УКР РУС

Збірна України в товариських матчах: статистика та найбільш знакові поєдинки

28 березня 2018 Читать на русском

"Футбол 24" представляє статистику збірної України в товариських матчах і виділяє найбільш пам'ятні спаринги "синьо-жовтих" в історії.

Збірна України на цей момент (станом на 28 березня 2018 року) зіграла 112 товариських матчів, в яких здобула 50 перемог, зазнала 32 поразок та розписала 30 нічиїх.

Перемога над Японією стала для національної команди ювілейною і покращила показник результативності. Тепер "синьо-жовті" в середньому забивають 1,35 гола за гру, а пропускають – 1,07 гола.

Україна обіграла Японію завдяки дебютному голу Караваєва: огляд матчу

Найбільше товариських матчів у складі національної збірної провів Анатолій Тимощук (71 матч). Руслан Ротань відстає (54 гри), але теоретично ще має шанс його наздогнати, адже продовжує виступи за "синьо-жовтих".

Найчастіше команду на спаринги виводив Олег Блохін (31 матч). Це легко пояснюється – Олег Володимирович готував Україну до домашнього Євро-2012, коли команда мала право грати лише товариські матчі.

Найкращим бомбардиром у "товарняках" з відчутним відривом є Андрій Ярмоленко (14 голів). Його найближчий переслідувач Євген Коноплянка (9 голів) у березневих спарингах не скористався можливістю наблизитися до партнера – Ярмоленко не грав через травму, а Коноплянка провів дві гри без голів.

Виділимо декілька найбільш знакових товариських матчів в історії збірної України. Ці спаринги викликали більше емоцій, ніж більшість офіційних ігор.

Перший матч

29.04.1992. Ужгород, "Авангард"

Україна – Угорщина – 1:3

Голи: Гецко, 90 – Шалої, 61, Кіпріх, 70, 84 (пен)

Перший матч у своїй історії збірна України провела в Ужгороді проти угорців, які не захотіли далі їхати на виїзд. Організація була далеко не на найвищому рівні, як і гра нашої національної команди, яка вперше зібралася разом. Однак атмосфера приємно вражала.

Дебютний гол збірної України за рахунку 0:3 забив нападник Іван Гецко. Ця гра поклала початок виступам збірної України на міжнародній арені.

Ретро дня. Перший в історії матч і перший гол збірної України

Найкращий матч

11.11.2011. Київ, НСК "Олімпійський"

Україна – Німеччина – 3:3

Голи: Ярмоленко, 28, Коноплянка, 36, Назаренко, 45 – Кроос, 38, Рольфес, 65, Мюллєр, 77

На відкриття "Олімпійського" після тривалої реконструкції приїхала сама Німеччина. Поєдинок з такими іменитими гостями вийшов просто розкішним. До кінця першого тайму Україна вела в рахунку 3:1. По перерві Бундесманшафт відігралася, але емоції були просто неймовірними. Настільки класно проти представника футбольної еліти "синьо-жовті" не виглядали ніколи.

Відео товариського матчу Україна Німеччина (3:3):

Найгірший матч

06.06.2017. Грац, "UPC-Арена"

Україна – Мальта – 0:1

Гол: Мускат, 14

Найбільша ганьба в історії збірної України – ми програли футбольному карлику (182-та сходинка рейтингу ФІФА на момент матчу), не забивши жодного гола. Це був провал, за який на команду Андрія Шевченка заслужено вилилося багато критики. На щастя, через 5 днів вона обіграла Фінляндію у відборі до ЧС-2018.

Збірна України встановила свій історичний антирекорд, поступившись супернику з найнижчим рейтингом

Найбільша перемога

15.08.2006. Київ, "Динамо" ім. В. Лобановського

Україна – Азербайджан – 6:0

Голи: Воронін, 3, Назаренко, 12, Ротань, 25, Гусєв, 45, Воробей, 71, Бєлік, 90

Цей матч був першим для України після великого успіху на чемпіонаті світу-2006, де "синьо-жовті" дійшли до чвертьфіналу. Українці на куражі розтрощили Азербайджан навіть без Андрія Шевченка та Сергія Реброва. В офіційних зустрічах ми громили з більшим рахунком Сан-Марино (9:0), однак у спарингах продемонструвати кращий результат ще не вдавалося.

Найбільша поразка

06.09.2011. Прага, "Дженералі Арена"

Чехія – Україна – 4:0

Голи: Кадлец, 3 (пен), 12, Резек, 47, Коларж, 51

Україна в товариських матчах готувалася до Євро-2012. Гра команди на той момент позитивом ще зовсім не вражала. Виїзд в гості до Чехії завершився розгромом – колектив з молодими зірками Ярмоленком і Коноплянкою та досвідченими Вороніним і Тимощуком влетів з рахунком 0:4.

Найбільш результативні матчі – 7 голів: Україна – Литва – 5:2, Кіпр – Україна – 4:3, Румунія – Україна – 3:4.

Найменш результативні матчі – 0 голів: Україна 10 разів розписувала нульову нічию в товариських матчах проти Литви, Камеруну, Чехії, Італії, Азербайджану, Ізраїлю, Македонії, Грузії, Туреччини та США.