УКР РУС

Арсенал – Ман Сіті: Зінченко на своєму рівні, продовження вражаючої серії "містян", Гвардіола знову дав урок учневі

21 лютого 2021 Читать на русском
Автор: Юрій Яковлев

Арсенал приймав Манчестер Сіті в 25-му турі Прем'єр-ліги. Звіт про поєдинок читайте на "Футбол 24".

Матч і онлайн-трансляція Арсенал – Манчестер Сіті стартував о 18:30 за Києвом. Команда Хосепа Гвардіоли виграла 17 матчів поспіль у всіх турнірах і впевнено очолювала турнірну таблицю АПЛ. Арсенал на момент початку гри йшов 10-м, відстаючи від зони ЛЧ на 11 пунктів. Олександр Зінченко розпочав поєдинок у стартовому складі на позиції лівого захисника. Також з перших хвилин вийшли Фернандінью, Кевін де Брюйне та Ілкай Гюндоган, які залікували пошкодження.

Вже перша атака Сіті призвела до небезпеки. Бернарду Сілва знайшов Стерлінга на куті воротарського, той встиг пробити двічі – невдало. Але вже на 2-й хвилині гості забили. Рубен Діаш зі своєї половини поля віддав діагональ на Мареза, той розхитав захисника і навісив у штрафний, де Стерлінг перевисів двох опонентів і головою (!) вразив ворота Бернда Лєно. Ну дуже вже просто. Відмінний початок для "містян"!

Рахім міг оформити дубль, але затягнув з ударом. Арсенал відверто провалив старт поєдинку – "каноніри" не могли віддати бодай кілька передач поспіль навіть на власній половині поля, не кажучи вже про осмислені атаки. А от Сіті міг подвоювати перевагу, але ударам Мареза та де Брюйне бракувало влучності. У перші хвилини "містяни" атакували більше через правий фланг, де діяли активні Марез та Канселу. Олександр Зінченко на протилежній бровці був не настільки помітним. Натомість українець вдало діяв на своїй половині поля, відзначившись кількома перехопленнями.

Де Брюйне класно помітив Гюндогана у штрафному, але віддав трохи засильно. Відмінна взаємодія від підопічних Хосепа Гвардіоли. На їхньому фоні атакувальні спроби Арсенала виглядали якщо не жалюгідно, то як мінімум непереконливо. Перший момент у господарів лише на 18-й хвилині. Тірні віддав на Сака, той пробив з меж штрафного, але влучив у Обамеянга, який перебував у офсайді. Лівий захисник Арсенала був чи не найактивнішим у своїй команді – після потужного удару Тірні Едерсон впевнено забрав м'яч.

Фернандінью розігнав атаку Сіті і знайшов Гюндогана на лінії штрафного, проте німець невдало обробив м'яч і втратив момент для удару. Зінченко протягом кількох секунд двічі вдало зіграв у власному штрафному, головою вибивши м'яч подалі від воріт. Ман Сіті ближче до перерви збавив оберти, дозволивши Арсеналу провести кілька атак, проте навіси і простріли Тірні (найактивнішого у господарів) особливої загрози не несли.

На останніх секундах тайму Зінченко програв боротьбу Бельєріну, той обігрався з Пепе, а атака завершилася ударом останнього – повз ближній кут. Сіті провів перший тайм у рваному темпі – на початку здавалося, що розгрому не уникнути, але згодом Арсенал трохи відвів гру від власних воріт. Щоправда, Едерсон відверто нудьгував, лічені рази вступивши у гру. 0:1 до перерви.

Другий тайм розпочався з удару Зінченка – вище воріт. Знову відзначився Олександр в атаці – українець скинув на де Брюйне, але той не влучив у площину. Активніше почав діяти Зінченко в атаці, але найкращий момент втратив Гюндоган. Ілкай пробив з лінії штрафного після відскоку від суперника – сейв Лєно! Куди спокійніше заграли "містяни" у другому таймі – очевидно, що Гвардіола тримав у думках виїзний матч 1/8 ЛЧ проти Борусії М, який відбудеться 24 лютого. Щоправда, Арсенал ніяк не міг цим скористатися – команда Артети не могла наблизитися до воріт Едерсона.

Канселу ефектно крутив шведою в дальній кут із меж штрафного – трохи невлучно. Чи не найкращий момент по перерві на дві команди. Обамеянг впав у штрафному після контакту зі Стоунзом, але Джонатан Мосс не побачив порушення правил. На 90-й хвилині Жезус міг знімати всі питання, але з лінії штрафного пробив значно вище. Це був останній момент, вартий уваги.

Зрештою, 0:1 – Манчестер Сіті довів переможну серію до 18-ти матчів у всіх турнірах (з них 13 – в АПЛ). Підопічні Гвардіоли набрали 59 очок та відірвалися від Лестера на 10 пунктів, а наступного тижня стартують у плей-офф ЛЧ. Арсенал залишився десятим – 34 пункти.

Манчестер Сіті продовжив переможну ходу – команда Гвардіоли виграла з великим запасом

"Містяни" без особливих проблем набрали чергові 3 очки, а Хосеп Гвардіола знову засмутив свого колишнього асистента. Арсенал останніми роками став зручним суперником для Сіті – так, у кубкових турнірах "каноніри" ще завдають проблем команді з Манчестера, але в чемпіонаті підопічні Пепа Гвардіоли беруть своє. У звітному поєдинку "містяни" створили значно більше гольових нагод (1.88 xG проти 0.40 у Арсенала) та закономірно повезли додому перемогу. Едерсон практично не вступав у гру, адже із семи ударів господарів лише один прилетів у площину. Учень знову програв учителю – Артета не зумів нічого протиставити потужній машині з Манчестера.

Безумовно, на користь Ман Сіті частково зіграла наявність більшої кількості часу на відпочинок. Команда Гвардіоли грала з Евертоном у середу, а "каноніри" у четвер протистояли Бенфіці в Лізі Європи. Але навряд чи це мало ключове значення. "Містяни" виглядали на голову сильнішими – таке враження, що у разі необхідності гості могли додати в будь-який момент. Не знадобилося – атакувальна ланка Арсенала в особі Обамеянга, Пепе, Сака та Едегора не створювала особливих проблем захисту Сіті. Про що говорити, якщо найбільше в атаці запам'ятався лівий захисник Кіран Тірні.

Окремо варто відзначити Рубена Діаша. Португалець провів черговий розкішний матч. Окрім вже звичного кліншиту, саме Діаш розпочав гольову атаку відмінним пасом на Мареза. Ще в минулому сезоні здавалося, що Емерік Ляпорт на довгі роки стане лідером оборони, але прихід Рубена змінив ситуацію. Тепер саме португалець став стовпом у центрі захисту, сформувавши наднадійну пару з Джоном Стоунзом. Цей дует розпочав 13 поєдинків у чемпіонаті – з них 11 завершилися без пропущених голів. Ще є питання, чому саме оборона Сіті є найкращою в топ-лігах Європи?

Типовий матч Зінченка з високими оцінками для українця

Український універсал провів 8-й поєдинок в поточному розіграші АПЛ. Спершу Зінченко діяв переважно на власній половині, але інертність Арсенала в атаці дозволила Сашку активніше йти вперед. Зінченко почувався своїм у контролі м'яча, віддав дві ключові передачі та одного разу пробив по воротах. Не феєрично, але пристойно.

Sofa Score оцінили Зінченка у 7.2 – другий найвищий бал серед усіх захисників Сіті. Вищу оцінку отримали лише Діаш, Марез та де Брюйне. Інший статистичний портал – WhoScored – поставив Зінченку 7.1 – п'ятий бал серед усіх футболістів "містян". Українець виграв 3 з 4-х єдиноборств та віддав 93% точних передач – насправді відмінний показник, навіть з урахуванням того, що латераль намагався діяти якомога надійніше та простіше. Але саме така гра влаштовує Гвардіолу – Зінченко нічого не вигадує, але суттєво допомагає в контролі м'яча. Відзначимо, що лідер збірної України лише 6 разів втратив круглого та жодного разу не сфолив проти суперника.

Цікаві факти

– Арсенал програв Манчестер Сіті вчетверте поспіль, не забивши жодного гола. Вперше у своїй історії "каноніри" не забили у чотирьох домашніх матчах поспіль проти одного суперника в рамках внутрішніх турнірів.

– "Містяни" повторили рекорд елітного дивізіону Англії за тривалістю серії виїзних перемог (11 матчів у всіх турнірах). Попереднє досягнення теж належало підопічним Гвардіоли – це трапилося у 2017 році.

– Ман Сіті переміг Арсенал у 8-му поєдинку чемпіонату поспіль. Загальний рахунок у цих матчах – 19:2.

– "Блакитні" не програють вже у 25-ти матчах всіх турнірів. Це друга за тривалістю серія для Сіті – у 2017 році було 28 поєдинків.

Ліверпуль – Евертон: Анчелотті знову б'є "червоних", криза і тролінг команди Клоппа, яка повторила 100-річну ганьбу