УКР РУС

Ювелірний Морозюк, нефарт Мбокані і прощання Віди. Топ-5 головних підсумків матчу Динамо – Марітіму

25 серпня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" виділяє все найголовніше, що сталося у переможному для киян матчі, де вони здобули путівку до групового етапу Ліги Європи.

Забили потрібні голи у першому таймі

Зігравши у Португалії "по нулях", Динамо зобов’язане було лише перемагати. Швидкий гол, а ще краще – два, змусив би Марітіму розкритися, тож кияни отримували багато простору для улюблених контратак.

Бліцкриг не вдався. Гості практично не поступалися команді Хацкевича у володінні м’ячем і намагалися будувати свої атаки. По суті, їм також належало забивати – щоб, як мінімум, результативна нічия на виїзді і жодних овертаймів.

Плани острів’ян наламала недолуга гра їхньої оборони. На 32-ій хвилині пройшла подача Морозюка із лівого флангу, а після рикошету від захисника м’яч завис у повітрі. Гармашу ніхто не зумів завадити обрати позицію і прицільно пробити головою. А вже через чотири хвилини Морозюк класно приклався зі штрафного – стінка розсипалася, голкіпер був спійманий на протиході. Це – 2:0. Дуже комфортно.

Нефарт Мбокані

Рахунок міг бути розгромним ще в першому таймі, якби свої моменти реалізував центрфорвард Динамо. Але Дьємерсі знову переслідував нефарт – як і у Фуншалі. Конголезець змарнував чотири дуже хороші нагоди для взяття воріт Марітіму – дві з них були просто вбивчими. Щоразу Мбо хибив або влучав у голкіпера. Це – недозволена розкіш для нападника. Ми звикли бачити африканця більш холоднокровним при завершенні атак.

Адекватний арбітраж

Починаючи з перших хвилин підтвердилися припущення про те, що суперники гратимуть грубо – як і у баталії на Мадейрі. Відбувалися обопільні жорсткі стики, від яких більше страждали цього разу саме португальці. Ізраїльський рефері Ліран Ліані обрав британську манеру суддівства, тому "гірчичники" виписував у крайніх випадках – лише п'ятьох. При цьому жоден фол не залишився непоміченим.

Найбільшого схвалення Ліані заслуговує за епізод із голом Гармаша. Помічник головного арбітра підняв прапорець, сигналізуючи про начебто офсайд у хавбека киян. Проте Ліран розібрався у ситуації правильно і м'яч зарахував.

Гол Дерліса ледь не призвів до камбеку

За півгодини до кінця матчу Дерліс Гонсалес довів рахунок до розгромного, ефектно перекинувши голкіпера Марітіму ударом головою. Кияни скинули оберти, дозволивши гостям створити кілька нагод біля воріт Коваля, про які вони у першому таймі могли тільки мріяти. І вже через сім хвилин, скориставшись невдалим виносом Віди, португальці один гол відіграли. А якби на 79-й хвилині Евертон із суперкласної позиції зумів забити другий гол своєї команди, нам всім довелося б хапатися за серце. Ще одна "банка" – і в євроосінь пройшли б острів'яни.

Назагал Марітіму не вразив. Простий середняк португальського чемпіонату – злагоджений, працьовитий, самовідданий колектив, якому бракує класу, щоб тягатися з Динамо. Проте моментами їм таки вдавалося напружувати команду Хацкевича – і тут потрібно врахувати помилки, на які вказали андердоги із Мадейри. У груповому етапі суперники будуть як мінімум не слабші.

З Відою чи без?

Після фінального свистка відбулися не менш цікаві події. Домагой Віда підійшов до фанатського сектору Динамо, щоб попрощатися. Хорватський захисник усіма помислами вже в Бешикташі. Проте Ігор Суркіс зробив здивовану міну: "Віда попрощався із фанатами Динамо? На мене ніхто не виходив із пропозицією по Віді. У нього контракт з клубом. Я запропонував йому нову угоду".

Фанати Динамо попрощалися з Відою

Та й сам Домагой визнав: "Все залежить від президента клубу". З Відою чи без, а Динамо невдовзі стартуватиме у груповому етапі Ліги Європи. Суперників дізнаємося вже сьогодні. Сезон набирає обертів – попереду все найцікавіше!

Сторінка автора у Facebook

Втратити мрію через розбиту голову. Чотири підсумки матчу Олександрія – БАТЕ