УКР РУС

Борусія шокувала Баварію і наблизила чемпіонство Байєра – Дортмунд згадав часи Клоппа, перервавши провальну серіюbomb

30 березня 21:24 Читать на русском
СПЕЦПРОЕКТ
Автор: Юрій Яковлев

Баварія і Борусія Дортмунд зіграли 30 березня в 27-му турі Бундесліги (0:2). Рахунок і огляд німецького Der Klassiker читайте на "Футбол 24".

Футбол 24 спільно з партнером HLIBNY DAR розповідає про битву чвертьфіналістів Ліги чемпіонів на Альянц-Арені в Мюнхені.

Поєдинок першого кола в Дортмунді завершився перемогою мюнхенців з рахунком 4:0 – Борусія прагнула реваншу. При цьому Дортмунд не обігрував Баварію в чемпіонаті з листопада 2018 року, а на виїзді – аж з квітня 2014-го. Тоді команда ще Юргена Клоппа розбила "ротен" на їхньому полі з рахунком 3:0. Відтоді чи не кожний виїзд у Мюнхен став для "джмелів" ще тим випробуванням – 5:1, 4:1, 6:0, 5:0, 4:0. Але саме нинішній матч був чи не ідеальним моментом перервати невдалу смугу, адже німецький гегемон перебуває не в найкращому стані.

Баварія ризикує втратити чемпіонський титул Німеччини вперше з 2012 року. На момент початку гри відставання мюнхенців від Байєра складало 13 очок ("фармацевти" буквально годиною раніше здобули чергову перемогу на характері та продовжують мчати до "салатниці").

Байєр на останніх хвилинах оформив камбек з Хоффенхаймом, Фрайбург розгромив Борусію М, РБ Лейпциг оступився з Майнцом

Команда Томаса Тухеля продовжує боротьбу в ЛЧ, але до першого чвертьфінального матчу проти Арсенала ще більше тижня. Поки ж "ротен" не надто успішно намагаються наздогнати команду Хабі Алонсо в Бундеслізі. Що стосується Борусії, то Дортмунд теж кваліфікувався у чвертьфінал Ліги чемпіонів, де зіграє з Атлетіко, і водночас продовжує боротьбу за путівку в ЛЧ 2024/25. Команда Едіна Терзіча на момент початку туру завдяки триматчевій переможній серії трималася в топ-4.

Відчути смак перемоги можна і до фіналу Ліги чемпіонів. Достатньо скуштувати напої HLIBNY DAR – одного з найкращих горілчаних брендів не лише України, але й світу. У скарбниці ТМ HLIBNY DAR – безліч почесних нагород, отриманих на авторитетних дегустаційних конкурсах і масштабних виставках.
Будь на стороні переможців вже сьогодні! HLIBNY DAR. Витримана мʼякість. Тобі справжньому!

Перший момент був за Баварією – розіграш штрафного завершився скидкою Горецки і заблокованим ударом Сане. Дортмунд у перші хвилини в атаку не ходив, зосередившись на власній половині. Був шанс і в Харрі Кейна, який виграв боротьбу в Шлоттербека, але пробив вище. Підопічні Терзіча витримали стартовий натиск і відповіли блискуче.

На 10-й хвилині Борусія змусила Альянц-Арену замовкнути, реалізувавши перший же момент. Шлоттербек перехопив м'яч, Фюлькруг розігнав атаку пасом на Брандта, а Юліан віддав на хід Адейємі. Карім зблизився з Ульрайхом і пробив у дальній кут. 0:1!

Підопічним Тухеля знадобилося трохи часу, щоб оговтатися, після чого тиск на ворота Майєра посилився. Спершу удару Лаймера трохи забракло влучності, а згодом Кейн не зміг замкнути навіс Кімміха. Сантиметрів забракло найкращому бомбардиру Бундесліги. Міг бути момент у Сане, але Хуммельс розкішно зіграв один в один, відібравши м'яч у десятки Баварії. До слова, для німецького ветерана це був 29-й Классікер в історії – рекорд, який досі належав Міхаелю Цорку.

На 35-й хвилині лічені сантиметри відділили господарів від гола у відповідь. Кімміх подав, Дайєр пробив, але Хуммельс неймовірним чином заблокував ледь не на лінії воріт. Можливо, м'яч зачепив руку, але вже після контакту з ногою – претензії господарів щодо пенальті арбітр проігнорував.

Дортмунд відповів проходом Санчо, після якого Ульрайх забрав м'яч. Знову топ-клас продемонстрував Хуммельс, який у підкаті зупинив прохід Альфонсо Девіса. Зрештою, перший тайм завершився мінімальною перемогою Борусії, яка реалізувала єдиний свій момент. Баварія награла на гол куди більше, хоч і пробила у площину воріт тільки двічі.

На початку другої половини Ульрайх врятував Баварію від другого пропущеного м'яча. Кіпер мюнхенців відбив удар Нмечі, який опинився абсолютно один у штрафному. Згодом Ульрайх впорався і зі спробою Хуммельса, який пішов в атаку. Гостріше заграли гості у другому таймі. Увімкнувся Санчо, який почав створювати проблеми Кімміху на фланзі. Ще одна атака тією ж бровкою завершилася неточним ударом Маатсена, який промчав половину поля, але не влучив у дальній кут.

У Баварії черговий момент знайшов Кейн. Після подачі кутового Харрі знову пробив головою, проте знову повз ворота. А на 68-й хвилині Хуммельс знову показав топ-рівень, вибивши м'яч у підкаті з-під ніг Кейна, який вже був готовий замикати. Нарешті вступив у гру і Майєр, який не дав забити Коману.

Дортмунд осмілів настільки, що у контратаку пішов навіть Шлоттербек, але пас центрбека Борусії не дійшов до адресата – Ульрайх вдало зіграв на перехопленні. А на 83-й хвилині все стало зрозуміло. Джордан Райєрсон підключився до атаки правим флангом і не залишив шансів Ульрайху. Альфонсо Девіс накрити не встиг. 0:2! Харрі Кейн на 89-й хвилині скоротив відставання, але гол не зарахували через офсайд.

Вперше з 2014 року Борусія переграла Баварію в Мюнхені. Команда Едіна Терзіча набрала 53 очки і втрималася в зоні Ліги чемпіонів. Баварія ж відстає від Байєра вже на 13 балів за 7 турів до фінішу – питання, хто стане чемпіоном Німеччини 2023/24, практично закрите.

Хуммельс на межі завершення: цифри проти, нездійсненна мрія, спогади про Карпати і Шахтар