УКР РУС

СК Дніпро-1 не пройшов у Лігу Європи, зазнавши розгрому від АЕК Ларнаки – "спортклубівці" зіграють у Лізі конференцій

25 серпня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

СК Дніпро-1 провалив матч-відповідь за Лігу Європи проти АЕКа з Ларнаки, зазнавши розгромної поразки (0:3) й вилетівши у Лігу конференцій. Звіт читайте на "Футбол 24".

СК Дніпро-1 програв перший матч проти АЕКа, але рахунок 1:2 дозволяв летіти у Ларнаку з хорошими шансами на підсумковий успіх. Тим паче, що другий тайм у Кошице виглядав доволі перспективно для нашої команди (на відміну від жахливого першого). Від "спортклубівців" вимагалося тільки розібратися з обороною на флангах та при стандартах, а також зменшити кількість втрат і поразок у єдиноборствах.

Шелаєв – про трансфер Довбика: "Йти за 25 млн у Торіно потрібно, а за три в Салернітану – ні"

Втім, по загальному оптимізму дещо била кадрова ситуація – в лазарет надовго загримів новачок Пуріта, Лучкевич і Горбунов були травмовані ще раніше, а вже перед матчем випав ще й Адамюк. Крім того, через дискваліфікацію не міг зіграти Сарапій.

Вже на 3-й хвилині зустрічі Громов прийняв м'яч перед штрафним і пробив над воротами. Здавалося, що старт непоганий, однак чогось цікавішіого довгий час дніпровці організувати не могли. Позаду ж знову стався привоз від голкіпера – Логінов на 9-й хвилині віддав передачу Валефу, а той не зміг обробити м'яч, ледь не пропустивши його у ворота. На 15-й же Мілічевіч замкнув подачу з кутового ударом над воротами. Стало тривожно.

Страх дещо розвіяв класний постріл Довбика на 18-й хвилині. Артем прийняв м'яч на лінії штрафного й потужно пробив у правий нижній кут – Піріч парирував! Втім, вже на 21-й "спортклубівцям" довелося виймати м'яч із сітки власних воріт.

АЕК заробив кутовий, подачу з якого вибили, однак СК Дніпро-1 програв усі підбирання. Далі пішло переведення на лівий фланг. Д'юрчо підхопив сферу, на ривку втік від Танчика й метрів з 20-ти завдав удар – м'яч з невеличким рикошетом від Сватка залетів під ближню стійку. 1:0.

Підопічні Олександра Кучера одразу ж пішли уперед, ледь не зрівнявши рахунок. На 23-й хвилині потужний лонгшот виконав Бланко – Піріч витягнув. На 24-й же голкіпер врятував кіпріотів, парирувавши замикання подачі на Гуцуляка й моментально зреагувавши на добивання від Сватка!

На 31-й та 32-й з околиць штрафного стріляв Піхальонок, однак перший удар взяв Піріч, а другий пройшов поруч з каркасом. На 37-й же Бусанелло отримав закидання від Піхальонка й пробив з лівого краю карного майданчика, але і тут Піріч був на висоті.

Не забиваєш ти – забивають тобі. На 40-й хвилині у ворота СК Дніпра-1 залетів другий гол. Знову невпевнено зіграв Валеф, який пропустив собі за комірець закидушку від Д'юрчо, однак взяття воріт не зарахували через поштовх голкіпера.

На 45-й же кіпріоти забили чисто. Д'юрчо втік від Танчика й прострілив у центр штрафного, Густаву замкнув ударом у дотик і влучив у захисника, а Ойєр, вже лежачи на газоні, зачепився за відскок і підкинув м'яч на ногу Лопешу – Рафаел же легко переправив сферу в дальню дев'ятку. 2:0. Саме з цим шокуючим рахунком команди й відправились відпочивати.

СК Дніпру-1 тільки для переведення гри в овертайм необхідно було забивати тричі. Тим не менш, Олександр Кучер вирішив обійтись без кадрових перестановок у роздягальні, почавши проводити заміни аж у середині другого тайму. Щоправда, в нього було всього 6 футболістів на лавці.

Попри цей факт, "спортклубівці" вже за чотири хвилини по перерві отримали шанс відіграти один гол – Бланко накрутив кількох опонентів на правому фланзі й виконав подачу, а Гуцуляк замкнув головою. На жаль, м'яч пройшов над воротами.

На 62-й хвилині відродити інтригу міг Громов, який прийняв скидку від Довбика й вистрілив з меж штрафного з рикошетом. Сфера пролетіла повз ліву стійку. На жаль, цей момент став останнім для гостей у матчі. Крім нього, пригадуються тільки декілька хороших проникних передач і кросів, які не отримали небезпечного розвитку. Вихід Когута й Назаренка ситуацію не покращив.

АЕК взагалі нічого не створював біля нашх воріт. Кіпріоти відверто чекали на фінальний свисток. Тим не менш, навіть за такого футболу їм вдалося влаштувати розгром. На 78-й хвилині вони в черговий раз реалізували свою міць на флангах: Росалес запустив пас по правому краю за спину Бусанелло, Д'юрчо втік від захисника й виконав подачу на лівий край штрафного, а фулбек Енглезу, залишившись у повній самотності, завдав шикарний удар з лету – без шансів для Валефа. 3:0!

На цьому матч де-факто було закрито. Деморалізовані дніпровці капітулювали, а кіпріоти і так вже давно не хотіли грати. Фінальний свисток зафіксував розгромну перемогу АЕКа. Ларнака крокує в груповий етап Ліги Європи, а СК Дніпро-1 зіграє в групі у Лізі конференцій.

СК Дніпро-1 буде важко восени

Олександру Кучеру можна було б поспівчувати. У нього випали практично всі праві захисники, за виключенням Танчика, а новий голкіпер шокує – у першому матчі Валеф привіз гол, а в матчі-відповіді він не виконав жодного сейву (і наплужив декілька разів). Глибини складу немає – в Ларнаці на банці сиділи всього 6 футболістів включно з резервним воротарем.

СК Дніпро-1 не грав в офіційних матчах більше 9 місяців, що позначається на ігровому тонусі й взаємозв'язках на полі. Суперник же у кваліфікації виявився дуже непростим – АЕК вилетів від Мітьюлланда лише у серії пенальті й доволі впевнено вибив Партизан. У нинішньому євросезоні кіпріоти не програли жодного разу. При цьому склад у острів'ян надзвичайно досвідчений.

Втім, тривожні сигнали щодо неготовності СК Дніпра-1 виникали ще протягом зборів. У спарингах команда била тільки суперників з нижчих ліг Хорватії та Словаччини, однак всі товарняки проти колективів із вищих дивізіонів завершились без перемог. У всіх цих матчах були пропущені голи. Голкіпер Валеф привозив вже тоді. Крім того, тривожила відсутність досвіду у Олександра Кучера – а тим паче відсутність часу на реалізацію ідей. Тренер працює зі "спортклубівцями" менше місяця.

АЕК просто підсвітив усі ці проблеми для широкого загалу. Кіпріоти продемонстрували катастрофічну ситуацію з обороною – і не тільки на одному фланзі. Показовим був перший гол у Кошіце й другий у Ларнаці: у Словаччині чотири захисники лише імітували контроль на лівому куті штрафного, нічого не зробивши Енглезу, а у Ларнаці удар Лопеша накривали одразу три футболісти – і він все одно забив.

Показово також, що перед голом Ойєр зміг підхопити відскок в центрі карного майданчика, вже лежачи на газоні, а загалом дніпровці дозволили зробити три дотики за дві секунди в 10 метрах від своїх воріт. Взагалі, з нічийними м'ячами у підопічних Олександра Кучера сталася справжня катастрофа – вони розгромно поступалися АЕКу в єдиноборствах на усіх ділянках поля й взагалі не контролювали підбирання. Власне, з програної боротьби на Кіпрі й прилетів перший гол.

Окей, це можна списати на якість футболістів. Навіть при Йовічевічі захист СК Дніпро-1 помилявся на рівному місці – навіть гірше, ніж вчора. Але що по тактичній підготовці до гри? Не треба бути генієм, аби знати про сильні якості АЕКа.

Достатньо увімкнути огляд поєдинків проти Мітьюлланда й Партизана, аби зрозуміти, що усі голи створюються вінгерами (особливо небезпечним був Д'юрчо) або прилітають зі стандартів і подач. Усі п'ять голів у ворота СК Дніпра-1 прийшли з флангів і стандартів. Ну як так?

Можна багато говорити про те, що дніпровцям не вистачає кадрів і класу, але за два матчі не було помітно роботи щодо нівелювання загрози з флангів та стандартів. Реал Мадрид часто вирішує подібні проблеми через опускання опорника в лінію оборони – вона розтягується до п'яти гравців, насичуючи штрафний і не даючи себе розтягнути. Так, центр залишається відкритим, однак АЕК в цій зоні слабкий. Чи робив щось подібне СК? Ні, не робив.

Олександр Кучер сам не розуміє, чому Танчика не підстраховували перед голом Д'юрчо в Ларнаці. Про його зміщення в центр команді розказували, однак результат ми бачили. Це говорить про тактичний хаос в обороні, який лише частково можна пояснити кадровими проблемами.

Ще однією вразливістю СК Дніпра-1 стала гра в центрі поля після подолання першої лінії пресингу "спортклубівців". Ойєр і Густаво доволі легко відкривались у опорній зоні й швидко розвертали атаку в потрібний бік. Взагалі, рух центрхавів суперника контролювався слабко – саме Ойєр і Густаво замикали простріл Д'юрчо в центрі штрафного перед другим голом.

Щодо гри в атаці ситуація не така погана. Помітно бажання СК Дніпра-1 працювати у високому темпі від контролю м'яча. Непогано працюють обіграші на флангах, де вдається формувати трикутники – особливо цікавими в цій грі були Гуцуляк, Бусанелло й Бланко.

Швидкі короткі обіграші, непогана робота Довбика в якості "стовпа" й вмикання Піхальонка створювали хороші моменти. З часом вони можуть принести "спортклубівцям" багато користі. Хотілося б ще хороших кросів – їхня точність була низькою.

Втім, поки що складається враження не дуже якісного використання потенціалу футболістів. Довбик за два матчі запам'ятався тільки купою заблокованих ударів і одним небезпечним пострілом з-за меж штрафного – АЕК легко накрив його. Від Піхальонка ми бачили багато завершень атаки, однак майже не пригадуються його фірмові паси з глибини в розріз (не кажучи вже про роботу в білд-апі).

Рік тому Довбик був найкращим бомбардиром УПЛ. Зараз він не реалізовує і половину свого потенціалу – Артем може давати більше, ніж просто скидки на партнерів. Коли рівень гри зірок значно нижчий за їхній потенціал, виникають питання до тренерського штабу.

Не хочеться прямо громити Олександра Кучера. СК Дніпро-1 в окремих аспектах демонстрував перспективний футбол, а певна частина проблем пов'язана з кадрами та відсутністю зіграності. З часом "спортклубівці" здатні виправити свої ігрові недоліки – критичними їх не назвати. Втім, очевидно, що цій команді навіть за медалі зачепитись буде непросто, не кажучи вже про заявлені амбіції на чемпіонства (це просто смішно).

В перспективі СК Дніпро-1 може заграти значно краще, але Олександру Кучеру потрібен час. Поки ж варто готуватись до важкого вересня і жовтня – тут є ризик купи осічок в УПЛ і провалів у Лізі конференцій. Треба просто дати тренерському штабу попрацювати, а далі буде видно.

Договірні матчі, школа зіркових тренерів Ла Ліги та цікаві контакти з Україною – з ким зіграв СК Дніпро-1 у Лізі Європи