УКР РУС

Збірна Чехії: Англійська сенсація

19 квітня 2012 Читать на русском

Існує лише кілька способів, аби потиснути руку королеві Єлизаветі II - вам неодмінно пощастить, якщо ви член британської королівської родини або займаєте високу політичну посаду, а от цим хлопцям вищеперераховані чесноти не знадобились.

Той чемпіонат Європи з футболу називають революційним. І справа не лише у зміні правил та регламенту. Старий світ, який у 90-х докорінно змінив обличчя на політичній карті, делегував до Англії одразу кілька збірних-дебютантів.

Смертельний квартет

Штурмувати вершину на батьківщині родоначальників футболу приїхала і команда Чехії. В когорту виконавців, які захищали ще кольори Чехословаччини, тренерський штаб на чолі із Душаном Угріном вживив молоду кров. Карел Поборскі, Павел Недвед, Владімір Шміцер, Патрік Бергер... Той форум став для хлопців справжньою рекламною кампанією і дав путівку у велике футбольне життя.

Такі групи у футболі називають "квартетами смерті" - Італія, Німеччина і амбітна збірна Росії. Але чехи не збирались помирати уже на груповій стадії. Отримавши ляпаса від найтитулованішої збірної Європи - бундесмашини, "народна команда" сенсаційно здолала Скуадру адзуру і заслужила виходу до плей-офф феєричним матчем проти росіян.

Бірхофф усе зіпсував

Гол, що його забив Карел Поборскі у чвертьфіналі португальцям, називають одним із найкрасивіших на тому Євро. Чехія - у півфіналі, де, здавалось, слов’янську казку можна було завершувати. Якби не славні традиції воротарська школи ще об’єднаної Чехословаччини - Планічка, Шройф, Віктор... Петр Коуба був продовжувачем традицій. Парируваши пенальті від Педроса у післяматчевій лотереї, воротар вивів Чехію до фіналу.

Хто його зна, чим би усе завершилось у матчі на "Вемблі", якби не одна-єдина заміна. "Джокер" Берті Фогтса - Олівер Бірхофф ледь не першим дотиком до м’яча звів нанівець гол Патріка Бергера, а на 95-й.... на чехів чекала миттєва смерть. Розпач, сльози, але аж ніяк не сором за власну гру. Чехи залишали Туманний Альбіон героями, віце-чемпіонами Європи. Нова держава із оптимізмом дивилась у своє футбольне майбутнє. Як воно буде насправді, довідаємось згодом.