УКР РУС

Аталанта – Сассуоло: Маліновський сконфузився, але наблизив супершанс, вилучення Гасперіні як символ, 70-річний рекорд

21 червня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Руслан Маліновський з Аталантою розбив Сассуоло (4:1) в рамках 25 туру Серії А. Гра, якої чекали 4 місяці. Рахунок та огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Поєдинок, що мав відбутися 23 лютого, через пандемію коронавірусу COVID-19 грають аж 21 червня. Перший тур Серії А після майже 4-місячної перерви. Матч, як і онлайн-трансляція Аталанта – Сассуоло на "Футбол 24", стартував о 20:30. Бергамаски планували збільшити свою 3-очкову перевагу над Ромою Фонсеки в боротьбі за останнє місце, яке дає право грати в Лізі чемпіонів. Сассуоло застряг у середині таблиці з однаковою відстанню і до єврокубкових рядків, і до зони вильоту. До перерви команда Маліновського набрала вражаючу ходу – 7 матчів без поразок, в яких лише одна нічия, а решта перемоги. Руслан залишився в запасі, але мав солідні шанси вийти на заміну.

Надпотужне повернення Маліновського і компанії у відеоогляді матчу Аталанта – Сассуоло – 4:1

Сассуоло активніше розпочав. Бога двічі виривався на ударну позицію. В одному випадку пробив вище, в іншому – офсайд. Капуто змусив Голліні рятувати у виході сам на сам, і знову сумнівне положення поза грою. Аталанту просто розривають в перші 5 хвилин. Перший шанс у господарів створив Гомес на 13-й. Подачу Алехандро замикав Дуван Сапата, однак пробив плечем і над воротами. Колумбієць змарнував ще один момент, а команда Гасперіні все ж відкрила рахунок. Подача корнера, Кальдара скинув на Джімшиті, удар з кількох метрів. Це 10-й гол Аталанти з кутового – конкурентів у Серії А не видно.

Аталанта – Сассуоло: онлайн-трансляція матчу Серії А – Маліновський повертається до футболу

Сапата з Гозенсом розібралися на лівому куті штрафного. М'яке накидання без проблем замкнув Гомес. Епізод перевірили на VAR. Головний арбітр глянув повтор і скасував взяття воріт. Виявилося, що Гозенс випадково зіграв рукою, коли снаряд відскочив йому від обличчя. Не біда. Аталанта знову забила після пасу німця, який головою скинув на Сапату. Дуван плечем закидав уже в порожні ворота. Колумбієць влучив у поперечину, Пашаліч добив на межі офсайду і гри рукою. Знову скасували гол. Однак вже на 37-й Бурабія під тиском атакувальних гравців Аталанти заштовхав м'яч у свої ворота.

Практично всі моменти на правому фланзі, де феєрить Гозенс. Неймовірні 40 хвилин від партнерів Маліновського – 3 забиті голи, 2 скасовані. Конкуренти українця Пашаліч та Гомес також дуже круті у фазі підігравання та завершення. Сассуоло цілком міг забивати, і не раз. Берарді двічі змарнував виходи на воротаря, а потім не влучив метрів з 8. У захисті зона Гозенса також страждає регулярно. Відсотків 90 моментів саме звідси. Голліні який раз виграв дуель сам на сам. А рахунок цілком міг бути 5:4 за перший тайм. Маліновський вийшов на 69-й. Замість Фройлера, проти якого може зіграти в Лізі націй.

Після серії замін судді взялися довго переглядати черговий втрачений момент Сассуоло. Не могли арбітри VAR повірити, що там обійшлося без пенальті. Головний рефері передивився епізод сам і не погодився. У підсумку наставник Аталанти Гасперіні дарма наїхав на суддів, отримавши безглузду червону картку. Град моментів після перерви. Капуто і Бога обстрілюють ворота, але Голліні витворяє дива. Гості награли голів на 2 мінімум, а замість цього пропустили четвертий. Гомес подав зі штрафного, Сапата головою традиційно знищив усіх у воротарському. Оборона Сассуоло – це все-таки ще той прохідний двір. Мурієль запустив по лівому флангу ще одного джокера Кастаня. Пашаліч був зобов'язаний розстрілювати ворота, але дав вище.

Гараслін міг забивати з кількох метрів. Тут уже Аталанті пощастило – збився приціл. Маліновський класний момент організував Пашалічу. Стіночка і вихід хорватського хавбека майже у воротарський. Ось тільки удар заблокували. Мурієль непогано викотив Руслану під удар – снаряд геть звалився. Дуже засмутився українець, який намагався загострювати у відведені йому 20 з лишком хвилин. Лише в компенсований час Сассуоло забив гол престижу. Бурабія зі штрафного перекинув стінку. Аталанта відривається від Роми Фонсеки на 6 балів, дуже важлива перемога.

Шоу, шоу, шоу

Під таким гаслом пройшла дуель, в якій бути б 7-10 голам, якби не воротарі та дивакуваті судді. Гасперіні вчергове показав себе таким по-доброму шаленцем, що заробив червону картку на рівному місці за розгромного рахунку на користь його команди. Аталанта грала у своє задоволення, всі сили відряджаючи на атаку, але й радісно запрошувала суперника до брудних танців за правилами сексуального футболу без центра поля. Більшість команд Серії А якось та й стартували після паузи, яка тривала понад 100 днів. Ось великі гранди Кальчо Ювентус, Наполі, Мілан та Інтер за 3 вирішальні матчі Кубка Італії наколотили разом на всіх АЖ 2 голи.

Аталанта за 37 хвилин забила 5, але парочку скасували рефері. Команда Гасперіні залишила просто випалену землю у воротарському Сассуоло (неймовірні 7 ударів з близької відстані!). Однак і суперник приємно здивував. По-перше, команда Де Дзербі почала дуже агресивно. По-друге, стартовий натиск не став випадковістю. Переграти бергамасків у володінні м'ячем – дорого коштує. Адже це команда, яка жити не може без контролю. "Богиня" забиває в середньому 4 голи і продовжує руйнувати всі стереотипи про італійський футбол. Добрих 70 років ніхто не показував кращої результативності, ніж Аталанта (74 голи за 26 матчів, 2,85 за гру, а в останніх 4-х зустрічах у рамках всіх турнірів відзначилися 19 разів).

Маліновський не переконав, але може повернутися... в основу

Низькі оцінки від WhoScored (5,88), FotMob (6,0) і SofaScore (6,5) поставили його нижче за всіх партнерів. Навіть у складі Сассуоло гірші бали отримали лише 3 захисники, адже правий фланг і центр оборони команди просто не існували сьогодні. Руслан дуже довго себе шукав. Не зміг одразу увійти в гру, почувався доволі несміливо. Перші 10 передач віддав зі 100-відсотковою успішністю, але він мав би більше загострювати.

Тільки почалися ризиковані ходи, пішли втрати. Хоча без позитиву не обійшлося. Двічі показав непогане відчуття партнерів, але в одному епізоді Пашаліч загальмував з ударом, а в іншому український півзахисник просто сконфузився. Мурієль ідеально прочитав і виклав під удар гравцю, ліва нога якого часто забиває і з дальших позиції. Натомість Маліновський просто слабенько буцнув снаряд кудись убік кутового, замахнувшись на 100, а пробивши на копійку. Навіть попри травму Ілічіча він не вийшов грати в атакувальну зону, а замінив одного з опорників. Змусити забути про Йосіпа чи того ж Фройлера не зумів. Добре, що гру вирішили до виходу українця.

Більше звична у збірній роль №8 цього разу не далася. На м'ячі був перспективним, але не впорався з відбираннями і єдиноборствами, двічі сфолив, ризикуючи пропустити наступну гру і програвши позицію. В атаці виглядав чужим елементом на фоні таких творців, як Гомес і Пашаліч (8 створених моментів на двох). Утім, уже незабаром може трапитися грандіозний шанс виправитися. Після жовтої і дискваліфікації Пашаліча в Гасперіні може не залишитися вибору. Якщо Ілічічу не вдасться відновитись від легкого пошкодження, в середу 24 червня шукайте Маліновського в основі на битву проти Лаціо (у першому колі римляни відігралися з 0:3).

Воротар Аталанти Голліні – тіньовий герой матчу

Ви просто подивіться на цю розкішну статистику очікуваних голів. Аталанта створила на 3,17 xG, Сассуоло – на 2,51. І це ж без врахування автогола Бурабії, який сьогодні лупив і по чужих воротах, і по своїх. Гості завдали 10 ударів з меж штрафного, 8 – метрів з 10 і менше. За 100-відсотковими гольовими моментами рахунок 5:7 на користь колективу, який розгромно поступився. Друга (після Баварії) найрезультативніша в середньому команда Європи проти суперника, який перестріляв її конкурента – Рому Фонсеки. Сьогодні також був гідний двосторонній бій, який цілком міг завершитися по-іншому. Якби не суперсейви Голліні, хтозна, чи вистачило б Сапати, Гомеса і компанії навіть для мінімальної перемоги. Навіть Аталанта у своїх соцмережах це особливо відзначила.