УКР РУС

Як Хачеріді ходив до лазні, а Сіанкам – по волинських дівчатах, або Якою була "Волинь" десять років тому

30 серпня 2016 Читать на русском

Екс-тренер "Волині" Анатолій Йоц поділився з "Футбол 24" спогадами про луцьку команду, суворого Кварцяного та запального на полі, але скромного в житті Євгена Хачеріді.

Волинянин Анатолій Йоц в далеких 70-х грав у ковельському "Сільмаші" та калінінградській "Балтиці". Вже значно пізніше, в 2000-му, Анатолій Вікторович перебував у тренерському штабі луцької "Волині" та самостійно працював з друголіговим ФК "Ковель-Волинь-2". Екс-тренер "хрестоносців" спеціально для "Футбол 24" розповів кілька історій з життя команди того періоду.

В молоді роки Анатолій Вікторович неодноразово завойовував звання найкращого бомбардира області, виступаючи за ковельський "Сільмаш"

"Хачеріді не любив ходити до лазні. "Вікторович, вона мені не потрібна", – відповідав Женя на прохання піти разом з командою попаритися"

"Згадую Євгена Хачеріді, як своєрідного гравця, темпераментного, постійно налаштованого на боротьбу. Мабуть, взнаки давалося його грецьке коріння, але водночас Женя запам’ятався справедливим хлопцем. А ще він не любив ходити в лазню, що двічі на тиждень було обов’язковою процедурою після тренувань. "Вікторович, вона мені не потрібна", – відповідав Женя на прохання й вимоги тренерів піти разом з командою попаритися.

Це тільки на полі емоції нинішнього захисника "Динамо" та збірної виливались через край, а в повсякденному житті Хачеріді доволі скромний, не конфліктний. Ми, тренери клубу, відразу помітили його високий потенціал. Тільки тактично його потрібно було підтягнути, навчити займати на полі правильну позицію. Женя ніколи не порушував спортивний режим, ніколи не набирав ані кілограма зайвої ваги. Професіонал справи, одним словом.

Євген Хачеріді під час домашньої гри "Волині"

Пригадую ще один такий кумедний випадок. Якось напередодні виїзної гри Хачеріді прийшов на місце збору в екіпіруванні запорізького "Металурга", хоч відповідний комплект одягу він отримав. Злий Кварцяний накинувся на адміністратора – мовляв, чого гравець "Волині" вдягнутий не по формі. Довелося бідолашному адміністратору бігати шукати для Жені ще один комплект одягу.

Знаєте, я з Хачеріді перебував у досить хороших стосунках. Коли він перебрався до Києва, ми інколи зідзвонювалися, розмовляли про життя, футбол. Потім він змінив номер телефону, і наше спілкування припинилося".

"Футболісти у Кварцяного бігали по 2,5 км у спеку, тренувалися в жилетах по 6 кілограмів"

"Про навантаження Кварцяного ходять легенди, тому не знаю, чи вдасться розповісти щось нове. Інколи "Волинь" приїздила тренуватися до Ковеля. Гравці в страшенну літню спеку бігали три кола (по два з половиною кілометра кожне, – прим. "Футбол 24") в урочищі, де відбувалися змагання з мотокросу. На території бази команди, що знаходиться в селі Дачне, футболісти змагалися в стометрівці, бігаючи наввипередки з автомобільними колесами. Також вони тренувалися в жилетах по шість кілограмів, на руки і ноги теж закріплювалася вага. Основний склад в жилетах грав проти 16-20 пацанів з дубля. Як правило, "основка" вигравала. Легіонери зі спекотних країн не надто любили ті навантаження, але мусили терпіти. Інколи тренування відвідував Роккі – це вівчарка Кварцяного. Пес брав участь в квадраті, бігаючи туди-назад за м’ячем. Комплекс тренувань включав у себе легку атлетику, штангу, фітнес, басейн. Бувало, що з Києва приїздила інспекція та перевіряла плани тренувань".

"Заганяли собаку Кварцяного за 5 хвилин". Олександр Пищур – про обмін футболками із Тимощуком, проблеми Алієва і "стерті коліна"

Лідери лучан: Роман Максимюк, Максим Лісовий, Майкл Алозі, Ярослав Кінаш

"Камерунець Ернест Сіанкам в Ковелі познайомився з місцевою дівчиною, і африканцеві стало вже не до футболу"

"На перших порах Марко Девічу далеко не все вдавалося. Кварцяний вимагав від серба у штрафному брати гру на себе, обігрувати захисників та лупити по воротах з усієї сили. Так само спочатку тяжко доводилося Василю Сачку, але якщо гравець двічі, а то й тричі на день тренується, постійно працює з м’ячем, то він обов’язково прибавлятиме. Схожа історія мала місце з Папою Гуйє. Кого іще пригадати з гравців "Волині" тих часів? Румун Корнел Бута був піжоном, але доволі технічним. Класним пацаном запам’ятався естонець Тааві Ряхн. Камерунець Ернест Сіанкам в Ковелі познайомився з місцевою дівчиною, і африканцеві стало вже не до футболу. Балканці часто тренувалися самі. Найбільш талановитим з-поміж них виглядав Браніслав Круніч.

Якось на перегляді у нас перебував перспективний бразильський нападник, прізвища якого не пригадаю. Але Кварцяний його не підписав, пояснюючи своє рішення акліматизацією та мовним бар’єром. Це вже згодом Володимирович стане запрошувати до Луцька земляків Пеле і Гаррінчи.

Протягом сезону 2002/03 "Волинь" обіграла "Шахтар" та "Динамо", але якось надто бурхливо ті перемоги не святкували. Наша команда була дружньою. Часто збиралися у клубному кафе на сніданок чи обід".

"Від душі реготав навіть суворий Кварцяний". Сергій Соботович - про трудові будні "Волині": вибиті зуби міліціонерам, зламані ребра арбітра та Кварцяного у гіпсі

Анатолій Йоц (другий праворуч у верхньому ряду) з командою "Ковель-Волинь-2"

ФК "Ковель-Волинь-2" – учасник другої ліги України

Андрій Соколовський, Футбол 24

Цитата Кварцяного чи перл Леоненка? Тест від "Футбол 24"