УКР РУС

Зальцбург – Марсель: шикарна гра господарів, провал Жермена, фейли арбітрів та несправедливість долі

4 травня 2018 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

У матчі-відповіді сильнішим опинився Зальцбург, однак пропущений на останніх хвилинах додаткового часу гол вивів Марсель у фінал. Детальний огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Зальцбург був кращим

За 116 хвилин Марсель не завдав жодного удару в площину воріт, в той час як Зальцбург завдав таких вісім. Австрійці виконали майже на 80 передач більше з точністю у 74% проти 66% у Марселя. Господарі просто були набагато агресивнішими та яскравішими. Французам залишається пишатися лише 100% реалізацією – єдиний їх удар у площину воріт перетворився у гол. Однак, це слабка відмазка на фоні загалом безініціативної гри та фантомного кутового, з якого й вдалося вийти у фінал.

Від Зальцбурга можна було очікувати гри на куражі та забитих м'ячів, однак Марсель – команда набагато вищого класу. Це Марсель, а не Зальцбург, мав підвищити оберти у другому таймі й закрити всі питання, однак французів вистачило лише на кілька його хвилин. Це Марсель – одна з найкращих пресингуючих команд Європи – мав затиснути Зальцбург біля кутових прапорців та зривати атаки господарів ще на їх половині поля. Це Марсель мав виглядати командою, яку дуже хочеться бачити у фіналі.

Зальцбург – Марсель – 2:1 – відео голів і огляд матчу

Зальцбург виграв центр поля

Це помітно навіть по оцінкам від Whoscored – середня оцінка четвірки Самассеку-Айдара-Беріша-Шлагер становить 7,27, в той час як п'ятірка гравців центру Марселя не піднімається вище 7.0 навіть з врахуванням завищеного на 0.9 балу Пайєта.

Цифри гарно передають те, що відбувалося на полі. В першому таймі Марсель гарно захищався, закриваючи всі зони та збиваючи гравцям Зальцбурга темп дрібними фолами. Однак, варто було господарям прискоритись у другому таймі, як вся французька ідилія посипалася. Самассеку та Айдара перегризали центр поля, їм постійно допомагали Шлагер, Беріша, центральні захисники та навіть форварди. У зоні м'яча була постійна більшість, а прориви з флангів Амаві та Рамі змушені були зупиняти ціною жовтих карток – настільки Марсель не встигав за ними.

Голи Зальцбурга прийшли саме з цього тиску. Особливо примітний перший м'яч: Айдара перед проривом мав кілька варіантів розвитку атаки і в разі втрати м'яча не переживав би, адже в його зоні вже було п'ять футболістів Зальцбурга. Хавбек прийняв оригінальне рішення – ще один компонент, в якому австрійці переважали французів – та обіграв чотирьох гравців Марселя.

Момент на 58 хвилині: 7 гравців Зальцбурга затисли 9 гравців Марселя на фланзі. Кожен контролює кожного, Беріша агресивно пресингує, і виніс м'яча у цій ситуації був єдиним варіантом. Однак, Самассеку перехопив м'яч, віддав у центр на Рамальйо, а той потужно пробив у площину воріт.

Австрійці перевершили французів у позиційній грі, на швидкостях та у винахідливості, що й обумовило перемогу господарів в основний час.

Марселю не вистачало форварда

Жермен повністю провалив гру. 2 неточних удари, один обіграш, дві втрати та два відбори за 84 хвилини – це просто жах для фіналіста Ліги Європи. Теплова карта матчу яскраво демонструє, як не вистачало Марселю нападника.

В штрафному майданчику не було кому поборотися чи замкнути. Вихід Нжьє особливо ситуацію не покращив, однак придав деякого динамізму атакам Марселя, хоча це вже були останні хвилини та овертайми. В цілому ж, за форвардів віддувався Товен, якому доводилося боротися за верхові м'ячі та вриватися у штрафний власноруч. Одного разу Флоріну вдалося влучити у поперечину, хоча взагалі-то це було робота саме Жермена.

Без адекватного тиску зі сторони нападу вільно себе почували Калєта-Чар та Рамальйо, які активно підключалися до атак та сміливо грали у центрі, підчищаючи за опорниками в разі необхідності.

Арбітри знову наплужили

Бригада росіянина Сергія Карасьова непогано працювала у полі, й довгий час майже не припускалася помилок. Однак, в останній третині гри швидкості піднялися й арбітри почали "плисти". Так, вже під час другого голу виникли сумніви щодо його легітимності, адже під час прострілу відразу два гравці перебували в офсайді та приймали активну участь в епізоді.

На 87-й хвилині Марсель заробив залізне пенальті після гри рукою Калєта-Чара, однак Сергій Карасьов проігнорував цей момент. Ну а вишенькою на торті став кутовий на 116-й хвилині, після якого Марсель забив. Повтори показували, що кутового там точно не могло бути.

Серія пенальті була б справедливішою

Якщо казочці Зальцбурга й написано було завершитись у півфіналі, то точно після овертаймів –настільки він був гарним. Марсель же провів перспективний перший матч, проявивши височенний клас у потрібний момент, але провалився у гостях. Тим не менш, не можна сказати, що він заслужив пролетіти 3:0 – на останніх хвилинах другого тайму та другого овертайму французи зібралися та притиснули австрійців, що багато говорить про їх характер. Ці команди доля просто забов'язана була розсудити в серії пенальті, а не за рахунок фантомного кутового.

Марсель в матчі проти Зальцбурга у додатковий час забив вирішальний гол та пройшов до фіналу Ліги Європи