УКР РУС

"Зі мною принципово розмовляли українською мовою": російський футболіст пригадав втечу з Донецька після початку війни

25 лютого 2021 Читать на русском

Російський захисник Рубіна Георгій Зотов, який свого часу пограв за донецький Металург, пригадав початок збройного конфлікту на сході України.

"З'явилися люди в камуфляжі, типу ОМОНу. Ходили, патрулювали вулиці. Поступово ситуація ставала все гіршою та гіршою. У центрі міста почалися мітинги, на виїздах з міста встановили блокпости. Закрили аеропорт – через це до мене не змогла дружина прилетіти. Останні два місяці я залишався один на орендованій квартирі. Коли Металург вирушав на останні ігри сезону, в Дніпро і Київ, база ще належала клубу. Пізніше її зайняли місцеві ополченці.

"Коли ми мали повертатися в Україну, збили літак – загинули всі": екс-зірка Шахтаря – про російську окупацію на Донбасі

Коли закінчився чемпіонат, всі росіяни, хто був у Металурзі, – я, Безліхотнов, Каретник, тренери – покинули Україну. З Донецька вибиралися через чотири чи п'ять блокпостів. На кожному зупиняли, перевіряли документи. Сиділи і думали: пропустять, не пропустять? Неприємно було. На авто дісталися до Дніпра і тільки звідти полетіли в Москву. Речі з Донецька – взуття, одяг – мені потім на збори Анжи в коробках переправили.

Чи відчув зміну ставлення українців до себе? Були випадки. Коли командою збиралися, дружини місцевих футболістів іноді розмовляли зі мною українською мовою. Принципово. Під кінець ми і самі розуміли: потрібно їхати", – цитує російського футболіста Championat.

Нагадаємо, Зотов виступав за донецький Металург у сезоні 2013/14. Тоді команду очолював Сергій Ташуєв. Зараз росіянин захищає кольори казанського Рубіна.

Лобановський, Пеле, остання розмова з Брагіним: легенда Шахтаря розпочинав у Динамо, а в 50 став зіркою Instagram