УКР РУС

Манчестер Сіті одним гравцем довів безнадійність Арсенала, Зінченко повернувся та отримав подарунок від Гвардіоли

15 грудня 2019 Читать на русском
Автор: Юрій Федина

Арсенал приймав Манчестер Сіті в рамках 17-го туру АПЛ. Читайте звіт центрального матчу туру чемпіонату Англії на Футбол 24.

Матч та онлайн-трансляція зустрічі Арсенал – Манчестер Сіті розпочались о 18:30. Арсенал підходив до матчу на 9-й сходинці АПЛ. У попередньому турі "каноніри" розбили Вест Хем (1:3) та перервали тривалу безвиграшну серію, яка налічувала 7 матчів. Лондонська команда нещодавно звільнила Унаї Емері з посади головного тренера, і зараз під керівництвом Фредді Юнгберга намагається повернутись у топ-4. У "містян" теж не все гаразд. Колектив Гвардіоли майже втратив шанси поборотись з Ліверпулем за чемпіонство АПЛ. До двобою з Арсеналом прірва між Сіті та мерсисайдцями становила 17 очок.

Арсенал – Манчестер Сіті – 0:3 – відео голів та огляд матчу

До заявки на матч АПЛ повернувся Олександр Зінченко. Українець близько двох місяців відновлювався після операції на коліні. Олександр зумів відіграти 25 хвилин у матчі останнього туру групового етапу ЛЧ, проти загребського Динамо (4:1).Головний тренер "містян" вирішив не перевантажувати хавбека збірної України та залишив його на лаві запасних.

Арсенал окрилений підтримкою рідних трибун одразу накинувся на суперника і вже на 2-й хвилині юний талант лондонців Габріел Мартінеллі міг відкривати рахунок, але удар парирував Едерсон. Гості відповіли миттєво. Габріел Жезус отримав м'яч на лівому краю штрафного майданчика суперника та прострілив в район 11-метрової позначки, де Кевін де Брюйне потужним ударом в дотик розстріляв ворота "канонірів". Голкіпер господарів Бернд Лєно навіть не встиг зреагувати на удар бельгійця.

Підопічні Юнгберга правильно сприйняли "холодний душ" від гостей з Манчестера і продовжили шукати щастя біля володінь Едерсона. Хорошу нагоду мав той же 18-річний Мартінеллі, але бразильський воротар на куражі продемонстрував ще один ефектний сейв. Нова традиція чинного чемпіона Англії забивати після гострих ударів по своїх воротах була дотримана. На 16-й хвилині глядачі на Емірейтс пережили дежавю. Майже ідентична комбінація вдалась Сіті, як у випадку з першим голом. Проте цього разу вже прострілював зліва у центр сам де Брюйне, а забивав у майже пусті ворота Рахім Стерлінг. Захист лондонців виглядав у цій ситуації жалюгідно.

Варто віддати належне господарям, два пропущені голи ніяк не похитнули їхнього завзяття, або просто підопічні Гвардіоли вирішили, що можна трохи розслабитись і віддати м'яч супернику. На жаль для "канонірів", вони не дуже розуміли, що з цим круглим робити. Позиційні атаки нівелювались масивною обороною Сіті. Можна відзначити момент в середині першого тайму, коли Маттео Гендузі завдав, на перший погляд, небезпечний удар здалеку, але влучив у захисника суперника. Після фіаско француз ще намагався симулювати пенальті, але арбітр йому не повірив.

Де Брюйне, це прізвище буде тепер наводити жах на всіх гравців Арсенала. Під завісу першої половни гри 28-річний бельгієць з-за меж штрафного майданчика розрядив гармату у лівий нижній кут, оформивши дубль. За кілька хвилин Кевін міг святкувати хет-трик, але Лєно у тандемі зі стійкою ледь впорались з пострілом хавбека "містян". Ще до свистка на перерву трибуни Емірейтс значно опустіли...

Друга половина зустрічі розпочалась значно спокійніше. Непогана нагода, щоб скороти відставання була у Обамеянга, але після удару форварда господарів м'яч пролетів повз ворота. Сіті відповів сольним дефіле де Брюйне до штрафного майданчика суперника, в якому бельгійцю ніхто не заважав, проте удар парирував голкіпер.

Яскраво зобразив ментальність господарів Месут Озіл. На 59-й хвилині тренер "канонірів" вирішив замінити німецього хавбека на молодого Сміт-Роу. Месут під свист трибун не поспішаючи покидав поле, незважаючи, що його команда "горить" 0:3. Біля лави запасних Озіл ще кількома жестами продемонстрував своє невдоволення і з відвертою байдужістю потис руку наставнику лондонців. Гвардіола освіжив гру своїх підопічних, випустивши Бернарду Сілву та Мареза замість Фодена та Гюндогана відповідно.

Екшну після перерви було вкрай мало. Здавалось, що обох суперників результат влаштовує. Гості мляво контролювали гру, але проти такого Арсенала цього було достатньо. Натомість господарі далі безпорадно старались нав'язати "містянам" свої позиційні атаки, які завершувались нічим. Гравці Сіті були ближчими до четвертого м'яча, ніж шанси "канонірів" забити бодай гол престижу.

Коли на трибунах залишись лише найвідданіші фанати, іспанський наставник Сіті випустив на поле Олександра Зінченка замість, який сьогодні святкує свій 23-й день народження. Зіна зайняв своє традиційне місце на лівому фланзі оборони та спокійно допоміг команді дограти до фінального свистка.

Ганьба на очах у потенційного наставника

Арсенал продовжує "штормити" і ніякого світла в кінці тунелю не видно. Лондонці нічого не змогли протиставити чемпіону Англії, але найголовніше, що вони просто не хотіли. Лінія захисту провалювалась раз за разом, а перехід гравців з атаки до оборони міг потрапити у посібник під назвою "Як не потрібно робити". Важко віриться, що майбутній наставник зможе знайти вихід з такої безнадійної ситуації. До речі, за інформацією ЗМІ, Мікель Артета, який виконує функції помічника Гвардіоли, є одним з основних кандидатів на крісло керманича Арсенала. Проте, чи захоче іспанський фахівець після побаченого взяти під опіку настільки "хворого пацієнта" – сумнівно.

У лондонському клубі стараються робити ставку на молодих виконавців – Мартінеллі, який був єдиною світлою плямою "канонірів" у матчі, Пепе, Сміт-Роу, Сака та інші. Але без підтримки досвідчених гравців юнакам буде дуже важко. А підтримки – немає (див. абзац про Озіла). Команда потребує жорсткої чистки. Хто візьме на себе цю брудну роботу і чи вдасться реанімувати легендарний клуб – це найцікавіше питання при згадці про нинішній Арсенал.

Перемога, яку не варто святкувати

Манчестер Сіті провів посередній поєдинок, незважаючи на розгромний рахунок. Гравці "містян" демонстрували близько половини свого потенціалу. Лише хавбек Кевін де Брюйне вирішив, що сьогодні саме його день, і практично самостійно знищив суперника (2 гола + асист). Про це говорять і цифри авторитетного порталу Whoscored. Бельгієць отримав закономірно найвищу оцінку в матчі (9,6), але варто відзначити, що його партнерів оцінили не надто переконливо на тлі балів суперника.

Гра проти Арсенала ніяк не може бути каталізатором рівня Манчестер Сіті. Можна припустити, що при більшому супротиві опонента "містяни" могли включити вищі швидкості. Така інертність загрожує команді Гвардіоли злим жартом у двобоях з набагато сильнішими суперниками. Так, третій поспіль кубок АПЛ Сіті ймовірно не "світить", але ще є така бажана для Гвардіоли Ліга чемпіонів. Там майже немає колективів рівня нинішнього Арсенала, тому до цю перемогу потрібно сприймати обережно.

З Днем народження, Зіна!

Сьогодні, 15 грудня, Олександр Зінченко святкує своє 23-річчя. Хавбека збірної України включили до заявки на матч АПЛ після 2-місячної вимушеної перерви через операцію на коліні. Які були мотиви Гвардіоли випускати Олександра на 85-й хвилині – тема для роздумів. Фактично гра була зроблена ще у першому таймі. Можливо, іспанський тренер хотів таким чином привітати українця. Проте не варто заперечувати варіант, що Пеп почав хвилюватись за лівий фланг оборони, де виступав Бенжамен Менді. Француз отримав найнижчий бал (7,1) на пару з Едерсоном з гравців стартового складу Сіті.

Оцінювати гру Зінченка в останні кілька хвилин немає сенсу. Українець встиг лише кілька разів торкнутись м'яча. Позитивний момент, що на Олександра розраховують і тривала відсутність не вплинула на довіру тренерського штабу до українського оборонця.

Саутгемптон – Вест Хем: інертний Ярмоленко, шикарний виступ конкурента українця в матчі за 6 очок