УКР РУС

Запекла боротьба українських збірників за Євро – Соболь став найкращим у команді, Михайліченко тримає марку

15 травня 2021 Читать на русском

Едуард Соболь і Богдан Михайліченко претендують на місце в заявці збірної України на Євро-2020. Їхні результати додають оптимізму.

Найбільша конкуренція у збірній України на позиції лівого захисника. Віталій Миколенко з Динамо, Віктор Корнієнко з Шахтаря, бельгійські легіонери Едуард Соболь і Богдан Михайліченко. І це без врахування Олександра Зінченка, який грає лівого фулбека в Манчестер Сіті.

УЄФА розширив заявки збірних на Євро-2020 до 26 футболістів, але навіть у цей перелік навряд чи потраплять всі претенденти на позицію ЛЗ. Когось з них можуть відчепити з розширеного списку. Миколенко та Корнієнко вже завершили сезон, а от Соболь і Михайличенко до кінця травня ще гратимуть у чемпіонаті Бельгії.

Динамо повідомило про стан Миколенка після фіналу Кубка України – хороші новини для Шевченка

На тижні Едуард і Богдан провели чергові матчі чемпіонської пульки Ліги Жупіле. Обидва потрапили в стартові склади своїх команд і відіграли до фінального свистка. Вже хороший показник, якщо врахувати, що ще взимку наші хлопці були гравцями ротації, а тепер отримують значно більше ігрового часу.

Соболь став найкориснішим гравцем Брюгге в нульовій нічиїй з Антверпеном відповідно до індексу Opta. Він набрав 74,8 балу – більше, ніж у всіх зірок команди. Статистичний портал SofaScore також виділив Едуарда високою оцінкою – 7,2. В його активі 3 перехоплення, 2 вдалі відбори та 88% успішності єдиноборств на землі. Попереду мало що запропонував, але Брюгге загалом слабко відіграв в атаці.

Михайліченко став четвертим за корисністю гравцем Андерлехта в нічийному матчі з Генком згідно з цифрами Opta – 64,7 пункту. Богдан провів неоднозначну гру. З одного боку, напомилявся в обороні – програв позицію Іто та дозволив японцю виконати гольовий навіс. І жодна статистика тут не рятує (4 перехоплення та 2 відбори перекреслені тим, що його тричі обіграли).

З іншого боку, Михайліченко (14 номер) був гострим на чужій половині. Розігнав першу атаку Андерлехта, створив хороший момент для Амузу, а наприкінці зустрічі з вигідної позиції бахнув у стійку. Кілька сантиметрів вліво – і Богдан міг вирвати перемогу та стати героєм. Ще були два неточні удари по воротах.

За три тури до фінішу Ліги Жупіле лідирує Брюгге. Соболь з партнерами розтратили гандикап, але на 5 очок досі переважають конкурентів. Андерлехт йде третім – 32 очки.

У березневих поєдинках збірної України Андрій Шевченко випробував нову схему з трьома центрбеками, тому тренерський штаб прагне мати багато фулбеків під різні завдання. Під час попереднього збору Соболь і Михайлійченко відіграли по матчу – проти Фінляндії та Казахстану відповідно.