою командою Бундесліги, після чого набрала аж 1 пункт у 3-х матчах, а при Стевенсі виграла лише раз за 6 матчів. Добре, що конкуренти в боротьбі за виживання – ще гірші. Тож фактично Шальке ризикує лише опуститись до перехідних матчів з третьою командою другої Бундесліги, адже Штутгарт відстає на 6 очок і ще має реальні шанси наздогнати Гельзенкірхен.

Шальке не має гідних пропозицій щодо трансферу Коноплянки

Борусія реалізувала свій перший же момент. Санчо з місця класно подав, мов рукою, а Гьотце не менш ефектно замкнув. Шальке отримав подарунок у відповідь на 17-й хвилині. VAR допоміг Цваєру призначити пенальті за гру рукою Вайгля. Каліджурі впевнено реалізував 11-метровий, незважаючи на шалений гул трибун. Ось так Дортмунд, володіючи м'ячем понад 80% часу, примудрився пропустити фактично з нічого. Сане виграв верхову боротьбу після подачі корнера від Каліджурі, і Шальке взагалі сенсаційно повів. Ось вам суперефективність команди Коноплянки: в перші 45 хвилин гри 2:1 за голами і влучними ударами при лише 18% контролю м'яча.

Ройс вирішив взяти гру на себе і в стилі Санчо розкидав усіх фінтами на фланзі – на виході лише кутовий. Дивовижні обрізки на своїй половині і в центрі поля Шальке вдавалось компенсувати завдяки шаленій самовідданості захисників і відсутності швидкості думки суперника. А наприкінці першого тайму Настасіч виграв верхову боротьбу і міг повторювати гол Сане, хоча це було б вже занадто. Нюбель провально після чергового стандарту вийшов з воріт, але дортмундці вкотре не скористались нагодою.

Фавр на 56-й випускає першого номінального форварда Алькасера замість опорника Делейні. Борусія все так же безперспективно билась об стіну захисту суперника, а окремі спалахи індивідуальної майстерності завершувались так само, як і в першому таймі, невлучними ударами. Ройс шипами влетів у ногу Сердара – пряма червона картка, хоча здавалось, що Марко не грав настільки грубо, щоб залишити свою команду в меншості. Каліджурі розкішно пробив зі штрафного метрів з 30, збільшивши перевагу Шальке до 3:1.

А потім Вольф у схожій ситуації, що й Ройс, божевільним чином влетів ззаду шипами в ногу тому ж Сердару. Борусія горить 1:3 і за 5 хвилин втрачає 2-х гравців через вилучення – просто шок! Деморалізована потрійним ударом Борусія виглядала просто безпорадно, а Бургшталлер міг оформити розгром, однак з близької відстані пробив вище. Дортмунд таки проявив трохи характеру, пішовши великими силами у штрафний суперника. Ларсен скинув м'яч на дальню стійку, а Вітсель замкнув. Та вже через хвилину Емболо розкішним більярдним ударом прибив надії господарів.

Борусія дає шанс Баварії збільшити лідерський відрив до 4-х очок за 3 тури до кінця сезону. Шальке виграє вперше за 4 тури і значно покращує свої шанси на виживання.

Жахлива Борусія з єдиним діамантом – так чемпіонство не виграють

Щоб там не казали фанати "джмелів" про те, що суддя вбив їхню команду, але навіть до першого вилучення на 60-й господарі не зробили практично нічого для перемоги. Та що там, 2 удари у площину воріт за всю гру яскраво свідчить про повну неспроможність претендента на титул чемпіона Німеччини. Атака Борусії справляла гнітюче враження, може, тому Ройс і Вольф вирішили зірвати злість на ногах Сердара, по суті завершивши матч уже на 65-й. Команда Фавра показала дуже наївний футбол, частенько даючи одному супернику виходити з-під пресингу 3-х, і сподіваючись лише на геній Санчо.

До слова, 19-річний англієць віддав свій 14-й гольовий пас за сезон, перевершивши навіть Мессі та Азара. Новий король асистів у топ- чемпіонатах – мабуть, єдина світла пляма у складі дортмундців наприкінці сезону, який мав бути чемпіонським. Однак цього разу, на відміну від матчу в Гельзенкірхені, його зусиль і близько не вистачило для такої потрібної перемоги.

Борусія втрачала очки з такими середняками і борцями за виживання, як Ганновер, Аугсбург, Фортуна, Герта, Нюрнберг і Шальке. Чемпіони собі такого не дозволяють... Наставник Дортмунда визнав, що сезон уже закінчено, хоча Баварія ще тільки повинна збільшити відрив до 4-х очок.

Фанати Шальке долають межі пристойності

Цікаво, що Санчо постраждав від вболівальників гостей, коли святкував взяття воріт своєї команди. У його обличчя прилетів сторонній предмет (кажуть, це була запальничк). Після цього Джейдон виглядав уже менш яскраво і якось мірою також розчарував.

Вболівальники відзначились ще однією ганебною акцією, вивісивши плакати "Ідея-бомба. Свободу Сергєю В." Це росіянин, який намагався підірвати автобус Борусії Д у 2017-му році, засуджений до позбавлення волі на добрий десяток років.

Партнери Коноплянки просто були крутіші

Шальке, який грав останні півгодини матчу 10 на 8 польових гравців, набігав 114,6 км, тоді як Борусія, яка по ідеї мала б рвати жили і прагнути перемоги понад усе, лише 105,4. Про що ми взагалі говоримо. Дортмунд програвав і в боротьбі, і у креативі (2:4 за влучними ударами ідеально відображені на табло у вигляді рахунку). Команді Стевенса, звісно, пощастило (Фавр говорив про скандальність пенальті, мовляв, Вайгль не міг відвести руку) з суддівством та ідеальним виконанням стандартів. Та свій фарт нинішні шалькери заслужили важкою працею.

Парадокс, але тотально провалений сезон, про який фанати команди Коноплянки з радістю забули б, приніс матч, який вони запам'ятають надовго. Чотири забиті голи у Дортмунді стають вже такою собі традицією для Гельзенкірхена (минулоріч було 4:4). Ці нинішні 4:2 на виїзді дорогого варті – дуже імовірно, що саме вони залишать Шальке в Бундеслізі та відберуть чемпіонство у ворожої Борусії.