УКР РУС

Астана: президентський суперклуб, який тренує Григорчук – все, що потрібно знати про суперника Динамо в Лізі Європи

4 вересня 2018 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

"Футбол 24" розповідає про чемпіонів Казахстану, які зіграють проти Динамо Київ на груповому етапі Ліги Європи 2018/2019.

Астана – один із наймолодших футбольних клубів Казахстану, який був заснований у 2009 році на базі двох алматинських колективів (ФК Мегаспорт та ФК Алма-Ата) та прописався у столиці на вимогу місцевої виконавчої влади. Його генеральним спонсором на той момент стала казахстанська залізниця, через що до 2011 року він носив назву “Локомотив”, а його вболівальників досі кличуть "залізничниками".

За дев’ять років свого існування Астана стала флагманом місцевого футболу, вигравши чотири останні чемпіонства та двічі взявши срібні медалі. П’яте золото може бути оформлене вже у листопаді, а нижче другого місця команда вже точно не впаде. “Жовто-сині” також виграли три Кубки та три Суперкубки, чотири рази вийшли у груповий етап єврокубків та один – у плей-офф. Жоден інший казахський клуб не може похизуватися такими успіхами в Європі.

Найбільш пам’ятним в історії Астани став сезон 2015/2016, коли вона вийшла у груповий етап Ліги чемпіонів УЄФА. Дане досягнення поки що залишається унікальним у історії Казахстану. У зустрічах проти Атлетіко, Бенфіки та Галатасарая астанчани здобули чотири нічиї (три з них – результативні), програвши лише по матчу проти мадридців та лісабонців. Що характерно, у рідних стінах вони тоді так і не зазнали поразки.

Посперечатися за звання найбільш величної єврокубкової кампанії клубу може попередній сезон, в якому Астана вийшла в 1/16 фіналу Ліги Європи. "Залізничники" зайняли друге місце у непростій групі з Вільярреалом та підсиленою східноєвропейськими зірками Славією, а у плей-офф потрапили на лісабонський Спортінг. Вдома казахи поступилися з рахунком 1:3, але на виїзді дали феєричний бій, розкатавши нічию – 3:3.

Астана – це президентський спортивний клуб, який фінансується, по-суті, з бюджету Казахстану. Генеральним спонсором столичних є АТ “Фонд державного добробуту “Самрук-Казина”, в якому єдиним акціонером є уряд Республіки. Його активи оцінюються у більше ніж 67 мільярдів доларів США, а його компанії роблять близько чверті всіх інвестицій у Казахстані. Голова опікунської ради Астани та один з топ-менеджерів холдінгу Дархан Калєтаєв ставить завдання в найближчі роки увійти топ-100 команд у рейтингу УЄФА, для чого вимагає регулярних виступів на груповому етапі єврокубків. Звісно, це вимагає великих грошей – Калєтаєв говорить про бюджет у близько 30 мільйонів доларів, а вартість нинішнього складу Transfermarkt оцінює в 24 мільйони євро.

Григорчук: В українському футболі 5 років тому зарплати були вищі, ніж зараз у Казахстані

Цього літа Астана підписала аж шість нових футболістів, двох з яких було орендовано. Один гравець добре відомий українським вболівальникам – Педро Енріке у позаминулому сезоні у Києві забивав у ворота Олімпіка за ПАОК, а у цьому вже встиг відзначитись голом у ворота АПОЕЛа. Найбільш зірковим і при цьому безкоштовним придбанням став Антоніо Рукавіна – 34-річний сербський латераль, який так і не зміг закріпитися у дортмундській Борусії та клубах Прімери.

Астана намагається тримати баланс між розвитком місцевих футболістів та легіонерами, однак у єврокубках останні займають більшість позицій на полі. Лідером команди є хорватський правий вінгер Марін Томасов, який у 2018 році забив 10 голів та зробив 16 асистів у всіх турнірах. На протилежному фланзі виділяється Роман Муртазаєв – 7 голів та 6 гольових передач. Слід також відзначити центрфорварда Алєксєя Щьоткіна, на рахунку якого 8+2 – в останньому матчі чемпіонату він оформив хет-трик. Непогано виглядає і його напарник по атаці Джордж Деспотовіч – у його активі 5 м'ячів у Казахстані та ще один в ЛЧ.

Головним тренером Астани з 1 червня є Роман Григорчук. Кар’єра українця нам добре відома, однак у Казахстані справи в нього йдуть не ідеально. Він встиг виграти лише 8 з 13 матчів та вилетіти з Ліги Чемпіонів, після чого оголосив про тимчасовий відхід за сімейними обставинами. В даний час командою керує готує його помічник Григорій Бабаян. Останнім у клубі повністю задоволені.

Поточний сезон у Астани в цілому виглядає успішним. “Залізничники” впевнено йдуть на чемпіонство, зазнавши лише двох поразок та випереджаючи Кайрат на три очки, а Тобол – на п’ятнадцять. Очний матч проти перших вони виграли, хоча через участь у єврокубках у крайніх п’яти матчах національної першості чинні чемпіони двічі зіграли внічию. Загалом же за 10 турів до завершення підопічні Григорія Бабаяна виглядають фаворитами у гонці за чемпіонство. Єдиним провалом є сенсаційний виліт з Кубку Казахстану на стадії 1/8 фіналу, в якому першоліговий Махтаарал розбив Астану з рахунком 3:1.

Хацкевич прокоментував результати жеребкування групового турніру Ліги Європи

У цьогорічну групу Ліги Європи казахи прорвалися з боями, почавши з кваліфікації ЛЧ. У двох раундах Астана пройшла чорногорську Сутьєску (перемоги 2:0 та 1:0) та данський Мідтьюлланд (2:1, 0:0), але у третьому без шансів програла “одноклубникам” киян із загребського Динамо. У плей-офф ЛЄ астанчани потрапили на кіпрський АПОЕЛ, який виграв домашню зустріч (1:0), однак на виїзді несподівано вилетів після серії пенальті.

Клуб проводить свої матчі на 30-тисячній "Астана Арені" – найбільшому та найсучаснішому стадіоні Республіки Казахстан. Його будувала компанія Populous, яка займалася проектами таких об'єктів, як "Вемблі", "Емірейтс", "Стад де Ліон" та "Казань Арена". Він обладнаний штучним газоном та роздвижним дахом, який вмикається два рази на рік. Цікаво, що на його розкриття спочатку йшло лише дев’ять хвилин, але через особливості клімату та ґрунтів, які викликають осад будівель у столиці, тривалість процесу досягла години.

З українськими командами у офіційних матчах Астана ніколи не перетиналася, але з нашою країною у неї є спільні історії. Крім офіційного головного тренера – Романа Григорчука – у клубі грає 28-річний українець Сергій Малий, вихований у системі луганського футболу. Він навіть провів два матчі за Зорю у сезоні 2009/2010, однак даний захисник більш відомий за виступами у білоцерківському Арсеналі. У минулому ж за "столичних" виступав український півзахисник Денис Дедечко.

З Астаною добре знайомий легендарний форвард київського Динамо, а нині – асистент головного тренера Максим Шацьких. Він виступав за Астану (тоді ще “Локомотив”) у 2009-2010 роках, зігравши 16 матчів, забивши 9 голів та взявши срібні медалі чемпіонату. Правда, розійшовся з клубом Максим не без скандалу – керівництво заборгувало форварду певну суму по зарплатні.

Виконавчий директор Астани: Задоволені, що отримали Динамо

Таким чином Астана представляє собою найбільш сильний та фінансово забезпечений клуб Казахстану, який виступає у єврокубках на регулярній основі, дає бій найсильнішим командам Європи та навіть виходить у плей-офф. Кияни не мають права зверхньо відноситись до нього та повинні готуватися до вкрай непростої гри – особливо у Казахстані. Тим не менш, Динамо має втричі дорожчий склад та більший досвід топ-матчів, тому воно просто забов’язане брати шість із шести очок.