УКР РУС

ЗІРКИ ФУТБОЛУ. Футбольний маг - Давід Сільва

3 жовтня 2012 Читать на русском

Магія може бути такою... Або такою... Чи, скажімо, такою... Давід Сільва не вміє робити жодного з цих фокусів.

Однак тисячі людей, зодягнених у блакитне, називають його не інакше як "Ель Магіко" - чаклун. Так, його чари незвичні. Але скажіть - хіба те, що цей хлопець робить на полі, не є магією?

Сумна історія про "Блакитний місяць"

Рік 1968-й. В'єтнамська війна, Празька весна. В Америці вбивають Роберта Кеннеді та Мартіна Лютера Кінга. У Союзі вперше на екрані виходить програма "Врємя", а футбольний клуб "Манчестер Сіті" востаннє стає чемпіоном Англії.

На стадіон приходили все нові й нові покоління. Вони вже й не пам'ятали того тріумфу, та все одно продовжували відчайдушно вболівати. А що їм залишалося? Не перекидатися ж до ненависних "Юнайтед". І тут приїхав хлопчина з Півдня.

На Батьківщині його зрозуміли не всі. Хлопче, навіщо тобі якесь там "Сіті", іди собі, як усі гідні іспанці, в "Барселону" чи "Реал". Ага! Ти захотів грошей шейхів більше, ніж перемог у рідних грандах! Але Сільві було все одно, що там кажуть. Він був уже по горло ситий цим протистоянням. Коли два клуби мають повно привілегій, а з іншими, як-от його рідною "Валенсією", ніхто взагалі не рахується. А гроші... Так ніби на "Камп Ноу" та "Сантьяго Бернабеу" хлопці грають за цукерки, а не за мільйони.

Не з "Реалу", і також не з "Барси"

Контракт із "Манчестер Сіті" Сільва підписав під час Мундіалю-2010. У Південній Африці він став чемпіоном світу, але не любить згадувати цей турнір. Першу гру Іспанія бездарно програла Швейцарії, Дель Боске був неймовірно лютий і потребував жертви. Чіпати гравців "Барси" та "Реалу" не ризикнув. Цапом-відбувайлом став Сільва.

Досить... Досить, зібратися й поїхати далеко-далеко. Якнайдалі від цих Монтеккі та Капулетті. Кудись туди, в країну туманів, де можна просто виходити й спокійно грати в футбол. Яким простакуватим він був...

  

Тут були інші недоторкані. Ними керував лицар, а їхній стадіон величали театром. Вони носили уніформу кольору крові, а їхнім символом був диявол, якому поклонялися в усьому світі. На Сільву та компанію вони дивились зверхньо. І не дивно, адже перемагали цих хлопців із року в рік. Та вони не знали, наскільки сильні чари мага, родом із далеких Канарських островів.

 

Знищити Диявола в театрі

2:3, суперники його не страшать ані каплі - Давід упевнено йде на них і перемагає. Очі на спині - це про нього. Паси у виконанні Сільви - це вже не футбол, а мистецтво. В його лівій нозі, писали журналісти, захована міна. Грати футболіст може щонайменше на чотирьох позиціях.

Його магія спрацювала. "Юнайтед" був знищений на своєму ж стадіоні 6:1. "Манчестер Сіті" вперше за 44 роки здобув чемпіонський титул. І, повірте, тут знають, кому насамперед дякувати за відродження слави клубу.

  

 

На цьому перемоги 2012-го не завершилися. Сільва вдруге став чемпіоном Європи. Інший, можливо, образився б на Дель Боске після Мундіалю, почав конфліктувати. Але не Давід. У його жилах, казав колись один із одноклубників, лід замість крові. І ця риса робить його на полі ще сильнішим, ще нездоланнішим. Інший же наставник, з яким Давід також вигравав Євро - Луїс Арагонес - сказав: "зі всієї збірної Іспанії в Сільви найміцніші яйця".

На шляху до нової висоти

Давід зібрав унікальну для світового футболу колекцію чемпіонських титулів. Виграний Мундіаль, дві золоті медалі з європейських першостей, нагорода чемпіона Англії. На черзі - найпрестижніший клубний турнір. Ліга Чемпіонів. І чимало часу на здійснення мрії. Не забувайте - йому лише 26.