УКР РУС

Яремченко: Моментами ми показували зрілу гру і в обороні, і в атаці

2 квітня 2011

Головний тренер маріупольського "Іллічівця" поспілкувався з журналістами після гри з "Шахтарем".

- Зазвичай після поразок тренери не використовують хвороби і травми футболістів в якості аргументів. Але ми опинилися в такому становищі, що десять наших гравців перебували в різних збірних, причому не у національній. Зрозуміло, що відповідальний футболіст повинен грати за національну команду, їхати туди, але приїхати за день до гри ... Взяти хоча б Будковського. У нас зараз один нападник, який грає за юнацьку збірну, і він приїхав за день до гри. Другий наш форвард травмований. Сказати, що Будковський погано грав, не можна, але посилити атакуючі дії ми не змогли. Часом команда виглядала тактично грамотно, але часом в одних не вистачало досвіду, а в інших - ще й майстерності. Тому говорити, що ми начисто поступилися, напевно, немає сенсу. Моментами ми показували зрілу гру і в обороні, і в атаці, а іноді припускалися помилок у захисті.

Я розумію, що деякі журналісти будуть з сарказмом ставитися до цього, але хочу сказати, що гравці дуже серйозно підійшли до даної гри. Тим більше та молодь, яка була в "Шахтарі", хотіла показати свою спроможність. Потрібно просто займатися самоаналізом, враховувати помилки, які ти допускаєш.

- Оцініть, будь ласка, гру Западні?
- У Западні ще не вистачає ні майстерності, ні досвіду. Є амбіції, але при них йому потрібно займатися самоаналізом. Футбол - це колективний вид діяльності, і якщо футболіст ставить своє "Я" вище амбіцій команди, то я впевнений, що він не на правильному шляху. Якщо він не змінить свого ставлення до партнерів, напевно, йому складно буде грати у футбол.

- Валерію Івановичу, у турнірній таблиці половина команд з нижньої частини націлилася на місця в зоні УЄФА. Ви своїй команді якусь реальну мету ставите?
- Я ж давно сказав, що не планую зону УЄФА, а планую реальну мету - залишитися у Прем'єр-лізі. І, я думаю, цю мету також переслідують багато команд. Те, що тренери ставлять завищені завдання, напевно, пов'язано з тим, що команди повинні прагнути до найвищих надбань. У ситуації з набором футболістів, враховуючи молодь, яка у нас є, їм потрібно хоча б півроку, щоб зміцніти. Час грає за них. Потрібен досвід, потрібна майстерність, і цього ніде не купиш. Перевіряється, чи готовий футболіст в технічному, фізичному і, найголовніше, психологічному плані грати у дорослий футбол. Після декількох матчів гравець виявляється, як лакмусовий папірець, - він вже чоловік або ще підліток. Тут більше психології, ніж техніки, тактики і всіх складових футболу.