УКР РУС

Барселона – Динамо: Шапаренко і каталонські ветерани феєрять – історичний рекорд, результат кращий за гру, безнадія ЛЧ

21 жовтня 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Барселона здолала Динамо (1:0) у 3 турі Ліги чемпіонів 2021/22. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Банальна тактика Кумана мала спрацювати ще до 100 секунди

Поєдинок команд, які на двох набрали лише 1 бал за перші тури. Кияни програли 4 останні зустрічі проти каталонців, зокрема, обидві у попередньому сезоні (із загальним рахунком 1:6). Усі звершення динамівців датовані ще 90-ми роками. Барса на Камп Ноу здобула дві поспіль впевнені перемоги у Прімері, але на євроарені взяла на очко менше, ніж українці. Матч, як і онлайн-трансляція Барселона – Динамо на "Футбол 24", стартував о 19:45. Обидві команди перед особистою дуеллю не забили жодного гола в поточному сезоні ЛЧ, тож прагнули змінити тенденцію. Мотивація команди Кумана зашкалювала – у чемпіонаті Іспанії вона поки не потрапляє навіть у зону Ліги конференцій, а в єврокубках отримала непогану нагоду для реабілітації.

Барселона – Динамо: онлайн-трансляція матчу ЛЧ

Уже на 90 секунді Альба без перешкод подав з лівого флангу, Бущан помилився на виході, а Дест випередив Миколенка. Супершанс на 0,59 очікуваного гола. Банально пощастило Динамо, що американський захисник, який нині грає вінгера, пробив повз порожні ворота. Депай з Альбою просто розривають ліворуч. Дест стабільно замикає у воротарському з величезними проблемами для Миколенка. Купа навісів від Барси за перші 10 хвилин. Примітивно, але завдяки давнім труднощам киян на другому поверсі виглядає це дуже небезпечно.

Барселона – Динамо – відео гола та огляд матчу

Єдина потужна контра Динамо, яку згадувати лише в солодких снах

Перший випад українців. Вдалося відносно великими силами вийти до чужого штрафного, але дебютний удар Циганкова здалеку – трохи не те, що можна було витиснути з епізоду. Подача Депая зі штрафного на 18 хвилині. Люк Де Йонг, який вийшов у центрі нападу замикати навіси, спокійно відірвався від Сидорчука і пробив. Це був ще один стовідсотковий момент, тепер уже на 0.31 xG. Пресинг Барси провокує помилки в ранньому розіграші Динамо. Депай підхопив і відкинув на Де Йонга – ефектний сейв Бущана.

Між іншим ця спроба нідерландського "стовпа" на 21 хвилині стала першим прицільним ударом команди Кумана за 3 тури групового етапу Ліги чемпіонів. Дест зовсім сам. Миколенко не отримує допомоги. Розстрільний удар парирує Бущан. Але після кутового йде черговий навіс другим темпом від Альби, а Піке з кількох метрів таки прошиває голкіпера. На підступах до воротарського Динамо опинились 4 каталонці проти Миколенка та Сироти. Після банальної ж подачі! Це вирок нинішній системі Луческу.

Бущан – головний плеймейкер нині. Велика депресія

Всі пасують назад, а воротар збірної України такої розкоші не має. Ось тільки всі ці виноси вперед не знаходять жодного адресата. Супряга, сенсаційна ставка Луческу, не працює від слова зовсім. Лише одного разу Владислав непогано зачепився і віддав у штрафному, але Буяльський забув, що це не УПЛ і думати треба швидше. Барса награла на понад 2 очікувані голи. Гості цілком могли вже горіти розгромно, настільки панічна гра в усіх фазах. Добре, що до перерви допомагала реалізація господарів.

У перерві вийшли Фаті та Коутінью проти Люка де Йонга та Мінгеси. Дест повертається в оборону, Депай – у центр нападу. Фаті дивом не замкнув комбінацію Френкі де Йонга та Депая. Молодець Кендзьора, прочитав момент і вибив перед воротами. А ось і Бущан наварив. Черговий пас назад, голкіпер Динамо завозився. Фаті перехопив на відстані кількох метрів і пробив з другої спроби через себе – повз ворота. Куман уже просто лютує, так хоче пошвидше закрити гру перед Класіко з Реалом.

Заміни, які могли змінити все. Ще б суддя дав пенальті, але ЛЧ – не УПЛ

Жахливий брак від Циганкова. Не можуть кияни центр поля перейти, хоча ця Барса ж зовсім не така ідеальна, якою її роблять чинні чемпіони України. Не вистачає характеру, здорового нахабства, віри у свої сили – усіх тих речей, які вирізняють сенсаційний Шериф Вернидуба в ЛЧ. Гармаш і Вітінью міняють Супрягу та Де Пену на 61 хвилині. Гірше за Влада та Карлоса, мабуть, важко зіграти. Ну, ось вам і фактор замін. Гармаш заробив фол, Вітінью взяв на себе гру. Шапаренко спробував чи не вперше прорватися самотужки і створив гострий стандарт. Не вийшло з ударом, але хоча б якийсь натяк на дух з'явився.

Лангле врізав плечем Гармашу, який відкривався у центр штрафного на простріл з лівого флангу. Довго лежав Денис, але французький суддя Тюрпен навіть не вдався до послуг VAR. Динамо виросло у володінні з 35% до 42%. І ось він момент. Циганков сигналізує, що Фаті грає рукою у штрафному (ненавмисно, вважають судді). Віктор нарешті ніби повірив, що може загострити. Обвів суперника і пробив з кількох метрів – другий поспіль блок від героїчного Піке.

У пошуках втраченого часу

Фаті відповідає загостренням на протилежній частині поля. Коутінью дають розстрілювати – вище. Гра отримала хоч якийсь нерв після виходу Гармаша та Вітінью. Шапаренко, без будь-яких сумнівів, найкращий у киян. Микола намагається завести партнерів на гру вперед. Агуеро міняє Депая на 75 хвилині. Тимчик замінив Кендзьору на 79-й. Швидкий вихід після дій Сидорчука і Шапаренка, але Вітінью блокують у штрафному. Караваєв і Рамірес замість Циганкова та Буяльського на 85 хвилині.

Піке виносить після ще одного перспективного стандарту Динамо. Барселона вже відверто думає про Реал. Київ намагається ризикнути, але каталонці досить спокійно підчищають в обороні. Ну, вміють же українці страхувати один одного. Є і натяки на контргру. Чому всього цього не було до перерви? Дуже шкода втрачати шанс зачепитися за очки з такою Барсою. Шапаренко не наважився повторити свій гол Франції. Перевів на кращу позицію для Караваєва, а той сфолив у нападі.

Барселона доволі натужно набирає перші 3 очки. Динамо опускається на останнє місце, але відстає від Бенфіки і каталонців на 3 та 2 бали, що не смертельно. Але хто ж буде забивати? У команди Луческу мізерні 0,12 очікуваного гола. Бущан – третій за кількістю пасів у Динамо. Гідні підходи були, а у штрафному вже тремтіли ніжки. Підопічні Кумана награли на 2,42 xG. Після перерви маємо фактично рівність. Крім привозу Бущана, майже нічого не дали створити іспанцям. Наскільки ж ідеально працювала підстраховка у другому таймі, настільки бездарно – у першому. Трохи не дотерпіли до перерви. Піке, який забивав Динамо і минулоріч, повторює історичний рекорд захисників-бомбардирів в ЛЧ. У Жерара та Роберто Карлоса по 16 голів.

Шапаренко – гравець матчу в киян. І єдиний воїн з основи?

Абсолютно топовий перформанс від вісімки Динамо. Відразу 10 разів Шапаренко позбавляв м'яча каталонських зірок. Для прикладу в опорника Сидорчука, який грає глибше і більше заточений саме на захисні дії, 11 відбирань і підбирань. Саме на плечі Миколу Луческу поклав розіграш від своїх воріт. Відсторонити капітана від початкового білд-апу було розумним ходом. Сидорчук кілька разів дуже небезпечно обрізався. Хоча загалом до пари центральних хавбеків претензій найменше. Відпахали так відпахали.

У Шапаренка 96% точності передач. Найвища в матчі на дві команди серед людей, які зробили мінімум 10 пасів. У Динамо загалом – 81%. Пройшли відразу 6 з 7 дальніх передач Миколи. Те, що далі біда чорна... Ну, слухайте, не може цей 23-річний хавбек за всіх відіграти. Шапа створював підходи партнерам регулярно. Можна критикувати за те, що занадто часто грав назад. Але що робити, коли віддаєш уперед, а там наші гравці атаки віддають снаряди, як аматори. Після чого йде швидка контра, в якій ти вже захищаєшся в меншості. Можна було корчити з себе зарозумілого мудрагеля, який заперечує очевидні речі, і отримати 0:5. Луческу не став. Шапаренко як провідник ідей тренера – також.

У Миколи також найбільше в матчі єдиноборств (16). Крім цього, другий найкращий за виграними дуелями (11, в Деста 12 з 14). Сидорчук з його 8 вдалими єдиноборствами з 10 десь поруч. Відразу за лідерами... Гармаш: 6 дуелей з 8 успішні, і це за якихось 29 хвилин! Саме харизма і безстрашність Дениса, таке враження, остаточно розбудили киян, які перед тим виглядали так перестрашено, ніби перемістилися в минуле і грали проти Барси Гвардіоли, Мессі та Хаві. Бущан з гігантським відривом взяв лідерство за лонгболлами – 24 дальні передачі, але лише 7 знайшли партнерів. Так собі плеймейкер.

Альба і Піке – MVP Барси. Депай – Мессі на мінімалках

Тріо найкращих у господарів вибрати було не складно. Піке та Альбі на двох 66 років, але ці ветерани оборони давали фору молодим динамівцям у всьому. Коли молоді хлопці відпускають у своєму штрафному 34-річного сеньйора, а єдиним їхнім реальним завданням у цій грі є якраз не пропустити... Добре, що Піке забив лише раз. Погано, що Жерар аж 10 разів відбирав/підбирав м'яч при тому, що українці практично не атакували. Іспанський ветеран став повним короле повітря, вигравши 6 з 7 дуелей на другому поверсі. Видав 7 точних дальніх передач з 9 спроб. Лише Сирота (12) і Забарний (6) частіше розряджали небезпеку виносами, ніж Піке (4). Уродженець Барселони ще й двічі блокував перспективні удари киян.

Були й антигерої, які нас відверто пробачали. Такий собі Люк де Йонг міг і хет-трик оформити, і гольовий пас віддати. Нідерландський центрфорвард, як і американський захисник Дест, який грав флангового нападника, запороли по 2 стовідсоткові моменти. Їх дуже гостинно пускали у свій двір захисники київського периметру. Сержіньйо принаймні компенсував боротьбою – і великий об'єм, і майже цілковита успішність.

Відразу 4 "сотки" на двох створили Альба та інший "помаранчевий", Депай. Жорді вручили статуетку за гравця матчі від імені УЄФА. Вирішальний асист, розпорядник гри разом з Піке – в обох іспанців найбільше контактів з м'ячем. Завдяки Депаю отримував виграшні позиції на лівому фланзі. Затероризував Циганкова вічними прострілами настільки, що Віктор довго не міг пригадати, чи вміє щось креативне запропонувати у відповідь.

Мемфіс, відверто бережучи себе на Класіко, створював моменти у режимі Мессі: 5 передач під удар, з них дві під цілком собі смертельні постріли. Грав здебільшого на фланзі, крутив захисниками, як хотів. Депай нерідко збирав біля себе по 3-4 гравці, а це дозволяло оголювати зони для партнерів. З негативу – поводився надто зверхньо. Через якусь навіть зневагу до суперників місцями піжонив і втрачав моменти. З іншого боку людині, яка може собі дозволити все, запропонували дешеву страву тоді, коли в ніздрі вже пробивався аромат соковитого блюда від шеф-кухаря елітного ресторану. Звісно, що буде крутити носом.

Динамо як Барселона, тільки з негативнішим відтінком

Команди ніби помінялися місцями. Кияни навіть проти Баварії не були такими беззубими в атаці. Барса за перші 2 тури не знайшла дорогу до площини воріт суперника. Динамо не змогло влучити в рамку бодай 1 раз на Камп Ноу. А знаєте, хто лідер за фолами, заробленими на собі? Найчастіше порушували правила проти Шапаренка, Буяльського (по 4 рази) і Гармаша (3). Кияни ж фолили значно рідше (7). Каталонці просто валили основні світлі голови суперника на газон (загалом 18 порушень). Лідери тут всі з центра поля – Френкі де Йонг, Бускетс (по 4 фоли проти киян), Гаві (3). Робили це майстерно, лиш на 90 хвилині нідерландський півзахисник отримав жовту картку.

Барса ніби не хотіла перемогти у перших двох матчах Ліги чемпіонів. Київ відверто боявся грати, аби не пропустити більше. Результат – як і рік тому, лише мінімальна поразка на Камп Ноу. Гра – значно і значно гірша. Та ослаблена коронавірусом напіврезервна команда показувала в рази цікавіший та сміливіший футбол проти Мессі та компанії. І могла тоді скатати яскраві 2:2. Сьогодні ж Динамо мало шанси на 0:0 максимум. Нуль забитих голів на дві команди з України в ЛЧ? Такого в історії турніру ще не було, щоб за все перше коло групового турніру обидва представники одного чемпіонату не відзначилися жодного разу.

Перспективи на вихід бодай у Лігу Європи будуть зовсім сумні, якщо програти і другий матч цим опонентам. Та ж Бенфіка 70 хвилин трималася проти Баварії дуже гідно. Розвалились лісабонці лише після курйозного автогола. А якби не виручив Нойєр, хтозна, як мюнхенці б воскресали з 0:1. Наразі саме в сусідньому матчі дві команди найбільше награли на перші місця.У Барселони триває криза жанру. Найгірше перше коло каталонців за всю історію ЛЧ. З таким доробком лише 12 з 79 команд (15%) зуміли продовжити свої виступи у плей-офф. З іспанських клубів лише Сельта та Вільяреал виживали в подібних умовах. Сумно, що навіть проти такого суперника динамівці не створили жодного реального моменту за 90 хвилин.