УКР РУС

ЧС-2018 Англія – Бельгія: ефектний гол Янузая врятував матч без натхнення, легша сітка плей-офф для британців

28 червня 2018 Читать на русском

Англія та Бельгія зустрічалися у матчі 3-го туру групового етапу ЧС-2018. Рахунок та звіт про матч читайте на сайті "Футбол 24".

Матч Англія – Бельгія розпочався о 21:00 за київським часом. Ці команди розігрували перше місце в групі G. Перед поєдинком у них була однакова кількість очок і рівність за двома додатковими показниками. Цікавим підсумком була б нічия – тоді б все вирішили жовті картки. До того ж, збірним було не зовсім вигідно займати перше місце у квартеті.

Перший небезпечний момент у матчі виник вже на 6 хвилині – Тілеманс класно пробив з-за меж штрафного майданчика під поперечину англійських воріт, але Пікфорд парирував постріл. Незабаром Джордан ледь не "привіз" собі гол, коли не зумів у простій ситуації зафіксувати м'яч в руках у боротьбі з Батшуаї.

Англія – Бельгія – 0:1 – відео гола та огляд матчу

Англійці створювали гостроту за звичним для себе сценарієм – після стандартів і навісів. Підопічні Гарета Саутгейта завершили ударами декілька непоганих подач, однак в площину воріт Куртуа м'яч не летів.

Ініціативою володіли "червоні дияволи". У середині першого тайму хороші моменти мали Батшуаї та Феллаїні – їхні постріли заблокували англійські захисники. Також на ударну позицію безуспішно виходили Янузай і Торган Азар.

Бельгія до перерви атакувала більш спокійно та академічно, а Англія робила ставку на швидкі контрвипади. Втім, команди йшли вперед без особливого ентузіазму, на що гучним свистом періодично реагували трибуни.

Після відпочинку бельгійці забили швидкий гол. Янузай отримав пас на правому краю штрафного майданчика, змістився в центр і ідеально вкрутив м'яч у дальній кут. Англія спробувала відповісти штрафним від Арнольда – Трент влучив у стінку.

На 66 хвилині британці майже зрівняли рахунок. Варді вивів Рашфорда на побачення з Куртуа, однак Маркус дивом не зумів переграти голкіпера – погана спроба влучити під дальню стійку. Збірна "трьох левів" не надто рвалася до чужих володінь, але моменти все одно почали виникати частіше.

Партнери шукали дальніми закиданнями Рашфорда, знаходив можливості для удару Делф. Гарет Саутгейт не підсилював гру найкращим бомбардиром турніру Кейном, натомість випустив на заміну Велбека. Це не допомогло Англії відігратися та врятувати перше місце в групі.

Найгострішими були стандарти від того ж Рашфорда – прямий удар зі штрафного пройшов над воротами, а спробу реалізувати кутовий Велбеку завадили суперники. Втім, до фінального свистка значно кращі шанси забити мали бельгійці.

Англія – Бельгія: онлайн-трансляція матчу ЧС-2018 – як це було

Як наслідок, Бельгія обіграла Англію, набрала максимальні на груповому етапі 9 очок і фінішувала лідером квартету G. В 1/8 фіналу суперником команди Роберто Мартінеса стане Японія. Британці набрали 6 очок і зайняли друге місце в групі. В 1/8 на них чекає Колумбія.

Тотальна ротація та гра без натхнення

Обидві збірні після двох турів достроково вийшли в плей-офф, що мало негативний вплив на очну зустріч. Тренери застосували серйозну ротацію, кардинально змінивши склади своїх команд – лише по декілька гравців з кожної сторони зберегли місце в старті порівняно з попередніми матчами. Роберто Мартінес і Гарет Саутгейт зіграли фактично резервом.

Ще до початку гри стало зрозуміло, що заради лідерства в групі ніхто не збирався лягати кістьми. Причина була в легшій сітці для другого місця групи G, чи наставники вирішили просто поберегти сили своїх підопічних – не так важливо. Однак події на полі тільки підтвердили передматчеві побоювання щодо нудного обережного футболу.

Бельгія довше готувала атаки і не поспішала створювати моменти. Англія позначала мінімальний пресинг у центрі поля та дуже обережно імітувала спроби перебрати сферу під свій контроль. Така академічна гра бісила вболівальників ще у першому таймі – вони час від часу змінювали свої співи на гучний свист.

Янузай врятував матч від повної нудьги

Всі повинні подякувати Аднану Янузаю за те, що цей поєдинок не увійшов у список найнудніших в історії Мундіалів (така доля нещодавно спіткала Францію і Данію). Хавбек Реал Сосьєдада завдяки індивідуальним якостям організував красиве взяття воріт, яке визначило переможця та дещо спонукало команди до більш активних дій.

Гол Янузая трапився на старті другого тайму. Після цього англійці частіше почали проникати у володіння Куртуа. Нехай і не зі всіх ніг, але хлопці Гарета Саутгейта таки бігли вперед і створювали напівгольові можливості. А під завісу зустрічі ще й Бельгія організувала кілька дуже гострих моментів. Якби ці останні епізоди мали якийсь вплив на підсумкове розміщення команд у групі, можливо, "дияволи" б і не рвалися вперед. Загалом, саме на 51 хвилині матч було врятовано.

Бельгії буде легше в 1/8, а Англії – далі

На першій стадії плей-офф бельгійцям дістався легкий суперник – Японія, однак у чвертьфіналі на них чекає переможець пари Бразилія – Мексика.

Англійці вже в наступному раунді зійдуться з міцною Колумбією, але далі, в разі успіху, вони поміряються силами з не топ-збірною (Швеція або Швейцарія). Жодна з цих 4 команд не досягала півфіналу з 1994 року (Колумбія та Швейцарія взагалі ніколи так далеко не заходили) – комусь підкориться солідна висота.

Цікаві факти

– Аднан Янузай забив перший гол за Бельгію.

– Бельгія – єдина команда, яка виграла по 3 матчі групового етапу на ЧС-2014 та ЧС-2018.

– Бельгія наразі є лідером ЧС-2018 за кількістю забитих голів – 9.

ЧС-2018. Група G, 3 тур

Англія – Бельгія – 0:1

Гол: Янузай, 51