УКР РУС

Арсенал – Порту: анонс матчу-відповіді 1/8 фіналу Ліги чемпіонівfire

12 березня 07:30 Читать на русском
Автор: Олекса Бик

Арсенал у рамках матчу-відповіді 1/8 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА 2023/24 приймає Порту. Анонс і прогноз на матч читайте на "Футбол 24".

Матч Арсенал – Порту відбудеться сьогодні, 12 березня, на "Емірейтс Стедіум" у Лондоні. Стартовий свисток головного арбітра Клемана Тюрпена пролунає о 22:00 за київським часом. Дивитися гру онлайн можна на MEGOGO.

Дивна історія взаємовідносин Порту й Арсенала отримала своє продовження на "Драгау". Північні лондонці ніколи не перемагали "драконів" на виїзді, зазнавши двох поразок – і ось настав час третьої. Команда Сержіу Консейсау виграла завдяки шедевральному дальньому удару Галену, проведеному на останніх секундах.

Порту на останніх секундах вирвав перемогу над Арсеналом – заслужений провал Артети в нудному матчі ЛЧ без Зінченка

Звісно, із цим голом португальцям пощастило. Порту в домашній зустрічі створив півтора моменти – втім, це все одно більше, ніж організував Арсенал. Північні лондонці не могли дати ради середньому блоку Порту, хоча володіли м'ячем близько 70% часу. У першому таймі вони мали тільки 11 входжень до штрафного та 19 дотиків, а до 85-ї хвилини другого – 8 входжень і 7 дотиків. На ту мить "каноніри" завдали всього 6 ударів.

Перекладаючи на людську мову, підопічні Мікеля Артети катали вату, перепасовуючись взад-поперек далеко від зон завершення. Лише наприкінці поєдинку гра розкрилась – але навіть у такому режимі англійці нічого не створили. Саме тому поразка виглядає справедливим підсумком виїзду на "Драгау".

Те фіаско здивувало, адже перед цим Арсенал виграв 5 матчів АПЛ поспіль із сумарним рахунком 21:3. Причому серед "жертв" лондонців був Ліверпуль. Наступні три гри після Порту теж завершились круто – три перемоги, 12:2. Тобто, команда перебуває у монструозній формі, але спотикається на середнячку в ЛЧ. Як так?

Це може звучати пафосно-патріотично, але Арсеналу в першій зустрічі не вистачило Зінченка. І, ймовірно, Жоржінью, хоча він з'явився на 74-й хвилині. Без них класичні 3+2 у першій фазі атаки "канонірів" доводилось розігрувати або через підйом Вайта в пару до Райса, або через опускання Едегора. Бен не тягне функціонал Олександра ні по якостях, ні по об'єму, а Мартін занадто важливий попереду.

У останніх матчах Мікель Артета став все більше довіряти Жоржінью, адже у нього магічне бачення поля. Втім, навіть із ним у складі Арсенал зіткнувся з проблемами розкривання щільного оборонного блоку – Брентфорд на вихідних мало що дозволив лондонцям до перерви, а після тримав необхідний рахунок до 83-ї хвилини. "Гармаші" по перерві хоч і стали грати значно краще, але великої кількості моментів не мали.

І це неабияк лякає фанів у контексті протистояння з Порту. Блок "драконів" на порядок потужніший, ніж у Брентфорда. На щастя, Зінченко вже повернувся до загальної групи й навіть зіграв 20 хвилин у останньому турі АПЛ. Крім того, у Арсенала є ще один козир на матч-відповідь.

"Дракони" надзвичайно успішно грають проти "канонірів" вдома, але у Лондоні вони жодного разу не перемогли. Ба більше – португальці зазнали трьох поразок, не забивши жодного гола й зазнавши двох розгромів (0:5, 0:4, 0:2). Що найбільш важливо, вони ніколи не проходили Арсенал у плей-офф ЛЧ.

Кадрова ситуація

Арсенал все так же не може розраховувати на Томіясу та Тімбера – вони тренуються з командою, але до повернення в склад близький тільки японець. Його участь під питанням. Головною ж проблемою є пошкодження Мартінеллі, рішення по якому прийматимуть вже безпосередньо перед матчем.

Габріель тренувався за індивідуальною програмою й навіть пропустив першу частину занять у понеділок. Daily Maill впевнений, що бразилець не зіграє. Зате знову доступні Зінченко, Жезус і Парті, хоча Мікель Артета щодо участі Олександра та Габі дав неоднозначний коментар – він заявив, що обидва забагато пропустили, але є й інші футболісти.

Порту не зможе допомогти центрбек Іван Маркано, однак він ще у вересні отримав розрив хрестів. Таке ж пошкодження на вихідних отримав лівий захисник Зайду. Участь Таремі перебуває під питанням – іранець пропустив шість матчів через проблеми з привідним м'язом.

Орієнтовні склади на матч Арсенал – Порту

Арсенал: Райя – Вайт, Саліба, Габріел, Ківіор – Едегор, Райс, Хаверц – Сака, Жезус, Троссар

Порту: Кошта – Маріу, Пепе, Отавіу, Санчес – Варела, Гонсалес – Ф. Консейсау, Е. Пепе, Галену – Еванілсон

Прогноз "Футбол 24" – 2:1, прохід Арсенала в додатковий час

До матчу на "Драгау" букмекери не дуже вірили в команду Сержіу Консейсау, але зараз контори виставили на прохід Порту доволі робочі коефіцієнти. Хоча фаворитом все одно залишається Арсенал. Питання тільки в тому, чи пройдуть лондонці в основний час.

Після виїзду в Португалію та натужної звитяги над Брентфордом дати відповідь складно. Перехід у екстра-тайми здається цілком ймовірним, хоча в основний час Арсенал повинен перемогти. Голів, до речі, має бути вдосталь – букмекери дають низькі коефіцієнти на ТБ 2,5. Ця ставка зіграла у 8 з 9-ти домашок "канонірів" і в 6-ти із 7 виїздах "драконів".

Ми ризикнемо поставити на овертайми, але з проходом Арсенала. Все ж, 33:4 у останніх 8 турах АПЛ мають значення. Брентфордський "автобус" підопічні Мікеля Артети дотисли, а виїзд на "Драгау" таки мав завершуватись "нулями" – а вдома "гармаші" значно потужніші.

Цікаво, що останні 5 команд, які проходили Порту в ЛЧ, завершували сезон аж у фіналі турніру. Втім, Арсеналу варто пам'ятати й іншу статистику – із 2011-го по 2017-й "гармаш" регулярно проривались у плей-офф, але жодного разу не виходили в чвертьфінал. Яка із традицій сьогодні впаде? Дізнаємось вже невдовзі.

Барселона – Наполі: анонс матчу 1/8 фіналу Ліги чемпіонів