УКР РУС

Аталанта – Парма: Маліновський заряджає на розгром – гольова атака, супермомент, або Хто найкращий у топ-5 лігах

6 січня 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Аталанта і Парма (3:0) зустрілися у 16 турі Серії А. Руслан Маліновський традиційно вийшов на заміну. Рахунок та огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Маліновський проти борця за виживання, який виграв лише 1 з останіх 10 двобоїв у поточному сезоні Серії А. У своїх попередніх дуелях з пармезанцями хавбек збірної України виходив лише на заміну, але встиг забити переломний гол на виїзді. Матч, як і онлайн-трансляція Аталанта – Парма на "Футбол 24", стартував о 16:00. Команда українця із 7-матчевою безпрограшною серією у всіх турнірах продовжувала боротьбу за потрапляння в топ-4, що дає право грати в ЛЧ. "Хрестоносці" ж опинилися за 1 бал від зони вильоту та не знали смаку перемог 6 турів поспіль.

Аталанта – Парма: онлайн-трансляція матчу

Матч не міг розпочатися 8 хвилин через проблеми з одягом і технікою головного судді зі звучним прізвищем Саккі. Ілічіч розігнав першу гостру атаку, зайшов у штрафний, де його заблокували. Екс-форвард Інтера Карамо травмувався вже на старті зустрічі. Швидка заміна на 14 хвилині. Дошкульні больові відчуття в коліні заважали також Ілічічу. Гра, як почалася сумбурно, так і триває без воріт і швидкостей. І тут Аталанта вибухнула на рівному місці. Ілічіч з центра поля вирізав геніальний пас на хід Мурієлю – ідеальний прийом і розстріл з кількох метрів. Пессіна, який витіснив Маліновського з основи, вийшов з тіні на 30 хвилині. Відмінний прохід і пас змарнував Ілічіч.

Аталанта – Парма – 3:0 – відео голів та огляд матчу

Досвідчений захисник пармезанців Гальйоло теж травмувався і покинув поле ще посеред 1 тайму. Пессіна та Ілічіч організували кілька перспективних атак, які завершились не дуже гострими ударами. Аталанта не дуже наполягає, Парма ж лише відбивається. Цілий 0 ударів за перші 45 хвилин демонструє план на гру від Ліверані: грати максимально обережно, не розкриваючись. Пессіна загубив перспективний момент для контратаки, а потім змушений був фолити на жовту. Дуже схоже, що час випускати Маліновського чи Сапату. Хоча тут вся команда Гасперіні в економ-режимі. Не вистачає свіжості, динаміки та інтенсивності, що й не дивно: грають з 2 дня на 3, а у складі лише 2 зміни.

І все-таки Сапата замість Мурієля у перерві. Заміна Гаспа працює моментально. Пессіна зачепився за м'яч, в оточенні двох захисників проштовхнув на Госенса, той далі на Сапату. Дуван дещо відпустив снаряд, але встиг прошити Сепе. Маліновський вийшов на 58 і розігнав третю гольову атаку ривком та пасом на Сапату. Дуван транзитом через коліно суперника на Госенса, який знову показав, що є одним з найкращих голеадорів серед захисників. Маліновський вирішив непогано пробити здалеку, хоча Де Рон вимагав покотити йому на хід у штрафний. Перепросив Руслан.

Екс-фулбек Генка Йоахім Меле активно дебютував і мав кілька моментів відзначитись результативною дією. Його колишній партнер Маліновський також дуже помітний, а ось інший гравець з лави запасних Міранчук розчинився на полі. Український півзахисник майже вирізав пас на Сапату, який міг уже розстрілювати воротаря. Бруну Алвеш в останній момент завадив. Цікаво, що після виходу тріо атакувальних гравців Пессіна опустився глибше в центр поля на позицію опорника Фройлера. Міранчук після навісу з правого флангу головою ледь не поцілив у дальній кут. Парма мало не забила гол престижу після прострілу. який несподівано перетворився на удар.

Маліновський у компенсовані арбітром 2 хвилини встиг організувати ще один момент. Руслан вирізав з кутового ідеальний пас на Де Рона, але той схибив. Аталанта набирає 28 очок, обганяючи Ювентус до його гри з Міланом. Команда Гасперіні тримається 6 місця, але з блискучими перспективами на зону Ліги чемпіонів. Парма застрягла на 17 місці і лише завдяки осічкам конкурентів не опустилася в зону вильоту.

Маліновський – другий за ефективністю серед джокерів Гасперіні

Цього разу Руслан дав необхідну енергію у матчі, від якого з першої до останньої хвилини віяло сонливістю гіганта, якому лінь добивати сіру мишку. Завів своїм ривком гольову атаку, що довершила розгром. Вдало співпрацював із Сапатою, створив 100-відсотковий момент (за цим показником теж повний розгром 4:0), шукав хороші варіанти для Міранчука, який не дуже вдало увійшов у гру. Так, іноді робив не ідеальний вибір розіграшу. Та загалом із завданням впорався. Гасперіні вирішив перевірити, як Маліновський та Пессіна, інша десятка, співпрацюватимуть на полі. До цього ще й вийшов атакувальний хавбек збірної Росії.

Відтак комусь потрібно було сісти на позицію №8. І показово, що цим гравцем став італієць. На фоні кволої Парми виглядало все це доволі оптимістично. У грі 27-річного українця під нападниками насторожила хіба що низька якість прострілів з флангів (зайшов 1 з 6) та не найвища якість єдиноборств (виграв 1 з 3). Зате відчутно підтягнув точність передач (по сезону 78%, нині 89%), виконував багато бігової роботи, відкривав партнерам зони, продумано розтягував оборонні порядки. Відтак отримав найкращий бал від SofaScore за останні 5 матчів (6,9). Тільки Сапата зайшов у звітний матч сильніше. Лише той же Дуван (0,34 xA) та Ілічіч (0,43) створили кращі моменти (0,32) своїми ключовими передачами.

Найкращий захисник-бомбардир в Італії, тепер і в Європі

Саме Руслан, до слова, завів атаку, в якій своїм 14 голом за 2 сезони відзначився Робін Госенс. Жоден інший захисник у топ-5 чемпіонатах Європи не забивав стільки за цей термін. Серхіо Рамос уже не найкращий, а німецький фулбек навіть не б'є пенальті, на відміну від іспанця! Якщо ж брати всі турніри, то статистика бергамаска у цей період – просто фантастика: 16+11 за системою гол плюс пас.

Ніби цього мало, на його позицію виходить новачок Меле і зі старту починає створювати за завершувати моменти, ніби вже не один сезон тут. Механізми Гасперіні працюють і не обіцяють легкого життя нікому в Італії. Знову найкраща атака туру (2,39 xG, якщо брати до уваги лише ігрові моменти, без ударів з пенальті), а цього дня ще й неймовірно чиста оборона (0,05 очікуваного гола дозволили на свої ворота, і тут поза конкуренцією).