УКР РУС

Зоря гарантувала третє місце УПЛ тріумфом в Олександрії – "динамівські" голи відчепили Київ, шанси на ЛЧ залишаються

28 травня 2023 Читать на русском

Олександрія та Зоря зустрілися у 29-му турі Прем'єр-ліги (0:2). Читайте звіт про поєдинок чемпіонату України і дивіться відео голів на "Футбол 24".

Поразка від Шахтаря у минулому турі позбавила Зорю шансів поборотися за чемпіонство України. Втім, команда Патріка ван Леувена ще зберігала шанси на друге місце, яке дає право на участь у кваліфікації Ліги чемпіонів. Та й третю позицію луганці все ще не гарантували – для того, щоб остаточно залишити Динамо на 4-й сходинці УПЛ, потрібно було не програти в Олександрії.

Команді Руслана Ротаня теж є що вирішувати. Здавалося, путівка у Лігу конференцій вже у кишені, але незапланована втрата очок у попередньому турі з Вересом змушувала Олександрію оглядатися на Ворсклу та Кривбас, які все ще мали шанси посісти 5 місце. Для того, шоб відчепити конкурентів і готуватися до євросезону, "жовто-чорним" потрібно було вигравати у третьої команди чемпіонату.

На 9-й хвилині Зоря дуже легко вийшла вперед. Шахов розігнав атаку гостей і віддав на Русина. Назарій у дотик з лінії штрафного закрутив у дальній кут. 0:1 – ідеальний старт для луганців і одинадцятий гол екс-форварда Динамо в сезоні.

У Олександрії в атаці мало що виходило. Хіба що після стандартів була бодай якась небезпека – неточний удар Скорка зі штрафного і такий же невдалий удар Бабогла після кутового. Зоря відбилася і подвоїла свою перевагу. На 24-й хвилині гості розкішно покарали господарів за помилку. Логінов подарував м'яч супернику на своїй половині. Русин перехопив і класно розібрався, покотивши на Булецу. Сергій (ще один динамівець у складі Зорі) у дотик пробив Шевченка. 2:0 – режим тренування для команди ван Леувена.

Сапутін ледь не відновив інтригу, випустивши м'яч із рук після сильного прострілу Шулянського, але кіпер Зорі встиг випередити суперника. Антюх ризикував зазнати травми у зіткненні з Логіновим, проте після отримання допомоги таки продовжив гру. Нуль ударів у площину воріт від команди Ротаня за перший тайм і 0:2 після 45-ти хвилин.

Другий тайм був рівнішим. У Олександрії Кулаков не зміг пробити Сапутіна, а Русин зарядив вище воріт Шевченка. На рівному місці (без жодного контакту із суперником) травмувався Кулаков, який залишив поле, тримаючись за коліно. Все виглядало дуже серйозно...

Ближче до кінця гри біля воріт Зорі нарешті з'явилася гострота, однак ні Кожушко, ні Шулянський, ні Ковалець зі штрафного свої моменти не використали. 0:2 – перемога луганців.

Зоря набрала 64 очки, гарантувавши собі мінімум третє місце УПЛ і участь у Лізі Європи – Динамо команду ван Леувена вже не наздожене. СК Дніпро-1 програв Шахтарю у Львові – цей результат дозволяє луганцям мріяти і про друге місце УПЛ. В останньому турі Зорі потрібно перемогти Минай і сподіватися, що СК Дніпро-1 втратить очки з Кривбасом. У випадку однакової кількості балів перевагу матиме команда Олександра Кучера.

Олександрія ризикує підпустити Ворсклу і Кривбас. Для 5-го місця і путівки в Лігу конференцій команді Руслана Ротаня потрібно завершувати сезон перемогою над Рухом. Нічия чи поразка змусять залежати від матчів конкурентів.