УКР РУС

#ЄврокубкиНаші: як 40 українців на континентальній арені стартували. Частина 1

14 липня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" оглядає виступи українських легіонерів у європейських клубних турнірах.

Стартували єврокубки, а з ними розпочався й виснажливий футбольний марафон, у якому беруть участь всі європейські нації. Українці також долучилися до свята, хай поки й легіонерами. Ми будемо слідкувати за всіма нашими гравцями у Лізі чемпіонів та Лізі Європи сезону 2015/2016, бажаючи їм успіху й сподіваючись, що хтось із них яскраво засвітиться навіть на континентальній арені.

Кілька українських «міжусобиць», вінничанин та луганчанин по інші боки барикад, і все, що треба знати про майже 40 наших легіонерів та вихованців українського футболу, 4 тренерів та три бригади арбітрів в стартовому раунді єврокубків сезону 2015/2016.

• Ліга чемпіонів •

Наші ще не стартували.

• Ліга Європи •

Ярослав Мартинюкпродовжує виступи.

26 років, напівоборонець, «Шахтар» (Солігорськ, Білорусь)

Ліга Європи: 1 матч (6 хвилин).

Артем Старгородськийпродовжує виступи.

33 роки, напівоборонець, «Шахтар» (Солігорськ, Білорусь)

Ліга Європи: 2 матчі (180 хвилин).

Матчі цього раунду:

2 липня • «Гленавон» (Північна Ірландія) – «Шахтар» – 1:2. Старгородський: 90 хвилин; Мартинюк: 6 хвилин.

9 липня • «Шахтар» – «Гленавон» (Північна Ірландія) – 2:0. Старгородський: 90 хвилин; Мартинюк: запас.

Солігорський «Шахтар» традиційно ставить на українців - ще під час свого минулосезонного єврокубкового рейду білоруси мали в складі Старгородського і Галюзу (пізніше Ілля перейшов у «Бєлшину»), а минулого року на внутрішній арені їм суттєво допоміг Кобін. Наразі в команді лишається двоє наших легіонерів – хавбеки Старгородський (екс-«Арсенал» Київ) та Мартинюк (екс-«Карпати»).

Артем Старгородський у «Шахтарі» – лідер і капітан. Він відіграв обидва матчі проти північноірландського «Гленавона» повністю, був корисним, виконував фірмові дальні удари з гри і стандартів. У першому, виїзному матчі господарі самі «привезли» собі два голи, і в другому з них взяв участь Старгородський (це з його виносу почалася контратака, яку, не без допомоги суперників, завершив Комаровський). Наприкінці матчу Мартинюк вийшов на заміну якраз замість автора другого голу, одного з героїв зустрічі.

Далі команда з двома українцями зіграє з австрійським «Вольфсбергер Атлетік Клуб» – себто, «ВАКом».

 

Юрій Фоменкопродовжує виступи.

28 років, нападник, «Інтер» (Баку, Азербайджан)

Ліга Європи: 1 матч (43 хвилини).

Матчі цього раунду:

2 липня • «Лачі» (Албанія) – «Інтер» – 1:1. 43 хвилини, замінений.

9 липня • «Бейтар» (Ізраїль) – «Ордабаси» – 0:0. Запас.

Юрій Фоменко між двох суперників

Уродженець Полтавщини на батьківщині грав, в основному, в першій лізі («Геліос»), а останніми роками виступав в Азербайджані. Свого часу вже грав за «Інтер», однак вимушений був повернутися на батьківщину, де підтримував форму в аматорському клубі СК «Полтава». Нині повернувся в бакинський клуб, однак поки не дуже вдало: у першому ж єврокубковому матчі через пошкодження був замінений ще до перерви, а в матчі-відповіді сидів у запасі. У наступному раунді бакинський «Інтер», котрий пройшов «Лачі» лише завдяки виїзному голу, зустрінеться з ісландським ФХ (Хабнарфйордур). Додамо, що азербайджанський віце-чемпіон перебуває у досить скрутному матеріальному положенні, тож навіть посередній суперник для бакинців виглядає дуже серйозним.

 

Іван Луканюкпродовжує виступи.

22 роки, нападник, «Сконто» (Рига, Латвія)

Ліга Європи: 1 матч (7 хвилин).

Матчі цього раунду:

2 липня • «Сконто» – «Сент-Патрікс Атлетік» (Ірландія) – 2:1. Вийшов на заміну, 7 хвилин.

9 липня • «Сент-Патрікс Атлетік» (Ірландія) – «Сконто» – 0:2. Запас.

У складі латвійського гранда віднедавна грає уродженець Івано-Франківщини, вихованець донецького «Шахтаря» Луканюк. Раніше Іван півтора року грав за «Даугавспілс», де й приглянувся ризькому клубу – рекордсмену латвійського футболу за кількістю чемпіонств.

Луканюку непросто – новачку доводиться конкурувати з найперспективнішими гравцями Латвії. Ось і в єврокубках він поки небагато награв (лише в першому матчі замінив наприкінці зустрічі 20-річного Гутковськиса). Але прогрес є – буквально в наступному ж турі після вдалого єврокубкового вояжу в Ірландію Іван відкрив лік своїм голам за «Сконто», забивши переможний м’яч в ворота юрмалинського «Спартакса». І це в третьому ж виході на заміну за свою нову команду!

В наступному раунді Іванове «Сконто» зустрінеться з угорським «Дебреценом».

Після матчу ми поспілкувалися з Іваном.

«Ірландці, всупереч стереотипам, виявилися технічними!»

– Ваша команда здолала ірландський «Сент-Патрікс». Які враження залишилися від цього суперника? Він дуже відрізняється від інших команд латвійського чемпіонату по стилю, класу?

– Враження дуже хороші, тому що здолали дуже сильного і непростого суперника. Гравці «Сент-Патрікса» на диво дуже технічні і добре обучені тактично! Це було для нас несподіванкою, адже зазвичай команди із Ірландії використовують тактику «Бий і біжи». Цим вони й відрізняються від латвійського футболу – тактикою і технікою, але можу сказати одне – зараз команди із Латвії ідуть в правильному напрямку. «Сконто», «Спартакс» і «Єлгава» це показали і доказали! Усі три команди в Лізі Європи пройшли далі, перегравши не найпростіших суперників!

– Ви перейшли в «Сконто» влітку після «Даугавспілса». Як виник такий варіант? Довго роздумували?

– Скажу точно: підписав контракт я 21 червня. Варіант, напевно, виник після кількох моїх хороших ігор в чемпіонаті Латвії і завдяки моїй роботі над собою. Були, звичайно, й інші варіанти продовження кар'єри, але після розмови з головним тренером «Сконто» я довго не роздумував і прийняв цю пропозицію.

– «Сконто» – гранд латвійського футболу. Тож для вас перехід – крок вперед?

– Так, звичайно! «Сконто» – безумовно найкраща команда Латвії! На даний момент – це великий крок вперед. Дякую БФЦ «Даугавпілс», гравцям і тренерам, що допомогли мені вернутись в футбол (я багато пропустив в Україні), а також за те, що з розумінням віднеслись до мого переходу в інший клуб.

– Завдання перед «Сконто», як і раніше, тільки найвищі?

– Так. Тренер кожен день нагадує нам про це!

– На єврокубки які цілі?

– Ціль – попасти в груповий етап, а там буде видно;-)

– На якій позиції вас бачить тренер?

– Ну, це краще запитати у нього... Зазвичай мене використовують під нападаючим (так звана «десятка»), а так – мені імпонує, звичайно, роль вільного художника (Мессі, Марадона).

– Якщо жереб у майбутньому визначить вам українські клуби, буде цікаво, чи не хотілося б?:)

– Буде цікаво... І дуже хочу, щоб жереб так і визначив...

 

Тарас Романчукпродовжує виступи.

23 роки, напівоборонець, «Яґеллонія» (Білосток, Польща)

Ліга Європи: 2 матчі (116 хвилин), 1 асист.

Матчі цього раунду:

2 липня • «Круоя» (Литва) – «Яґеллонія» – 0:1. Вийшов на заміну, 26 хвилин, 1 асист.

9 липня • «Яґеллонія» – «Круоя» (Литва) – 8:0. 90 хвилин.

Історію цього унікального по-своєму волинського футболіста ми свого часу вже розповідали на сайті «Футбол 24». Тарас перейшов у «Яґу» з другої польської ліги, а до того грав на область і навіть у міні-футболі. Разом зі своєю новою командою він в першому ж сезоні завоював бронзові медалі чемпіонату Польщі, що стало найвищим досягненням в історії скромного клубу з Білостоку.

Читайте також: Велике інтерв’ю Тараса Романчука нашому сайту

Тепер настав час дебюту в єврокубках. Ковелець Романчук у першому матчі починав із запасу, лише на 64 хвилині замінивши естонця Васильєва. І якраз вихід Тараса став вирішальним – він став співавтором переможного голу. Коли одноклубник Секульський, здавалося, вже втратив м’яча в атаці, Романчук виграв підбір і переадресував передачу Свідерському, котрий і вразив ворота литовців.

У матчі-відповіді Романчук грав уже з перших хвилин і займався, переважно, чорновою роботою. Його команда розгромила литовців з рахунком 8:0, що стало найбільшим погромом в цьогорічній кваліфікації ЛЄ. Тарас в інтерв’ю клубному веб-сайту прокоментував епічний виграш своєї команди: «Це – футбол, і тут будь-що може статися. Наш тренер попередив нас, що ми повинні бути весь час сконцентрованими й грати в свою гру. Попереду ще один суперник, трохи вище рівнем, але у нас є однакові шанси. Ми повинні вийти і битися». Додамо, що далі «Яґа» зіграє із кіпрською «Омонією».

 

Олександр Тарасенкоприпинив участь.

36 років, оборонець, «Круоя» (Панкруотис, Литва)

Ліга Європи: 1 матч (90 хвилин), 1 жовта.

Максим Адаменкоприпинив участь.

24 роки, напівоборонець, «Круоя» (Панкруотис, Литва)

Ліга Європи: 2 матчі в запасі.

Вадим Барбаприпинив участь.

28 років, напівоборонець, «Круоя» (Панкруотис, Литва)

Ліга Європи: 1 матч (31 хвилина).

Микола Трубачовприпинив участь.

58 років, головний тренер, «Круоя» (Панкруотис, Литва)

Ліга Європи: 2 матчі: +0=0–2; 0:9 (–9); 0 очок.

Матчі цього раунду:

2 липня • «Круоя» (Литва) – «Яґеллонія» – 0:1.  Старгородський: 90 хвилин; Мартинюк: 6 хвилин; Барба: поза заявкою.

9 липня • «Яґеллонія» – «Круоя» (Литва) – 8:0. Старгородський: 90 хвилин; Мартинюк: запас; Барба: на заміну на 31 хвилину.

А ось у складі розгромленої поляками литовської «Круої» є відразу двоє українських легіонерів. Але якщо Адаменко, відомий за виступами у криворізькому «Гірнику» та хмельницькому «Динамо», був у запасі, то досвідчений Тарасенко зіграв у тому самому Білостоцькому матчі (0:8). У його пасиві – попередження.

А ось головним тренером литовського віце-чемпіона є російсько-український фахівець Трубачов, який свого часу працював у «Буковині». Разом із ним у тренерському штабу «Круої» працює Руслан Бурдейний – колишній нападник «Росі», МФК «Миколаїв», «Освіти» та хмельницького «Динамо».

 

Олександр Волчковпродовжує виступи.

29 років, оборонець, «Алашкерт» (Вірменія)

Ліга Європи: поки не грав.

Вірменський клуб сенсаційно пройшов шотландський «Сент-Джонстон», однак вихованець футболу Одещини, який тільки недавно перейшов у «Алашкерт» із «Арарату», поки що поза заявкою свого нового клубу.

 

Олександр Мусієнкоприпинив участь.

28 років, оборонець, «Валлетта» (Мальта)

Ліга Європи: не грав.

Валлійський «Ньютаун» двічі обіграв одного із грандів мальтійського футболу (2:1 і 2:1), й тим самим позбавив «Валлетту» можливості порадувати свого президента. Екс-воротар «Ниви» через відсутність візи не взяв участь в матчах з фіналістами Кубка Уельсу. На жаль, на тому його команда й спинилася у Європі.

 

Лозовий, агент Є. Тарасенко і Піднебенний

Володимир Заставнийпродовжує виступи.

24 роки, оборонець, «Дачія» (Кишинів, Молдова)

Ліга Європи: 2 матчі (180 хвилин).

Євген Лозовийпродовжує виступи.

27 років, напівоборонець, «Дачія» (Кишинів, Молдова)

Ліга Європи: 2 матчі  (128 хвилин), 1 гол, 1 жовта.

В’ячеслав Піднебеннийпродовжує виступи.

27 років, напівоборонець, «Дачія» (Кишинів, Молдова)

Ліга Європи: 1 матч (45 хвилин), ще один – в запасі.

Максим Гавриленкопродовжує виступи.

23 роки, напівоборонець, «Дачія» (Кишинів, Молдова)

Ліга Європи: 2 матчі  (134 хвилини), 1 жовта.

Сергій Загинайлов продовжує виступи.

24 роки, напівоборонець, «Дачія» (Кишинів, Молдова)

Ліга Європи: 1 матч (45 хвилин), 1 жовта, ще один – в запасі.

Ігор Добровольський (громадянство - Росія) – продовжує виступи.

47 років, головний тренер, «Дачія» (Кишинів, Молдова)

Ліга Європи: 2 матчі: +2=0–0; 5:1 (+4); 6 очок.

Матчі цього раунду:

30 червня • «Ренова» (Македонія) – «Дачія» – 0:1.

Заставний: 90 хвилин; Лозовий: 90 хвилин, 1 жовта; Піднебенний: 45 хвилин, замінений; Гавриленко: 45 хвилин, вийшов на заміну; Загинайлов: 45 хвилин, 1 жовта.

9 липня • «Дачія» – «Ренова» (Македонія) – 4:1.

Заставний: 90 хвилин; Лозовий: 38 хвилин, 1 гол; Піднебенний: запас; Гавриленко: 90 хвилин, 1 жовта; Загинайлов: запас.

А ось і найбільш вдала акція українських футболістів – завдяки посильній допомозі відразу п’ятьох наших земляків віце-чемпіони Молдови двічі переграли македонську «Ренову» й пройшли далі.

Особливо вдався українцям домашній матч-відповідь. Львів’янин Заставний, відомий універсал, починав матч крайнім захисником, а догравав – крайнім хавбеком. Гавриленко грав у центрі поля. А ось харків’янин Лозовий, замінивши тоголезця Мані, став справжнім героєм матчу. Ледве вийшовши на заміну за рахунку 1:1, він став співавтором голу Павлова, далі міг забивати як мінімум тричі й під кінець зустрічі поставив крапку у протистоянні – 4:1. Гол екс-гравця «Гірника-Спорту» (на відео Євген під №9) довів перевагу кишинівців.

Додамо, що далі команда п’ятьох українців, яку очолює уродженець Одещини Добровольський, зіграє з віце-чемпіоном Словаччини – «Жиліною». Сподіваємося, в наступних матчах здорово себе проявлять іще двоє наших гравців – маріуполець Піднебенний, який пройшов школу «Шахтаря», «Іллічівця» та «Олімпіка», а навесні грав за першоліговий ПФК «Суми», а також білоцерківець Загинайлов – вихованець «Металіста», який в Молдову перейшов із МФК «Миколаїв».

 

Максим Максименкопродовжує виступи.

25 років, оборонець, «Спартакс» (Юрмала, Латвія)

Ліга Європи: 2 матчі  (180 хвилин).

Дмитро Назаренкопродовжує виступи.

27 років, оборонець, «Спартакс» (Юрмала, Латвія)

Ліга Європи: 2 матчі  (180 хвилин).

Роман Пилипчукпродовжує виступи.

48 років, головний тренер, «Спартакс» (Юрмала, Латвія)

Ліга Європи: 2 матчі: +1=1–0; 3:1 (+2); 4 очка.

Матчі цього раунду:

2 липня • «Будучность» (Чорногорія) – «Спартакс» – 1:3. Максименко: 90 хвилин; Назаренко: 90 хвилин.

9 липня • «Дачія» – «Ренова» (Македонія) – 4:1. Максименко: 90 хвилин; Назаренко: 90 хвилин.

Максименко: 90 хвилин; Назаренко: 90 хвилин.

Попри величезні проблеми латвійського футболу (низка команд не змогли стати на старт, і тому в єврокубках зіграв «Спартакс», який був аж шостим минулого сезону), є у них і радісні новини – наприклад, перемоги «Спартакса» та «Сконто», за які грають українці. Під керівництвом відомого в минулому форварда, а нині – головного тренера «Спартакса» Пилипчука у складі латвійської команди грають два відомих на Донбасі захисники – екс-гравці алчевської «Сталі» Максименко та Назаренко. Обидва досить успішно виступили у двох матчах проти чорногорської «Будучності», у складі якої було чимало фізично потужних гравців. Далі «Спартакс» гратиме з сербською «Войводиною».

Артур Валерко

Використані фото офіційних сайтів клубів