УКР РУС

Арсенал і Ліверпуль розійшлися миром на Емірейтс – невідворотність VAR і центр поля, який нівелює прогрес Клоппа

3 листопада 2018 Читать на русском

Лондонський Арсенал вдома зіграв унічию із Ліверпулем в 11-му турі англійської Прем'єр-ліги. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Активніше поєдинок на правах господарів розпочали "каноніри". Обамеянг упродовж стартових трьох хвилин двічі змушував понервувати прихильників Ліверпуля: спочатку габонець небезпечно прострілював зліва (м'яч виніс ван Дейк), а потім утік на побачення з Аліссоном, але був зупинений свистком арбітра через офсайд.

Арсенал – Ліверпуль: онлайн-трансляція – як це було

"Червоні" відповіли випадами Фірміно. Бразилець на 5-й хвилині підхопив м'яч на половині поля суперника, та його удар заблокував Мустафі. А в наступній атаці Роберто намагався головою замкнути подачу Робертсона зліва, проте його випередив Холдінг і вибив м'яч на кутовий.

Поступово гра вирівнялась, а обидві команди намагалися грати на високих швидкостях і відповідати атакою на активність опонента поблизу чужих воріт. Так, на дальній удар Вейналдума Арсенал відповів ударом Обамеянга поруч із стійкою, а також атакою, яку ударом головою завершував Мхітарян і лише дивом, перегравши Аліссона, не відправив м'яч у ворота.

Найрезонансніший епізод тайму трапився на 18-й хвилині. Ліверпуль забив гол зусиллями Мане, який добив м'яч у порожні ворота після влучання в поперечку від Фірміно, але лайнсмен підняв прапорець. Повтор засвідчив, що в епізоді, коли пробивав Роберто сенегалець в офсайді не був.

Ця ситуація "завела" гостей і вони вже на 23-й хвилині могли відсвяткувати взяття воріт. Однак, ван Дейк у ролі форварда не вразив – нідерландець залишився у штрафному майданчику лондонців після подачі кутового, але з двох ударів не зміг переграти Лєно в ближньому бою.

Зрозумівши, що запахло смаженим, "каноніри" знову взяли ініціативу до власних рук. Постійно небезпеку намагався створювати Обамеянг, а Ляказетт на 39-й хвилині з гострого кута ледь не поцілив у дальній нижній кут воріт – м'яч пройшов поруч із стійкою. Завершився же тайм моментом ван Дейка, який перестрибнув усіх у штрафному майданчику Арсенала, але ударом головою влучив у штангу.

Старт другої половини гри знову був за лондонцями. Проте, гол вдалося забити мерсисайдцям. На 62-й хвилині Лєно невдало вибив м'яч після прострілу з лівого флангу, а неприкритий Мілнер ударом метрів із 15-ти відправив круглого в сітку воріт "канонірів" – 0:1!

Арсенал тут же міг зрівняти рахунок, але удар Торрейри після чергового провалу Фабінью у центрі з-під перекладини витягнув Аліссон. У відповідь Ліверпуль провів серію атак, у яких сповна міг сподіватися на другий гол: спочатку Мане фактично перед порожніми воротами не встиг замкнути простріл Салаха зліва, потім Фірміно пробив головою поруч із стійкою, а на 74-й хвилині класний постріл ван Дейка під поперечину парирував Лєно.

Не реалізувавши власні моменти, "червоні" отримали м'яч у власні ворота. На 82-й хвилині Ляказетт вирвався на оперативний простір, обіграв Аліссона, а потім обвідним ударом вразив покинуті бразильським кіпером ворота гостей – 1:1.

У хвилини, що залишились до кінця поєдинку, забивати могли обидві команди. Для прикладу, Садьйо Мане небезпечно пробив зльоту на 83-й хвилині, а Бельєрін мітив у дальній верхній кут після скидки Озіла, та м'яч зрізався з ноги іспанця й пішов на трибуни.

П'ять доданих арбітром хвилин подарували глядачам трохи сумбурного футболу, але голів вони більше не дочекалися. Одне набране очко дозволило Ліверпулю піднятися на першу сходинку в таблиці. "Червоні" мають 27 очок, але вже завтра Манчестер Сіті може стати одноосібним лідером (26 пунктів і матч у запасі), Арсенал – поки 4-й (23 бали).

Невідворотність VAR

Незарахований через помилку бокового арбітра гол Мане відкрив нову сторінку дискусій в англійському футболі щодо впровадження системи VAR. Сенегалець дійсно не був в офсайді, коли Фірміно бив по воротах Лєно, але залишаються запитання щодо його залученості до епізоду, коли форвард Ліверпуля приймав м'яч.

Якою логікою керувався лайнсмен – зрозуміло. Він не піднімав прапорця, допоки м'яча не торкнувся Мане. Але це й зіграло злий жарт із ним: тепер більшість експертів і вболівальників дорікають йому, оскільки вважають, що помічник арбітра на лінії не розібрався в епізоді. Поява VAR подібні огріхи може ліквідувати, адже в подібних ситуаціях ключові рішення ухвалюватиме вже "колективний розум", а не одна людина.

Центр поля гальмує прогрес Клоппа

Перед матчем проти Арсенала керманич Ліверпуля не мав особливого вибору гравців у центр поля. Лаллана все ще перебуває далеко від оптимальних кондицій, Окслейд-Чемберлен, Хендерсон і Кейта – травмовані, а Шакірі краще почувається на фланзі. Вихід на поле тріо в складі Мілнера, Фабінью і Вейналдума був прогнозованим, тому Унаї Емері добре підготувався до протидії їм.

Як наслідок, дует Торрейри та Джаки, а також Озіл, який часто допомагав своїм центральним хавбекам, повністю переграли мерсисайдців. Вони постійно тримали в напрузі центр поля Ліверпуля, зайвий раз довівши, що чемпіонські мрії фанів "червоних" можуть знову залишитись нереалізованими, якщо не відбудеться підсилення центральної лінії команди (або шляхом трансферу взимку, або реального поступу наявних виконавців). Фабінью упродовж всієї гри не встигав за суперниками й почувався не у своїй тарілці, а Мілнер з Вейналдумом ніколи й не славилися швидкісними даними.

Єдиний плюс у грі тріо в центрі поля Ліверпуля – гол Мілнера. Джеймс опинився у потрібний час у потрібному місці й зумів зробити те, що не вдалося ні Фірміно, ні Салаху з Мане.

Цифри поєдинку:

50 голів у Прем'єр-лізі тепер в активі Джеймса Мілнера; окрім Ліверпуля, досвідчений хавбек грав за Лідс, Ньюкасл, Астон Віллу та Манчестер Сіті

8 очок у вольовому стилі в сезоні 2018/19 здобув Арсенал; це найкращий показник у лізі

7 поєдинків Арсенал не може перемогти Ліверпуль в рамках АПЛ (4 нічиї, 3 поразки)

Англія, АПЛ, 11-й тур

Арсенал – Ліверпуль – 1:1

Гол: Ляказетт, 82 – Мілнер, 62