УКР РУС

Їх залишилося 8. Підсумки 3-го туру КАН

31 січня 2013 Читать на русском

На Кубку Африки-2013 закінчився груповий етап. 8 збірних продовжують боротьбу за звання називатися кращими на континенті, решта тепер будуть лиш у ролі спостерігачів.

Група А

Несподіванкою квартету стала національна команда Кабо-Верде. Збірна, яка представляє екзотичну країну із населенням всього в півмільйона жителів зуміла з другого місця пробитися до чвертьфіналу КАНу. До слова, "акули" вперше приймали участь у фінальному турнірі Кубка Африки, і з першої спроби колективу із островів Атлантичного океану вдалося подолати групову стадію. В останньому поєдинку підопічні Лусіо Антунеса вже в компенсований арбітром час завдяки удару нападника "Марітіму" Елдона вирвали перемогу над Анголою, зашиливши за бортом змагань марокканців.

Незалежно від результату чвертьфінальної зустрічі, жителі Кабо-Верде можуть вже пишатися своїми футболістами, адже їхні співвітчизники потрапили до вісімки найкращих колективів континенту. І, радше за все, на цьому лебедина пісня "креольців" завершиться - суперником Кабо-Верде у плей-офф стала грізна збірна Гани.

Не підвели своїх вболівальників і південноафриканці. "Бафана Бафана" на правах господарів турніру не мала права зупинятися на груповому етапі. В останньому матчі групи А ПАР задовольнила нічия із "атласькими левами". Додати сюди успіх із ангольцями в другому турі - і підопічні Гордона Айгесунда в чвертьфіналі.

Група В

Тут без сенсацій. Прогнозовано в плей-офф виходять сильніші колективи. Після нічиєї із ДР Конго та мінімальної перемоги над Малі збірна Гани без проблем розібралася із Нігером. "Чорні зірки" підтвердили статус фаворитів КАН та продовжують вести боротьбу за титул чемпіона Африки, який команда завойовувала ще в далекому 1982-му.

В матчі за друге місце конголезцям будь-що потрібно було перемагати малійців. Дещо наблизив "леопардів" до омріяного плей-офф нападник "Андерлехта" Дьюмерсі Мбокані, який реалізував пенальті. Однак вже через 10 хвилин надії дворазових чемпіонів континенту розвіяв Мамаду Самасса, удар якого забезпечив другу сходинку Малі.

ДР Конго залишає Південну Африку з гордо піднятою головою. "Леопарди" гідно проявили себе в боротьбі із фаворитами. Чого тільки вартий камбек в двобої із ганцями. Стараннями конголезців інтрига в групі зберігалась до останніх хвилин, а святкування голу у виконанні голкіпера збірної ще надовго запам'ятається як одна з родзинок КАН-2013.

Щодо Нігеру, то від "сахарських газелей" чогось більшого ніхто і не очікував. Кваліфікація на турнір однозначно стала досягненням колективу із Західної Африки. Разом з тим нігерці прогресують як збірна та потрохи починають ставати постійними учасниками КАНу. На полях Південної Африки, до слова, команда спромоглася набрати своє перше очко за всю історію виступів на турнірі. Тож чекатимемо нових звершень від "газелей" із Сахари.

Група С

Несподівано з першого місця на потяг до чвертьфіналу заскочила національна команда Буркіна-Фасо. В третьому турі західноафриканців влаштувала нічия із замбійцями, але при цьому чинні чемпіони залишалися за бортом змагань. "Мідні кулі" складають повноваження найкращої збірної Африки, вже на стадії групового етапу припиняючи виступи на КАН-2013. Замбійці так і не стали свідками бодай одного тріумфу своїх співвітчизників. І якщо нічию із нігерійцями ще можна зрозуміти, то втрати очок в двох наступних протистояннях можна сприймати як провал минулорічних тріумфаторів турніру.

В паралельному поєдинку вищезгадана Нігерія впевнено декласувала аутсайдера змагань Ефіопію. Команда "динамівця" Брауна Ідейє тільки за додатковими показниками поспупається буркінцям першим місцем квартету. Як не дивно, таке розташування суперників в групі зіграло на руку саме "суперорлам", які уникнули Кот-д'Івуар у чвертьфіналі. В першому раунді матчів на виліт нігерійці поміряються силами із набагато скромнішими тоголезцями, а підопічні Поля Пута сподіватимуться на диво із "слонами".

Група D

Єдиною інтригою квартету перед останнім туром було те, хто складе компанію івуарійцям в плей-офф. Збірна Дідьє Дрогба ще після другого матчу забезпечила потрапляння до чвертьфіналу, а представник Магрибу на КАН Алжир достроково втратив всі шанси на подальшу боротьбу.

Залишалося двоє претендентів - Туніс і Того, перед яким стояло завдяння не поступитися на "Мбобелі". Наприкінці зустрічі "карфагенські орли" могли виривати успіх над Адебайором та компанією, але доля розпорядилася так, що півзахисник "Есперанса" Муелі Халед, який в першому таймі реалізував пенальті, вдруге схибив з 11-метрової позначки та поховав всі надії Тунісу на чемпіонство. Натомість історичного успіху добивається Того, "яструби" вперше в історії пробиваються до плей-офф Кубка Африки.

Спробував накінець грюкнути дверима Алжир, який мало не переграв Кот-д'Івуар. Однак "слони" швидко оговталися після 2:0 та врятували нічию. Свій перший гол на КАН провів головна зірка команди Сабрі Лямуші Дідьє Дрогба.

Івуарійці, як і на попередніх Кубках Африки, доволі впевнено долають групову стадію. Надалі, як свідчить статистика, результати "слонів" складаються не найкращим чином. Колектив, який є одним з найсильніших на континенті, стабільно виходить в плей-офф, однак вдруге здобути титул чемпіона Кот-д'Івуару не вдається ще з 1992-го. Тож чи зможуть "помаранчеві" на полях Південної Африки перервати цю неприємну для себе тенденцію, дізнаємось вже через кілька днів.

Натомість Алжир, який може похвалитися виконавцями із провідних європейських чемпіонатів, не виправдав своїх сподівань. "Зелені", яких ще перед стартом першості відправляли до чвертьфіналу, в ПАР зуміли награти лиш на один заліковий пункт.

Чвертьфінальні пари КАН-2013 виглядають наступним чином:

1. Пар - Малі

2. Кот-д'Івуар - Нігерія

3. Буркіна-Фасо - Того

4. Гана - Кабо-Верде

В півфіналі змагань переможець пари №1 зустрінеться із тріумфатором пари 2, а №3 поміряється силами із №4

підготував Ярослав Семків