УКР РУС

Збірна України – вершник без голови: Ротань не потрібен, альтернативний кандидат і фактор Мудрика

27 лютого 2023
Автор: Сергій Тищенко

До старту відбору Євро-2024 залишилося менше місяця, а головна команда країни досі без керманича. Сергій Тищенко подає УАФ чіткі сигнали.

Наставник "молодіжки" та Олександрії Руслан Ротань є головним претендентом на посаду виконувача обов'язків головного тренера збірної України. Належить дочекатися завершення контракту Реброва з Аль-Айном, тому УАФ потрібен тимчасовий тренер, який візьме національну команду на один чи кілька матчів, залежно від ситуації із контрактом Сергія Станіславовича, і буде готовий понести репутаційні втрати через можливу поразку від Англії.

Зазвичай, якщо немає головного тренера у збірній, виконувачем обов'язків стає його помічник. Схоже, що штаб Олександра Петракова пішов із ним до Вірменії. Тож другим варіантом є тренер "молодіжки".

Петраков у своїй стихії – побачимо Вірменію на Євро-2024?

Я не можу сказати, що Ротань не заслужив. Руслан Петрович вивів молодіжну збірну на Євро-2023. Питання в тому, що він – системний тренер, якому потрібен час, щоб впровадити свої принципи та побудувати команду. А зараз є потреба у "пожежнику", який проведе кілька ігор і, незалежно від результатів, покине збірну, коли звільниться Ребров. Ми всі пам'ятаємо, що перша частина дебютного відбору для Ротаня у молодіжній збірній була близька до провальної. У національній команді часу немає.

Другий момент – матчі у червні. У цей час триватиме молодіжний Євро і на національну команду Руслан Петрович претендувати вже не зможе. Нагадаю, контракт у Реброва на Близькому Сході чинний до 30 червня. Тому є ризик, що він працюватиме лише з осені. Ротаню ж доведеться займатись своїми справами у "молодіжці" та готувати її до чемпіонату Європи.

Не менш важлива складова – репутація. Вона у Ротаня, на жаль, неоднозначна. Попри вихід на молодіжний Євро, його продовжують хейтити, що він – "не тренер". Якщо в Олександрії щось піде не так у березні (а це дуже ймовірно, бо команда перебудовується), то весь тиск і хейт тільки розростеться. Ротань – молодий тренер, який поки проходить своє становлення. Негатив у вигляді дуже ймовірної поразки не дуже вигідний Руслану Петровичу.

Олександрія розписала нічию з Металістом 1925 у перестрілці з шістьма голами – Ротань перегорнув гру вдалими замінами

Можна було розглянути на тимчасову посаду Олександра Хацкевича. Білорус зараз без роботи. Він погодився б на контракт, тривалістю пів року. "Автобус" проти Англії зумів би запаркувати, а можлива поразка не стала б для білоруса проблемою в репутаційному плані. А влітку здолати Північну Македонію та Мальту Олександру Миколайовичу було б до снаги. Хацкевич працював із Динамо та збірною Білорусі. Навики роботи на рівні національної команди у нього є. Францію у Парижі навіть перемагав!

Але я думаю, що найкращим кандидатом був би Ігор Йовічевіч.

По-перше, він найкращий тимчасовий тренер перед приходом Реброва. Справа у тому, що Сергій Станіславович кликав Йові до Ференцвароша у свій штаб під час роботи в Угорщині. Але Ігор не захотів покидати юнаків Динамо Загреб, бо сподівався на шанс у першій команді. Отже, в Реброва та Йовічевіча спільний погляд на футбол.

По-друге, на матч проти Англії саме Йовічевіч підходить у тактичному плані. Хорватський тренер дуже раціонально вибудовував гру Шахтаря в ЛЧ. Навіть проти Реала "гірники" не виглядали приреченими. В Англії доведеться грати другим номером, від оборони, зі швидким виходом в атаку. Власне, Шахтар так діє в усіх своїх єврокубкових матчах.

По-третє, фактор Мудрика. Йовічевіч добре знає цього гравця, його сильні сторони. Українцям проти Англії навряд чи під силу грати на рівних. А от підлаштувати тактику під швидкісні якості Михайла було б дуже добре. Саме простір та швидкість можуть принести нам очки.

По-четверте, Йовічевіч знає гравців. З багатьма працює у Шахтарі. Обізнаний з Артемом Довбиком. Враховуючи проблеми Романа Яремчука, саме форвард СК Дніпро-1 має всі шанси зіграти. Так само тренер знає футболістів Динамо, бо не один раз проти них грав.

По-п'яте, Ігор – чудовий мотиватор та психолог. Він уміє викликати в гравців емоції, які передаються на полі. Він об'єднує команду навколо себе – від зовсім молодих до старожилів і зірок. Такі якості вкрай потрібні, коли часу на підготовку немає.

По-шосте, це все – репутація. Іноземний тренер очолює збірну України. Розмовляє українською мовою.

Для самого Йовічевіча збірна України – чудова можливість. У своїй тренерській кар'єрі він ще не встиг достатньо попрацювати із серйозними командами. Тож я впевнений, що на таку пропозицію Ігор погодиться. Для нього це додаткові можливості про себе заявити. Йові багато говорить про любов до України. Ось він – шанс довести.

Шахтар не повинен бути проти такого рішення. Це їм також плюс до репутації. Тим паче, що мова йде про один чи три матчі. Ніяких проблем для клубу не виникне.

Хто очолить збірну України після Петракова? Дует топів, несподіваний фаворит і ще три варіанти