УКР РУС

Жидков: "Стільки людей, як раніше збирав "Республіканський", в Києві ще може зібратись, а в Росії, думаю, ні"

9 лютого 2017
Автор: Любомир Кузьмяк

Друга частина інтерв'ю Любомира Кузьмяка з голкіпером київського "Динамо" кінця 80-х – початку 90-х.

Перша частина інтерв`ю: Олександр Жидков: "Лобановський стояв, як Наполеон, а всі навколо стелилися у підкатах"

"У захисті "Динамо" була вигоріла земля – люди на сто відсотків свою роботу виконували"

– У збірній СРСР в якийсь момент ви формально вважалися третім воротарем після Віктора Чанова і Ріната Дасаєва. Якими були відносини з колегами?

– Лобановський надав мені можливість просто тренуватися зі збірною. Я отримав аванс і мав нагоду втягуватися у цю атмосферу. Мені було незвично бачити таких серйозних воротарів. Спілкування наше було звичайним, жодної зірковості. У збірній було так – чим більш відомі люди, тим простіше вони себе поводили.

– За головну команду країни ви грали у неофіційних поєдинках, але на чемпіонат Європи 1988-го року ви не поїхали…

– Згідно регламенту заявляли лише двох голкіперів. Тому у ФРН мене не взяли.

– Якщо у збірній ви не претендували на пост №1, то у "Динамо" довелося всерйоз конкурувати з Віктором Чановим…

– В "Нефтчі" було набагато простіше, і я не звик до того, що було в Києві. В "Динамо" все не заладилося зі старту. Навіть до смішного доходило – хочу спіймати м’яч, але не можу. Мучив себе запитаннями – що не так? Може, це психологія, може, в ігровий ритм не ввійшов. Навіть зараз не можу дати собі пояснення.

– Колектив у тодішньому "Динамо" був хорошим? Наприклад, поїздки на шашлики були частими?

– Шашликів не було, бо перед іграми по два дні сиділи в Кончі-Заспі. Були жарти, спілкування, більярд. В карти грали мало. В період дворазових тренувань дозвілля майже не було. Ввечері після виснажливого дня всі хапались за телефони. Мобільних не було, тому всі бралися за стаціонарні. Словом, обстановка була робочою.

– У вас був товариш у тому колективі?

– В одному номері я жив з Павлом Яковенком, тому найбільше спілкувався з ним. Хоча хороші відносини були з Іваном Яремчуком, Сергієм Литовченком, Олегом Протасовим. Друзями не були, але міг спокійно зайти в кімнату навпроти до Бєланова і Раца. Поруч жили Безсонов і Баль, з якими теж любив поговорити.

– Душею компанії в "Динамо" був саме Баль?

– Так, мабуть, Андрій. Хоча в центрі уваги могли опинятися і Безсонов чи Дем’яненко. Вміли анекдот розказати, посміятися.

– Для команди дуже важливим є порозуміння воротаря і захисників. Як у вас було в Києві?

– Захист у нас був чудовим! За великим рахунком, навіть керувати партнерами не потрібно було. У грі зі "Спартаком" я серйозно помилився – пішов на вихід і прогадав. Безсонов потім резонно зауважував: "Ти ж гукнув "я", тому всі розступилися і залишали простір тобі". М’яч Володі на голову летів, але він залишив його мені. У захисті "Динамо" була вигоріла земля – люди на сто відсотків свою роботу виконували. В основному, я мав вдало грати лише на лінії.

Фатальний "Спартак", Лужний, "Барселона"

– Березнева гра зі "Спартаком" 1988-го стала фатальною для вас і ключовою у кар’єрі. Ви пропустили від Пасулька і Родіонова, а "Динамо" поступилося москвичам з рахунком 1:2. Ви справді помилилися двічі?

– Про епізод з Безсоновим я вже згадав. Пасулько скористався неузгодженістю і зрівняв рахунок. Другий гол на заключних хвилинах був простим – прохід лівим флангом і подача на голову Родіонову. Там вини моєї не було.

– Після гри Лобановський кричав?

– Ні, жодної розмови не було. Щоправда, після цього матчу у нього виникли проблеми зі здоров’ям через його знервованість. Гра зі "Спартаком" була фатальною – 100 тисяч на трибунах, а ми поступилися 1:2. Було шалено неприємно.

– Після того поєдинку ви не грали 15 турів.

– Я півроку не грав! Навіть за дубль не виходив. Не витримав цього і хотів піти, тому написав заяву. Лобановський її не прийняв. Домовилися, що спільно будемо вибиратися з ями. Сказав, що через дубль зможу повернутися в основу.

– І все ж виходили у старті ви зовсім мало. Проте 1989-го вийшли на поле у дивній грі з "Шахтарем", яка закінчилася внічию 3:3. На 30-й хвилині Чанов попросив заміну. Один з відомих тодішніх журналістів назвав ту гру "договірною". Вам довелося замінювати у воротах Віктора.

– Там і коментатори наговорили чимало… Минуло багато часу, і мені важко сказати, чи була дивною ця гра. Сергій Заєць Валентину Єлінскасу ледве не з центра поля забив третій гол. Тому не скажу, що все так однозначно.

– Журналісти так і написали: "Жидкову довелося щось придумувати…"

– Та ні, нічого я не придумував (сміється – Л.К.) Так просто гра склалася.

– Лобановський з часом їде в Емірати, однак ви в команді залишаєтесь. І це при тому, що в "Торпедо" вас неодноразово запрошує Валентин Іванов. Тепер не шкодуєте про це рішення?

– Звичайно, треба було переходити на пропозицію Козьміча. Я чому залишився – футболісти пороз’їжджалися, я вважав, що хлопці з дублюючого складу якісно підсилять команду. В Києві я на той час провів три роки, не хотів облаштовуватися в Москві. Рішення це було неправильним, але так вже сталося.

– Молодь в головну команду прийшла справді серйозна. Чого тільки Сергій Юран вартує…

– Сергій був дуже амбіційним. Він відразу показав все, на що здатний. Не адаптовувався, а взявся за діло зі старту. Багато хороших молодих футболістів було: Юра Нікіфоров, Сергій Погодін, Віктор Онопко, Андрій Канчельскіс, Михайло Стельмах. Потім прийшов Олег Саленко, хоча він сформувався ще до Києва, адже був на провідних ролях у "Зеніті".

Як отримати 2 жовті картки і зіграти ще 17 хвилин. Унікальна історія українського легіонера Сергія Погодіна у Прімері

– Ще один молодий гравець вашого "Динамо" – Олег Лужний. Лідерські якості у нього були вже тоді?

– Знаєте, як тільки-но Олег приїхав зі Львова, то відразу показав високий рівень. З першого тренування влився в колектив. З першого! Для нього не було авторитетів. Міг штовхатися і вступати в єдиноборства навіть з Бєлановим. Сміливо йшов у підкати. Ніхто на це не ображався.

– Більшість важливих подій вашого життя траплялися у березні. І мова йде не лише про негатив. У третьому місяці 1991-го ви двічі граєте проти "Барселони. Не скажеш, що до сенсації було близько, але "Динамо" виглядало гідно.

– В Києві ми програли з рахунком 2:3. Шанси були, але в другому таймі Христо Стоїчков реалізував пенальті. На виїзді значну роль зіграла магія "Камп Ноу". Поєдинок розпочинався, здається, о 9-ій вечора. Чесно кажучи, дуже непросто протягом всього дня чекати на стартовий свисток арбітра. Переживань було багато. Напередодні не міг заснути. Вийшов на поле і стало легше.

– У рідних стінах іспанці врятувалися від поразки лише на останніх хвилинах…

– Склад у "Барселони" був зірковим, нам було важко. За перші 15 хвилин вони вже могли забивати. Мені одного разу штанга допомогла. Ми вистояли, адаптувалися, а потім Сергій Юран відкрив рахунок. Цікаво, що мали й вдруге засмучувати Субісаррету.

– Йохан Кройф створив дуже потужну команду. Хто вам найбільше дошкуляв?

– Напевно, Стоїчков. Він тоді багато забивав і був одним з кращих нападників у світі. В середині поля Мікаель Лаудруп роздавав паси. Рональд Куман грав проти нас лише у іспанському матчі, хоча не скажу, що саме тоді проявив себе якось.

Хрісто Стоїчков

– Кажуть, що Анатолій Пузач, який замінив на тренерському містку Лобановського був занадто м’яким для "Динамо". Згідні з цим?

– Ну не всі ж бувають жорсткими. Кирилович був помічником Лобановського, і вся відповідальність була на головному тренері. Коли Пузач став самостійним наставником, йому, напевно, було складно перелаштуватися. Характер у нього був добрий. Хоча не скажу, що був занадто поблажливим. По-людськи з ним завжди можна було поговорити на будь-які теми. Пузач був більш відкритим у порівнянні з Лобановським.

– Що скажете про свої відносини з київськими вболівальниками? "Республіканський" у ті часи часто збирав аншлаги…

– Це незабутні емоції… Зараз, напевно, така кількість людей не збереться. Хоча у Києві ще можуть зібратись, а в Росії, думаю, ні. Ейфорія тоді була. Коли тебе так підтримують, то на полі залишається лише літати. Завжди було дуже приємно і я часто згадую ті часи з теплотою.

Підписи, Вінниця, штрафи Кранкля

– У 1991-му вас відраховують з "Динамо". В одному з інтерв’ю ви пояснювали причину – запізнилися на тренування через сімейні проблеми…

– Раніше були заїзди на базу за два дні до матчу. Все йшло по плану, але дружина зателефонувала: "Син затис палець у телефонній будці. Приїжджай". Сів на машину, зірвався додому, щоб заспокоїти дружину. Я залишився на день, приїхав наступного ранку на зарядку. Мене викликали на розмову до керівництва. Зайшов у кабінет, де сиділи Пузач, Колотов і Вєрємєєв. Анатолій Кирилович оголосив, що я не готуюся на гру, бо не ночував на базі. Сказали їхати додому. Я так і зробив.

– Що було далі?

– Потім поставили перед фактом – я більше не гравець "Динамо". Чекав, що оштрафують, але про відрахування не думав. Здається, через тиждень після цього в команду приїхав Мартінкенас. Очевидно, не все просто так відбулося. Не дуже красиво я з "Динамо" розлучився.

– Ще одна неприємна історія, пов’язана з вашою квартирою.

– Це питання вирішувалося дуже довго. Віктор Безверхий, тодішній президент клубу, пропонував якісь варіанти, але вони були не дуже хорошими. Я прийняв рішення залишитися у службовій квартирі. Але ми з дружиною не могли її оформити. Було багато проблем з документами.

– Ви навіть до Григорія Суркіса зверталися за допомогою.

– В клубі на той момент було два угруповання. Одні казали: "Голосуй за Безверхого, тоді й вирішимо твоє питання". Інша сторона підтримувала Суркіса. Мені насправді було байдуже, я був футболістом. Тому поставив два підписи – і за Безверхого, і за Суркіса. Прийшов до Григорія Михайловича на прийом, і він сказав, що не знає такого футболіста, як Жидков. Я здивувався, посміхнувся і пішов.

– Як довго оговтувалися після відрахування з "Динамо"?

– Спочатку тренувався з дублюючим складом. Потім мене запросили в московський "Спартак", де я перебував протягом місяця. У підсумку відправився у австрійську Бундеслігу.

– Ви встигли пограти і у незалежному чемпіонаті України, коли на 6 матчів стали гравцем вінницької "Ниви". Примітно, що у чотирьох з них ви відстояли на "сухо".

– У мене був товариш з Азербайджану, який жив у Вінниці. Він попросив керівництво клубу, щоб я потренувався у команді і отримав ігрову практику. Дуже цього потребував. В’ячеслав Грозний, як головний тренер, пішов мені назустріч.

– Жодного контракту, лише джентльменська домовленість?

– Саме так. Тоді й контрактів не було. Розглядав "Ниву" як підготовчий етап перед поїздкою за кордон. В Україні, здається, в обіг гривню ще не було запущено, футболісти зарплатню купонами отримували.

– Команда у Вінниці була серйозна: Горшков, Косовський, Надуда…

– Так, колектив був хорошим. Сергій Заєць приїхав туди догравати. В "Динамо" він якось раптово закінчив. Йому тоді 28 було. Кажу: "Сергію, приїжджай у Вінницю". Він так і зробив.

– Ви згадували про "Спартак". В’ячеслав Черчесов готувався до поїздки за кордон і у такому разі ви могли залишитися в команді?

– В команді було приблизно 6 воротарів: Стауче, Прудников, Чижов, ми з Черчесовим… Тому я вирішив їхати у австрійський "Медлінг", адже реально оцінював ситуацію.

– Там вам пощастило працювати з легендарним Хансом Кранклем, одним з кращих бомбардирів в історії австрійського футболу, екс-гравцем "Барселони". Які спогади?

– Перше, що пригодить на згадку – амбіційність Кранкля. Людина для Австрії велика і заслужена, жорсткий характер. Попридумував цілу купу штрафів. За запізнення зрозуміло, але навіть за пропуски м’яча "між ніг" в квадраті. Чи, наприклад, маніжку кинув у не відведене місце. За все штраф.

Ханс Кранкль

– Яке було цільове призначення цих грошей?

– Кранкль збирав команду і запрошував до пивбару. Їли сосиски, спілкувалися. До мене добре ставився. Щоправда, в один момент виник конфлікт між моїм менеджером і президентом клубу. У них обопільні претензії були. Закінчилося все судами і тим, що через півроку мене, а також росіянина Андрія Калайчева, інтереси якого також представляв цей агент, в клубі вже не було.

– Ви повернулися до Вінниці, де якраз виник варіант з працевлаштуванням в Ізраїлі…

– Все сталося спонтанно. Були підприємці, які займалися ігровими автоматами. В Україні робили коробки, а в Ізраїлі – начинки. Через знайомих запропонували спробувати себе у "Хапоель-Цафрірім". Летів я туди на власний страх і ризик.

– У підсумку 6 сезонів там провели.

– По-перше, там зустрів вихідців з СРСР, адаптувався швидко. Українських воротарів було чимало: Сергій Краковський, Віктор Чанов, Борис Білошапка.

– З польових гравців виступав Роман Пец.

– А ще Сергій Кандауров, Сергій Третяк. У хлопців вдалася хороша кар’єра в Ізраїлі. Там класно: тепло, свіжі овочі і фрукти. Ми цю країну жартома Бразилією називали (сміється – Л.К.)

– Завершували активні виступи ви в Томську. Місцеві газети писали, що наприкінці кар’єри навіть до атак підключалися.

– Було таке у грі з хабаровським СКА. На останніх хвилинах пішов в атаку, відкрився під удар. Проте вирішив ввірватися у штрафний майданчик, де побачив вільного нападника. Подав на нього, а він заробив пенальті. Користь!

– Прощалися ви з футболом у 39. Коли вас називали "Віталійовичем", відчували себе, як колись Крамаренко?

– Я міг ще грати, однак Валерій Петраков ініціював процес прощання. Спина трохи боліла, але загалом почував себе добре. Я себе належним чином готував, організм добре знав і міг ще виступати на найвищому рівні. Планку я собі поставив до 40 років. Але все склалося інакше, тому з футболом настав час прощання.

Любомир Кузьмяк