УКР РУС

"Якщо "Шахтар" програє, розпочнеться "паперова" війна"

26 квітня 2015 Читать на русском

Напередодні українського Класико "Футбол 24" дослідив думку експертів щодо співвідношення сил двох головних претендентів на титул.

До розмови ми запросили Миколу Медіна, знаменитого голкіпера «Дніпра» 1990-2000-х, Тімерлана Гусейнова, одного з найкращих бомбардирів в історії збірної України, а також Миколу Василькова, спортивного журналіста і телеведучого.

- Панове, хто на Ваш погляд і з урахуванням актуальних обставин є фаворитом цього матчу?

М. Медін: Знаєте, перед матчем шанси - рівні. Плюс "Шахтаря" у тому, що вони планомірно готувалися до гри, в той час як "Динамо" емоційно билося з "Фіорентиною", до того ж у киян невдалий підсумковий результат. А ще перельоти, негативні емоції. Тому невелика перевага, я вважаю, у "гірників". Але футбол - штука непередбачувана.

Т. Гусейнов: За всіма аспектами і розкладами фаворит у нас – «Динамо». Та й очок у киян більше.

М. Васильков: Фаворит - "Динамо", тому що всі трибуни у Львові вболіватимуть за столичну команду. Повний стадіон - і всі за ДК. Львів'яни дуже прискіпливо ставляться до "Шахтаря" - і зрозуміло, чому. Тож психологічна перевага - за "Динамо". А щодо гри - важко сказати. Я прогнозував, що "Шахтар" стане чемпіоном. Як мені здається, у "гірників" - стабільніша гра, незважаючи на такі успіхи "Динамо" останнім часом. Ну й кияни зараз на тлі великих фізичних та емоційних навантажень. 

- Чи встигне «Динамо» фізично та емоційно відновитися після важкої гри у Флоренції? Для цього у Реброва лише два дні. Якими очікуєте побачити киян у неділю?

Т. Гусейнов: У розпорядженні Реброва не одинадцять футболістів, а значно більше. По ідеї вони мають встигнути відновитися, декого замінять. Зрештою, з такими навантаженнями грає вся Європа. Наприклад, нещодавно «Барселона» провела матч у Лізі чемпіонів, а потім одразу ж успішно зіграла з «Реалом» в Ель Класіко.

М. Васильков: Є така італійська чи іспанська система, суть якої зводиться до того, що матч зіграли і забули - зосередилися на наступній грі. Я думаю, що динамівці вже звикли до такого психологічного трюку, коли Рауль та й сам Ребров тебе змушують не "переварювати" гру після її розбору. Тим паче, у Флоренції грали одні, а зараз можуть вийти інші - в Реброва довга лава запасних. Навантаження відчувають хіба такі виконавці, як Ярмоленко, які фактично грають щоматчу. 

М. Медін: Думаю, Ребров правильно налаштує команду. Зрешою, у динамівців з настроєм проблем не буде - всі молоді, амбіційні. Нас чекає дуже цікавий матч, і я б не ризикнув робити прогноз на користь якоїсь із команд.

- У четвер КДК ФФУ скасував дискваліфікацію Андрія Ярмоленка. Наскільки це рішення відповідає «букві закону»?

М. Медін: Ви ж розумієте: якщо б це був не Ярмоленко, а хто-небудь інший, такого б резонансу не виникло. Ситуація складна. Повинні існувати «букви закону», які мають виконуватися. Щоб не трактувати ситуацію так або інакше, а за законом. Людина дискваліфікована - отже вона дискваліфікована. 

М. Васильков: "Динамо" собі "виторгувало" картку Ярмоленка. Я вважаю, що це - неподобство. Я не те щоб згідний з позицією "Шахтаря", але вважаю неправильним, коли одним повертають картки, а іншим ні.

Т. Гусейнов: Скажу свою думку, як вболівальника… Федерація створила потужний прецедент перед Такою грою, помилувавши Такого футболіста. Якби це було за інших обставин, з іншим гравцем… Ви ж розумієте, що після гри їх «Шахтар» замучить? Особливо якщо «Динамо» переможе. Буде «паперова» війна, може дійти навіть до Лозанни.

- Матч обслуговуватиме бригада арбітрів на чолі із Анатолієм Жабченком. Чи впорається цей рефері із величезним навантаженням, покладеним на нього?

М. Медін: Обговорювати призначення арбітрів - не моя прерогатива. Якщо так вирішили у Федерації, в суддівському корпусі, то отже так має бути. Я не сумніваюся у професіональних якостях Жабченка. Ну а найголовнішу відповідь нам дасть його робота безпосередньо на матчі.

Т. Гусейнов: Жабченко – це людина, яка викликає у мене величезні побоювання. Боюся, щоб арбітр не зіпсував матч неправильними рішеннями на користь тих чи інших. Могли б і досвідченішого арбітра пошукати.

М. Васильков: У мене від арбітрів  враження було дуже класне, поки я не подивився рекламу програми Циганика про те, що всі - продажні у футболі. Треба буде переглянути обов'язково, прем'єрний показ вже незабаром, і тоді про Жабченка, можливо, буде зовсім інше враження. Поки що в нього такий красивий, інтелігентний вигляд (Сміється). У нього були і такі, і такі матчі - як і у всіх. Казали, мовляв, Швецов... Проте у всіх є половина гарних і половина поганих матчів. Це залежить від багатьох чинників. Не можу сказати, що я задоволений Жабченком, чи не задоволений. Кожного арбітра постав в умови матчу "Динамо" - "Шахтар", коли з одного боку на тебе ці тиснуть, з другого - інші, - і він не знатиме куди бігти і як свистіти.

- Чи можна сказати, що «Шахтар» гратиме на виїзді попри статус господаря поля?

Т. Гусейнов: У Львові обидві команди гратимуть на виїзді.

М. Медін: Я не згідний, що "Шахтар" гратиме на виїзді, адже львівська публіка підтримує донецьку команду. "Гірники" подарували Львову прекрасні моменти Ліги чемпіонів і футбол найвищого рівня. Львів - це вже частинка "Шахтаря", команда проводить там найбільшу кількість свого часу.

М. Васильков: Повністю згідний, що «Шахтар» у Львові – лише гість. Коли я літав на збірну, то спілкувався з Тарасом Степаненком і іншими "гірниками". Вони розповідали, що на половині домашніх матчів у чемпіонаті трибуни "Львів-Арени" вболівають проти "Шахтаря". Ти ж завжди ставиш на домашні матчі, а тут у тебе нема такої ставки. І це не просто така собі вигадана риторика. Те, що вони кажуть - правда.

- З наближенням Класико суперники все активніше обмінюються словесними ляпасами, згадують старі образи, намагаються «накопати» якийсь компромат. Це нормально чи ні, як вважаєте?

М. Медін: Це, звісно, не прикрашає ні один, ні інший клуб, а також динамівську і донецьку аудиторію. Все має відбуватися толерантно, в межах етики. Ажіотаж, який підіймається в пресі, оці всі висловлювання - звісно, що вони нагнітають ситуацію. Ні до чого хорошого це не призведе. До того ж, усе вирішать не язики, а футболісти, які вийдуть на поле. 

М. Васильков: Це класно і сприяє інтересу. Можна провести паралель із боксом. Все найцікавіше там відбувається перед самим поєдинком: велика розкрутка, обмін "заштриками", той обіцяє побити, інший провокує наприкінці зважування, погляд один в один, шанси, букмекерські контори... А потім Тайсон виходить - одна хвилина на зближення, дві на удар і десять секунд на відлік. Все, людина лежить, бій закінчився. Тож таке нагнітання - це добре. Якщо вболівальник не потрапить на "Арену-Львів", то обов'язково сяде і увімкне телевізор.

Т. Гусейнов: У ті часи, коли я виходив на поле, такого не було, а люди все одно приходили на стадіон. Однак – це сучасний футбол. Піар-кампанія, телебачення, інтернет, преса – як один із засобів у боротьбі, намагання психологічно вплинути на суперника. Думаю, що футболістів, які вийдуть на поле, у клубах намагаються відмежувати від цього всього. Скандали – це не зовсім етично і щодо простих українців. Йде війна, тож людям не до цього.

- Після Класико обом клубам доведеться зіграти ще по п’ять матчів. У кого на фініші легший календар, і чи знайде у собі сили втрутитися в боротьбу ще й «Дніпро»?

М. Медін: Календар такий, що і "Динамо", і "Шахтарю" ще доведеться зіграти проти "Дніпра". Це будуть визначальні ігри у боротьбі за титул.

М. Васильков: Для обох клубів календар однаковий, тим паче, що їм обом грати проти "Дніпра". А от для "Дніпра" це суцільний "головняк", бо окрім матчів із конкурентами за путівку в Лігу чемпіонів команда Маркевича проведе у травні два поєдинки з "Наполі". Перевага "Динамо" над "Шахтарем" у тому, що дніпрян вони прийматимуть вдома.

Т. Гусейнов: «Дніпро» на перше місце для себе поставить боротьбу у Лізі Європи. Тому титул розіграють «Динамо» і «Шахтар». Шанси у них поки що рівні.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter