УКР РУС

Англія оформила історичний розгром Уельсу на Вемблі – одразу три збірники відзначились дебютними голами за "Трьох левів"

8 жовтня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Товариська зустріч між збірними Англії та Уельсу завершилась розгромною перемогою господарів з кількома історичними голами (3:0).

Товариські матчі
завершено
-

Непотрібні товариські матчі продовжують тероризувати збірні. Англія свій поєдинок проводила вдома, на лондонському Вемблі, проти сусідського Уельсу – і обидва головних тренери вирішили поберегти основу. Із зіркових футболістів у старті "Трьох левів" були лише Гомес та Тріпп'єр. Натомість, дебютували Сака та Калверт-Льюїн, а у воротах встав Нік Поуп. В центрі поля навіть знайшлося місце Калвіну Філліпсу – представнику Лідса.

Англія – Уельс – 3:0 – відео голів та огляд матчу

Валлійці навіть не заявляли Бейла, Ремзі та інших своїх зірок. З найвідоміших виконавців у старт потрапили Рабі Матондо, Ітан Ампаду та Бен Девіс, а в запасі сиділи Неко Вільямс, Бен Вудбьорн та Деніел Джеймс.

Старт зустрічі пройшов за невеличкої переваги Уельсу. Англія взагалі не атакувала, а от валлійці провели декілька перспективних підходів до чужих воріт – втім, небезпечних моментів так і не сталося, а господарі перехопили ініціативу ще до 10-ї хвилини. Вже на 12-й Калверт-Льюїн готовий був вириватися віч-на-віч з Хеннесі після лонгболу з глибини, однак Домінік невдало обробив м'яч. Ще за хвилину він отримав проникний пас від Інгза на правий край штрафного та обійшов голкіпера, але тепер у нього не склалося з ударом з гострого кута.

Уельс на 23-й хвилині отримав шанс відкрити рахунок внаслідок невдалої скидки Сака точно на ногу Муру, однак Кіффер з центру карного майданчика вистрілив повз праву стійку. Покарання за марнотратство прилетіло за три хвилини: Гріліш хитнув захисника на правому фланзі та навісив у воротарський майданчик, а Калверт-Льюїн у баскетбольному стрибку замкнув ударом головою – 1:0!

У валлійців було два шанси зрівняти рахунок. На 28-й хвилині один з них змарнував Мефам, який головою замикав подачу Вільямса з кутового – м'яч летів під поперечину, але саме в тій точці стояв Поуп. Ще за дві хвилини Мур блискуче прийняв лонгбол та увірвався у штрафний на побачення з Поупом, але далі Кіффер пробив прямо у голкіпера! При цьому він примудрився отримати травму. Англія ж могла покарати на 38-й хвилині, коли Коуді завдав удару з лету з 11-метрів після передачі від Кіна – м'яч полетів значно вище воріт. Це був останній момент до перерви.

У другому таймі Уельс також активно стартував, але знову нічого цікавого створити в останній третиі поля не вдалося – підопічні Раяна Гіггза спромоглися тільки на дальній неточний удар Коннора Робертса. Англія такого ставлення до себе не вибачає: на 53-й хвилині господарі заробили штрафний на правому фланзі, Тріпп'єр виконав подачу на ліву половину карного майданчика, а Коуді замкнув потужним пострілом у дотик – 2:0!

Після другого голу всі питання щодо переможця були зняті, тож Гарет Саутгейт дозволив собі потрійну заміну – на полі з'явилися Маунт, Джеймс та Мінгс. Вже на 63-й хвилині останній став співавтором шедевру: Англія заробила кутовий, Мінгс скинув подачу з нього у центр штрафного, а Інгз забив ударом у падінні через себе! 3:0.

На 66-й хвилині довести справу до приниження сусідів міг Гріліш, який перехопив м'яч на лівому фланзі, увійшов на край карного майданчика та потужно пробив – круглий пролетів паралельно воротам. На 70-й класний момент мав Сака, який отримав пас від Маунта у штрафний та пробив з рикошетом від Мефама, але Хеннесі в останню мить встиг парирувати. Після цього епізоду Гарет Саутгейт провів ще три заміни, випустивши Барнса, Уорд-Проуза та Мейтленд-Найлса, однак Англія вже розслаблась. Валлійці також намагалися змінити хід зустрічі замінами, але гра гостей взагалі розвалилася. На полі стало нудно.

В ендшпілі поєдинку Інгз міг оформити дубль, однак його постріл з лівого краю штрафного в дальню дев'ятку на 84-й хвилині парирував Хеннесі. Вже у компенсований час з дистанції потужно бив Уорд-Проуз, але Хеннесі взяв і цей удар. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу Англії з рахунком 3:0.

Хороший матч дубля Англії

Товариські матчі нікому не потрібні – особливо, коли попереду поєдинок Ліги націй проти Бельгії. Не дивно, що Гарет Саутгейт викликав на матч з Уельсом фактичний дубль, причому одразу чотири футболісти дебютували у складі "Трьох левів" (Сака, Барнс, Калверт-Льюїн та Джеймс). Такого масштабного залучення новачків збірна Англії не знала з 1933 року.

З основних збірників англійці в основу поставили тільки Тріпп'єра та Гомеса. Навіть нової схеми тренерський штаб не випробував, зігравши у три захисники з Коуді в основі, як у попередній зустрічі. Це була чиста перевірка сил резервістів на тлі неприємного суперника.

В принципі, експеримент вдався. Гріліш віддав асист і заробив гольовий штрафний, Коуді грамотно керував обороною (у валлійців було лише два моменти), а також вколотив перший гол за Англію – причому в останніх 112 матчах за Вулверхемптон у нього стільки ж забитих м'ячів. Дебютними голами відзначились Калверт-Льюін та Інгз – останній виконав бісіклєту. Все це, звісно, прекрасно, але не можна сказати що "леви" старалися.

В першому таймі вони провели всього три удари по воротах Хеннесі, а в другому провели аж п'ять пострілів – більшу ж частину поєдинку господарі берегли ноги, не підіймаючи темп, граючи лонгболами та заробляючи стандарти (в останньому аспекті особливо виділявся Гріліш). Жоден футболіст збірної Англії не віддав більше одної передачі під удар (таких асистентів було лише чотири). Лише Коуді та Інгз провели більше одного пострілу по воротах. Після 70-ї хвилини команда взагалі кинула грати.

При цьому Уельс активніше починав тайми, часто наближаючись до чужого штрафного й довго катаючи м'яч на чужій половині. І це валлійці грали резервом, без жодної зірки – наявність хоча б сирого Бейла могла б серйозно зіпсувати дебют англійської молоді. Втім, і англійці могли додати лідерів АПЛ. Загалом, маємо черговий нікому не потрібний товариський поєдинок, в якому молоді "леви" скористувалися наданим шансом. Нудно.

Історичний матч

Звісно ж, товариська зустріч між дублем Англії та Уельсу не має жодного історичного значення, однак кілька цікавих особливостей нове англійське покоління оформило. В першу чергу, варто зазначити, що стартова 11-ка господарів в сумі провела всього 54 матчі за "Трьох левів", що є найменшим показником з травня 1980 року. Крім того, вперше з 2005 року в основу збірної Англії не потрапив жоден футболіст Манчестер Юнайтед чи Манчестер Сіті.

Натомість, у стартовому складі вийшли представники 10 клубів з місцевого чемпіонату, чого не траплялося з 1997 року. Капітаном став Тріпп'єр – перший з 2008-го польовий футболіст з неанглійського клубу, який одягнув цю пов'язку. Востаннє таким був Девід Бекхем.

Дебютант Калверт-Льюїн забив 10-й гол у семи матчах на старті сезону. Гол за Англію на Уемблі став першим не тільки для нього, а і взагалі для всього Евертона за останні 35 років – останнім футболістом "ірисок", якому вдалося відзначитись забитим м'ячем за збірну на Уемблі, був Гарі Лінекер (забив туркам у жовтні 1985-го). Гріліш же став першим "вілланом" з 2011 року, якому вдалося віддати за "Трьох левів" асист.

Цікаво, що Коуді у 156 матчах за Вулверхемптон завдав всього один удар, а матчі з Уельсом їх було аж два – і вчора він забив дебютний гол! Це був перший гол гравця "вулвз" за Англію з 1990 року. Інгз також забив вперше. Таким чином, у матчі з Уельсом одразу три англійця відзначились першими голами за національну команду – такого в історії "Трьох левів" не було з 1963 року.

Уельс теж увійшов у історію. За останні 43 роки валлійці провели 18 матчів на Уемблі – і виграли лише один. Той, що стався аж у 1977-му. Такі ось серії.