УКР РУС

"Знову підеш скаржитися своєму татку?": Рууд ван Ністелрой – перший ворог Роналду, який так і не став легендарним

31 березня 2020 Читать на русском
Автор: Микита Ковальчук

"Футбол 24" про зіркового форварда Манчестер Юнайтед, Реала та збірної Нідерландів.

"Футбол 24" започаткував серію матеріалів про суперників збірної України на Євро-2020. Потім вдарив коронавірус і всі графіки та футбольні календарі стали неактуальними. Проте рано чи пізно чемпіонат Європи таки відбудеться, а отже і готуватися до нього потрібно.

Отож, Австрія та Нідерланди. Отримаємо і третього опонента у груповому етапі. Якими були головні перемоги та поразки у футбольній історії цих країн? Кому молилися, кого носили на руках, кого вважали героєм нації? Розповідаємо!

Ударний початок в Ередивізі

Розпочалась кар’єра нашого героя в маленьких нідерландських клубах Нойт Гедахт, РКСВ Маргрит та Ден Босх. Саме в складі останнього ван Ністелрой дебютував у дорослому футболі. Попри не вражаючу результативність (17 голів у 69 поєдинках) Рууд зацікавив Херенвен. У єдиному сезоні за нову команду 21-річний юнак забив 13 м’ячів у 31 матчі.

Ван Ністелроєм одразу зацікавились три нідерландських гранди, і перегони за юним бомбардиром виграв ПСВ, побивши тогочасний трансферний рекорд Ередивізі – 4,2 млн фунтів.

В Ейндховені справи пішли ще краще: 31 гол у 34 матчах в першому ж сезоні. Сам нападник, як виявилось, був досить забобонним.

"Мені пощастило з переходом в ПСВ. І я знаю чому. Я забобонний і надаю значення прикметам. У Херенвені я спочатку познайомився з кухаркою – і моя кар'єра продовжилася успішно. Щойно я приїхав у ПСВ, то одразу пішов шукати кухарку – ви бачите результат. Можете мені не вірити".

Інтерес від європейських грандів був неминучим. Арсенал, Реал, Мілан, Манчестер Юнайтед – неповний список клубів, які хотіли бачити в своїх рядах такого бомбардира.

Перша травма та урок наполегливості від Фергюсона

Найхитрішим у перемовинах щодо трансферу виявився легендарний сер Алекс Фергюсон. Інші клуби почали домовлятись із ПСВ, тоді як шотландський наставник зв’язався напряму з ван Ністелроєм. Однак виникли проблеми до підписання контракту: на обстеженні у форварда виявили проблему з коліном. Ван Ністелрой примудрився все погіршити, порвавши "хрести". Манчестер відмовився від трансферу, а нідерландець витратив майже півроку на лікування. Цікаво, що Фергюсон відвідував нападника після операції, зробивши все, аби Рууд погодився на трансфер.

"Ми сховали шампанське у туалеті". Алекс Фергюсон керував пабами і воював з агентами та пресою – як стати чемпіоном

Повернення ван Ністелроя у січні 2001 року стало унікальним для нідерландського футболу: вперше в історії поєдинок дублюючих складів транслювався на одному з центральних телеканалів. Вся країна хотіла переконатися, що з Руудом все гаразд. І з ним справді було все ОК: дубль у першому ж матчі після тривалої паузи. Манчестер Юнайтед знову вступив у перемовини, але бажав зменшити вартість через травматичність гравця. ПСВ ж наполягав на фіксованій сумі – 19 млн фунтів. Боси манкуніанців довго сперечались, але останнє слово було за Фергюсоном.

"Стоп, досить. Просто заплатіть їм стільки, скільки вони просять. Заплатіть ці гроші. Він мені потрібен".

Людина-гол у Манчестері

Ван Ністелрой одразу почав відпрацьовувати неймовірні на той момент гроші. Нідерландець забив 23 голи у 32 поєдинках АПЛ, і в першому ж своєму сезоні встановив рекорд за кількістю поєдинків поспіль із забитими м’ячами – 8-матчева результативна серія. До всього цього, ван Ністелрой 10 разів відзначився у воротах суперників Манчестер Юнайтед в Лізі чемпіонів, ставши найкращим бомбардиром турніру. Непогано для початку.

Наступний сезон був таким же яскравим: Рууд забив 25 м’ячів у 34 поєдинках в АПЛ, ставши найкращим бомбардиром чемпіонату та повторивши власний рекорд за кількістю матчів поспіль із забитими м’ячами. Окрім цього, нідерландця визнали найкращим гравцем АПЛ, а його Манчестер Юнайтед став чемпіоном (до речі, єдине чемпіонство ван Ністелроя в Англії).

Сезон 2003/04 передусім запам'ятався "золотим" чемпіонством Арсенала без єдиної поразки. Ван Ністелрой був одним з тих, хто міг не дозволити цьому статись ще у 6 турі, проте не реалізував пенальті. Однак запам’ятався епізод, який трапився опісля: Мартін Кіоун підбіг до ван Ністелроя, радісно підстрибуючи. Інші гравці Арсенала дозволили собі штовхати нападника, що йому надовго запам’яталось. Але помсту слід подавати холодною…

Скандальний бік ван Ністелроя

Той сезон не став для нього чудовим: "лише" 20 голів у 32 поєдинках АПЛ та виграний Кубок Англії (Рууд у фіналі відзначився дублем). При цьому ван Ністелрой зумів побити свій рекорд за кількістю матчів поспіль із забитими м’ячами – серія з 10 поєдинків. Сезон 2004/05, відверто кажучи, не можна записати у його актив: лише 27 поєдинків та 16 голів. Причиною цьому стала травма нападника. Єдине, що вдалось на славу – помститись Арсеналу. Саме гол ван Ністелроя не дав підопічним Венгера продовжити свою серію з поєдинків без поразок до 50.

Чемпіоном тоді став Челсі (перші кроки Моурінью до тренерської величі в Англії), а в таборі Манчестер Юнайтед панувала напружена атмосфера. Не витримав капітан "червоних дияволів" Рой Кін, який жорстко розкритикував своїх партнерів. Фергюсон вирішив позбутися свого лідера, а от ван Ністелрой став на захист ірландця. Ця подія сильно вплинула на майбутнє нідерландця в Манчестері.

"Відхід Кіна дуже сильно вплинув на Рууда, і, без сумніву, він висловив це з усією своєю пристрастю. Іноді йому буває важко себе стримувати. Коли він вперше познайомився з Фергюсоном, той здався йому дуже приємною людиною. До того ж, сер Алекс цілий рік чекав, поки Рууд видужає, і навіть провідував його в Ейндховені. Однак потім Рууд побачив, наскільки ця людина безжалісна до своїх гравців. Історії Стама, Бекхема і Кіна відкрили йому очі", – поділився близький друг ван Ністелроя Вім ван Ханегем.

Фергюсон вирішив покарати опального форварда, не випустивши його на заміну у фіналі Кубка Ліги, попри обіцянку. У своїй автобіографії сер Алекс зазначив, що надав ігровий час Евра та Відічу, аби ті швидше адаптувались і відчули смак перемог у новому клубі.

Це було останньою краплею для ван Ністелроя, який прагнув зіграти у фіналі. Гнів нападника перемкнувся на юного Роналду та Карлуша Кейруша – помічника Фергюсона. На одному з тренувань Рууд жорстоко зіграв проти Кріштіану, а замість вибачень прошипів: "Знову підеш скаржитися своєму татку?" Кажуть, що саме цей випадок став вирішальним для Фергюсона – нідерландець став гравцем Реала влітку 2006 року.

Повернення Реала на вершину

У Мадриді Рууд повернувся до своєї улюбленої справи – забивати голи. Вже у другому матчі за Реал ван Ністелрой відзначився хет-триком у воротах Леванте. Нападник знайшов зв'язок з легендою "бланкос" Раулем та допоміг Мадриду повернути чемпіонство після трирічної перерви. Ван Ністелрой у першому ж сезоні забив 25 м’ячів та став найкращим бомбардиром Ла Ліги (і найкращим бомбардиром у трьох різних чемпіонатах).

Скандальний характер Рууда залишився в Манчестері – гравець не потрапляв до різноманітних інцидентів. Натомість проявляв свою скромність та порядність. Наприклад, після поєдинку Ліги чемпіонів проти Лаціо, оператор вихопив нідерландця поруч із трибуною. Гравець подарував свою футболку дівчині і намагався втішити її.

Уболівальницю звали Джуді, і вона з того ж міста, що й ван Ністелрой. Невтішний діагноз лікарів давав їй лише кілька місяців життя, а її найбільшою мрією було побачити гру нападника на власні очі. Батько дівчини додзвонився до Рууда, і той спочатку провів із нею увесь свій вільний час в Мадриді, а потім запросив на матч у статусі особистого гостя.

"Ти у Божих руках і назавжди в моєму серці. Спи міцно, малюк". Джермейн Дефо протистоїть смерті, яка відібрала у нього шістьох дуже близьких людей

Сезон 2007/08 також став для Реала чемпіонським, а от у наступному Гвардіола почав творити дива з Барселоною в усіх турнірах. Травми нідерландця, а також трансферна політика Флорентіно Переса, який хотів зібрати ледь не всіх зірок світу, стали причиною його відходу з Мадрида. Загалом Рууд встиг забити за Реал 64 голи та віддати 16 асистів у 96 матчах.

Збірна Нідерландів

Дебют за збірну відбувся майже одразу після переходу в ПСВ у 1998 році. На жаль, травма, яка відтермінувала його трансфер в Манчестер Юнайтед, завадила ван Ністелрою зіграти на Євро-2000. Тож для нього першим великим турніром у складі "помаранчевих" стало Євро-2004. Нідерландець, як і завжди, опинився серед найкращих голеадорів із 4 голами (тільки Мілан Барош забив більше – 5), а його збірна дісталась до 1/2 фіналу.

ЧС-2006 став розчаруванням як для форварда, так і для його збірної. Рууд відзначився лише одним голом, а Нідерланди безславно вилетіли на стадії 1/8 фіналу. Євро-2008 також було невдалим: виліт від Росії на стадії 1/4 фіналу після яскравого початку першості. Ван Ністелрой забив двічі, по разу у ворота італійців та росіян. Останнім матчем для бомбардира стала зустріч із Сан-Маріно у 2011 році, в якій відзначився останнім голом за збірну.

У футболці своєї збірної ван Ністелрой також потрапляв до скандальних ситуацій. У матчі відбору до чемпіонату світу-2006 Рууд не реалізував пенальті, через що захисник збірної Андорри позловтішався над зіркою. Втім, за кілька хвилин ван Ністелрой забив після помилки цього оборонця і відповів тією ж монетою.

Завершення кар’єри

Наступним клубом для вже 34-річного нападника став німецький Гамбург. У Бундеслізі ван Ністелрой продовжував забивати, але не настільки багато. Перес навіть хотів повернути його на заміну Ігуаїну, який покинув Реал, але керівництво Гамбурга виступило проти. Союз із німецьким клубом тривав недовго – ван Ністелрой став гравцем Малаги після 18 місяців в Бундеслізі. Саме там зірковий бомбардир завершив свою кар'єру влітку 2012 року.

Опісля, у 2014-му, встиг попрацювати у тренерському штабі Гуса Хіддінка, а з 2016-го повернувся до ПСВ, де займається підготовкою нападників. Хтозна, може саме під його крилом збірна Нідерландів отримає нового супербомбардира?

"Він не вдарить тебе просто так". Едгар Давідс – єдиний футболіст, який грав в окулярах