УКР РУС

Знімаючи португальське прокляття українським Металом. Представляємо “Спортінг”

29 березня 2012

"Зелено-білі" зі столиці Португалії вітають гостей зі Слобожанщини. "Спортінг" у четвер, 29 березня, прийматиме харківський "Металіст" - єдину надію українського футболу на єврокубковий трофей.

З такої чудової нагоди поговоримо сьогодні про підопічних Рікардо Са Пінту, котрий прийняв команду, за яку колись забивав у ролі атакувального хавбека і нападника, 13 лютого 2012-го року. Тоді ж звільнили кривдника “динамівців” Києва у чвертьфіналі минулорічної Ліги Європи, тоді наставника ”Браги”, а а згодом - іншого “Спортінга”, лісабонського - Домінгуша Пасієнсу. Са Пінту, ще вчора тренер молодіжки “Спортінга”, сьогодні став героєм, який пройшов манчестерських мільярдерів. Рікардо не був великим голеадором. На його рахунку 34 голи у 177-ти матчах, проте він був значущою постаттю в команді і збірній. Тепер усі свої сили, досвід і знання старається покласти на вівтар чергових успіхів лісабонських "левів".

Варто відзначити, що на гру “Спортінга” дивитися приємно і анітрохи не нудно. Особливо, коли навпроти них суперник, який так само полюбляє і вміє атакувати. Що перший матч попереднього раунду, де завершили скромним 1:0, що другий, коли була феєрія голів і майже переможний камбек “Ман Сіті” (2:3), і все ледь не завершилось фатально для “левів”. Тож маємо всі підстави очікувати на класне видовище. Обидва сьогоднішніх суперників не належать до “закритих”, хоча, безсумнівно, придивлятимуться на початках одна до одної. А ось після “розкачки” отримаємо змогу побачити “рубку” зовсім не оборонного характеру.

І не важливо, що останній поєдинок “Спортінг” удома ледве довів до мінімальної переваги над “Фейренсе”. Сьогодні все буде, як мовиться в одній рекламі однієї відомої передачі, “по-справжньому”. Якщо вже мова про чемпіонат. У Лізі Сагреш, так офіційно називають вищий португальський дивізіон, “зелено-білі” йдуть четвертими. Скотитись нижче їм не дозволить ні совість, ні слабкість суперників, адже наступній “Віторії Гімарайнш” слід відіграти 8 пунктів. Піднятись вище, на лігочемпіонівське третє місце, не судилось через сусідів - “Бенфіку”, яка веде з різницею 12 балів. Тому доводиться цілком і повністю зосереджуватись на Лізі Європи.

Є ще, звісно, нагода відбілити загалом невдалий сезон у фіналі Кубка Португалії проти скромної, але кусючої “Академіки”, яка встигла відібрати очки зовсім нещодавно і в “Порту”, і в “Бенфіки” в їх боротьбі за чемпіонство, подарувавши лідерство “Бразі”. 20-го травня, коли всі порядні люди думатимуть за ЄВРО-2012, “Спортінг” Лісабон боротиметься за трофей, якого не бачили на “Алваладе” з 2008-го. Тоді ж востаннє “леви” щось вигравали. Остання перемога в першості країни взагалі датована 2002-м, хоча це єдина португальська команда, яка жодного разу не опускалась нижче п'ятої сходинки за підсумками сезону.

І все ж усі сили будуть кинуті на здобуття харківського бар'єру. Проте “Спортінг”, що не може не тішити українських фанів, не вміє захищатися. От просто взяти й не дати опоненту ані шансу, як це робила “Брага” з “Динамо”, а потім з “Бенфікою” в ЛЄ 2010/11. “Брага” авторства звільненого Пасієнси. Лісабонці - команда, дуже залежна від свого поля і вальяжності суперника. “Ман Сіті” вийшов на “Алваладе” долати господарів на одній нозі, за що поплатився, хоча й мав з десяток шансів бодай раз забити. Думаю, що “Металісту” після вильоту англійців, а ще більше після “вльоту” київському “Арсеналу”, не судилася доля того, хто закидає всіх навколо шапками і зі зверхньою посмішкою дивиться на потуги опонента. Натомість Харкову можна й треба ловити португальців на контратаках і забивати бодай раз, а краще - кілька. Тому що потім ініціатива і право грати в улюбленій манері за допомогою швидких і разючих контратак належатиме саме “зелено-білим”, а скористатися вони цим здатні. З іншого боку лісабонців виразно підводить “фізуха” і в кінцівці матчів вони “полюбляють” пропускати.

Наведемо трохи приємних для ока і вуха фаната “Спортінга” фактів.

  • У складі команди здобували приз “Золоту бутсу” два форварди — аргентинець Ектор Ясальде у 1974-му (46 голів), який став першим неєвропейцем, що здобув нагороду, та більш знаний загалу, зокрема виступами за “Порту” і цим же призом у 1999-му бразильський стрілець - Маріо Жардел у 2002-му (42 голи)
  • Це єдиний португальський клуб, що здобував Кубок Кубків (1964 рік)
  • На рахунку “левів” 18 чемпіонських титулів і 15 кубкових тріумфів. Також було 7 дублів
  • Автор найбільшої єврокубкової звитяги (16:1 над АПОЕЛом з Кіпру)
  • Саме тут свою дорослу зіркову кар'єру розпочинав Кріштіану Роналду, який так вразив Алекса Фергюсона в товариському матчів, що той спокусився на покупку тоді ще 18-річного і лише перспективного. А ще можна згадати того ж Луїша Нані, наступника Роні в "МЮ".
  • Якщо брати дуелі з українськими колективами, то “Спортінг” має очевидну перевагу — всі 4 матчі з грандами (“Шахтар” і “Динамо”) завершувались переможно для “зелено-білих”. У сезоні 2007/08 2:1 у Києві і 3:0 вдома. За рік — два рази по 1:0, хоча “гірники” як мінімум вважались не аутсайдером у протистоянні.
  • В останніх десяти єврокубкових матчах на своєму полі команда здобула 9 перемог і одну нічию

Нинішній “Спортінг” грає з одним форвардом на вістрі — молодим і спраглим перемог Ріккі ван Вольфсвінкелем. На рахунку новачка лісабонців уже 17 голів загалом у сезоні. Він, хоч і один, але може при підтримці технічного південного півзахисту загнати за пояс не одну пару центрбеків. Він і від захисників “Сіті” втікав, і з харківськими постарається зробити те ж саме. А крім нідерландця, просто нікого випускати в напад.

Йому на допомогу приходять два шустрих фланговиків — Дієго Капель, який ще минулого сезону загострював на лівому фланзі “Севільї”, гравець основи іспанської молодіжки; та Марат Ізмайлов, травматичний росіянин, котрий у доброму стані дивує чарівним володінням м'яча і класними голасо зі штрафних і просто так. Ізмайлов часто міняє позиції по всьому фронту атаки, хоча позиційно йому найближче "під нападниками".

Позаду два злісних опорники — Схаарс та Еліас, також новачки і досить дорогі. За останнього взагалі заплатили понад 9 мільйонів євро, а бразилець ще й травмуватися взяв за звичку та й не відробляє поки затрачених коштів.

Нідерландець, навпаки, не може не подобатись. Він і сам вдалий голи забивати, і асистує партнерам. Крім того, це єдиний гравець “левів”, який провів усі 10 матчів команди, починаючи з групового етапу. Схаарс має бути тим, хто з'єднує захист за атакою, тож йог швидкість дії та думки часто допомагають якісніше розвивати атаки "зелено-білих". На підміну ж Еліасу частенько Са Пінту випускав капітана, номінального центрбека Каррісо. Обидвоє останніх більш зосереджені на руйнуванні. Їхня роль дещо схожа з функціями Торреса з "Металіста".

Справжнім діамантом як півзахисту, так і всієї команди є чилійський атакувальний хав Матіас Фернандес. Цей вже нароздавав чимало точних пасів, які завершувались влучними пострілами партнерів, та й сам б'є і забиває з різноманітних позицій, а ще накручувати опонентів великий майстер, контроль м'яча на високому рівні. Один з найзацікавленіших у відході з команди Валерія Божінова, яким начебто цікавилось київське “Динамо”. У цьому сезоні болгарин нахабно відібрав м'яч у чилійця при пробитті з одинадцятиметрової позначки і... не забив, після чого стало ясно — нападник, що прийшов у міжсезоння, португальській команді не потрібен. На відміну від головного пасувальника команди, такого схожого на "розігруючого" з баскетболу або волейболу.

Центр захисту не вражає ані стабільністю складу, ані міцністю редуту. Тут старенький Андерсон Полга, агресивний і колись дуже прудкий бразилець, який двічі забивав київському "Динамо" в ЛЧ та ставав чемпіоном світу-2002.  Зараз у парі з ним Са Пінту випускає Ксандао, земляка Андерсона Полги.

Його гол п'ятою виявився вирішальним у домашньому поєдинкові з "Ман Сіті". Цим і запам'ятався, а ось в захисті у матчі-відповіді встиг начудити. Під натхнення може провести вдалий матч і біля чужих, і на стражі своїх воріт. Травмований потужний центрбек зі збірної США Огучі Оньєву (засвітився навіть в "Мілані", однак не закріпився), що можна вважати корисним фактором для "Металіста".

На флангах добре знайомий любителям англійського футболу Еміліано Інсуа, який встиг побігати по всьому краю "Ліверпуля". Справа посилено підтримує атаки Жоао Перейра, один з небагатьох португальців у "Спортінга", гравець національної збірної, претендент на поїздку до України на ЄВРО-2012, зокрема до Харкова, де португальці проведуть матч з нідерландцями.

Ну і на десерт чудовий голкіпер Руй Патрісіо, основна воротарська надія Португалії. Особливо імпонує його азарт, впевнена гра на лінії і цілеспрямовані виходи на перехоплення. Один з найкращих у своїй команді. А чого вартий його сейв після удару головою впритул колеги по цеху Джо Харта!

Йому лишень 24, а на трибунах "Жозе Алваладе" неодноразово камери вихоплюють банери, присвячені тому, хто є "їхнім усім". Тому, кого португальці хочуть бачити з кулаками, складеними переможно вверх. Ну, а ми і десант харківських південноамериканців дуже навіть навпаки.

Українські команди загалом надзвичайно невдало виступають з португальськими. Лише тричі наші проходили далі, а протистоянь загалом налічується 16. Але завжди настає той переломний момент, коли хвиля перемін змиває "вчорашній день", що заважав рухатися вперед, до успішної мети. Та й сам "Метал" лісабонців вже долав (1:0 з "Бенфікою" в рамках Кубка УЄФА 2008/09). Команда Мирона Маркевича урочисто завершила внутрішній сезон, поступившись "Арсеналу" і втративши реальні шанси на зону Ліги чемпіонів, "Спортінг" також свої завдання майже вирішив. Обидвом командам потрібна Ліга Європи для самоствердження, тож вони віддадуть всі сили для перемоги. Чиї ж легіонери виявляться сильнішими, дізнаємось вже дуже скоро. Акт перший вже сьогодні, початок о 22.05, пропускати заборонено.

Тарас Котів