УКР РУС

Барселона перемогла Валенсію: "блаугранас" прогресують, "кажани" дають урок для Динамо, а Депай і Фаті залякують киян

17 жовтня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Валенсія в рамках 9-го туру Ла ЛІги зазнала виїзної поразки від Барселони. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Барселона перед поєдинком проти Динамо у Лізі чемпіонів повинна була перемогти у чемпіонаті, адже після поразки від Атлетіко в попередньому турі каталонці опустилися на дев'яту позицію в турнірній таблиці. Домашня звитяга над Валенсією повернула б "синьо-гранатових" у групу лідерів, наблизивши їх на відстань двох очок від топ-4. Втім, зробити це було не так просто, адже через травми команді не могли допомогти Педрі, Брейтвейт і Араухо. Натомість, у старт повернувся Фаті.

"Найгірші цифри в історії Барселони": Лапорта відзвітував про скрутне становище

Крім того, не можна було забувати і про клас Валенсії. Гості нагадали про нього вже на 5-й хвилині зустрічі, коли Гайя вдалося забити красивий гол – він спіймав відскок після кутового й метрів з 25-ти потужно пробив у правий нижній. 0:1!

Втім, Барселона одразу ж перехопила ініціативу, розкатавши кілька хороших атак і зрівнявши рахунок вже на 12-й хвилині. І як зрівнявши! Фаті перед штрафним обігрався з Депаєм у стіночку й класно вистрілив у дальній кут – 1:1! Це був вже другий гол Ансу за 48 хвилин, проведених у новому сезоні Ла Ліги. І шостий у восьми останніх матчах на Камп Ноу.

В наступні 25 хвилин зміст гри не змінювався. Барселона володіла м'ячем, катаючи його на чужій половині у високому темпі, однак нічого цікавішого за низку прострілів каталонці організувати не змогли. Валенсія ж сиділа в обороні, час від часу вилітаючи у контратаки – в одній із них Гедеш круто розвернувся перед штрафним і пробив повз лівий нижній кут. Загалом, матч виглядав динамічно й цікаво, однак 47 тисячам вболівальників на Камп Ноу явно не вистачало гостроти.

Здавалося, що перший тайм завершиться внічию, однак перевага Барселони в якості роботи з м'ячем принесла господарям успіх. На 39-й хвилині вони розкатали красиву комбінацію, в завершенні якої Депай видав розрізний пас на лінію воротарського – Фаті пішов на замикання й навіть пробив в руки Сілессену, одразу впавши на газон. Арбітр моментально вказав на "позначку", адже Гайя у підкаті підбив ногу нападника Барси. Депай відправився виконувати пенальті, потужно пробивши у праву дев'ятку – Сілессен навіть не поворухнувся. 2:1!

Перший тайм добіг кінця за переваги на користь Барси як у рахунку, так і по грі. На початку другого тайму підопічні Рональда Кумана могли закріпити його третім голом, однак постріл Фаті з лівого краю штрафного після обіграшу Деста з Де Йонгом парирував Сілессен. Валенсія не збиралася здаватись без бою, налякавши місцевих фанатів на 53-й хвилині – це Солер вистрілив метрів з 15-ти у правий кут. Стійка врятувала Барсу! На 57-й же Гедеш завершив швидку атаку "кажанів" потужним дальнім ударом – тер Штеген парирував його!

Після цього обидва тренери провели заміни. У каталонців замість Фаті вийшов Коутінью, а Пепе Бордалас зняв Дуро заради Маркоса. Цей хід заспокоїв гру. В наступні 20 хвилин моментів на полі не виникало, та і цікавих атак команди не проводили.

Розворушити ситуацію на полі не вдалося і після другої серії замін – Куман кинув у бій Гонсалеса й Мінгесу, а у гостей вийшли забивати Черишев та Муса. Лише на 78-й хвилині стався цікавий епізод з вриванням Солера у карний майданчик та обіграшем тер Штегена, однак Карлос опинився під занадто гострим кутом до воріт. Його простріл на Маркоса голкіпер вибив.

На 84-й хвилині Валенсія втратила ще одну класну можливість врятувати нічию. Героєм міг стати Максі Гомес, який зі стандарту потужно пробив у правий нижній кут – втім, м'яч пролетів поруч зі стійкою. Ще через хвилину для "кажанів" все було завершено: Депай набрав швидкість і віддав передачу на правий край штрафного під вривання Десту, а той в оточенні кількох захисників розвернувся й прострілив на дальню стійку – Коутінью ж, забутий суперниками, замкнув у порожні ворота. 3:1.

Після цього команди розмінялись кількома моментами. Зокрема, класний удар з дистанції мав Агуеро, який нарешті дебютував у складі каталонців. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу Барселони з рахунком 3:1.

"Блаугранас" набрали 15 очок, піднявшись на сьому сходинку в турнірній таблиці й наблизившись до зони ЛЧ на відстань двох залікових балів. Валенсія, маючи в активі 12 пунктів, залишилась дев'ятою.

Барселона сильно додала

Вболівальники Динамо перед зустріччю сподівалися на кризу Барселони. До паузи на матчі збірних каталонці дійсно виглядали жахливо – їхній футбол було важко відрізнити від футболу Кадіса. Виключенням став винос Леванте, однак після нього команда зазнала розгрому від Бенфіки.

Щоправда, у Лісабоні "блаугранас" виглядали не так вже й жахливо. У них було достатньо крутих моментів, однак реалізація підкачала. Валенсія була не менш складним опонентом – команди Пепе Бордаласа рідко здобувають результат у матчах з грандами, проте завжди дають їм феєричний бій. Цього разу його підопічні теж пручались, але каталонці заслужено перемогли їх.

Барселона багато володіла м'ячем (60% ігрового часу), розкатуючи швидкі комбінації у зоні перед штрафним та в його межах. 8 з 13-ти передач в район 20-ти метрів від воріт Валенсії виявились вдалими, загальна точність пасів склала 90%, а гострота досягнула 1,54 xT – дуже пристойний показник. Крім того, підопічні Рональда Кумана зробили 42 дотики в карному майданчику суперника, завдавши звідти 7 ударів.

Власне, саме завдяки затяжним володінням, красивим комбінаціям і передачам на просування каталонці й забили всі свої голи – і це дуже важливо для "блаугранас", адже саме в цьому і полягає їхня ідентичність. У поточному сезоні бачити таку барселонську Барселону доводилось нечасто. Щонайголовніше, її футбол став ефективним – Opta нарахувала "синьо-гранатовим" три явні гольові нагоди й 88% вірогідності перемоги над Валенсією.

Це ще не значить, що Барселона great againe (про це буде написано нижче). "Кажани" цілком могли зачепитись за нічию, однак якість гри "блаугранас" (особливо в першому таймі) серйозно виросла. Вони знову домінують на полі, розкатують красиві перепасовки й розвалюють оборону через них. Чимось підопічні Рональда Кумана схожі на Шахтар, тільки без проблем у завершальній фазі атак – Фаті й Депай показали, як вони вдвох можуть знищити суперника, навіть не входячи в штрафний.

Можна спробувати закритись у "автобусі", однак досвід Баварії й Валенсії показує, що його розкриття – лишень справа швидкості й техніки. У каталонців прямо зараз з цим проблем немає. Свої моменти вони знаходять і реалізовують.

З Барселоною можна грати

Втім, до ідеалу каталонцям ще дуже далеко. Барселона дійсно контролювала хід зустрічі, однак Валенсія протягом тривалих відрізків гри залишала "блаугранас" без моментів. Не можна назвати оборону "кажанів" аж надто крутою, адже тоді б 42 дотиків у їхньому штрафному не сталося, але прорвати захист гостей вдавалося тільки після дуже швидких обіграшів. Барса мала їх на початку та наприкінці кожного з таймів, однак більша частина гри пройшла в середині поля, у затяжних перекатах.

Для нічиї на Камп Ноу припаркувати автобус замало. Валенсія ще й сама активно нав'язувала боротьбу за центр поля, тримаючи інтенсивність пресингу на рівні 9,8 PPDA. Не те, щоб цей показник був дуже високим, але Барса в цій же зоні мала 12,1 PPDA – тобто, вона повертала м'яч після більшої кількості пасів суперника. Для Динамо цей факт є хорошим сигналом – кияни люблять контролювати поєдинок через стерильні перепасовки в середині та на власній половині. Пресинг каталонців став більш організованим, однак його інтенсивність жахлива.

Валенсія не мала паритету з Барсою в середині поля. Каталонці набагато краще працювали з м'ячем, конвертуючи свої відбирання в затяжні володіння на чужій третині поля й передачі на просування, та і за темпом левантійці просідали. Втім, "кажанам" вдавалося серйозно ускладнити життя суперника. Величезну роль у цьому відіграли єдиноборства – підопічні Пепе Бордаласа знищили "блаугранас" у цьому компоненті, вигравши 56 зі 102-х епізодів боротьби на землі й 17 з 22-х у повітрі. Це – шанс для фізично потужних динамівців.

Валенсія ще й не забувала контратакувати. Великої кількості моментів гості створити не змогли, награвши всього на 0,34 xG, однак і цього могло вистачити. Динамо рік тому круто вело контргру на Камп Ноу, але у поточному сезоні все набагато складніше. Матчі проти Шахтаря й Баварії вказали на серйозну проблему – кияни вміло закриваються, однак після пропущеного голу їм доводиться розкриватись, працюючи на зустрічних курсах. У такому режимі "біло-сині" створюють менше, ніж у позиційному наступі, а оборону починають розривати.

Тим не менш, Барселона – це не Баварія. Тут стабільності й організованості набагато менше. Валенсія показала, як можна створити проблеми каталонцям, навіть якщо вони грають дуже добре – і майже всі ці інструменти вписуються у філософію Динамо. Шанси у киян в середу будуть.

Депай і Фаті – грізна сила

Ла Ліга визнала тер Штегена найкращим гравцем матчу, однак це дивне рішення. Очевидно ж, що MVP зустрічі став Депай, який сконструював перемогу Барси – перед першим голом саме він обігрався з Фаті, перед пенальті саме Мемфіс асистував Ансу, а третій гол почався з його пасу на просування. Нідерландський нападник шикарно відпрацював по всій площині поля, пресингуючи, створюючи варіанти для передач і тікаючи від суперників на дриблінгу.

Депай разом з Альбою й Дестом став лідером Барси за кількістю передач під удар (по 2), хоча в неї явно не внесли асист голландця на лінію воротарського з подальшим пенальті. Крім того, в його активі майже половина пасів каталонців у зону 20-ти метрів від воріт (3). Взагалі, за гостротою передач Мемфіс виявився найкращим на полі – як і за кількістю обводок (6 успішних з 8 спроб). Крім того, Депай тричі пробив по воротах (2 у площину) й виграв 7 з 11-ти єдиноборств (один з найвищих показників у складі "блаугранас").

Фаті запам'ятався красивим голом і заробленим пенальті, хоча без фолу Гайя нападник, вочевидь, оформив би дубль. У тому епізоді найбільш крутим став не факт заробленого на собі фолу, а якість відкривання Ансумане. 19-річний нападник набив не дуже хорошу статистику (0 обводок, 17 втрат, 5 програних єдиноборств з 6-ти), однак у нього проявилося класне відчуття моменту – він швидко та якісно приймає рішення. Фаті може провалюватись, однак йому достатньо всього однієї помилки з боку суперника, аби покарати за неї.

Поки що помітно, що Ансу не вистачає стабільності. Він не може витримати повний матч, та і загалом в його футболі занадто багато браку. Втім, навіть у такому режимі Фаті зумів поставити Валенсію на коліна – благо, в нього хороші помічники. Динамо потрібно працювати з ним особливо уважно.

Унікальний рекордсмен Прімери: перетнув Сахару в утробі матері, завдяки брехні став баском і грає 5 років без відпочинку