УКР РУС

Яремчук провалився у Брюгге: причини, наслідки, наскільки реальне повернення в Динамо і всюдисущий Ребров

11 квітня 2023
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко – про катастрофічний сезон поки що основного форварда збірної України.

Бельгійські ЗМІ повідомляють, що Роман Яремчук має всі шанси покинути Брюгге. Клуб незадоволений грою форварда збірної України, тому планує влітку з ним попрощатися.

Нічого дивного у такій інформації немає, бо Роман дійсно провалюється у Брюгге. Яремчук переходив у статусі найдорожчого новачка команди, зірки бельгійського чемпіонату, форварда, який забивав у плей-офф ЛЧ. Натомість він не зміг посилити Брюгге та програв конкуренцію за місце у складі. "Синьо-чорні" не отримали ні результату, ні капіталовкладення.

Для мене проблеми українця очевидні. Роман ніколи не вмів грати під тиском – коли до нього є великі очікування або потрібно вигравати конкуренцію. Власне тому він не заграв свого часу у Динамо. Психологічно – дуже нестійкий, і може бути успішним тільки за умови повної довіри.

Друге питання – ментальне. Роман став зіркою у Генті, перейшов до Бенфіки, з якою дістався чвертьфіналу ЛЧ. Забив своєму колишньому клубу – Динамо, де свого часу не побачили у ньому нападника. Став основним форвардом збірної України, з якою поїхав на Євро-2020. У Португалії та й зараз у Брюгге має дуже хороший особистий контракт. Куди рости далі?!

Це все причини. А тепер – перспективи. Вони виглядають дуже туманно, адже Брюгге заплатив за українця 16 млн євро. Просто так клуб його не відпустить, а в нинішній формі за Яремчука навряд чи хтось викладе навіть половину від цієї суми. ЗМІ повідомляли, що зарплата Романа у Бельгії – понад 2 млн євро на рік. Відповідно, футболісту немає сенсу йти на менші заробітки, поки він перебуває у найкращому кар'єрному віці.

Щось може змінити тільки трансфер основного нападника – іспанця Феррана Жутгла. Він себе дуже добре проявив навіть на рівні ЛЧ. Тому пропозиції щодо нього точно будуть. Питання в тому, чи вони влаштують Брюгге, який може чекати більшого розвитку та вищої ціни. Той же Богдан Михайліченко зараз міг би грати в основі Андерлехта, адже у серпні королівський клуб продав до Ман Сіті його головного конкурента – Серхіо Гомеса. Пропозиція надійшла, коли Богдана вже не було в команді.

Динамо загубило, а Шахтар – знайшов

Якщо продадуть Жутгла та не зможуть підписати заміну, шанси Романа суттєво покращуються. Тут ще важлива довіра від тренера. Команда в цьому питанні не має ніякої стабільності – вже третій наставник за сезон. Брюгге відверто посипався. Тому прихід нового тренера влітку виглядає очікуваною подією. Наразі невідомо, хто це буде і як ставитиметься до Яремчука.

Є така штука, що клуби, які провалилися, намагаються позбутись всього, що не принесло успіху та не виправдало себе. У такій ситуації Яремчук може виявитися зайвим. Суто за спортивним принципом. Сенсу робити на нього ставку немає. Великого трансферу з українця вже не зробиш.

Схоже, влітку буде якесь напіврішення. Типу оренди з правом викупу. Брюгге не захоче продавати футболіста за копійки, тому спробує перезавантажити його кар'єру і заощадити на зарплаті. Я вважаю, що оренда виглядає найбільш оптимальним рішенням для усіх сторін. Можливо, Яремчук десь розкриється і його викуплять. Та й для самого нападника це буде новим кар'єрним викликом.

В Україні є тренд із поверненням співгромадян у провідні клуби. Шахтар минулого літа провів вельми активну роботу. Хоча у ситуації з Яремчуком це виглядає не дуже реально. Дійсно, Йовічевіч міг би добряче допомогти Роману у плані повернення втраченої впевненості. Проте у Шахтаря великий вибір нападників, немає потреби у підписанні ще одного гравця на цю позицію. Їм потрібно розвивати Келсі або Сікана, якщо Траоре буде проданий. Тим паче, ціна Яремчука дуже висока, Шахтар вже відійшов від такої практики. А орендувати та розвивати футболіста для іншої команди немає сенсу. Краще довіряти своєму Сікану.

Луческу варто піти: головна проблема румуна, дороговказ від Шахтаря і гідна заміна іншим іноземцем, якого ви знаєте

У Динамо є Ванат, Рамірес. На контракті залишаються Супряга та Бєсєдін. Тут би розібратися зі своїми, а не підписувати ще одного проблемного форварда. Тим паче, це все дорого. Ванат якраз набирає оберти, відтак не дуже правильно було б перекреслювати всю роботу, проведену з цим футболістом. Можливо, Яремчук зараз сильніший, але у Ваната більша перспектива. Потенційно він може грати краще.

Оренди у провідні чемпіонати? Футбольних передумов немає. Тут має бути хороше лобі. Агентом українця є колишній бельгійський футболіст Роджер Хенротей. Його агенція VISION FOOT зараз більше заточена на пошук молодих гравців, зокрема вони активно працюють по Грузії. Є великі сумніви, що будуть спроможними організувати таку оренду. Тут хіба що фактор наявних пропозицій, коли якийсь клуб шукатиме термінову заміну травмованому нападнику чи екстрене посилення позиції форварда. Яремчук перебуватиме у списку доступних гравців, але має зійтися дуже багато, щоб такий трансфер відбувся.

Я більше схиляюсь до східних ліг. Турецька Суперліга, наприклад, стане хорошим варіантом. Там Роман може повернути собі впевненість і не втрачати по грошах. Місцеві клуби зацікавлені у коротких угодах із гравцями. Може йти мова як про лідерів, так і про середняків чемпіонату. Якщо у Фенербахче залишиться Жорже Жезус, може стати актуальним пошук нового форварда. Цей наставник добре знає Романа. Або ж Галатасарай підсилюватиме напад. Ікарді в оренді до літа, а Гомісу вже 37 років. От вам варіант із Яремчуком під ЛЧ.

Також не варто відкидати фактора Сергія Реброва. Майбутнє легенди Динамо досі залишається невизначеним. Якщо він не зуміє домовитися з УАФ, це відкриває можливості для Яремчука. Це все може бути дуже актуальним для Аль-Айна. Контракт головного форварда Канедо завершується влітку. У поточному сезоні 32-річний бразилець не вражає результативністю.

Ребров точно слідкує за українськими гравцями. Перехід Ярмоленка – яскраве підтвердження. Незалежно від того, залишиться тренер на Близькому Сході чи повернеться до Європи, Яремчук виглядає реальною опцією для його нової команди.

Усе почалося із шантажу Динамо, або Чому Цітаішвілі не став динамівським Мудриком