УКР РУС

Зінченко налагодив білд-ап, закрив найдорожчого з "дияволів" і відчитав зірку Арсенала – компліменти за перемогу над МЮbomb

4 вересня 2023 Читать на русском

Лідер збірної України Олександр Зінченко допоміг Арсеналу переграти Манчестер Юнайтед в 4 турі АПЛ. Ми зібрали реакцію преси.

Зінченко розібрався з наслідками пошкодження та вперше в сезоні вийшов у стартовому складі. Звичайно, зліва в обороні. Повернення українця стало рятівним для Арсенала на фоні травми Партея. Олександр взяв на себе функції Томаса – приходив в опорну зону та допомагав Райсу з контролем м'яча в центрі поля. Просто зміщувався з лівого краю, а не з правого, як ганець.

Арсенал дотиснув МЮ у матчі АПЛ – 116-мільйонний герой залякує Україну, Зінченко починає гол, безжальний VAR

Цікавий нюанс вдалося помітити на початку зустрічі. Зінченко опинився правіше за Райса та деякий час будував атаки звідти. Але це здалося ситуативною імпровізацією, а не тренерським експериментом, адже більше не повторювалося. Сашко відійшов на звичну позицію та розігрував з Габріелем, Райсом, Мартінеллі та... тут мав би бути Хаверц.

Німець не може адаптуватися до системи Арсенала. Всі запам'ятали, як Хаверц жахливо пробив по воротах і привіз гол, однак не менш важливо, що він гальмує атаки через непорозуміння. Зінченко мав чудову взаємодію з Джакою та постійно з ним обігрувався, а вчора за 75 хвилин Олександр і Кай віддали один одному по 5 передач. Новачок поки що не розуміє, коли потрібно відкритися вище у півфланзі, а коли відтягнутися на фланг.

Зінченко не витримав і відчитав Хаверца. Українець з жестами детально розказував, що вимагається від партнера.

Сам українець у притаманному стилі задавав темп атакам Арсенала, спокійно працював під пресингом і шукав варіанти для загострень. Одне з його підключень допомогло "канонірам" зрівняти рахунок. Взагалі не різало очі, що Зінченко давно без ігрової практики. Щоправда, Артета все ж зняв його за 20 хвилин до фінального свистка.

На оборону Олександр теж відпрацював добре. 100-мільйонний Антоні майже не загрожував воротам і не був ефективним у дриблінгу, а 80% ударів Манчестер Юнайтед прилетіли з протилежної половини. В активі українця 7 підбирань і один вдалий відбір.

Арсенал вирвав перемогу вже після заміни Зінченка, тому оцінки Сашка від статистичних порталів нижчі, ніж в партнерів: SofaScore – 6.7, WhoScored – 6.2, FotMob – 7.3. А от вболівальники задоволені перфомансом. У Twitter (X) чимало компліментів за вчорашній матч.

Англійська преса також хвалить Зінченка. Майже всі видання поставили йому 6 балів з 10, однак додали позитивні характеристики.

"Дав Арсеналу більше в атаці, ніж Ківіор минулого тижня. Мав великий вплив на початок атак і створював проблеми МЮ, змінюючи напрямки руху м'яча. Згодом трішки здав, але ж він вперше з травня вийшов у стартовому складі", – констатує Football London.

"Зінченко налагодив білд-ап Арсенала, з яким без нього були проблеми", – пише 90min. "Чудово виглядав, грав на різних позиціях, допомагав по всьому полю, а ще взяв участь у гольовій атаці, якою Арсенал зрівняв рахунок", – додає Evening Standard.

"Бували кращі матчі у виконанні Зінченка, однак він все одно відіграв ключову роль у стадії володіння. Повністю закрив Антоні", – рецензія від Goal. "Швидко знайшов свою гру. Впевнено працював з м'ячем, підіймався у середню лінію і водночас не зводив очей з Антоні на фланзі", – пише The Sun.