УКР РУС

Барселона перемогла Бетіс у перестрілці з п'ятьма голами – Мессі знову воскресив атаку, а оборона тягне "кулес" на дно

8 лютого 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 23-го туру Ла Ліги Бетіс дав фантастичний бій Барселоні, але зазнав прикрої поразки.

Барселона здорово почала 2021-й рік, вигравши дев'ять з десяти матчів у всіх турнірах – невдачею завершився тільки фінал Суперкубка проти Атлетіка, однак каталонці помстилися баскам у чемпіонаті. До виїзної зустрічі з Бетісом у 23-му турі Ла Ліги "блаугранас" підходили на тлі феєричної кубкової перемоги над Гранадою (3:5), після якої Рональд Куман вирішив залишити у запасі Педрі, де Йонга та Мессі. Барса збиралася брати "вердібланкос" малою кров'ю.

Трінкау дебютним голом вирвав перемогу для Барселони – відеоогляд матчу проти Бетіса

Щоправда, команда Мануеля Пеллегріні не виглядала хлопчиками для биття. У чемпіонаті Бетіс не знав поразок протягом п'яти турів поспіль, а з Кубку клуб вилетів лишень по серії пенальті – андалуйсійців скривдив Атлетік. Словом, поєдинок на Беніто Вільямарін проти ослабленого складу Барселони обіцяв бути цікавим.

У гостей з перших хвилин все пішло не за планом. "Вердібланкос" практично одразу розкрили слабке місце на правому фланзі оборони Барси, де грав Мінгеса – Морено раз за разом забігав йому за спину й прострілював на Іглесіаса. На 3-й хвилині Борха просто не встиг до м'яча, на 7-й дістатися до передачі не дав Араухо, а на 11-й Лангле лише в останню мить накрив замикання нападника з шести метрів. Ще через хвилину довелося знімати з гри Араухо – Рональд отримав травму на рівному місці, вибиваючи м'яч. На поле змушений був виходити де Йонг.

В середині першого тайму "блаугранас" перехопили ініціативу, однак в атакувальній роботі Барса зіткнулася із сумішшю безідейності та поганого виконання. Каталонці намагалися розкрити оборону діагоналями в штрафний на Альбу та дальніми передачами за спину високій лінії захисників, однак їм не вистачало точності й правильного таймінгу – та і Бетіс не помилявся з офсайдами.

Подібна картина не змінювалась до самої перерви, тож не дивно, що єдиний небезпечний момент у виконанні гостей прилетів зі стандарту – це Лангле на 28-й хвилині замикав подачу з кутового. Повз дальню стійку.

Бетіс весь цей час не забував про контратаки. На 25-й хвилині андалусійці знову могли скористатись слабкістю Мінгеси – Хуанмі втік від Оскара й замкнув діагональ з глибини на дальню стійку, але акцентованого удару у нього не вийшло.

На 38-й же господарі зловили Барсу: Фекір розігнав контрвипад через центр з передачею на правий фланг під простріл Емерсону, а фулбек прострілив на лінію воротарського – Іглесіас замкнув у дотик. 1:0! З цим рахунком перший тайм і добіг кінця.

У перерві Рональд Куман зняв Брейтвейта, кинувши у бій Педрі. Одразу зі свистком каталонці пішли у атаку, ледь не забивши вже на 48-й хвилині – це Мінгеса отримав передачу від Дембеле й вистрілив з лінії карного майданчика. Роблес парирував.

Здавалося, що зараз "вердібланкос" буде непереливки, однак вони швидко відвели гру від власних воріт, а на 55-й хвилині навіть могли подвоїти перевагу в рахунку – це Хуанмі відкрився під розрізний пас Фекіра й вийшов сам на сам з тер Штегеном, пробивши у правий кут. Марк-Андре врятував Барсу.

Зрозумівши, що прогресу в грі немає, Рональд Куман зняв Пуча та П'яніча, кинувши у бій Трінкау та Мессі. Лео вийшов на поле на 57-й хвилині, а вже через дві хвилини він прийняв передачу на лінію штрафного від Дембеле та потужно пробив під праву стійку – 1:1!

Хід зустрічі змінився максимально круто. Барса зусиллями Мессі почала розривати Бетіс: на 63-й хвилині Лео ледь не заробив пенальті, а на 64-й він розрізав оборону пасом на Жорді – фулбек мав виходити сам на сам, однак Грізманн дуже невчасно перетнув траєкторію м'яча. Ще за дві хвилини Мессі запустив Дембеле у прохід правим флангом, а той з краю штрафного зарядив під поперечку – Роблес парирував.

Зрештою, Мессі добився свого на 68-й: Жорді віддав передачу в зону перед штрафним на Лео й побіг на лівий край під зворотній пас, після чого прострілив на Грізманна – Антуан замкнув собі у п'ятку, однак м'яч зрикошетив ще й від Віктора Руїса, залетівши у ворота. Автогол! 1:2.

Здавалося, це початок кінця, але вже на 74-й хвилині Бетіс повернувся у гру: Фекір прорвався лівим флангом та заробив штрафний, з якого сам же й навісив на Руїса – Віктор замкнув ударом головою. 2:2!

Після цього матч дещо зажувала серія замін та фолів, але вже на 80-х хвилинах команди знову скотилися до гри на зустрічних курсах. У ній господарі могли забити втретє: на 83-й хвилині Віктор Руїс замикав подачу з кутового, а на 84-й Каналес вийшов сам на сам з голкіпером під кутом – в обох випадках врятував тер Штеген (плюс, Каналес потрапив у офсайд).

Якщо не забиваєш ти, то забивають тебе: на 87-й хвилині Мессі виконав подачу з глибини, але її винесли на лінію штрафного прямо на ногу Руїсу – втім, з-за спини Віктора несподівано вискочив Трінкау, який відібрав "круглого" й одразу ж вистрілив у дальню дев'ятку. М'яч рикошетом від поперечки залетів у ворота! 2:3! Цей гол виявився переможним.

Таким чином, Барселона набрала 43 очки, порівнявшись з Реалом та повернувши другу позицію завдяки кращій різниці м'ячів. Бетіс, маючи в активі 30 залікових балів, залишився сьомим.

Барса без Мессі – не Барса

Рональд Куман після матчу сильно скаржився на календар, який змушує постійно проводити ротацію, а понурий перший тайм пов'язав з психологією – мовляв, не вистачало іскри. Насправді ж каталонцям не вистачало іскри не тільки до перерви, а і через десять хвилин після неї. До голу Мессі на 59-й "блаугранас" створили всього один момент з гри (удар Мінгеси).

Барселона завжди мала проблеми, коли Мессі залишався на лавці. Це не так і страшно – Реал без Роналду прийшов до тями десь через півтора роки, змінивши двох тренерів, але і досі не виглядає настільки ж стабільно, як у 2018-му. Коли витягуєш з топ-команд виконавця, який за сезон стабільно організовує 50-60 голів та асистів, проблеми неминучі. Проблема полягає в тому, що Барса без Мессі сильно просідає навіть на технічному рівні.

Показовими були діагоналі та передачі за спину на Альбу в першому таймі. У Мессі перший же обіграш з Жорді завершувався виходом фулбека віч-на-віч (завадив Грізманн), а другий – (авто)голом Руїса.

До виходу Лео каталонці навіть не могли віддати Альбі точний пас, хоча діагоналі не вимагали топової майстерності чи особливого інтелекту – 90% гостроти в таких моментах створюють своєчасні вривання Альби у вільну зону. Навіть у резервістів Барси повинно вистачати кваліфікації, щоб віддати йому коротку закидушку чи пас повз захисника, але без Мессі всі ці спроби йшли у молоко.

Ще один показник, який демонструє вразливість Барси без Мессі – це удари. В матчі з Бетісом каталонці мали всього чотири удари по воротах до виходу Ліонеля – два зі стандартів (неточні) і один заблокований. Лише Мінгесі вдалося класно пробити в площину з лінії штрафного. При цьому в зоні перед карним майданчиком каталонцям постійно не вистачало якоїсь миті для удару чи передачі, а під простріли рідко хто вривався.

Лео ж вийшов на поле і вже через дві хвилини ідеально відкрився на лінії, забивши з-під трьох захисників. Невже при живому Грізманні, Брейтвейті, П'янічі та Дембеле не було кому стріляти по воротах Роблеса?

Проблема була навіть не у кількості пострілів (Лео і сам пробив з гри тільки раз), скільки в створених нагодах: до виходу аргентинця чотири з п'яти передач "блаугранас" пройшли після кросів Альби з лівого флангу, після – чотири з п'яти пройшли низом, з глибини й за безпосередньої участі Лео.

Те ж саме стосується передгольових та загострюючих передач. Невже без Мессі не було кому обігратись, відкритись на хід у вільну зону чи замкнути простріл?

Барса без Мессі в атаці рухалася повільно, робила багато зайвих дотиків і виглядала катастрофічно безідейно, однак ті ж самі виконавці разом з Лео почали і комбінувати, і помічати коридори для гострих передач, і діяти швидко. І це вже далеко не перший проблемний матч без Мессі – каталонці мали шалені труднощі у першому таймі з Бетісом восени та у півфіналі Суперкубка з Сосьєдадом. Без аргентинця "блаугранас" можуть набивати непогані кількісні показники (хоча на Беніто Вільямарін не було і цього), однак сильно втрачають у якості.

Це проблема, адже без Мессі каталонці грають не тільки тоді, коли він лікується чи відпочиває. Ліонеля можуть залишити без доступу до м'яча, як роблять це топ-клуби, а іноді аргентинець вимикається сам – як з тим же Атлетіком у Суперкубку. Лео також може звалитись у центр поля, залишивши команду без нападника на вістрі – поки де Йонг та Педрі не добіжать до штрафного при таких зміщеннях, атака не матиме розвитку.

Каталонці вже могли б звикнути до того, що Мессі періодично перебуває в лазареті чи у космосі, однак втрата Ліонеля все одно призводить до проблем. Футбол "блаугранас" занадто сильно зав'язаний на таймінгах, дисбалансі оборони суперника та хаосі, який створює Мессі в тих чи інших зонах.

Лео залишається ключовим виконавцем у цій системі. Без аргентинця тьмяніють і прекрасний Грізманн, і корисний Брейтвейт, і навіть Альба, хоча їхній технічний та інтелектуальний арсенал повинен компенсувати відсутність капітана. Біда.

Оборона Барси тягне команду на дно

Захисників "блаугранас" завжди критикували, але навіть рік тому все було не настільки жахливо. Так, суперники неодмінно створювали гостроту, користуючись високою лінією оборони та слабкістю центрбеків у роботі 1-в-1, однак каталонцям хоча б вистачало профільних кадрів на позиціях. Крім того, в половині пропущених голів першочергова провина лежала на центрхавах.

Нині ситуація катастрофічна. З Бетісом фулбека грав 21-річний центрбек Мінгеса (дебютував за Барсу в листопаді), а в центрі пару Лангле (неідеальний захисник) складали 21-річний Араухо (має кілька дурних привозів у сезоні) та атакувальний хав (майже вінгер) де Йонг.

Іронічно, що саме Френкі виглядав найкращим центрбеком як на Беніто Вільямарін, так і протягом сезону. Зараз у Рональда Кумана просто не залишається альтернативи – Фірпо та Тодібо, схоже, списані остаточно, а Умтіті не може наздогнати навіть 36-річних дідусів з Гранади. Тепер ще й зламався Араухо.

Крихкість цієї оборонної конструкції Бетіс продемонстрував вже у перші 11 хвилин, тричі простріливши на Іглесіаса із зони Мінгеси. Пізніше з-під нього головою пробивав Хуанмі, вискочивши з-за спини, а наприкінці другого тайму Віктор Руїс замикав подачу з кутового, протиснувши високого Оскара. Це далеко не повний перелік факапів Мінгеси – і далеко не перший матч, в якому над ним так знущаються.

Проблеми Оскара можна пояснити нерідною позицією та молодістю, однак підводили і більш досвідчені захисники. Так, Хуанмі виходив віч-на-віч на старті другого тайму, скориставшись гігантською шпариною між де Йонгом і Лангле, а найбільше шкоди обороні приніс Бускетс. Серхіо постійно провалював зони і не встигав – саме він не добіг за Іглесіасом перед першим голом, саме він збив Фекіра перед другим і саме він програв верхову боротьбу Віктору Руїсу при взятті воріт.

Це – моменти за один лише матч проти Бетіса. Гранада ж на днях забивала каталонцям тричі, а Атлетік за два матчі поклав п'ять. Навіть нещасний Райо Вальєкано відкрив рахунок з другого ж свого моменту, розкатавши атаку з голом у порожні ворота. Порожні, Карл! Це вже просто неадекватно.

Барса з таким захистом не тільки зганьбиться у Лізі чемпіонів, а і програє срібло надзвичайно проблемному Реалу. У Ла Лізі каталонці пропустили 20 голів – їм забивали частіше, ніж Реалу, Севільї та Атлетіко, а Реал Сосьєдад йде з "блаугранас" на одному рівні. За очікуваними ж пропущеними Барса взагалі йде у середині таблиці поруч з Хетафе та Сельтою.

Не дивно, що клуб протягом зими намагався виторгувати в центр оборони свого ж вихованця Еріка Гарсію. Тимчасова адміністрація клубу без згоди кандидатів на президенство не могла проводити трансфер – всі дали добро, а Віктор Фонт навіть домовився про розстрочку (тобто, Гарсія прийшов би безкоштовно). Втім, перехід заблокувала відмова Жоана Лапорти, для якого було неприпустимо зробити Фонта рятівником захисту та майстром переговорів з Ман Сіті.

Ось так велика політика залишила Барселону без профільних центрбеків. Тепер захищати ворота тер Штегена буде магічна сила тролінгу на плакатах, які у 100 метрах від Сантьягу Бернабеу вивісив Лапорта.

Барселона перемогла Атлетік: каталонці обходять Реал, ефектна помста від Мессі та швидкий прогрес Грізманна