УКР РУС

Англія здобула вольову перемогу над Бельгією та очолила групу А2 Ліги націй УЄФА

11 жовтня 2020 Читать на русском

Голи Маркуса Рашфорда та Мейсона Маунта допомогли Англії переграти Бельгію на Вемблі (2:1).

Англія та Бельгія перед особистою зустріччю в Лізі націй провели товариські матчі резервними складами, а на Вемблі виставили сильні склади. Щоправда, господарям у старті явно не вистачало Кейна, але знайшлось місце Калверту-Льюїну. У гостей вийшли всі зірки, доступні у заявці.

Де Брюйне назвав одного з головних фаворитів майбутнього Євро та чемпіонату світу

"Три леви" розпочали досить активно, у перші 5-7 хвилин володіючи м'ячем та організувавши кілька подач без замикання. Втім, "червоні дияволи" швидко перехопили ініціативу, знайшовши ослаблені зони на флангах. Вже на 10-й хвилині Лукаку замикав подачу зліва ударом головою повз дальню дев'ятку, а на 11-й бельгійці забили гол – це Карраско розстріляв ворота з центру штрафного після прострілу Меньє та обіграшу Даєра. Господарів врятував офсайд, але натяків вони не зрозуміли, за що були покарані на 15-й хвилині: Лукаку увірвався на правий край карного майданчика, Даєр збив його у підкаті, а рефері Тобіас Штілер призначив пенальті – сам же Лукаку його і реалізував. 0:1!

В середині першого тайму ігрова перевага гостей стала тотальною. Англія справляла враження молодіжної збірної, а Бельгія демонструвала топ-клас на кожному клаптику поля та в кожній передачі. Втім, великої кількості моментів не виникало: на 19-й хвилині Де Брюйне стріляв у правий кут метрів з 22-х (Пікфорд спіймав м'яч), а на 20-й Меньє пробивав з лету з лінії штрафного (повз лівий кут) – от і все, що створили гості. Підопічні Роберто Мартінеса особливо не тиснули на суперника, а команда Гарета Саутгейта до 30-х хвилин зуміла вирівняти хід зустрічі.

В останні 15 хвилин перед перервою англійці стали більш активно йти вперед. Низка контратак господарям нічого не принесла, але настирність "Трьох левів" відчувалася. На 38-й хвилині вона принесла успіх: Рашфорд двічі не зміг переграти Алдервейрельда у штрафному, але заробив кутовий – при подачі з нього біля воріт впав Хендерсон, якого тримав за футболку Меньє. Тобіас Штілер без вагань вказав на "позначку", а Рашфорд впевнено реалізував 11-метровий – 1:1!

Втім, вже на 43-й хвилині Бельгія могла відновити свою перевагу внаслідок пасу Лукаку п'яткою на правий фланг карного майданчика – на щастя для Англії, Карраско звідти пробив дуже неточно. Зрештою, на перерву команди пішли за нічийного рахуноку на табло.

Другий тайм команди почали без кадрових перестановок, але за значної переваги господарів в активності. Особливої гостроти біля воріт Міньйоле при цьому не виникало – за перші 20 хвилин можна згадати хіба що два постріли Калверта-Льюїна із середньої дистанції (слабкий і дуже високий), його ж замикання кутового (неточне) та удар Хендерсона з правого краю штрафного з рикошетом (у зовнішній бік сітки). xG таких спроб був мізерним, але бельгійці у відповідь взагалі нічого не створювали.

Гості поплатилися за пасивність на 64-й хвилині: Маунт отримав передачу на лівий край карного майданчика, змістився до лінії й пробив з рикошетом – м'яч по високій дузі влетів точно в дальній кут! 2:1.

Гарет Саутгейт одразу кинув у бій Кейна та Філліпса, але в агресії додали бельгійці. Англія взагалі перестала атакувати, однак і Бельгія нічого, крім загальної активності, запропонувати не могла. За 15 хвилин після пропущеного голу підопічні Роберто Мартінеса створили всього один момент – це Карраско отримав передачу на лівий край штрафного й пробив повз дальній кут. Був також неточний постріл Алдервейрельда у падінні після подачі з кутового та низка заблокованих ударів Лукаку.

Взагалі, по лідерах "червоних дияволів" англійські захисники відпрацювали блискуче – де Брюйне зняли з гри вже на на 75-й хвилині, а Лукаку не давали виконати фірмове прокидання після постановки корпуса та прийому м'яча на опорну ногу.

В завершальній частині зустрічі від Бельгії очікувалася навала, але гра гостей в цей період взагалі розвалилася. Англія ж двічі могла добити суперника: на 82-й хвилині Кейн головою замикав навіс з кутового ударом головою в дальній кут, а на 86-й Рашфорд потужно зарядив у праву дев'ятку метрів з 20-ти – в обох випадках м'яч пройшов повз ворота. Навіть на останніх хвилинах "Три леви" атакували, але забити втретє їм так і не вдалося. Зрештою, фінальний свисток зафіксував вольову перемогу господарів.

Таким чином, Англія набрала сім очок, одноосібно очоливши групу А2 у Лізі націй. Бельгія, маючи в активі шість залікових балів, опустилася на другу сходинку.

Ліга націй: Холанд хет-триком знищив збірну Румунії, Фінляндія здолала Болгарію, Ірландія та Уельс розписали нічию