УКР РУС

"Юра, прощавай"? Що відбувається із Кривбасом

20 вересня 2022
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко – про незадовільний старт "президентського" клубу в УПЛ.

Перед початком нового сезону більшість експертів та журналістів вважали, що криворізький Кривбас стане одним із відкриттів УПЛ. Клуб запросив іменитого тренера Юрія Вернидуба та серйозно попрацював на трансферному ринку. Але у чотирьох матчах – тільки одне очко і жодного забитого м’яча.

Вернидуб мав можливість підготуватися. Після його призначення наставником Кривбасу до старту чемпіонату минуло вдосталь часу. Можна було зігратися, провести відповідну трансферну кампанію. Визначитися, хто потрібен команді з періоду у Першій лізі, а які позиції варто посилювати. Відмовки, мовляв забракло часу, не приймаються.

Клуб репрезентує фронтове місто, навіть були ідеї грати прямо у Кривому Розі. Тому кадрово можна було спертися на підписання лише українських футболістів. Внутрішній ринок доволі обмежений. Але Кривбас попрацював доволі активно. Я вважаю, що за складом вони ближче до лідерів, ніж до середняків.

Підписали голкіпера Андрія Кліщука, який мав досвід виступів в УПЛ за СК Дніпро-1 та Інгулець. Прийшли досвідчені, добре відомі тренеру по роботі із Зорею Євген Опанасенко, Дмитро Хомченовський та Віталій Вернидуб. Ліві захисники з Олександрії та Львова – Тимур Стецьков, Володимир Якімець + африканець Іван Ібанго.

У середині поля з'явилися Євген Банада, Клим Приходько, Владислав Самотюк та В'ячеслав Рябов. Перший відомий виступами за Олександрію. Самотюк – із Прикарпаття. Приходько є продуктом академії Шахтаря. Рябов – вихованець Кривбасу, який останнім часом грав у Польщі.

На флангах – талант Динамо Назар Волошин і колишній гравець Олександрії Максим Задерака. А ще виконавець з досвідом Першої ліги Андрій Понєдєльнік. Атаку посилив чемпіон світу серед молоді Денис Устименко, який останні сезони грав за ту ж Олександрію.

Тобто, в кожну ланку прийшли новачки, які посилили глибину складу та конкуренцію. Плюс – ще з Першої ліги наявні голкіпер Сарнавський, захисник Зотько, півзахисник Татарков, форварди Хобленко та Дебелко. Хорват Драган Ловріч залишився в команді попри війну.

З такого ресурсу можна зліпити команду. Сплав цікавої молоді та досвідчених виконавців, які вже виступали в УПЛ і мають розуміння ідей Вернидуба. Але чогось цілісного ми поки не бачимо. Дуже слабка атака та пропущені голи у трьох матчах із чотирьох.

Мені здається, головна причина в тому, що гравці самі себе записали в лідери чемпіонату. Якщо ЗМІ вважали, що вони зможуть в цьому сезоні вразити, то це відверто розслабило. Думали, що суперники забиватимуть самі собі. Але вийшло так, що на Кривбас налаштування дуже серйозне. Від суперників немає жодної недооцінки. Вважали, що присутності Вернидуба на лаві та хорошого складу вистачить, щоб перемагати. Розслабилися, почали недопрацьовувати. Зараз такий чемпіонат, що фаворитів немає. Кожна команда може дати бій супернику у кожному матчі.

На такі ж граблі наступило київське Динамо. Яке теж, до речі, записали у беззаперечні фаворити нового сезону. Результат – дві поразки на старті, важка перемога над Львовом, повне фіаско у ЛЄ.

"Такого в історії Динамо ще не було": що змінить відставка Луческу і чому регресують Циганков та Забарний – діагноз усім

Важливою проблемою залишається гра першим номером. Не вистачає креативу та індивідуально сильних гравців, які самі можуть вирішувати. Коли команда першою пропускає або грає відразу проти "автобуса", то не знає, що робити. Є досвідчені виконавці на вістрі, але вони залежні від підтримки середини поля. Флангові гравці зовсім не переконують, атакувального півзахисника немає. Можливо, до закриття трансферного вікна варто подумати про посилення цих позицій та запрошення креативного десятого номера. В Україні таких майстрів не особливо знайдеш, тому потрібно лізти в кишеню та переконувати іноземців.

Зараз пауза на міжнародні матчі. Буде можливість попрацювати із футболістами на повну у циклі тренувань. Провести особисті розмови, щоб покращити емоційний стан підопічних. У Юрія Миколайовича є можливість виправити ситуацію хоча б частково. На команду чекають матчі проти Зорі, Миная, Чорноморця, Інгульця та Динамо. Якщо Кривбас не почне стабільно набирати очки та щось показувати в плані гри, то відставка виглядає дуже реальною для Вернидуба.

Всі ми розуміємо, що Кривбас асоціюється із Президентом України. Володимир Зеленський ініціював його відродження. У клубі на керівній посаді працює Артем Гагарін, не чужий для студії "Квартал 95". Команда апріорі не може бути слабкою. Все це б'є по репутації Президента в його ж рідному місті.

Сам Юрій Вернидуб – людина принципів, яка не буде триматися за крісло будь-якою ціною. Якщо нічого не покращиться, він сам залишить посаду і не шукатиме відмовки та причини в інших. Я не думаю, що після успіхів із Шерифом та Шахтарем Солігорськ у тренера будуть проблеми з працевлаштуванням. Мучити себе він точно не стане.

Якщо зміна тренера таки відбудеться, то тут беззаперечний кандидат №1 – Юрій Максимов. "Макс" свого часу дуже успішно працював із Кривбасом та відкрив не одного молодого гравця. Після відходу із Ворскли Юрій Вільйович досі без роботи.

Динамо провалило старт сезону: чи варто відправляти Луческу у відставку?