УКР РУС

Арсенал переміг Челсі: Лемпард розчаровує, Артета намітив правильний шлях, але до відродження "канонірам" ще далеко

27 грудня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках 15-го туру АПЛ Челсі зазнав нищівної поразки на Емірейтс. Звіт про зустріч читайте на "Футбол 24".

Арсенал підходив до поєдинку проти Челсі у катастрофічній формі. Підопічні Мікеля Артети в рамках АПЛ не знали перемог з листопада, оформивши п'ять поразок та дві нічиї – "канонірів" бив навіть Бернлі. Крім того, у чвертьфіналі Кубка англійської ліги їх розгромив Манчестер Сіті. Все це неподобство підкреслювалось 15-м місцем у турнірній таблиці, тож відступати команді вже було нікуди.

Арсенал втратив трьох ключових гравців через ризик коронавірусу

Заковика полягала в тому, що суперником у поточному турі виступав Челсі. "Пенсіонери" в разі перемоги над Арсеналом могли піднятись одразу на другу позицію. Проблемою для Френка Лемпарда став розподіл сил своїх підопічних, адже лондонцям необхідно було провести два матчі за 48 годин.

Арсенал активно розпочав матч, вже на 1-й хвилині створивши напівмомент – це Мартінеллі отримав навіс від Бельєріна й пробив з меж карного майданчика, однак удар накрили. Потім господарі провели ще кілька атак і заробили кутовий, але досить швидко Челсі перехопив ініціативу. На 13-й хвилині це вилилось у прохід Пулішіча та штрафний, з якого обвідного удару завдав Маунт – стійка врятувала господарів! Втім, це був єдиний цікавий епізод Челсі до останньої третини першого тайму. Здебільшого всі проходи гостей завершувались або заблокованими пострілами, або втратами м'яча після випадкових відскоків.

Арсенал же намагався на кожен випад Челсі відповідати своєю атакою. Конкретики підопічним Мікеля Артети не вистачало, однак на 25-й хвилині на допомогу прийшла обрізка Тьягу Сілви – після неї Бельєрін прострілив на 11 метрів під удар самотньому Сміт-Роу. На щастя для Менді, Еміль не влучив по м'ячу.

"Пенсіонери" відповіли цілою серією пострілів з периметру карного майданчика – всі йшли або в молоко, або блокувались. Зрештою, Арсенал покарав суперника за марнотрство: на 33-й хвилині Тірні увійшов на лівий край штрафного та був збитий Джеймсом, арбітр призначив пенальті, а Ляказетт його реалізував – 1:0!

Пропущений гол аж ніяк не вплинув на ефективність дій Челсі. Підопічні Френка Лемпарда все так же тримали ініціативу, не загострюючи на чужій третині – за шість хвилин після пенальті вони мали тільки кволий і неточний удар Вернера з лінії півкола. Арсенал же вирішив вразити своєю реалізацією: на 43-й хвилині Сака збили в метрах 25-ти від воріт, рефері призначив штрафний, а Джака прямим пострілом з нього поцілив точно у праву дев'ятку – 2:0! Саме з цим рахунком команди відправились на відпочинок.

На другий тайм Френк Лемпард кинув у бій Жоржінью та Хадсона-Одоя. Челсі необхідно було йти уперед всіма силами, однак у гостей не виходило навіть м'яч взяти під контроль. З боку "пенсіонерів" був тотальний хаос, а от хоча б номінального загострення від них "каноніри" не дочекались. На 56-й же хвилині виявилось, що провальний матч демонструють не тільки польові футболісти "синіх": Сака увірвався на правий кут штрафного й виконав подачу, але м'яч зрізався з ноги та полетів за комірець Менді – точно у дальню дев'ятку. 3:0!

Після цього гра Челсі остаточно розвалилася, а Арсенал почав шматувати її, немов Рябко ганчірку. На 60-й хвилині забивати черговий шедевр міг Мартінеллі, якому вдався класний удар у падінні через себе – Менді спіймав м'яч. На 65-й Мартінеллі замикав передачу з лівого флангу в карний майданчик потужним ударом низом – знову Менді врятував! На 67-й же з правого краю штрафного вистрілив Віллок – неточно! Крім цих епізодів, "каноніри" провели ряд контратак без завершення, а у Челсі до середини другого тайму був лишень заблокований удар Абрахама з дистанції.

На 70-х хвилинах тиск Арсенала зійшов нанівець, чому сприяли дрібні паузи на заміни та лікування пошкоджень. Крім того, побільшало стандартів – і Челсі використав їх для двох замикань. На жаль для гостей, Тьягу Сілва та Абрахам пробили над воротами.

"Каноніри" ж прокинулись на 80-х хвилинах: на 83-й Ляказетт крутив у дальню дев'ятку після пасу від Менді (сам же Менді і парирував), а на 84-й Ель-Нені виграв підбирання з кутового й потужно зарядив у хрестовину – Холдінг же спіймав відскок і пробив з гострого кута, однак Менді знову врятував. Покарання за марнотратство було миттєвим: на 85-й хвилині Хадсон-Одой прострілив з правого краю карного майданчика на лінію воротарського, а Абрахам замкнув – 3:1! Повтори підтвердили, що ніякого офсайду не було.

Челсі отримав шанс врятуватись і ледь не добився свого. На 88-й хвилині забивати головою міг Тьягу Сілва, однак капітану забракло точності. На 90-й же настав момент істини: Марі збив Хаверца у власному штрафному – пенальті! Жоржінью підійшов до "позначки" й пробив з неї у правий кут, однак Лєно спіймав м'яч! Після цього Челсі капітулював.

Таким чином, Арсенал набрав 17 очок і піднявся на чотирнадцяту позицію в турнірній таблиці, перервавши 8-матчеву безвиграшну серію. Челсі, маючи 25 залікових балів у активі, опустився на шосту сходинку.

Артета намітив правильний шлях

Арсенал дав справжню феєрію. Кожен фанат "канонірів" погодиться, що такого свята команда не влаштовувала навіть у фіналі Кубка Англії – тоді підопічні Мікеля Артети здобули впевнену перемогу, граючи від оборони й на результат. У поєдинку з Челсі на Boxing Day було щось інше – те, за що вболівальники колись і полюбили Арсенал. Команда грала у енергійний і агресивний футбол, забивала красиві голи й не зупинялася навіть після третього.

Переважну кількість позицій у складі закрили молоді виконавці, однак стало тільки краще! Той же Сміт-Роу став лідером за поверненнями м'яча (6 разів) та створеними гольовими шансами (2), а Віллок за кілька хвилин після виходу з лави запасних мав вже чотири відбирання. У вінгера Мартінеллі їх було три, а Сака зробив сім вривань у штрафний та забив шедевр. Загалом, у цьому поєдинку юнаки Арсенала провели сім ударів у площину, що стало найкращим показником у сезоні для "канонірів".

Словом, команда відпрацювала з шаленим бажанням у всіх фазах гри. Цього дуже не вистачало апатичному Арсеналу з Вілліанами, Давідами Луїсами та Себальйосами.

Ця краса нагадувала часи Арсена Венгера, коли молоді виконавці робили "гуннерам" вихід у топ-4 АПЛ. В тактичному плані Мікель Артета також повернувся до витоків, зігравши у чотири захисники (до цього постійно виходив у трійці) – із "зірковим" складом тренер не міг собі цього дозволити, адже неможливо було виставити усіх коштовних лідерів. І навіть розставивши їх у схемі з трьома, команда виглядала розбалансовано, чого не скажеш про збитий і голодний склад з Ліги Європи.

Невибаглива, талановита, універсальна за позиціями та дисциплінована молодь дала північним лондонцям гнучкість: "каноніри" легко перемикались між схемами у різних фазах, обороняючись в 4-4-2, а з м'ячем граючи в 4-3-3 або 4-2-3-1 з перевантаженням напівфлангів – Сміт-Роу при цьому виконував роль "десятки" в атаці й активно працював у першій лінії пресингу разом з Ляказеттом. Із "зірками" Арсенала уявити таку гнучкість і такі показники відбирань у вінгерів важко.

Час покаже, чи справді знайшов Мікель Артета новий шлях, чи його рішення продиктовані лишень скрутним кадровим та психологічним становищем. В будь-якому випадку, хід іспанця на матч з Челсі виявився крутим.

Говорити про відродження Арсенала зарано

Святкуючи тріумф Арсенала, варто не піддаватись ейфорії й тверезо подивитись на речі. "Каноніри" перемогли далеко не найкращу версією Челсі, якій ще й бракувало налаштування – про низьку мотивацію гравців заявив сам Френк Лемпард. При цьому підопічним Мікеля Артети пощастило зі стійкою Маунта на старті зустрічі та штрафним Джаки – саме він переломив хід матчу. Без цих факторів гра могла піти зовсім інакше.

Статистика також опускає на землю. Арсенал програв за купою якісних показників – "каноніри" поступились за очікуваними голами, програли в інтенсивності пресингу (16.13 проти 8.78 PPDA загалом) і продемонстрували всього 60% точності передач. При цьому за характером гри нова версія північних лондонців залишилась все тим же контратакувальним колективом, який тримає м'яч 40% ігрового часу. Домінувати, як у часи Венгера, Арсенал поки що не здатний.

Коефіцієнти очікуваних голів та загрози, звісно, аж занадато принижають вагон гольових моментів господарів, але це типова історія для очікуваної статистики – вона нормально працює лишень на дистанції. Втім, і без xG очевидно, що Арсеналу круто пощастило при голах – Джака забив перший гол "канонірів" зі штрафного за рік, а Сака у своєму шедеврі навіть не бив по воротах.

У "молодого Арсенала" поки що забагато браку. Більш потужні команди швидко покарають за нього. Навіть у матчі з Челсі рахунок за кілька хвилин міг перетворитись з 3:0 на 3:2, а то і 3:3 – хоча "пенсіонери" нічого не змінили в своїй грі.

Говорити про відродження "канонірів" зарано. Ми не знаємо, чи продовжить Мікель Артета гру з чотирма захисниками та молоддю в основі. Ми не знаємо, чи здатна ця команда провести хоча б два хороших матчі поспіль. Навіть тренер не впевнений, що далі буде легше – у післяматчевому інтерв'ю до словосполучення "поворотний момент" Артета додав слово "сподіваюсь". Зрештою, однієї лишень зміни тактики для повернення в топ замало – Арсеналу необхідна ще і якісна робота керівництва.

"Каноніри" страшно програють великим клубам у підході до комплектації, роботі на ринку та оперативності рішень – лондонці переплачують без урахування інтегрованості новачків у склад (Пепе, Вілліан) дають нові контракти віковим футболістам (Давід Луїс, Обамеянг) і необачно продають істинно цінні активи (Мартінес, Івобі). Крім того, клуб сильно залежить від агентів (зокрема, від клієнтів Кіа Джурабчана) та програє в боротьбі за комерційні доходи.

Без подолання всіх цих проблем тактичні зміни Мікеля Артети дадуть лише короткочасний ефект, як влітку 2020-го, коли команда виграла Кубок Англії.

Лемпард розчаровує

Френк Лемпард точно відчував, що невдачі у найближчих поєдинках Boxing Day дуже вірогідні, тож була підготована залізна відмазка – у "пенсіонерів" аж два матчі всього за 48 годин. Втім, фактичний розгром від молодих резервістів 15-ї команди АПЛ знецінює усі критичні стріли головного тренера Челсі. Тим паче, що це вже третя поразка у чотирьох останніх поєдинках чемпіонату, між якими у "синіх" було достатньо часу для відпочинку.

Сама по собі ігрова яма не дивує. У Челсі дещо розбалансований склад зі значною кількістю молоді, тож після 11 турів без поразок спад був очікуваним. Проблема полягає у дивних тактичних ходах та певній деградації атаки – Вернера, наприклад, запхнули на фланг, звідки він не забиває вже у десяти матчах поспіль (це його найгірша серія за чотири роки), Хаверц взагалі не інтегрувався, Жоржінью двічі за сезон не забиває пенальті, а за весь матч проти Арсенала команда не вигадала жодної цікавої атаки.

Формально у Челсі на Емірейтс була перевага за вриваннями та передачами у штрафний, однак де-факто більша частина з них пов'язана з фланговими передачами. Майже всі реальні моменти лондонців сталися після подач і прострілів, а загалом команда провела аж 26 кросів з гри – жодна інша команда в цьому сезоні не зробила стільки кросів у матчі проти Арсенала. Це приносило певну гостроту, однак шалена банальність дивувала. У Челсі купа футболістів з високим інтелектом для тонкої роботи, але тонко колектив не грав. Це – тренерський провал.

Крім того, Френк Лемпард розгнівавcя на налаштування своїх підопічних.

Наше повідомлення було чітким – Арсенал небезпечний. Коли ти вийдеш і зіграєш на 60 або 70 відсотків, то не можеш розраховувати на перемогу в будь-якому матчі. Я злий, бо хочу, щоб ми вигравали такі поєдинки. Це була можливість стати другими у таблиці. Ви отримуєте те, на що заслуговуєте", – цитує Лемпарда ВВС.

Це звучить жорстко, але по факту лишень дискредитує самого Френка. Хто, як не головний тренер, повинен відповідати за психологічний стан футболістів? Хто, як не коуч, відповідальний за те, що футболісти не чують чітких повідомлень тренерського штабу? Так, Френкі мужньо взяв відповідальність на себе, але кому від цього легше?

Всі ці проблеми лондонцям необхідно вирішувати прямо зараз. Лемпард вже натякнув, що деяким футболістам буде надано відпочинок, але команді терміново необхідно внести і тактичні зміни. У нинішніх умовах Челсі важко розраховувати навіть на зону Ліги чемпіонів.

Лестер – Манчестер Юнайтед: неготовність "дияволів" до золота, ефективні трансфери МЮ, Варді та Тілеманс – герої "лисів"