УКР РУС

Айнтрахт – Шахтар: закономірний виліт "гірників" з долею невезіння, топ-атака німців та неприємна тенденція донеччан

21 лютого 2019 Читать на русском
Автор: Юрій Яковлев

Айнтрахт розгромив Шахтар в матчі-відповіді 1/16 фіналу Ліги Європи. Результат і огляд поєдинку читайте на "Футбол 24".

Ліга Європи 2018/19. 1/16 фіналу, матч-відповідь

Айнтрахт – Шахтар – 4:1 (перший матч 2:2)

Голи: Йовіч, 23, Аллє, 27 (пен), 80, Ребіч, 88 – Мораєс, 63

Матч та онлайн-трансляція Айнтрахт – Шахтар на "Футбол 24" розпочався о 19:55. У першому поєдинку на ОСК Металіст у Харкові команди розійшлися миром з рахунком 2:2. При цьому "гірники" змушені були двічі відігруватись, а також грали майже весь матч у меншості після вилучення Тараса Степаненка.

Паулу Фонсека зробив дві вимушені заміни у складі порівняно з першим поєдинком. Замість дискваліфікованих Степаненка та Кривцова на полі з'явились Микола Матвієнко та Манор Соломон. Матвієнко зайняв позицію в центрі оборони, а ізраїльтянин вийшов на фланзі атаки, в свою чергу Коваленко опустився глибше у центр поля.

Айнтрахт – Шахтар – відео голів

Аді Хюттер також зробив дві заміни. Замість травмованого Фернандеса на поле вийшов Абрахам, а Аллє у старті замінив Ребіча.

Результат першого матчу не залишав вибору Паулу Фонсеці. Португалець змушений був ризикувати, адже "гірникам" у Франкфурті обов'язково треба було забивати, причому бажано не один м'яч. Завдання не надто просте, особливо на виїзді – вболівальники Айнтрахта вщент заповнили трибуни стадіону.

Кожен дотик до м'яча футболістами Шахтаря супроводжувався гучним свистом з трибун. Навіть важко пригадати, коли востаннє "гірники" грали при подібній атмосфері. Фанати Айнтрахта дійсно стали так званим 12-м гравцем своєї команди.

ХРОНОЛОГІЯ МАТЧУ

  • 5' Йовіч завдав першого удару в матчі, проте на шляху м'яча стали захисники Шахтаря, які нейтралізували загрозу.
    15' Небезпечно було поблизу володінь Айнтрахта. Гравці Шахтаря кілька разів могли пробивати по воротах, але м'яч в підсумку так і не долетів до Кевіна Траппа.
    23' Пропускає Шахтар. Да Коста отримав м'яч на правому фланзі та у дотик прострілив у центр штрафного майданчика. Лука Йовіч невідпорним ударом в дотик вразив ворота Пятова та відкрив рахунок
    25' Відповіли "гірники". Трапп парирував дальній удар Мораєса. Було доволі небезпечно!
    27' М'яч після удару Роде влучив у руку Матвієнку, після чого рефері призначив пенальті. Аллє впевнено виконав вирок арбітра. 2:0 – тепер Шахтарю необхідно забивати бодай двічі.
    29' Пятов буквально на мить випередив Йовіча, який виривався віч-на-віч з голкіпером донеччан. Відверто шокований Шахтар таким розвитком подій на екваторі тайму.
    40' Шахтар втратив реальний момент для взяття воріт! Розіграш небезпечного штрафного метрів з 17-ти завершився ударом Ісмаїлі, який прийняв на себе Гачіновіч!
    45' Бутко пробив по воротах, проте Трапп забрав м'яч. Перший тайм завершився перемогою Айнтрахта з рахунком 2:0. Донеччанам необхідно забивати як мінімум 2 голи.
    46' Одразу по перерві Фонсека вдався до змін. Замість Манора Соломона, для якого цей матч став дебютним у старті Шахтаря, вийшов Майкон. Відверто провалив ізраїльський хавбек першу половину гри, абсолютно нічим не запам'ятавшись.
    48' Костіч виконував небезпечний штрафний, проте влучив у стінку. Шахтар одразу організував відповідь, але до акцентованого удару по воротах Траппа справа так і не дійшла.
    59' Йовіч міг ховати шанси Шахтаря на вихід в 1/8 фіналу. Серб пробачив "гірників", пробивши неточно після небезпечного виходу на ворота Пятова.
    63' Шахтар відігрує один гол. Марлос віддав на Ісмаїлі, той прострілив у центр, а Мораєс дещо неоковирним ударом "прошив" Траппа. До екстра-тайму Шахтарю необхідний ще один м'яч!
    70' Неймовірний момент був у донеччан! Марлос у своєму фірмовому стилі пробив з лівої у дальній кут – поперечина рятує Айнтрахт!
    78' Знову поперечина! Цього разу каркас воріт потривожив Тайсон!
    80' Айнтрахт на контратаці забиває третій гол. Марлос втратив м'яч, господарі організували швидкий випад, який ударом повз Пятова завершив Аллє.
    88' Ребіч знімає всі питання щодо переможця. Хорват з-за меж штрафного майданчика вразив ворота Шахтаря! 4:1.
    90+1' Да Коста міг забивати 5-й, проте не зумів переграти Пятова. Це було б занадто.

Фінальний свисток арбітра зафіксував перемогу Айнтрахта з рахунком 4:1. Шахтар завершив єврокубковий сезон 2018/19 вже у першому раунді плей-офф.

Фонсека ризикнув, але прогадав

Наставник Шахтаря доволі несподівано довірив місце у старті Манору Соломону. Ізраїльтянин відверто розчарував, нічим особливим не відзначившись. Можливо, це не дуже й дивно – фанати Айнтрахта чинили неймовірний тиск на суперників. Однозначно, що це певним чином вплинуло на гру Соломона, який чи не вперше грав за таких обставин. В підсумку 19-річний хавбек провів на полі лише 45 хвилин та був замінений одразу після перерви.

Манор став один з найгірших гравців Шахтаря в матчі – за версією SofaScore, ізраїльтянин отримав оцінку 6.1 – гірше оцінили лише Андрія Пятова та Миколу Матвієнка.

Феноменальна атака Айнтрахта вивела франкфуртців у 1/8 фіналу, Шахтар може жалітись на нефарт

Даний матч став бенефісом атаки господарів. Йовіч, Аллє та Ребіч знову відзначились забитими голами, які вивели Айнтрахт до наступної стадії. Франкфуртці вийшли до 1/8 фіналу єврокубка вперше за 24 роки – востаннє це траплялось в розіграші Кубка УЄФА 1994/95.

Господарі завдали 5 ударів у площину воріт Андрія Пятова, із них 4 завершились голами – феноменальна реалізація! Німці реалізували майже все, що створили, тоді як гравці Шахтаря двічі влучали у поперечину. Можна говорити про певний нефарт, особливо якщо згадати про гру в меншості протягом майже всього першого поєдинку.

В Лізі Європи 2018/19 Айнтрахт вже забив 23 голи – більше, ніж будь-яка німецька команда в історії турніру в одному сезоні. Крім того, команда Аді Хюттера забиває мінімум двічі вже у 10 поспіль єврокубкових поєдинках. Довша серія серед німецьких команд лише у Баварії – 11 матчів у сезоні 1995/96.

Будьмо відвертими, Шахтар вилетів від дуже серйозного суперника.

Тренерському штабу Шахтаря є над чим працювати

Шахтар втретє поспіль вилітає з єврокубків вже на першій весняній стадії. Два роки тому на шляху "гірників" стала Сельта в 1/16 фіналу Ліги Європи, а минулого сезону Рома вибила команду Паулу Фонсеки в 1/8 фіналу ЛЧ.

Попри всі кадрові зміни, які стались у команді минулого літа (відхід Бернарда, Феррейри, Фреда) команда зуміла знову вийти у євровесну. Шахтар у протистоянні з Айнтрахтом виглядав достойно, проте далі цілком заслужено пройшла німецька команда.

Новачки Шахтаря, звісно, перспективні та багатообіцяючі гравці. Проте вони не здатні вже і негайно вирішувати серйозні завдання в Європі. Головне завдання Паулу Фонсеки на залишок сезону – не лише перемога у внутрішніх турнірах. а й виведення молоді "гірників" на якісно новий рівень.