УКР РУС

Баварія – Лаціо: Лєвандовскі пише історію і вже дістав Роналду, "орли" підкреслюють крах Італії, новий рекорд ЛЧ

18 березня 2021 Читать на русском

Баварія обіграла Лаціо в рамках матчу-відповіді 1/8 фіналу ЛЧ. Читайте рахунок та огляд поєдинку на "Футбол 24".

Привид першого матчу вплинув на команди

Три тижні тому підопічні Хансі Фліка здобули переконливу перемогу в лігві "орлів". Господарі Стадіо Олімпіко поступилися з рахунком 1:4. Між іншим, це була перша очна зустріч команд у офіційних матчах. Лаціо потрібно було забивати щонайменше чотири м'ячі на Альянц Арені, щоб розраховувати на прохід в наступну стадію. Сімоне Індзагі вирішив робити це без Чіро Іммобіле, залишивши найкращого бомбардира на лаві для запасних.

Баварія – Лаціо – 2:1 – відео голів та огляд матчу

Мюнхенці чудово усвідомлювали силу переваги, здобутої в Римі. Відтак тренерський штаб Баварії не втратив момент дати відпочити кільком лідерам. Зокрема, Мануель Нойєр взагалі опинився поза заявкою, а Альфонсо Девіс розпочав на лаві для запасних. Цікаво, що у воротах господарів місце зайняв Алєксандер Нюбель. Не так давно німецька преса повідомила, що екс-голкіпер Шальке незадоволений своїм становищем і вже влітку налаштований покинути Мюнхен.

Такі перестановки дещо допомогли гостям. Перші 20 хвилин матчу пройшли у обопільній боротьбі. Майже без прицільних ударів і майже без гострих моментів. Здавалося, Лаціо мав би зробити ставку на швидкий м'яч, а ще краще – два. Можливо, цього й очікувала Баварія, тому не змогла оперативно підлаштуватися під в'ялий темп поєдинку. Не було й фірмового тиску на чужій половині поля. Це й зрозуміло – ніхто не буде витрачати зайві зусилля тоді, коли у цьому немає жодної необхідності.

Гол розбудив Баварію

Забитий м'яч Баварії виглядав дуже нелогічно. Як заведено говорити, Лаціо привіз собі проблеми на рівному місці. Все почалось із активності двох французів. Коман протягнув м'яч на дриблінгу та відпасував на Павара. Бенджамен спробував подати – вдалося здобути кутовий. Під час подачі Мурікі, який вийшов замість Іммобіле, завалив Горецку в межах штрафного – пенальті. До позначки підійшов Роберт Лєвандовскі. Поляк впевнено розвів м'яч та голкіпера по різних кутах і довів лік голів у поточному розіграші до п'яти.

Парадоксально, але це додало мотивації саме господарям. Математично для Лаціо нічого не змінилося – потрібно було забити все ті ж чотири м'ячі. Однак психологічно "орли" були зовсім не готові на диво. Та й хто був би готовий? Баварія ніколи не пропускала стільки в домашніх матчах ЛЧ. А от забити більше – запросто. Підопічні Хансі Фліка спробували ще більше добити пораненого суперника. Трохи більше швидкості, трохи інтенсивніший пресинг в останній третині полі – і моменти посипалися. Небезпечно пробивав Кімміх, а згодом перспективний штрафний виконував Лєвандовскі, але не зміг перекинути стінку.

Лаціо до перерви так і не оговтався. За перші 15 хвилин гри гості тричі турбували Нюбеля (один із цих ударів летів у площину), а далі – тиша. Баварія не сильно й перешкоджала діям суперника, але команда Сімоне Індзагі – це зовсім не про позиційну атаку. Завершення тайму додало ще більше головного болю. Мохамед Фарес у середині поля зіткнувся з Лероєм Сане і підвестися вже не зміг. На полі з'явилися медики, а Луліч почав активно розминатися. На цьому команди й вирушили у роздягальні.

Пауза, яка вбила спалах активності

По перерві тренери зробили по заміні. У Лаціо вийшов згаданий вище Луліч, а Хансі Флік кинув у бій Нікласа Зюле, знявши Боатенга. Не маючи особливої турнірної мотивації, мюнхенці почали працювати на особисту статистику. Передусім, на свого головного бомбардира. Вже на 3-й хвилині другого тайму Лєвандовскі був близький до дубля – м'яч після потужного удару вже з меж воротарського поцілив у Сане. Невдовзі Роберт бив з лінії штрафного. Цього разу уважніше зіграли захисники.

Після стартової активності Баварія на деякий час віддала володіння Лаціо. Витиснути дивідендів з цього "орли" не змогли, натомість зазнавши ще однієї втрати. Цього разу Лаццарі зіткнувся з Гнабрі і не зміг продовжити матч. Сімоне Індзагі довелося робити другу вимушену заміну. За таких умов не доводиться думати про активні дії в атаці. План римлян, яким би він не був, виявився зруйнованим. Ситуація на полі зовсім не натякала, що був попередній матч, а у сьогоднішньому вже вдалося забити. Лаціо перейшов до оборони низьким блоком без тиску на захисників суперника під час побудови атак.

Баварія перебудувалася. Девіс замінив Горецку, і Алаба перемістився на улюблене місце в півзахисті. Реактивний Альфонсо відразу спробував виконати фірмовий рейд лівим флангом, але зупинився у частоколі ніг на вході у штрафний. Слідом Лєвандовскі випробував фортуну, пробивши із зони напівкола. М'яч влучив у стійку, а потім у спину Пепе Рейни, однак у ворота не закотився. Це була остання спроба поляка, який поступився місцем на полі Шупо-Мотінгу.

Кінцівка, веселіша за увесь матч

Коли не йде команда гра, потрібно робити ставку на індивідуальні дії. Схоже, саме так подумав Хоакін Корреа. Аргентинець здійснив прорив із центру поля в чужий штрафний, але пробив прямісінько в Нюбела. Виявилося, що там ще й офсайд був. Зате відповідь була разючою і без жодних порушень правил. Кімміх, Алаба та Шупо-Мотінг розігнали класну триходівку. Камерунець забив одним із перших дотиків після виходу на заміну, а результативний пас виконав австрієць.

Лише після цього Лаціо почав грати розкуто. Втрачати вже було нічого, а п'ять замін Фліка позбавили Баварію монолітності. Хоча гол прийшов з не такого вже й очевидного моменту. Перрейра виконав подачу зі штрафного. Гіганти Зюле та Алаба проспали вривання Пароло за свої спини, а Марко з лінії воротарського відправив м'яч поміж ніг Нюбелю. Це не стало останнім спалахом гостей. Вони забрали м'яч під свій контроль, чим змусили Баварію оборонятися дуже низько. Стільки моментів біля воріт мюнхенців не було за усі попередні 75 хвилин!

Зрештою, на останніх хвилинах команди взагалі перестали думати про захист. На атаку потрібно відповідати атакою! Щоправда, у Баварію вона вийшла значно гострішою. Сане класним пасом вивів на удар Гнабрі, а Серж із вбивчої позиції не зміг влучити у ближній кут. Фінальний свисток зафіксував перемогу Баварії з рахунком 2:1. Чинний володар Ліги чемпіонів крокує у чвертьфінал.

А перемагають німці...

Ще після жеребкування ця пара вважалася вкрай нерівною. Баварія – очевидний фаворит, а у Лаціо практично немає шансів. Підтвердження цього ми бачили на Стадіо Олімпіко, але аж ніяк не на Альянц Арені. Мюнхенці розуміли, що Лаціо не відіграє чотири м'ячі. Про що взагалі можна говорити, якщо гравці стартового складу господарів сумарно забили в ЛЧ 161 гол, що на 156 м'ячів більше, ніж у гостей.

У нинішньому розіграші римляни виїзні матчі зводили виключно до нічиїх. Сьогодні це теж був би логічний результат. Показник xG без урахування пенальті 0.78 на 0.62; 3-2 за явними гольовими моментами, 7-7 за передачами у чужий штрафний. Майже ідентичні карти зон активних дій. Все вирішила якість ухвалених рішень та індивідуальна майстерність. А вона у Баварії значно переважає можливості Лаціо. Гру можна було завершувати вже після пенальті. Мюнхен виграв усі 22 домашні матчі в Лізі чемпіонів, якщо забивав Лєвандовскі. Роберт відзначається щонайменше п'ятьма голами дев'ятий сезон поспіль, а в останніх п'яти кампаніях ніхто не настріляв більше м'ячів. Наразі поляк ділить перше місце з Кріштіану Роналду – по 41 голу. Однак португалець вже вилетів із турніру.

Ліга чемпіонів: визначились усі чвертьфіналісти турніру

Подвійний тріумф над Лаціо не здивував навіть італійську пресу. Знаковою для Баварії цю перемогу робить виключно статистика. Передусім, німці оформили вихід у чвертьфінал найпрестижнішого клубного турніру Європи 19-й раз. Це новий рекорд Ліги чемпіонів ( у Барселони – 18). А ще баварці увійшли до престижного клубу бомбардирів, ставши лише третьою командою, якій вдалося забити 1000 голів у ЛЧ. Перші дві – Реал та Барселона.

Крах Серії А у Європі

Сьогодні Лаціо став уособленням усієї безпорадності італійського футболу. Звісно, це не найсильніший представник кальчо у єврокубках, але його приреченість на фоні німецької машини показова. Так, Марко Пароло (36 років та 51 день) може пишатися, що став третім найстаршим автором гола в ЛЧ після Паоло Мальдіні (36р/333д) та Раяна Гіггза (37р/148д). Однак робити це повинен зовсім не він. Інакше перше потрапляння у плей-офф турніру за 20 років не мало жодного сенсу.

Нинішня кампанія стала для Італії провальною. Головний претендент на Скудетто навіть не вийшов із групи, інші троє – вилетіли в першому ж раунді. Востаннє Серія А не була представлена у чвертьфіналах 5 років тому. Просто вдумайтесь, остання надія Апеннін у Європі – це Паулу Фонсека та його Рома. Особливо разюче це виглядає на фоні тріумфу німецької школи. Вперше в історії Ліги чемпіонів чотири менеджери з однієї країни вийшли у чвертьфінал – Едін Терзіч, Юрген Клопп, Томас Тухель та Хансі Флік. У Італії залишився лише Стефано Піолі, а вже завтра може не бути жодного.

Маліновський безсилий в ЛЧ: ноу-хау Аталанти шокувало, але Зідан – не фізрук