УКР РУС

Зло чи дар божий: Суперліга отримала другий шанс, але Україна ризикує втратити нові перемоги над Барсою та Реаломfire

22 грудня 2023
Автор: Ольга Любушкіна

Ольга Любушкіна розмірковує над доленосним вироком щодо Суперліги, який назавжди може змінити гру.

Суперліга... Майже весь день сьогодні читала заяви клубів, Переса, Тебаса... й бог зна кого... Але так і не сформувала однозначної думки, чи зло та Суперліга, чи дар Божий...

Суд ЄС ухвалив офіційне рішення на користь Суперліги – УЄФА і ФІФА програли скандальну справу

Нам обіцяють більше видовищних матчів, відкритий проєкт, де всі можуть вилетіти, куди кожен може потрапити. 64 клуби, три різних дивізіони, кваліфікація через національні чемпіонати.

Мені не зовсім подобається сам формат, оскільки це не дає маленьким клубам шансу зіграти проти умовного Реала. Ви скажете: "Ну як, хай пролазять з Синього дивізіону в Зірковий і все". А кому то під силу?

Допустимо, Реймс якимось чином кваліфікується в Синій дивізіон, а далі як? Тягатися з командами, які будуть постійно грати в Золотій лізі, чи навіть у Синій, в них не буде шансів.

З іншого боку – умовний Реймс отримає більше грошей і це дасть змогу залишити в себе гравців, які допоможуть боротися в чемпіонаті за вищі місця. А це покращить конкуренцію в національних першостях, де загальний дохід набагато менший, ніж в АПЛ. Але все одно, для таких команд гра з Реалом буде щось зі сфери фантастики. Не подобається приклад Реймса? Можна замінити на Ланс, який пробився до ЛЧ і грав з Арсеналом. Навряд чи французи отримають одразу дві-три команди в найкрутішому дивізіоні. Це стосується не тільки Франції. Нідерланди, Португалія та й Україна. Чи буде змога в українських клубів зіграти проти Барселони й створити сенсацію? Шахтар у своїй історії, як і Динамо, має гучні перемоги над грандами.

Забудьте, про сенсаційні результати, забудьте про такі емоції як від перемог Аякса над Реалом та Ювентусом. Не має віри, що Копенгаген, колись зможе змагатися з Ман Сіті, бо навряд Сіті вилетить, а Копенгаген залетить аж в Зіркову лігу. Такі чудеса й дива стануть рідкістю. А без сенсацій футбол стане чимось прісним, без перчинки. Зараз, звісно, в парі Копенгаген і Сіті все вирішено ще до початку, але ж не завжди так буває. І знову приклад французький – Ліон. В ковідний рік "ткачі" вибили з ЛЧ Ювентус і Манчестер Сіті. Звісно, в одноматчевому протистоянні, але ж вибили. Гранди знали, що на кону. Ось воно було, справжнє маленьке футбольне диво.

Хтось скаже, а кому цікаво умовний Реал проти Мальорки, а кому буде цікаво шостий матч між Ліверпулем і Ман Сіті за сезон. А так, є досі якесь хвилювання перед тим же Класіко. Не знаю, чи залишиться воно, коли матчі такого калібру стануть із розряду звичайності.

Мені не подобається підхід організаторів Суперліги. Поясню. Формат: 64, 3 дивізіони, групи – ок. Як будуть роздавати путівки, місця? Хочете сказати: "Почекай, все пояснять". Ні, так справи не роблять. Є відчуття, що навіть за весь цей час самі організатори не до кінця продумали кожну деталь. Саме зараз, коли клуби відмовляються від участі, варто вийти на публіку і розповісти про кожен пункт, оскільки недовіру до Суперліги можна подолати тільки чітким планом. А так... все виглядає як шахрайство.

І знову: правила. Хто встановлюватиме, що можна, а що ні. Наприклад, у Франції всі клуби проходять перевірку на платоспроможність. Що буде, коли команда її провалить. Яким чином Суперліга буде регламентувати подібні епізоди. А що з нашим улюбленим фінансовим фейр-плей? Чи ну його? Якщо керувати будуть клуби-організатори, то що буде, коли вони не дійдуть консенсус? Все стане?

Безплатний футбол – вау, топ! Викидаємо підписки на Setanta та Мегого! От тільки питання: "А хто ж платитиме". Не секрет, що більша частина грошей приходить від контрактів за ТБ-права. Якщо матчі калібру Ман Сіті – Реала буде безплатно, то тільки гіки стануть платити за умовну Ворсклу – Оболонь, або Лор’ян – Тулуза. Суперліга обіцяє клубам космічні заробітки, утім, так і не ясно хто за те все платитиме, і чому АПЛ, у якої рекордні контракти за ТВ права, досі не знайшла такого спонсора. Поки що до організаторів Суперліги купа питань і жодної відповіді ми не знаємо.

Звісно, що УЄФА – зло, ФІФА – зло, але чи не створюється ще більше зло, коло яке буде при всій відкритості закрите? Зараз в організаторів Суперліги є важіль тиску на клуби, щоб ті змінили думку – гроші, хоча які ще літають десь у повітрі. В УЄФА та ФІФА є свої – всі ліги висловилися проти створення турніру. А це означає, що клуби можуть виключати з національних змагань, що командам теж не на руку. І, так, досі ліцензії на такі турніри видає УЄФА.

Наразі це торгівля і тут не про футбол, а про гроші: зробити багатих ще багатшими. Поки ми не побачимо повний проєкт Суперліги, то не можемо оцінювати, як він вплине на улюблену гру.

Вирок суду ЄС – це не перемога Суперліги Переса на УЄФА та ФІФА, це лише здобуття права на існування. Це лише один крок на шляху до змін. Організаторам доведеться виграти ще не одну битву на шляху до реалізації плану. Можливо, що Суперліга не з'явиться на світ прямо зараз, але в майбутньому поява схожого турніру, здається, неминучою. Можливо, УЄФА зуміє зберегти частину своєї влади, або ж зовсім зникне.

Нова ера розпочнеться, утім, це все станеться не завтра. Флорентіно Перес, звісно, першопроходець й в дечому випереджає час. Але навряд чи йому вдасться втілити план в життя і запустити Суперлігу у сезоні 2025/26.