УКР РУС

Бенфіка – Шахтар: Каштру перевершив Фонсеку, жахіття для збірної України, чергове диво з купою голів і вихід в 1/8 ЛЄ

28 лютого 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Бенфіка і Шахтар оформили переможну для українців нічию (3:3) у грі за вихід до 1/8 Ліги Європи 2019/20. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Бенфіка – Шахтар на "Футбол 24", стартував о 22:00. Це вирішальний двобій за право зіграти в 1/8 фіналу Ліги Європи. У першій зустрічі український клуб здобув мінімальну перевагу, вигравши дуель з рахунком 2:1. Після цього "гірники" довели переможну серію до 3-х матчів у чемпіонаті України, зі скрипом напіврезервним складом дотиснувши Десну (1:0). Бенфіка ж перервала власну чорну смугу з тим же рахунком. Португальці виграли вперше за 5 матчів і зберегли лідерство в чемпіонаті.

Бенфіка – Шахтар: онлайн-трансляція вирішального матчу Ліги Європи

Перший влучний удар у матчі від Бенфіки, яка домінувала на половині поля українців. З дальнім пострілом несподіваного дебютанта Дієго Соузи впорався Пятов. На 7-й хвилині Ісмаїлі самовіддано заблокував удар Таарабта впритул. Шахтар зачинили у штрафному, Пятов нервово зіграв на виході, але Діаш мінімально не дотягнувся до подачі Піцці. Гол на 9-й нікого не міг здивувати. Усе той же капітан Бенфіки легко прорвався у штрафний. Пятов не витягнув обвідний удар Піцці. У фактично першій осмисленій атаці "гірники" забили такий важливий гостьовий гол. Маркос Антоніо вирізав діагональ на Додо, той увірвався у володіння Влаходімоса і прострілив убік Мораєса. Рубен Діаш, схоже, рукою в боротьбі з Жуніором забив автогол.

Бенфіка – Шахтар – відео голів

Тайсон отримав удар по нозі від Рафи Сілви. Бразилець полежав на траві, піднявся, але шкутильгає. Саме 7-й номер Шахтаря класно розігнав атаку, втік від чергового грубого підкату і віддав. А далі вже Мораєс закинув у штрафний, де Ісмаїлі (несподівано опинився праворуч) влучив у стійку та заробив кутовий. Матвієнко ледь не відповів люб'язністю, нервово зрізавши убік своїх воріт. Після кутового ще й Соузі дали пробити головою – повз ціль. Як же перспективно розрізав оборону Патрік. А ось Марлос завозився на 11 метрах і дозволив заблокувати себе.

Пятов привіз момент на свої ворота невдалим пасом. Пощастило, що "орли" не довели справу до миттєвого удару. Тільки-тільки гра заспокоїлася, як знову прийшов гострий кутовий. Рубен Діаш виправився за 2 привезені голи у двоматчевому протистоянні, знищивши Матвієнка на другому поверсі. Уже який раз провалився захист Шахтаря під високим пресингом. На межі фолу грають українці. Розриви між лініями у "гірників", тому не клеїться гра попереду, а "вдома" пожежа за пожежею. Ісмаїлі програв силову боротьбу, Соуза легко вийшов на ударну позицію, але пробив не надто сильно.

На межі вилучення епізод. Ісмаїлі під завісу першого тайму ліктем в'їхав в обличчя Діашу. Пощастило, що тільки жовта. Дає грати Бйорн Куйперс, а "гірники" тільки падають на рівному місці та апелюють до судді. Дуже нервово стало у фінальній третині поля гостей. Гострий стандарт, який трохи підмалював Мораєс, ні до чого серйозного не привів. Станом на 45 хвилин команди награли на рахунок, який веде в овертайм. Тотальна перевага Бенфіки. Шахтарю дуже пощастило, що вдалося забити, адже фактично лише 1 удар у площину, а Діаш допоміг закотити. З іншого боку в конструкції атак "гірники" не поступалися – більшість моментів лісабонців це або привози, або стандарти.

На старті другого тайму Матвієнко черговим провальним поперечним пасом привіз гол. Пятов відіграв до кінця із Соузою, але той відкотив назад – удар з лінії штрафного був бездоганним. Та вже на 49-й Шахтар забив гол на вагу золота. Тайсон подав, Степененко втоптав Діаша в газон. На характері. Рахунок 3:2 уже виводив далі український клуб. Шахтар нарешті по-доброму завівся. Тайсон з Марлосом класно вивели Антоніо на ударну позицію. Ледь не перший промах "гірників". Кривцов виграв повітряну дуель після подачі стандарту від Марлоса – воротар на місці.

Перша заміна в матчі. Марлоса вже на 62-й хвилині замінив Тете. Не вистачає здоров'я гравцю збірної України підтримувати пресинг, відбір і високий темп суперника, логічне рішення Каштру. І ось він момент для 20-річного бразильського вінгера. Кілька разів обігрався Тете з Тайсоном у штрафному суперника. Останній пробив, Влаходімос потягнув, а Ісмаїлі на добивання влучив у поперечину. Судді ще й офсайд угледіли. Ну таке, на тоненького. Лаге відповідає своєю заміною на 67-й. Сеферовіч замість Шікінью. Піцці накинув зі штрафного. Що роблять Кривцов і Матвієнко, знову загадка. Саме Сеферовіч пробивав без жодних перешкод – повз ворота.

Бразильський гол Шахтаря у цілком собі бразильській грі, де оборона другорядна. Тайсон котить на хід Ісмаїлі, той подає, рикошет від захисника, і удар Алана Патріка – снаряд від газону летить у недосяжному для Влаходімоса напрямку. Це 3:3, Бенфіка повинна забивати двічі, щоб вийти в 1/8 фіналу ЛЄ. Тайсон розганяв чергову контратаку, проте віддав трохи в недодачу. Тете все ж зумів знати момент для удару метрів з 15 – м'яч звалився з ноги. Бенфіка деморалізована. Безцільні постріли і передачі, брак у передачах. Вінісус і Жота замінили виснажених Соузу з Піцці на 79-й. Тайсон грубо влетів у Діаша, який перейняв капітанську пов'язку. Це справедлива жовта, щоб так не кричав бразилець.

Який момент для Бенфіки, аби повернутися у гру. Ісмаїлі дозволив навісити з флангу, Кривцова легко перевисів у повітрі Вінісіус. Удар впритул, але саме туди, де і стояв Пятов. Коноплянка вийшов замість Тайсона на 87-й і відразу ж заробив жовту картку та небезпечний стандарт, який португальці використали не найкращим чином. Євген сигналізує, що зовсім вільний на фланзі. але йде пас не на нього, а в розріз у штрафний. Мораєс програв боротьбу воротареві, та й офсайд, схоже, зафіксовано. Оце так рубаються в підкатах бразильці та навіть Коноплянка. Самовіддано. Куйперс додав 4 хвилини надії для господарів, але "гірники" не збираються пропускати ще. Україна зберігає свого єдиного представника в єврокубках – 5:4 за підсумками двох битв.

Комедія помилок – 4 гравці збірної України лякають

Якби не пара центральних захисників Матвієнко/Кривцов, які програли і подарував суперникам все, що тільки можна, і навіть більше. Якби не слабка гра Пятова (в Андрія на вражаючі 34% гірша точність пасів, ніж у голкіпера Бенфіки!) з перших же хвилин – капітан Шахтаря сам визнав, що збив команду на нерви. Якби не провальна гра Марлоса, який мало допомагав обороні та слабко виглядав у пресингу. Відразу 4 основні гравці збірної України провалили матч. Якби не їхні дитячі помилки при звичному володінні м'ячем та невпевнена гра у своєму штрафному, ми б точно не побачили аж такої драми. "Гірники" мають цікавіших і досвідченіших гравців попереду (середній вік нинішньої команди на 3 роки більший, ніж у лісабонців), а бразильська молодь потроху підпирає.

Та в захисті чорні хмари. А там насамперед (Додо праворуч також не виглядав зразком надійності, але хоч реабілітувався в атаці) чудила, на секундочку, основна пара центральних захисників і капітан збірної України у воротах, а ми за декілька місяців до Євро-2020! На совісті Матвієнка 2 пропущені. Рубен Діаш теж оформив своєрідний дубль. І якщо автогол – це більше спроба завадити забити Мораєсу, то гольовий удар Степаненка цілком і повністю повторив запізнілі дії Миколи. І ніхто вже не згадає про те, що португальський центрбек частково виправився, зробивши рахунок 2:1. Що Діаш програв лише одне єдиноборство, крім помилкової позиції у моментах з пропущеними, а також обігравав на дриблінгу, заробляв фоли і створював моменти. Чи про шалені 9 виносів Матвієнка, що вдвічі більше, ніж найближчий переслідувач.

Бразильська магія працює... з допомогою українського характеру

Загребське диво, як бачимо, не стало чимось унікальним. Ні, подібні матчі для команди Каштру – не випадкові. Шахтар видав сам на себе не схожий перший тайм. Відверте зізнання головного тренера відповідає реаліям. Бенфіка замикала донеччан у штрафному чи навіть воротарському, а володіння м'ячем на рівні 35%, якого суперник досягав у стартовій половині першого тайму, є просто принизливим для чинного чемпіона України. Шахтар не вміє сушити гру чи танцювати від оборони. Поправочка, проти серйозних команд в Європі, а не в УПЛ, де можна десь прохалявити, десь себе пожаліти – суперники в більшості випадків не покарають.

Коли команду позбавляють м'яча, починаються розриви у другій та фінальній третинах поля, відсутність чіткості в середині поля і помилки захисників на рівному місці. Якщо до цього коктейлю домішати високий пресинг, захмарну інтенсивність єдиноборств і тиск на кожному клаптику поля, то все починає валитися, немов аварійні, погано виконані та ще гірше продумані забудови. Однак сила цієї команди полягає в тому, що вона здатна ламати суперника в найпідступніший момент. Динамо Загреб уже бачило себе переможцем, ведучи 3:1 на 90+3. Чим це завершилося, всі пам'ятаємо. Сьогодні було не аж так драматично, однак сюжет мав крутий характер.

І знову вирішальний вплив мали бразильці, але не обійшлося без українського характеру. Коваленко зробив асист, а Пятов заробив пенальті в Загребі. Степаненко забив ключовий гол у Лісабоні та й загалом став найкращим гравцем Шахтаря за версіями Whoscored (7,82, третій у матчі) і Sofascore (7,2, четвертий), хоча більше завдяки своїм атакувальним діям (навіть видав дриблінг а-ля Зідан). Адже в єдиноборствах і Тарас не вразив (4 виграв, 8 програв). Fotmob же найвищі бали виділив Тайсону (7,6) та Патріку (7,5), а Тарасу залишив 3-й рядок (6,9). Майже всі бразильці показали солідну гру. Антоніо, Додо та Мораєс (хоч і натуралізований) взяли участь у першій гольовій атаці. Ісмаїлі з Патріком у третій, а Тайсон доклався до двох забитих м'ячів. Марлос і Тете створювали шанси після перерви. Загалом маємо 10:11 за ударами з меж штрафного. Справжня бразильська самба з невеличкою перевагою української команди.

Шахтар заслужено йде далі – Бенфіка видала максимум, Каштру тріумфує

Господарі діяли дуже динамічно, а гравцем матчу став їхній лідер Піцці (забив сам, створив 2 супермоменти). Бенфіка накреативила мінімум на 2 очікуваних голи, дещо перевершивши гостей за xG (утім, Діаш по суті поцупив у Мораєса забитий м'яч, який би схилив шальки терезів на користь команди Жуніора). Шахтар зіграв класично для себе в поточному єврокубковому розіграші. На виїзді команда Каштру допускала на свої ворота приблизно 2 очікуваних голи, але досі не програла жодного матчу. Лісабонці на груповому етапі Ліги чемпіонів мали кращу статистику, головним чином у плані більшої надійності оборони. "Гірники" змушували суперника помилятися у вирішальні моменти. Це був свого роду боксерський двобій, коли суперник, здається, завдає удару під нокаут, але за 2-3 хвилини отримує шокуючу відповідь.

Багато було скепсису навколо роботи головного тренера, який по суті ніколи не боровся за такі високі завдання. Усе це посилилося двома кубковими фіаско проти Динамо Київ. Ще гірше стало, коли новий тренерський штаб не вивів команду в плей-офф Ліги чемпіонів, програвши Аталанті, яка після першого кола відставала від українців на 4 очки. А на виході маємо, що Шахтар став ще більш вбивчим в УПЛ та зробив те, чого не міг досягнути за всі 3 роки правління Паулу Фонсеки. Так-так, донецький клуб вперше за 4 сезони пройшов перший етап плей-офф єврокубка.

Ок, Фонсека може парирувати, що його кривдники завжди доходили потім до півфіналу Ліги чемпіонів чи Європи. Однак і Луческу залишав йому команду, яка зупинилася за крок до фіналу ЛЄ. Каштру вже пройшов більший шлях за свого попередника і виглядає тим, хто може краще впливати на гру по ходу зустрічі. Крім того, на 12 років старший португалець більше довіряє талановитим бразильцям і не боїться застосовувати значно ширшу ротацію. Завдяки кращій ігровій практиці не страшно, коли хтось травмується (Антоніо загалом гідно замінив Коваленка) чи випадає (Тете не був гіршим за Марлоса). І хтозна, можливо, саме рішення залишити в запасі на Десну Ісмаїлі, Тайсона та інших лідерів стало ще одним ключем у Лісабоні, де знову вистачило сил на всі 90 з лишком хвилин.