УКР РУС

Арсенал розбив Вулверхемптон на виїзді та зміцнив лідерство в АПЛ – Зінченко жахав привозами і взяв участь в обох голах

12 листопада 2022 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Вулверхемптон поступився Арсеналу (0:2) у 16 турі чемпіонату Англії. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Олександр Зінченко потрапив у стартовий склад. Матч, як і онлайн-трансляція Вулверхемптон – Арсенал на "Футбол 24", почався о 21:45. Не минуло, й 60 секунд, як Джака присів на газон. Схоже, знудило швейцарського півзахисника. Артета вже почав готувати заміну, але вона пройшла лише на 16 хвилині, коли Граніта замінив Фабіу Вієйра. Мартінеллі закинув з лівого напівфлангу, Жезус майстерно прийняв і розстріляв Са. Гол, щоправда, скасували через відвертий офсайд. Дуже гостра контратака пройшло в зоні Зінченка. Траоре отримав пас на хід, після чого прострілив у центр. Саліба ризикував привезти пенальті на Гедеші, але судді й тут зафіксували положення поза грою. Це вже було зовсім на тоненького.

Евертон розгромно влетів одному з аутсайдерів у матчі АПЛ – Миколенко став співучасником 2 голів і швидко травмувався

Сака з рикошетом від захисника ледь не закинув у ближній верхній кут, воротар господарів зорієнтувався вчасно. Після подачі кутового Букайо вже знайшов голову Габріела, постріл якого на 15 хвилині став дебютним у зустрічі. Обкрадає Траоре Зінченка, який занадто самовпевнено повіся з м'ячем у центрі поля. Партнери швидко підстрахували українця. І знову страждає лівий фланг Арсенала. На 20 хвилині Мартінеллі невдало прийняв діагональ, підставивши Зінченка, який також висунувся далеко вперед. "Вовки" швидко організували контрвипад, Семеду вивів на удар Гедеша, який пальнув сильно, але не дуже влучно.

Виправляються згадані лондонці. Мартінеллі підібрав після невдалої спроби удару (першим навішував з правого флангу Вайт) і відкотив зовсім вільному Зінченку. Сашко ідеально накинув на Жезуса, який не поцілив у площину воріт. До слова, Зіна організував Жезусу 2 моменти за хвилину. В іншому епізоді постріл бразильського нападника заблокував етнічний українець Макс Кілман, який не так давно навіть подавав документи на отримання паспорту, аби виступати за нашу збірну. Блискуча вертикальна контра Арсенала на 35-й. Сака прийняв пас з глибини і віддав на хід Жезусу. Бразилець цього разу поцілив у поперечину.

Всі дороги ведуть до Жезуса. Вайт м'яко накинув у напрямку дальньої стійки, однак і 4 удар бразильця не знайшов шлях до воріт. Серію бразильця перервав постріл Траоре. Адама у своєму стилі пробивав дуже потужно – це більше підійшло б регбі. Арсенал сам робить все, аби Вулверхемптон забив бодай раз. Саліба жахливо віддавав назад. Гедеш прийняв подарунок, розвинув крейсерську швидкість, а ось з прицілом знову не склалося. Лідери АПЛ набили тільки 0,47 очікуваного гола з 6 ударів. У "вовків" 0,14 xG і 3 постріли. Арсенал переважав за ударами з меж штрафного (5:2), однак його оборона надавала суперникам значно більше простору.

Загалом добротний перший тайм Зінченка. За версією SofaScore лише Вайт та Буено заслужили вищу оцінку (по 7,1), ніж Олександр (7,0). Універсальний гравець збірної України 4 рази повертав м'яч, створив 2 гольові моменти на 0,13 очікуваного асисту (ще стільки ж лише в Сака), виграв найбільше дуелей у повітрі (2 з 3), видав блискучу точність передач (95%, знову практично на одному рівні з Сака, в якого 96%). Хоча гру значно більше вів правий фланг. У Вайта найбільше контактів з м'ячем (71) і пасів (пройшли 62 з 65).

Друга половина стартувала з чергового важкого забігу Зінченка проти Траоре. Стрімкий Адама не помітив спробив українця сфолити. Ось тільки останнього пасу не вистачило вінгеру, який половину минулого сезону провів у Барселоні. На 55 хвилині Арсенал все ж розкатав гольову атаку. Зінченко отримав пас з центру і віддав Жезусу, той ще далі на Вієйру. Фабіу покотив на порожні ворота, на лінії яких зійшлися двоє "канонірів" – Едегор випередив Сака. Прекрасна командна робота і реалізація – залетів перший же влучний удар.

Траоре змінив фланг і присадив Габріела на жовту. Тільки такими жорсткими прийомами зупинити рейди Адама. Едегор якимсь дивом не забив на добиванні після чергового проходу Війєри. Жезус прийняв пас через усе поле і майже виклав під дубль норвежцю. Тоті в останню мить вибив. Траоре врізався в обличчя Ремсдейла, намагаючись скористатись ризикованим скиданням Габріела. Суддя так швидко побіг кликати лікарів, що епізод здався дуже загрозливим. Однак голкіпер збірної Англії оговтався. На 75 хвилині Арсенал подвоїв перевагу. Мартінеллі видряпав мяч, відкотив п'ятою на Зінченка, простріл якого заблокували. Однак там уже чатував усе той же бразильський вінгер, удар якого добив Едегор.

Трохи граються з вогнем гості. Все той же Траоре тероризує фланг Зінченка, проте Поденсе ударом через себе не змушує Ремсдейла понервувати. Ідеальний склад Артети до 90 хвилини лише з однією вимушеною заміною, яка у підсумку стала ключовою – Війєра організував гол і дуже вміло розкривав оборону "вовків". Знову Зінченко заграється в центрі поля, а потім ще й не може виправитися в боротьбі з Траоре. Адама вивів Поденсе на ударну позицію. Ремсдейл виручив, а потім відчитав Олександра, якого замінили на 90+1 разом із Сака та Вієйрою.

Зінченко жахав незвично частими привозами у своїй третині поля, але намагався компенсувати через атаку. Став 4 серед усіх гравців обох суперників за гостротою передач, які наближали "канонірів" до взяття воріт (0,25 xThreat). За просуванням м'яча через пас (11 успішних спроб з 18) перевершив навіть суперактивного Вайта (10 з 15). Непогано тягнув атаки і ривками. Пасував з 94-відсотковою точністю. Засмучує незібрана гра в обороні, яка спровокувала провал у статистиці єдиноборств. Українець виграв лише 1 з 5, програвши всі після перерви.

Дивовижний факт: лише Саутгемптону та Манчестер Юнайтед вдалося забити команді Артети, коли вона грала на виїзді в поточному сезоні АПЛ (6 сухих матчів з 8 вилилися в 6 звитяг). І саме ця сила гостьових матчів наразі виводить "канонірів" суттєво вище за будь-якого суперника. Арсенал набирає 37 очок і перед ЧС-2022 вже на 5 балів відривається від Манчестер Сіті та на 7 – від третього Ньюкасла. Вулверхемптон все міцніше осідає на дні таблиці з 10 пунктами і 4-очковим відставанням від зони порятунку.

Ньюкасл здолав Челсі й піднявся у топ-3, Ліверпуль розбив Саутгемптон, Тоттенхем перестріляв Лідс у битві з 7 голами